Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 05:13 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ET: erősödött a gyűlöletbeszéd terjedése tavaly Európában
A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértő bizottsága jelentésében aláhúzta a kisebbségek, a migránsok és menekültek közötti félelmet és bizonytalanságot a nacionalista és idegengyűlölő kijelentések felerősödése okozta, amely sok esetben a politikai fősodor szóhasználatába is bekerült.

A terrortámadásokra adott tagországi válaszokkal kapcsolatban megjegyezték, az európai államok erőteljes lépéseket tettek a schengeni térség határellenőrzésének visszaállításától a rendkívüli állapot bevezetéséig, bizonyos rendelkezések mögött azonban az etnikai vagy faji megkülönböztetés jelei mutatkoznak.

A szakértők aláhúzták, az iszlámellenesség, az antiszemitizmus és a homofóbia Európa-szerte fennáll. Különös ellenszenv irányult a fejkendőt, vagy más vallási szimbólumokat viselő nőkre, a romák csoportjait pedig továbbra is előítélet, megbélyegzés és társadalmi kirekesztés éri. Az afrikai származásúak gyakran rasszista fenyegetésekkel szembesültek, a futballszurkolók a fekete játékosok elleni sértéseinek problémája továbbra sem oldódott meg.

A rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelemre irányuló nemzeti jogszabályokat számos állam még nem vezette be, ami akadályt jelent a rasszizmus elleni hatékonyabb küzdelem szempontjából. Az Európa Tanács 47 tagállama közül mindössze 20 ratifikálta a megkülönböztetés általános tilalmáról szóló 12. jegyzőkönyvet - jegyezték meg.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kijelentette, mély aggodalomra ad okot a populista politikák felemelkedése Európában, amely gyakran a kisebbségek - beleértve a migránsokat és a menekülteket - ellen irányul. Véleménye szerint mindent meg kell tenni a veszélyes tendencia megállítása, és a befogadó társadalmak megteremtése érdekében.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 16:42
Címkék: Európa Tanács, Thorbjorn Jagland, gyűlöletbeszéd terjedése, strasbourgi székhelyű, politikai fősodor, terrortámadásokra adott,
Kommentek
IM: a meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni
megbeszélést az Európai Unió igazságügyi miniszterei informális videokonferencián.

Németország július elseje óta látja el az EU soros elnöki tisztét.

A közleményben idézték Bóka Jánost, aki üdvözölte, hogy az EU soros német elnöksége fokozatosan vissza kívánja vezetni az Európai Unió intézményi működését a normalitás keretei közé, és támogatni szeretné az európai gazdaság újraindítását.

A megbeszélés napirendjén a koronavírus elleni védekezés, a demokrácia, az áldozatvédelem, illetve a gyűlöletbeszéddel és a dezinformációval szembeni fellépés szerepelt.

A tanácskozáson Bóka János hangsúlyozta, hogy az igazságügyi minisztereknek is értékelniük kell a koronavírus-járvány tanulságait, azonban az eddigi meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni.

Az államtitkár szerint nagy szükség lenne arra, hogy megvitassák az igazságszolgáltatás digitalizációjának, illetve a nemzetközi igazságügyi együttműködés folyamatosságának kérdéseit,
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 18:52
Alapjogi biztos: egyre fontosabb a nemzetiségi terület
kultúrát, médiát és színházat érintő ügyekkel, amelyekről tavaly részletes állásfoglalásokat készítettek - közölte az alapjogi biztoshelyettes.

Szalayné Sándor Erzsébet beszámolt arról is: esélyegyenlőség témakörében diszkriminációs ügyekkel, lakhatási és szociális problémákkal, "büntetőeljárási anomáliákkal", valamint a büntetés-végrehajtással kapcsolatos szabálysértésekkel is foglalkoztak.

Új jelenségként említette a közfoglalkoztatással összefüggő panaszokat, majd beszámolt arról, hogy a gyűlöletbeszéddel és gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok is megjelentek.

Elmondta, a nemzetiségi jogi ügyek száma 2014-hez képest tavaly 250 százalékkal nőtt: 2019-ben 409 esettel foglalkoztak. Ennek okai között említette az alapjogi biztoshelyettes, hogy "sikerült láthatóbbá tenni" ezt a jogterületet.

