Belépés
2019. november 15. péntek | 46. hét | 319. nap | 07:13 | Albert, Lipót
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
'56-os életrajzi lexikon - SZ-
'56-os életrajzi lexikon - Mosonmagyaróvár és környéke -

SZ

Szabad György
Szabó Viktor
Szalai Imre
Szalai István
Szécsi István
Székehyhidi László
Szigethy Attila
Szimhardt Károly
Szuhányi József

Szabad György 1924-2015
1991-ben az Országgyűlés elnökeként táviratot küldött Gulyás Lajos levéli református lelkész, '56-os mártír újratemetése ( 1991. május 11.) alkalmából.

Igen tisztelt Honfitársaim!
A család, a hajdani hívek és Gulyás Lajos tisztelői emlékünnepségükön érezzék azt, hogy a Magyar országgyűlés kegyelettel hajt fejet a vértanú-halált halt levéli református lelkész emléke előtt. Gulyás Lajos egyike volt azoknak, akik magukénak tekintették 1956 forradalmának nemzeti és demokratikus céljait; kifejezte hűségét irántuk, de hivatásával is összhangban a kibontakozás békés útját kereste. A diktatúra azonban nem ismert kíméletet, a fiatal lelkészt megfosztották életétől, gyermekeit édesapjuktól. Gulyás Lajos 34 éve halott, mégis halhatatlan marad, amíg ez a nemzet élni fog.A megemlékezőket tisztelettel köszönti: Szabad György az Országgyűlés elnöke
Budapest, 1991. december 10.

Szabó Viktor 1930-2017
1956-ban a tatabányai fegyveres nemzetőrség parancsnoka volt. Lakóhelye, Mosonszentmiklós 1956-os emlékhelyének legfőbb állítója, támogatója volt 2016-ban. Sajnálatos mód egy közlekedési balesetben hunyt el.

Szalai Imre 1929-1956
azenujsagom, 2019. február 03. vasárnap, 04:38
Címkék: Szabad György, Szabó Viktor, Szalai Imre, Szalai István, Szécsi István, Székehyhidi László,
Kommentek
Márton napján november 11-én feltétlenül ennünk kell libát
Szent György napon legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával, de legkésőbb Szent Márton (november 11.) napján az istállóba kerültek. Szokás volt a Márton napi vesszőhordás és a pásztorok megajándékozása. A disznópásztorok felkeresték azokat a házakat, ahonnan állatokat hajtottak a legelőre, és vesszőket vittek ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje. Arról pedig, azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó.

Márton - napi hiedelmek:
Márton napján nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulna a jószág.
Aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz.
A bornak Szent Márton a bírája, mert ekkorra kell kiforrnia a mustnak. A lúdpecsenyés vacsora után a koccintást Márton poharának hívták.
Aki spicces lesz az újbortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.
Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

Márton napjához kapcsolódó időjóslás:
Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz
maroka, 2019. november 14. csütörtök, 11:06
Nemzetközi díjakat nyert, illetve felújított magyar filmeket vetítenek a 13. Bukaresti Magyar Filmhéten
elmúlt években számos magyar film került romániai moziforgalmazásba, ezért a bukaresti filmhéten hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a találkozó, amelyen Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója érdemi tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a "30 éve szabadon" emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25-30 magyar játékfilmet újítanak meg. A közönség ezekből láthat néhányat a bukaresti filmhéten.

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívja fel a figyelmet nyitófilm, a szervezők Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változatát mutatják be, amely a "30 éve szabadon" emlékév egyik kiemelt
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:21
Krónika 5. rész (kérdések)
nyilvánosságát. Kifogásolta, hogy Kövér László házelnök - "az MSZMP egyik intézetének korábbi munkatársa" azt mondta, kár volt Göncz Árpádot köztársasági elnökké választani. Azt tudakolta, Göncz Árpád munkásságának relativizálása az Orbán-kormány hivatalos álláspontja-e.

