Belépés
2020. február 19. szerda | 8. hét | 50. nap | 12:21 | Zsuzsanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
'56-os életrajzi lexikon - SZ-
'56-os életrajzi lexikon - Mosonmagyaróvár és környéke -

SZ

Szabad György
Szabó Viktor
Szalai Imre
Szalai István
Szécsi István
Székehyhidi László
Szigethy Attila
Szimhardt Károly
Szuhányi József

Szabad György 1924-2015
1991-ben az Országgyűlés elnökeként táviratot küldött Gulyás Lajos levéli református lelkész, '56-os mártír újratemetése ( 1991. május 11.) alkalmából.

Igen tisztelt Honfitársaim!
A család, a hajdani hívek és Gulyás Lajos tisztelői emlékünnepségükön érezzék azt, hogy a Magyar országgyűlés kegyelettel hajt fejet a vértanú-halált halt levéli református lelkész emléke előtt. Gulyás Lajos egyike volt azoknak, akik magukénak tekintették 1956 forradalmának nemzeti és demokratikus céljait; kifejezte hűségét irántuk, de hivatásával is összhangban a kibontakozás békés útját kereste. A diktatúra azonban nem ismert kíméletet, a fiatal lelkészt megfosztották életétől, gyermekeit édesapjuktól. Gulyás Lajos 34 éve halott, mégis halhatatlan marad, amíg ez a nemzet élni fog.A megemlékezőket tisztelettel köszönti: Szabad György az Országgyűlés elnöke
Budapest, 1991. december 10.

Szabó Viktor 1930-2017
1956-ban a tatabányai fegyveres nemzetőrség parancsnoka volt. Lakóhelye, Mosonszentmiklós 1956-os emlékhelyének legfőbb állítója, támogatója volt 2016-ban. Sajnálatos mód egy közlekedési balesetben hunyt el.

Szalai Imre 1929-1956
azenujsagom, 2019. február 03. vasárnap, 04:38
Címkék: Szabad György, Szabó Viktor, Szalai Imre, Szalai István, Szécsi István, Székehyhidi László,
Kommentek
Szegedi Kovács György - Szélcsend
Lázadva keresem azt a pontot ,
azt a nehezen megfoghatót ,
amit még keresni sem szabadna .
Átmegyek a falakon , s már
hallom is a szirének énekét ,
de tudatom éberebben landol
bársonyosan csöndes tavadnál .
Megmerítkezem a szélcsend
suttogásában ahogyan
vízbe veti magát hangtalan .
Majd hirtelen kiúszik a túlpartra ,
süt néhány halat , végül is . . . ,
csak a társalgásért ,
az együttlétért ,
a megmentő szavakért ,
a csőre töltött szavakért ,
melyek kilövik
az óembert .
Ahogyan a falon átmentem ,
úgy vízen is járok ,
s megyek Feléd . . . ,
Te csak állsz ott ,
leeresztett kezekkel . . .

Finom a hal ,
Uram !

***** Bédné Marika : 2020 . 02 . 09 . 09 : 35 . - Forrás : Fehérvár Kultúra - Közéleti hetilap *****
bedmarika47, 2020. február 09. vasárnap, 09:33
Szent Teréz tanítása - Karmelita rend
az alapítójuk ünnepe. Terézt követve a magyarszéki nővérek is a csendes imádságnak szentelték életüket.
,,Megtanuljuk igazán szeretni az embereket, a világot. Ez nem önmagunkba fordulás, hanem ebből a belső erőből és ebből a belső forrásból táplálkozva tudunk aztán így másokhoz is közeledni, és másokat is Istenhez vezetni." - mondja Beáta nővér.
A kármelita nővérek szerint Szent Teréz tanításának az a lényege, hogy a szerzetesi élet keretei között, a mély istenkapcsolatban váljanak szabaddá.
,,Rendünk egy élő Istenkapcsolatot mutathat föl a világnak, ami a mai világ felszínességében, zűrzavarában megpihenés, megbékélés, és igazi életet adó örömforrás lehet" - vallja Petra nővér.
A nővérek délután vesperásra, kora este pedig szentmisére várták a látogatókat kápolnájukban. A szertartást Udvardy György pécsi megyéspüspök celebrálta, aki kiemelte: Szent Teréz az egész egyháznak kijelölte az utat, hogyan éljen együtt Istennel.
,,Lehetséges-e így élni? A mai
maroka, 2020. február 04. kedd, 10:15
Móricz Zsigmond Pillangó című művét mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház
megjegyezte: nagy segítség számára, hogy együtt dolgozhat Bajor Lili és Hajdu Tibor színművészekkel, akiket öt évig tanított az egyetemen. Segítségére lesz még Nagy Norbert koreográfus, aki tanártársa volt, továbbá Csík György jelmeztervező és Tóth József díszlettervező.

