Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 01:38 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az Irsai Olivér borok megfeleltek a Nébih ellenőrzésén
A közlemény szerint a 2019-es évjáratú borok - amelyek közül 24-et száraz kategóriába soroltak előállítóik, míg egynek a címkéjén nem tüntették fel az édességi fokozatot - laboratóriumi elemzésénél több mint 50 paramétert vizsgáltak a szakemberek, többek között a termékek alkoholtartalmát, kén-dioxid, valamint illósav és összes savtartalmát is megmérték.

A tesztelt borok alkoholtartalma címkéjük szerint 10,3 és 13,2 százalék között mozgott, a feltüntetett értékeket a laboratóriumi eredmények is megerősítették.

Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak - olvasható a Nébih közleményében.

Az ellenőrzés arra is rámutatott, hogy a vizsgált 25 Irsai Olivér mindegyike rendelkezett érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. Ezen felül a hivatal szakemberei az engedélyezési eljárás során leadott termékminták analitikai értékeit is összehasonlították a polcokról levett borok vizsgálati eredményeivel és megállapították, hogy sem minőségben, sem a beltartalmi értékekben nem találtak eltérést a minták között.

Közölték, a jelölésvizsgálat sem tárt fel hiányosságokat, a vizsgált borászati termékek eleget tettek a jogszabályi előírásoknak.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket, a Frittmann Irsai Olivér száraz fehérbor végzett az első helyen, a dobogó második fokára a Font Irsai Olivér állhatott fel, a harmadik helyet pedig a Dubicz Irsai Olivér száraz fehérbor érdemelte ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 09:21
Címkék: Irsai Olivér, Frittmann Irsai Olivér, Font Irsai Olivér, Dubicz Irsai Olivér, közlemény szerint, 2019-es évjáratú,
Kommentek
HNT: az idén a magyar borászok mintegy 3 millió hektoliter bort állíthatnak elő
Hozzátette, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul.

Közölte, a szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal - Csabagyöngye, Irsai Olivér - kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja, például a csütörtökön kezdődő Budavári Borfesztiválon. Most zajlik a középérésű szőlőfajták - cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay - szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.

Brazsil Dávid szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 10:51
Jövő héten már szüretelik a jellegzetes kékszőlőfajtákat Villányban
átlagtermést hoz a borvidéken, idén 7 tonna körül lehet ez az érték.

A villányitermőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember közepén kezdik mintegy 300 hektárról szüretelnia Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a sauvignont, amelyet 440 hektáron termelnek.

A villányi szüret a fehér fajták szedésével már a hónap közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével.

A hegyközségi titkár hozzátette, a későn érő cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait még jelentősen befolyásolhatja a következő három-négy hét időjárása.

Nagy Gergely elmondta, bár megerősödik a minőségi fehérborok iránti kereslet Magyarországon, Villány esetében továbbra is népszerűek a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok, piacuk továbbra is erős az országban.

A megtermelt borok mintegy 5-10 százaléka kerülhet külföldre a borvidékről, ugyanakkor
velemenyezd, 2019. augusztus 25. vasárnap, 07:04
Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra
feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.

A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb azInternational Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában.

A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken.

Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca"rettenetesen pang" Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó (NETA) -köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett.

A külföldi értékesítést véleménye szerint "alulról építkezve" lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 19:05
Hőség - Korábban kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken is
Bősz Adrián arról számolt be, hogy a 2400 hektáros borvidéken augusztus 3-án a kisebb területen termő Irsai Olivér szedését kezdték el. Az első vizsgálatok szerint a korai szőlőfajta mustfoka 18-19-es, a savtartalma pedig 6,5-es - tette hozzá.

A szintén korainak számító cserszegi fűszeres ültetvényeken próbaszüretet tartottak, a szőlőfajta mustfoka egyelőre alacsony, 14-15-ös, savtartalma 10,4, ezért várhatóan másfél hét múlva kezdik el a szedését. A legkorábban érő kék szőlő, az oportó szintén 14-15-ös mustfokkal rendelkezik, savtartalma 7,7, így ennek szüretével másfél-két hetet kell még várni - ismertette.

A Szekszárdon uralkodó kék szőlők szüretét szeptember előtt általában nem kezdik el.