Orbán Balázs, Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a kormánynak nem feladata értelmezni az Országgyűlés elnökének mondanivalóját. Ugyanakkor rögzítette: Göncz Árpád ugyanolyan politikus, mint a bárki más a parlamenti teremben, szabadon bírálható. Amikor a képviselő ezt a jogot valakitől elvitatja, akkor az nem más, mint "tőről metszett kommunista tempó" - fogalmazott.

LMP: bezárják a Mátrai Erőművet?Ungár Péter (LMP) felidézte, Orbán Viktor azt ígérte, 2030 az ország elektromosenergia-előállításának 90 százaléka karbonmentes lesz. Ebből az következik, hogy az ország áramellátásnak 15 százalékát adó, szénnel működő Mátrai Erőművet bezárják - közölte. A most veszteséget termelő erőművet a tulajdonos Mészáros
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 15:22
Gondolatok a mai evangéliumhoz
Benne a lét, a szándék, az akarat, a cselekedet, a múlt, a jövő, a stabilitás, a növekedés mind-mind egy és ugyanaz. Az imádságban vele találkozom. Az igaz találkozásban az ember nem fél a változástól.
- A harmadik elem: Hogyan távozok az imádságból? Távozok-e belőle? Mit gondolok jónak a gondolataimban, a cselekedeteimben az Istennel való találkozásból való távozásként? Látszik-e rajtam, hogy találkoztam vele? Növekedtem-e a találkozásban? Hagytam-e, hogy változzak a találkozás által? Tudjuk, hogy szabadon, gyógyultan, új reményekkel, megigazultan távozhatok a vele való találkozás után.
A mai evangélium ki nem mondottan azt a kérdést is körüljárja, hogyan tesz az ima megigazulttá. Az igaz találkozásban, az imában annak mutathatom és annak mutatom magam, aki vagyok. Nem vonhatjuk kétségbe a farizeus imáját és annak tartalmát: mit tett, hogyan böjtölt, milyen cselekedetei vannak? Az imádságban, Isten előtt állásomban nem hordozom magam előtt fegyverként, alkuként cselekedeteimet vagy mindazt, amit
maroka, 2019. október 27. vasárnap, 08:02
Vendégjátékokkal, felolvasószínházzal és díjátadóval ünneplik a délvidéki magyar színjátszás napját
Október 25-én az Újvidéki Színház vendégjátékát láthatja a szabadkai közönség, az Angyal szállt le Babilonba című produkciót Szabó K. István állította színpadra. Másnap a Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat előadásában lesz látható az Indul a bakterház.

Október 27-én két kortárs felolvasószínházi darabot mutatnak be, a művek a szabadkai Népszínház drámapályázatának győztes munkái. Barát Katalin Anyáskodók című drámájának, valamint Rókus Zoltán Tyúklétra, avagy mi csorog a nyakunkba című művének megtekintése után vitaestet tartanak Hernyák Zsóka író és Lénárd Róbert rendező részvételével.

Hétfőn a Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című előadása, valamint a Danilo Kis Színházi Műhely Liselotte és a május című produkciója mellett Varga Tamás A leves című kötetének bemutatóján is részt vehetnek az érdeklődők.

A rendezvénysorozat október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján éri el a csúcspontját. Akkor adják át a legrangosabb vajdasági szakmai elismerést, a Pataki-gyűrűt. A díjra öt
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 16:22
Agrárminisztérium: nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért
figyelemfelhívással, központi kormányzati tájékoztatással kell tennie a helyzet javítása érdekében - közölte az államtitkár.

Ezért is indították el a "Fűts okosan!" kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése. A www.futsokosan.hu oldalon egyebek mellett a helyes lakossági tüzelési módokról lehet tájékozódni.

Az államtitkár példaként említette a háztartási és a kerti hulladék égetésének tilalmát, de azt is elmondta, hogy farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szénnel tüzelők figyelmét pedig arra hívta fel: kerüljék a lignittel való fűtést, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre.