Az alkotói folyamatról szólva elárulta: nem szereti a rendezői egyeduralmat a színpadon. "Számomra az az ideális szakmai légkör, amikor mindenki igyekszik a saját maga személyiségére formálni az általam megálmodott képet, ha a színészek szabadon próbálhatnak, és magukévá tehetik a szerepeket" - fogalmazott, hozzátéve: különösen igaz ez Móricz Zsigmond kedvenc művére, a Pillangóra, amelynek műfaját a szerző szerelmi idillként határozta meg.

A rendező kitért arra, hogy a mű eredeti címe Égi madár volt, 1924-ben, életének rettenetes időszakában írta a szerző, a nézők ennek ellenére életigenlő, optimista darabbal találkozhatnak, amelyet sokan "paraszti Rómeó és Júliának" is neveznek, mert a falusi világban játszódik, ahol a társadalmi
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 12:32
Jakab Péter választották a Jobbik elnökévé
Dániel.Jakab Péter elmondta: 2022-ig úgy akarnak eljutni, hogy addigra lényegében minden magyar embert meg tudjanak szólítani, ideológiától függetlenül.

Miközben fontos az ideológia és magunkat továbbra is jobboldali nemzeti keresztény és konzervatív pártként definiáljuk, rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy emberközpontú pártként politizáljon a Jobbik, és az emberek mindennapi életére fókuszáljon - fogalmazott az elnök.

A mi feladatunk az, hogy minden magyar ember számára biztosítsuk a szabadság és a gyarapodás lehetőségét - tette hozzá Jakab Péter, ennek részeként említve a minőségi munkáért fizetett minőségi bért és nyugdíjat, a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, a modern oktatást és a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Hangsúlyozta, minden tisztességes emberre számítanak, megjegyezve, "nem tartjuk szövetségesünknek azokat az embereket, akik az elmúlt harminc évben részt vettek ennek az országnak a kifosztásában".

A Jobbik történelmi felelőssége az, hogy olyan
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 21:42
Megkezdődött az V. Pajtaszínházi Szemle a budapesti Nemzeti Színházban
társulat: a Vancouveri Magyar Színház szombaton mutatja be a Békés Pál A félőlény című színdarabja alapján készült produkcióját.

Az idei szemle programján húsz produkció szerepel. A bemutatott művek között van Illyés Gyula Tűvé-tevők, Schwajda György Himnusz, Niccolo Machiavelli Mandragóra és Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve című darabja is. Emellett népi játék, hagyományőrző darab, mozgásszínház, helytörténeti vígjáték, misztériumjáték, mesefeldolgozás, zenés abszurd álnépmese, valamint József Attila Szabad ötletek jegyzékének és korai verseinek felhasználásával készült előadás is megtalálható a programban.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve 2015-ben amatőr színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó kör, azonban a település lakosai részéről szándék mutatkozott létrehozására.

Ezek továbbvitele vagy újraélesztése volt a mintaprogramként indított projekt kiemelt
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 14:22
Sulyok Tamás: nincs rendszerszinten probléma a magyar igazságszolgáltatásban
Tanáccsal már egyeztetett arról a kérdéskörről, hogy milyen konkrét intézkedéseket igényelhet a tágabb értelemben vett bírósági egységeken belüli ellentét, amely a kommunikációs zavaron túl a bíróságok működésére is kihat.