Az esetekre térve elmondta: foglalkoztak klasszikus nemzetiségi jogokkal kapcsolatos beadványokkal, köztük "kiugró számban" a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt hadigondozottak
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 15:22
Koronavírus - Emberi jogi biztos: elengedhetetlen a társadalmi egyenlőségért felelős testületek erősítése
az egyenlőtlenségek kezeléséért és a diszkrimináció leküzdéséért felelős, egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokat és a nemzeti esélyegyenlőségi testületeket.

Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években az emberi jogok érvényesülésének aggasztó visszaesése volt tapasztalható Európában. Véleménye szerint ezt szélsőjobboldali populista politikusok felemelkedése okozta, akik gyűlöletet szítva manipulálnak szavazatszerzés céljából, egyre inkább megosztva a társadalmakat.

A köreikben terjedő gyűlöletbeszéd leggyakoribb célpontjai azon kisebbségi csoportok, amelyek már régóta hátrányos megkülönböztetéstől szenvednek - közölte Dunja Mijatovic.

A társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek mélyülnek. A szegénység állandósulásában fontos szerepet játszik a származás alapján történő megkülönböztetés. Ez arra mutat rá, hogy a szegénység felszámolását célzó politikák mellett az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályok és az egyenlőséggel foglalkozó testületek szerepének erősítése fontos eszköz a gazdasági
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 13:21
Úzvölgyi katonatemető - Az RMDSZ üdvözli, hogy az amerikai külügyi jelentés is foglalkozik a temetőgyalázással
A jelentés negatív példaként említi a dormánfalvi polgármester temetőgyalázását, a "legionárius" megnyilvánulásokat a temetőben, és rámutat arra, hogy a dormánfalvi polgármester román katonák tiszteletére állított emlékműveket a magyar katonák sírjai fölé.

Az amerikai külügy sérelmezi az egyházi javak, ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú ütemét is. Tételesen említi a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaigénylésének bírósági úton való ellehetetlenítését, valamint a római katolikus, református és evangélikus-lutheránus egyházak restitúciós kérelmeinek elutasítását, különböző ürügyekre hivatkozva.

Az RMDSZ közleménye felidézte: a szövetség tavaly több nemzetközi fórumon emelt szót a temetőgyalázás ellen, amelyről Kelemen Hunor személyesen tájékoztatta az amerikai külügyminisztérium egyik Romániába utazó képviselőjét is. Az RMDSZ elnöke Matthew G. Boyse-nak, az amerikai tárca közép-európai és holokausztügyekért felelős helyettes államtitkárának bemutatta a 2019. június 6-i vandalizmusról
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 13:33
Kovács Zoltán: elfogult az EUObserver brüsszeli hírportál Romaellenes gyűlölet Budapest utcáin címmel megjelent
Leszögezte: szerdán az EUObserver oldalán az említett címmel megjelent véleménycikkben Jacqueline Bhabha és Margareta Matache egy nemrégiben szélsőjobboldali radikálisok által vezetett tiltakozást használt fel arra, hogy Magyarországot olyan helynek írja le, ahol "a neofasiszta aktivisták gyűlölettel teli erőszakja a magyar politikai vezetők bűnrészességére épül", olyan vezetőkére, mint Orbán Viktor miniszterelnök, aki a "rasszista gyűlöletbeszéd arzenáljával" büszkélkedhet.

Kovács Zoltán kijelentette: a szerzőpáros cikke opportunista, elfogult és "túlságosan is ismerős".

"Most, hogy úgy tűnik, sikerült felülkerekedni a koronavírus-járvány legrosszabb stádiumán, és a liberális kritikusok kórusának szüneteltetnie kell kampányát a miniszterelnök állítólagos diktatórikus hatalommegragadása ellen, természetesen kellett valami más, ami miatt támadni lehet őt. És erre egy elítélendő, szélsőjobboldali radikális csoport tiltakozása tökéletes alkalmat kínál" - fogalmazott.

