Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 05:40 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ukrán főügyész menesztése után első helyettese is lemondott a tisztéről
Rjbabosapka leváltása után az új főügyész kinevezéséig Kaszkónak kellett volna átvennie ideiglenesen a hivatal vezetését. A zn.ua úgy tudja, hogy lemondása miatt Rjabosapka egy másik helyettesét, Viktor Csumakot nevezte ki ideiglenes főügyésznek.

Kaszko egyébként már nem először töltötte be a főügyész első helyettesi posztját és mondott le róla. 2016-ban Viktor Sokin akkori főügyész helyettese volt, és komoly botrányt kavarva távozott posztjáról. Akkor azzal indokolta lemondását, hogy korrupció uralkodik az ukrán főügyészségen belül, ahol továbbra is fontos pozíciókat töltenek be a 2014-ben a Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök környezetéhez tartozó, rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei. Nyilvánosságra hozta, hogy az utolsó csepp a pohárban számára a hatáskörök átszervezése volt. Szavai szerint Sokin főügyész elvett tőle minden befolyást a nagy horderejű ügyek megoldása fölött, amelyeken csapata dolgozott. Ezek között említette az Ukrajnában komoly sajtófigyelem övezte "gyémánt ügyészekként" elhíresült, korrupcióval lebukott tisztségviselők elleni eljárást.

Rjabosapkát csütörtök esti rendkívüli ülésén az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány elfogadásával váltotta le hivatalából a parlament. Az indítványt a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért frakciók képviselőinek egy csoportja terjesztette be, közösen. A menesztését e két párt frakciói meg is szavazták, míg a három ellenzéki képviselőcsoport, azaz Petro Porosenko volt elnök, Julija Timosenko exkormányfő és a Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes mögötti politikai erők ellenezték a lépést.

Rjabosapka parlamenti beszédében azt hangsúlyozta, hogy főügyészként "senki szolgájává nem vált", és irányítása alatt a főügyészi hivatal elkezdett végre a törvények szerint működni.

A sajtókommentárok szerint a főügyész menesztésében több dolog játszott szerepet. Egyrészt az, hogy Zelenszkij nem volt elégedett a teljesítményével. Másfelől felbőszítette az Állami Nyomozó Irodát (DBR) azzal, hogy a Porosenko elleni vádemelési javaslataikat nem találta megalapozottnak, és nem volt hajlandó vádat emelni a volt államfő ellen. Ezen felül két oligarchának, Ihor Kolomojszkijnak és az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatokat ápoló Viktor Medvedcsuknak nem szolgálta ki az érdekeit, de erről konkrétabb információk egyelőre nem kerültek napvilágra.

Az ukrán sajtó eddig két lehetséges személyt nevezett meg lehetséges új főügyészként: Szerhij Ionusasz kormánypárti képviselőt és Irina Venediktovát, a DBR ideiglenesen kinevezett vezetőjét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 13:21
Címkék: Viktor Csumakot, Viktor Sokin, Viktor Janukovics, Viktor Psonka, Volodimir Zelenszkij, Moszkva-barát Ellenzéki Platform,
Kommentek
A volt ukrán főügyész állítása szerint meg akarták ölni, amihez köze lehetett Joe Bidennek
ügyében.

Sokin a hétvégén a TSZN hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy amikor tavaly szeptemberben Görögországban járt, higannyal megmérgezték, és egy görög klinika zárójelentése szerint két szívleállása is volt a mérgezés miatt, s miután újraélesztették, nyolc napot az intenzív osztályon töltött. A görögországi útjának céljáról csak annyit árult el, hogy saját ügyeit intézte az országban.

Elmondta még, hogy ezután Bécsbe utazott további gyógykezelésre, ahol ugyanaz az orvos kezelte, aki Viktor Juscsenko volt ukrán elnököt is dioxin-mérgezése után. Sokin szavai szerint 9,7 százalék higanyt találtak a szervezetében, ami ötször több a maximálisan megengedett mértéknél.