A kampányban országszerte szórólapokat is osztanak, abban az Országos Polgárőr Szövetség van segítségükre.

Rácz András azt is elmondta, hogy a levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezen felül 138
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 16:41
Október 23. - Kontrát Károly: Magyarország mindig kiállt magáért
Kontrát Károly hangsúlyozta: az 1956-os forradalom a közép-kelet-európai történelem legmeghatározóbb eseménye volt, abban testesült meg a magyar nép szabadságvágya, függetlenségért vívott harca. Hozzátette: Magyarország az egész világ számára bebizonyította, hogy nem lehet eltiporni.

A pesti srácok jövőt biztosítottak nekünk, most a mi közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, erős, élhető és mindenekelőtt független Magyarországot hagyjunk - fogalmazott az államtitkár.

Kontrát Károly megjegyezte: 1848. március 15-én az volt a kérdés, hogy "Rabok legyünk, vagy szabadok?". Ugyanez volt a kérdés 1956. október 23-án, és ma is. "Nem hagyjuk, hogy más nemzetek érdekei befolyásolják döntéseinket, vagy ránk kényszerítsenek idegen kultúrákat" - szögezte le, hozzátéve, a magyarok ismét kezükbe veszik a sorsukat, megvédik határaikat, nemzeti szuverenitásukat, magyarságukat, szabadságukat.

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter adott át elismeréseket.

Áder János
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 12:30
Sebastiano Salgado brazil fotográfus kapta a német nyelvterület legrangosabb civil díját
megszenvedik a nagyvárosok tervezés nélküli növekedését és a világ leggazdagabb országai által uralt "brutális gazdasági rendszereket".

Mint mondta, velük szeretné megosztani a díjat és abban reménykedik, hogy az emberek és az államok képesek "reflektálni az emberiség mostani helyzetére", és megérteni, hogy több felelősségvállalásra, egy "új rendre, tiszta lelkiismeretre" van szükség.

A díjazott - akinek Genesis című tárlata nagy sikert aratott 2017-ben a budapesti Műcsarnokban - kiemelte: nem szabad eltagadni, hogy "mi mindenre vagyunk képesek egymás ellen, hiszen az ember mindig embernek farkasa". Azonban "az emberiség jövője is a kezünkben van, és egy más jövő felépítéséhez meg kell értenünk a jelent" - mondta Sebastiano Salgado, hozzátéve, hogy fotói a jelent ábrázolják, amellyel szembesülni ugyan fájdalmas, de nem lehet nem tudomást venni róla.

Sebastiao Salgado életútját Wim Wenders német filmrendező mutatta be, aki méltatásában kiemelte, hogy a brazil művész képei révén átérezhető, mi
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 17:32
Képek, videók
4 Szabad György.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:56
Szabad György.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 21:15
Szabó Viktor.gif
taszat
2012. április 29. vasárnap, 13:17
Szabo Viktoria.jpg
charlotteani
2009. január 22. csütörtök, 11:03
Szalai Vivien - Szükségem
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 17:10
Szalai Vivien - A férfiak
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 17:08
Szalai Borbála : Márccius
maria_kadar_148
2018. március 08. csütörtök, 22:58
Foci--Szalai Ádám EB gól.
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:53
Foci-Szalai Ádám EB-gól.j
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:52
Szalai Borbála Mesevilá
maria_kadar_148
2017. január 28. szombat, 21:07
SZALAI PIROSKA
1vargaildyko
2015. május 08. péntek, 12:33
névnap szalai edinátol.jp
zsokica45
2014. november 20. csütörtök, 18:11
SZALAI GYÖRGY
1vargaildyko
2014. október 06. hétfő, 11:03
Szalai.gif
ria6406
2014. szeptember 01. hétfő, 05:39
margaretáskép szalai borb
erzsikepuskas
2014. március 15. szombat, 09:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.