Nyilvánvalónak nevezte,
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 07:31
Két orosz régió elektronikusan szavazhat az alkotmánymódosításról
tetteket és felhívásokat. A gyermekeket nevezi meg az ország legfontosabb kincsének, a házasság fogalmát pedig egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg. Megerősítené az orosz nyelv hivatalos használatát az állam területén, de a köztársaságoknak megengedi, hogy nemzeti nyelveiknek az orosszal egyenrangú államnyelvi státust adjanak.

A YouTube amerikai szolgáltató az orosz alkotmánymódosítási kampánnyal kapcsolatban csütörtökön letiltott egy melegellenes videót, arra hivatkozva hogy gyűlöletbeszédet tartalmaz. A kampányfilm előnytelen fényben tüntet fel egy árva gyereket örökbe fogadó férfipárt, és azt ígéri, hogy az alkotmány módosításával ez a helyzet nem állhat majd elő.

Az azonos nemű párok egy 2013-as törvény értelmében nem adoptálhatnak gyermekeket, és a homoszexualitás "propagandája is tilos Oroszországban.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet csütörtökön közölt adatai szerint az orosz szavazópolgárok 67 százaléka szándékozik részt venni az alaptörvény módosításáról
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 22:13
Romániai Elie Wiesel Intézet: elszaporodtak az antiszemita és kisebbségellenes megnyilvánulások
A román állam által alapított intézmény számba vette a 2019 január és 2020 április között tapasztalt antiszemita megnyilvánulásokat, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét.

A jelentés készítői aggodalommal állapították meg, hogy a román nyelvű internetes oldalakon, főleg a közösségi oldalalakon elszaporodtak a zsidóellenes megnyilvánulások, a gyűlöletbeszéd, amely valóságos "gyűlölködő közösségeket" hoz létre a virtuális világban. Hozzátették, hogy ezek diskurzusa általában valamennyi kisebbségi közösség ellen irányul, de főként a nemzeti és a szexuális kisebbségek ellen.

Megállapították, hogy a koronavírus-járvány közepette olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint az egészségügy válsághelyzete mögött a zsidók és Izrael állam áll.

"A zsidók elfogadottsága a román társadalomban nagyobb, mint a magyaroké vagy a romáké, de a jelentés is alátámasztja, hogy a társadalom bizonyos rétegeiben latens antiszemitizmus figyelhető meg" - állapítja meg a jelentés.

Úgy vélik, hogy a
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 17:12
Román kormányfő: igazságtalanul bírságolták meg Iohannist a magyarok elleni diszkriminációért
A miniszterelnök megdöbbentő politikai döntésnek minősítette Iohannis elmarasztalását, aminek szerinte semmi köze a diszkrimináció szankcionálását szabályozó törvényhez.

Orban szerint a CNCD az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert "leleplezte" a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti "cinkosságot".

Úgy értékelte: Iohannisnak azért kell bűnhődnie, mert az ország területi épségének alkotmányos elvének védelmére kelt és felhívta a figyelmet azokra az "elfogadhatatlan kompromisszumokra", amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták a utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében kötöttek.

A PSD megszavazott olyan törvényt, amely "mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát", hagyta, hogy (a parlamenti vitára megszabott határidő lejárta miatt) hallgatólagosan elfogadottként küldjék tovább az "úgynevezett Székelyföld" autonómiájáról szóló
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 20:58
Képek, videók
valahol Európában.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 15:23
nyugdíjak európában
agica2004
2011. február 18. péntek, 17:52
DUKER európában
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:48
Valahol Európában.hu.jpg
rambobby
2007. október 08. hétfő, 11:52
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Jaglion.jpg
charlotteani
2016. november 26. szombat, 19:12
indián ló terjedése
orsi1
2007. június 10. vasárnap, 06:27
Strasbourgi ugyirat 2010
domig
2010. április 17. szombat, 03:13
Strasbourgi Európa palota
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Politikai cikkek 01.jpg
chillik
2018. január 13. szombat, 05:20
Politikai cikkek 02.jpg
chillik
2018. január 13. szombat, 05:20
Politikai Főiskola 1986-b
furaila
2017. április 10. hétfő, 18:12
politikai-vicc-apeh.jp g
menusgabor
2017. március 10. péntek, 22:32
politikai_vicc.jpg
menusgabor
2017. március 10. péntek, 22:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.