Sokin 2015 februárjától 2016 áprilisáig volt Ukrajna főügyésze. Sokint Petro Porosenko akkori ukrán elnök váltatta le arra hivatkozva, túl kevés eredményt tudott felmutatni a korrupció elleni küzdelem terén. Sokin meggyőződése viszont az, hogy éppen a Burisma vállalat ellen indított vizsgálatai miatt távolították el
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 15:42
Impeachment - Trump védői a tárgyaláson Joe Bidenre különösen nagy figyelmet fordítottak
Pam Bondi, a jogászcsapat tagja - aki korábban floridai államügyész volt - videórészleteket mutatott be Joe Biden egyik nyilvános pódiumbeszélgetéséből, amely még 2018 januárjában volt.

A Külügyi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén Biden akkor nevetve mesélte el, hogy alelnökként hogyan közölte az ukrán vezetőkkel, hogy amennyiben nem távolítják el Viktor Sokin államügyészt, akkor búcsút mondhatnak az Egyesült Államok egymilliárd dolláros hitelgaranciájának. Viktor Sokin államügyészként vizsgálatot indított a Burisma ukrán gázcéget érintő korrupciós gyanú miatt. Ennek a cégnek volt igazgatósági tagja Biden fia, Hunter Biden.

Mintegy félórás beszédében Bondi hangsúlyozta: az impeachment-menedzserek a vád előterjesztése és az érvelés során a múlt héten "több mint 400 alkalommal" utaltak Bidenre és a Burismára, de "soha nem mutatták be a teljes képet".

A jogásznő idézett a képviselőházi bizottságok előtti meghallgatásokon megszólaltatott tanúkat - köztük George Kent volt magas rangú
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 07:04
Impeachment - Trump állítólagos hatalommal történő visszaélését részletezik a demokraták a szenátusi tárgyaláso
impeachment-menedzser, Sylvia Garcia lépett a pódiumra. A texasi képviselőnő ugyancsak azt mondta: "Trump korrupt célja külföldi segítség biztosítása volt" az újraválasztásához a 2020-as elnökválasztásokon.

Garcia hangsúlyosan és többször is védelmébe vette a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnököt és a fiát, Hunter Bident is. Megalapozatlannak mondta a két Biden ukrajnai üzleti ügyeivel kapcsolatos korrupciós vádakat. "Korruptnak" nevezte viszont azt a volt ukrán államügyészt, Viktor Sokint, aki vizsgálatot indított a Burisma ukrán gázcég korrupciós ügyeiben. A Burisma az az ukrán vállalat, amelynek igazgatósági tagjai között helyet kapott Hunter Biden is.

Állításai alátámasztására Garcia bejátszotta Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete és George Kent külügyminisztériumi tisztségviselő képviselőházi bizottságok előtti meghallgatása videófelvételeinek egy részét. A képsorokon mindketten Sokin állítólagos korruptságáról beszéltek.

Miközben
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 22:32
Impeachment - WSJ: Lev Parnas bevásárolta magát Donald Trump környezetébe
Parnas is tanácsadójának kérte fel Giulianit, aki akkor már az amerikai elnök jogi tanácsadója volt.

Parnas - a WSJ cikke szerint - a Giulianihoz fűződő kapcsolatától azt is remélte, hogy jövedelmező üzleti megállapodásokkal kamatoztathatja.

Lev Parnas később azt állította: ő hozta össze a találkozókat Giuliani számára Ukrajnában több olyan személyiséggel is, aki feltételezések szerint segített Giulianinak adatokat gyűjteni Biden és fia ukrajnai üzleti ügyeiről. Köztük volt Jurij Lucenko és Viktor Sokin korábbi államügyész is.

A Joe Biden ellen tett lépések az impeachment középpontjában állnak, a demokrata párti törvényhozók szerint ugyanis Donald Trump visszaélt a hatalmával személyes ambíciói, esetleges újraválasztása érdekében. Ezt a vádat az elnök mindig tagadta.

Parnast és fehérorosz-amerikai üzlettársát, Igor Frumant tavaly októberben letartóztatták. A manhattani ügyészségen vádat emeltek ellenük, mert a gyanú szerint megpróbálták külföldi pénzekkel befolyásolni az amerikai
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 07:04
Kijevbe látogatott Rudy Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje
A jelenleg független, korábban a Viktor Janukovics Moszkva-barát volt ukrán elnök mögött álló Régiók Pártjához tartozó ukrán képviselő azt írta, hogy Giulianival megvitatták egy parlamentközi csoport létrehozását "Ukrajna barátai - STOP korrupció" elnevezéssel.