Kitért arra is, hogy fontos a bíróságok társadalmi szerepvállalását is áttekinteni és újragondolni. A bíróságokat alapvetően senki sem fogja szeretni, azonban a jogkereső közönség értékelni fogja a munkáját. A bíróságoknak nem kell elefántcsonttoronyba kerülniük, de a sikert sem szabad a Facebookon lájkokban mérniük - fogalmazott.

Az OBH elnöke arról is beszélt, hogy az ugrásszerű technikai fejlődéssel a jogi anyagok könnyebb elérése nem feltétlenül tükröződik minden esetben az ítélkezés folyamatán, valamint meglátása szerint élesen el kell választani az igazgatási és ítélkezési funkciót. A kevert státuszokat minimalizálni szükséges minden szinten a bíró vagy igazgasson, vagy ítélkezzen, a kettő keveréke zavart okozhat - mondta.

Széplaki László a Győri Ítélőtábla elnöke
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 16:21
A hétvégén rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét
a Vancouveri Magyar Színház is: a társulat Békés Pál A félőlény című színdarabja alapján készült produkcióját adja elő.

Az idei szemle programján húsz produkció szerepel. A bemutatott művek között van Illyés Gyula Tűvé-tevők, Schwajda György Himnusz, Niccolo Machiavelli Mandragóra és Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve című darabja is. Emellett népi játék, hagyományőrző darab, mozgásszínház, helytörténeti vígjáték, misztérium játék, mesefeldolgozás, zenés abszurd álnépmese, valamint József Attila Szabad ötletek jegyzékének és korai verseinek felhasználásával készült előadás is megtalálható a programban.

A Pajtaszínház Program célja a színjátszás hagyományainak felelevenítése, új lakossági aktivitások kezdeményezése és a kistelepülések közösségfejlesztésének elősegítése.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve 2015-ben amatőr színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 07:21
Februárban újra nemzetközi fesztivált rendez az SZFE
országból - Ausztriából, Litvániából, Svájcból, Németországból, Franciaországból és Csehországból - érkeznek vendégek a fesztiválra, és az SZFE mellett a Kaposvári Egyetem hallgatói is bemutatkoznak színházi előadásaikkal - hangzott el az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Upor László rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes elmondta: az egyetem mindennapi munkáját és filozófiáját sűríti magába a négynapos fesztivál, amely évről évre fejlődik. A fesztivál filozófiáját összefoglalva a szabadság, az együttműködés, a sokszínűség, az önkormányzatiság és a nemzetköziség szavakat emelte ki.

Mint rámutatott, a négy nap alapja az együttműködés, a nemzetközi és a magyarországi egyetemek közötti együttműködés. Ebből adódóan a fesztivál egyre sokszínűbb, a színházi produkciók mellett filmfesztivál, kiállítás, workshopok is szerepelnek a programban és egyre több országból érkeznek résztvevők.

Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy több olyan programot terveznek, amelyeket a hallgatók
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 17:22
Képek, videók
4 Szabad György.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 16:56
Szabad György.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 21:15
Szabó Viktor.gif
taszat
2012. április 29. vasárnap, 13:17
Szabo Viktoria.jpg
charlotteani
2009. január 22. csütörtök, 11:03
Szalai Vivien - Szükségem
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 17:10
Szalai Vivien - A férfiak
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 17:08
Szalai Borbála : Márccius
maria_kadar_148
2018. március 08. csütörtök, 22:58
Foci--Szalai Ádám EB gól.
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:53
Foci-Szalai Ádám EB-gól.j
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:52
Szalai Borbála Mesevilá
maria_kadar_148
2017. január 28. szombat, 21:07
SZALAI PIROSKA
1vargaildyko
2015. május 08. péntek, 12:33
névnap szalai edinátol.jp
zsokica45
2014. november 20. csütörtök, 18:11
SZALAI GYÖRGY
1vargaildyko
2014. október 06. hétfő, 11:03
Szalai.gif
ria6406
2014. szeptember 01. hétfő, 05:39
margaretáskép szalai borb
erzsikepuskas
2014. március 15. szombat, 09:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.