A szakember közlése szerint idén a borvidéken a szőlő fejlődése viszonylag későn indult el, de gyors ütemben fejlődött. Bár Szekszárdon az országos átlagnál kevesebb eső esett, a csapadék eloszlása kedvezett az ültetvényeknek. A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és
velemenyezd, 2018. augusztus 07. kedd, 23:00
Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken
Az ország második legnagyobb, 6400 hektárnyi területű borvidéke a mátrai. Kovács Zita, a hegyközségek tanácsának elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tavalyi természeti csapások, elsősorban a jégverés, idén elkerülték a Mátraalját. Ennek is köszönhetően a szőlő egészséges és szép. Fajtától függően 90 és 110 mázsa termés lehet egy-egy hektáron - mondta.

"Borvidékünkre jellemzőek az illatos szőlők, az Irsai Olivér és a muskotályos fajták, ezek korán érnek" - mondta az elnök. Közölte: nem gondolja, hogy probléma lesz a szőlő minőségével és a borral idén.

Pál Sándor, az 5400 hektárt meghaladó területen gazdálkodó Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is korábbi kezdést prognosztizált. Ennek oka, hogy kora tavasszal nagyon előreszaladt a természet, hamarabb fakadtak a szőlők a megszokotthoz képest.

Az egri borvidéken nagyon korai fajták, mint a csabagyöngye vagy az Irsai, nincsenek, illetve kevés fordul elő. Azoknak a fajtáknak, amelyek itt nagyobb tömegben teremnek és koraiaknak
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 17:01
Közel egymillió palackkal növelte értékesítését tavaly a Varga Pincészet
Varga Péter tájékoztatása szerint badacsonyörsi pincészetük 4,6, míg a feldebrői 1,2 milliárd forint árbevételt ért el.

Elmondta, hogy minőségben és mennyiségben is kiváló szüretet zártak. A 2016-os 16 millió kilogrammal szemben 2017-ben 20,5 millió kiló szőlőt dolgoztak fel.

Felidézte, hogy tavaly 1,8 milliárd forintból felépült feldebrői borászatuk, amihez 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitelt kaptak. A fejlesztés 8,1 millió literre növelte a Varga Pincészet tárolókapacitását, amiből 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás.

Boraik számos díjat nyertek, ezek közül kiemelte a száraz Irsai Olivér, Olaszrizling és az édes, késői szüretelésű Szürkebarát aranyérmét a borok nem hivatalos világbajnokságának számító bordeaux-i versenyen.

Az idei terméskilátásokról elmondta: 200 hektárnyi szőlőültetvényük jól viselte a tél végi extrém hideget.
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:32
Fazekas: felértékelődnek a magyar borok három európai ország szőlőtermés-kiesése miatt
A miniszter hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el, a tárca vezető nagy eredménynek tekinti, hogy egyebek mellett a cserszegi fűszeres és az irsai olivér is teret hódított, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.

Közölte: Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntően olasz bort hoztak be a kereskedők. Az elmúlt két évben az olaszbor-import megfeleződött, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező áru, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni - hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte: a magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bort exportál az ország, valamint Japán is komoly mennyiséget vásárol.

Fazekas Sándor az öt éve indult Borkiválóság Programról elmondta, hogy ez a program fémjelzi a magyar
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 11:21
Képek, videók
irsai olivér.jpg
laci841110
2009. december 17. csütörtök, 08:52
vezetói ellenőrzések
orban47
2011. július 21. csütörtök, 11:24
Igazolások ellenőrzése..J
maroshegy
2008. november 29. szombat, 13:42
Igazolások ellenőrzése 2.
maroshegy
2008. november 29. szombat, 13:40
Igazoások ellenőrzése 3..
maroshegy
2008. november 29. szombat, 13:36
Igazolás ellenőrzése 2..J
maroshegy
2008. november 28. péntek, 22:30
Igazolás ellenőrzése 1..J
maroshegy
2008. november 28. péntek, 22:29
műszerek ellenörzése.jpg
kasztl11
2007. május 18. péntek, 16:40
Tanúsítvány MEGFELELT.j
ujlakimisi
2010. március 05. péntek, 19:38
közlemény0317.png
maroka
2020. március 17. kedd, 11:52
közlemény.jpg
maroka
2020. március 09. hétfő, 22:33
Közlemény
eva6
2019. március 30. szombat, 17:08
Szolgálati közlemény.jpg
basikele
2012. november 04. vasárnap, 03:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.