A TSZN ukrán hírtelevízió internetes oldalán hozzátette, hogy Giuliani találkozni készül Kijevben Viktor Sokin volt ukrán főügyésszel és Kosztyantin Kulik volt ügyésszel is. Mindketten részt vettek a Burisma ukrán gázvállalatnál a korrupció gyanújával korábban folytatott vizsgálatokban. A Burisma vállalat igazgatótanácsának volt tagja Hunter Biden, az amerikai elnök politikai vetélytársának, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak, volt alelnöknek a fia.

Viktor Sokin 2015. február 10-től 2016. április 3-ig töltötte be Ukrajna főügyészi tisztét.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:42
Schiff nem nyilatkozik arról, hogy a képviselőház megindítja-e az impeachment-eljárást Trump ellen
Schiff kifejtette: a következő lépés az impeachment-eljárást megelőző meghallgatásokról készülő jelentés összeállítása. Úgy vélte, hogy a már elhangzott tanúvallomások elegendő bizonyítékot tartalmaznak ahhoz, hogy az alkotmányos eljárás keretében felelősségre vonják az elnököt. De - fűzte hozzá -, a végleges jelentés előtt konzultál még kollégáival a törvényhozásban és választóival Kaliforniában. "Lehetséges, hogy szükség lesz további meghallgatásokra, újabb tanúvallomásokra" - szögezte le.

A demokrata párti politikus a CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap úgy fogalmazott: "ez az elnök kétszer is idegen beavatkozást kívánt a választási rendszerünkbe (...) akkor, amikor 2016-ban arra buzdította az oroszokat, hogy hackeljék Hillary (Clinton, akkori demokrata párti elnökjelölt) e-mailjeit, és később (az oroszok) ezt meg is próbálták".

Schiff ezzel Trumpnak a 2016-os elnökválasztási kampányban többször - sokak szerint humorizálva - elhangzott megjegyzésére utalt, amelyben vetélytársa
velemenyezd, 2019. november 24. vasárnap, 21:52
Az amerikai demokrata törvényhozók közzétették a Trump elleni vizsgálat egyes tanúvallomásait
lejárta előtt - hagyta el állomáshelyét. Mint a meghallgatáson elmondta: a főnöke áprilisban, azonnali hatállyal rendelte vissza őt.

A volt nagykövet úgy vélekedett: Giuliani egyfajta "árnyékdiplomáciát folytatott" Ukrajnában. Azt állította: Giuliani vizsgálni akarta Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyeit azért, hogy "ha lehetséges, kárt okozzon az elnökjelöltnek". Utalt arra is: Giuliani el akarta érni, hogy amerikai vízumot kapjon Viktor Sokin, korábbi ukrán főügyész, akitől az amerikai külügyminisztérium korábban megtagadta a belépést az Egyesült Államokba "korrupciós tevékenysége" miatt. Sokin volt az a főügyész, akinek leváltását Joe Biden sürgette Petro Porosenko korábbi ukrán elnöknél, mert vizsgálni akarta a Burisma ukrán gázcég ügyeit. A Burismánál lett igazgatósági tag Biden fia, Hunter Biden akkor, amikor az apja az Obama-kormányzat alelnöke volt.

Hétfőn nyilvánosságra hozták Michael McKinley, Mike Pompeo tanácsadója
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 08:02
Képek, videók
eper csumázó
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 20:47
Csuma..jpg
galaxy002
2008. december 05. péntek, 19:10
Japport Viktor híres cukr
irmus
2018. június 17. vasárnap, 14:23
Zakály Viktória - Tartson
sanci81
2018. április 23. hétfő, 17:58
Zakály Viktória - Én váro
sanci81
2018. április 23. hétfő, 17:56
0 Viktor Molev képe Névte
lovaszmarika
2018. április 22. vasárnap, 15:55
O.Viktor-fiam.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:59
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
Viktor
tailor
2018. március 23. péntek, 10:46
denk viktória operaénekes
maroka
2018. március 04. vasárnap, 17:38
Cholnoky Viktor - Az álom
sanci81
2018. január 23. kedd, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.