Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 18:18 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csehország nem adja ki Száleh Muszlimot Törökországnak
Az Altuálne.cz hírportál értesülését később a CTK hírügynökségnek Miroslav Krutina, a kurd politikus ügyvédje megerősítette.

"Az eljárás formai okokból lett megszüntette, mert Száleh Muszlim nem tartózkodik Csehország területén, amire egyébként a bíróság sem kötelezte"- mondta Krutina. A prágai bíróság arra kötelezte a kurd politikust, hogy ügye lezárásáig maradjon az EU területén. Az ügyvéd azt mondta: az eljárás megszüntetésével azonban ez a kötelezettség is megszűnik.

A cseh igazságügyi minisztérium közölte, hogy Törökország március 2-án kérte az általa terroristának tartott kurd politikus kiadatását Prágától. "A török felet már tájékoztattuk az eljárás megszüntetéséről"- nyilatkozta Jakub Ríman, a tárca szóvivője. Mint megjegyezte, Prága számára az ügy ezzel lezárult.

Törökország azután, hogy a prágai városi bíróság szabadlábra helyezte Száleh Muszlimot, a terrorizmus támogatásával vádolta meg Prágát, amit az visszautasított.

A szíriai kurd Demokratikus Egység Pártját (PYD) Törökországban terroristacsoportként tartják számon. Száleh Muszlim és a PYD több tucat magas rangú tagja ellen Törökországban letartóztatási parancs van érvényben. A szíriai állampolgárságú férfikézre keritésére a török Interpol egymillió dollár jutalmat tűzött ki, és annak ellenére körözi, hogy Muszlim tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz a pártra még ma is jelentős a befolyása.

A PYD katonai szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria északi, török határ menti körzeteiben. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki a térségben. Ankara, amely a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, január 20-án hadműveletet indított ellene Észak-Szíriában, Afrín térségében. S

Száleh Muszlim február végén a közel-keleti helyzetről rendszeresen Prágában megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 20:32
Címkék: Száleh Muszlimot Törökországnak, Miroslav Krutina, Száleh Muszlim, Jakub Ríman, Száleh Muszlimot, Demokratikus Egység Pártját,
Kommentek
Koronavírus - Törökországban továbbra is magas az újonnan igazolt fertőzöttek száma
a járvány alapvetően egészségügyi probléma, de gazdasági következményeit figyelembe véve a legnagyobb válság a második világháborút követően.

Erdogan úgy vélte, hogy az a kilátástalanság, amelyet különösen a fejlett országok tanúsítanak a "sokrétű" krízissel szemben, a jövővel kapcsolatos meglátások átgondolására késztetnek. Kiemelte: fontos, hogy fel legyenek készülve azokra az új helyzetekre, amelyek a járvány utáni világban a közel-keleti térségben és országukban előfordulhatnak.

Törökországnak a második világháború óta először van meg arra a lehetősége, hogy globális szintű újrarendeződési folyamat középpontjába kerüljön - mutatott rá az államfő.

Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztenek egy nemzeti ünnep és a böjti hónap kezdete miatt. A rendelkezés ezúttal is 63 millió 640 ezer embert érint. Országos szintű kijárási korlátozás állandó
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 20:02
Koronavírus - Erdogan: a török hatóságok 31 várost lezárnak a személyforgalom előtt
figyelemmel."

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Erdogan bejelentéseit megelőző ankarai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az előző 24 órában 2786-tal 20 921-re nőtt a vírus fertőzöttjeinek a száma, 69-cel pedig 425-re a halálos áldozatoké. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhunytak 78,7 százaléka 60 évnél idősebb volt. Hozzátette: jelenleg 1251-en szorulnak intenzív ellátásra, 150-nel többen, mint csütörtökön, és 867-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Törökországnak már mind a 81 tartományában jelen van az új típusú koronavírus. A legtöbb fertőzöttet, 12 231-et Isztambulban regisztrálták, Izmirben további 1105-öt, Ankarában pedig 860-at. Az elhalálozások száma is messze Isztambulban a legnagyobb: 217.

A kór terjedésének lassítására a kis-ázsiai ország a társadalmi életet érintő számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe a fertőzés március 11-ei hivatalos megjelenését követően. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek eddig sem hagyhatták el
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 22:13
Koronavírus - Az EU mintegy 240 millió euróval segíti a Szíriával szomszédos országokat
"A szíriai menekülteket befogadó országok - Jordánia, Libanon és Irak - a koronavírus-járvány miatt még nehezebb helyzetbe kerültek. Az unió segélycsomagja a szolidaritás jele ezen államok felé" - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

A támogatás kiegészítő jellegű, amely e három ország egészségügyi, szociális, főként gyermekvédelmi rendszereit hivatott fejleszteni és megerősíteni.

A kedden elfogadott 240 millió euróval együtt a régió számára eddig nyújtott segély - a Törökországnak biztosított pénzeszközöket nem számítva - eléri a kétmilliárd eurót.
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 17:13
Koronavírus - Törökország a járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyfo
A beszámoló szerint a teherforgalmat nem korlátozzák. Az értesülést a török állami hírtelevízió, a TRT Haber is közölte.

Törökországnak három-három határátkelője van Bulgáriával és Görögországgal, utóbbiból az egyik kizárólag vasúti.

Az NTV ismertette, hogy Ankara a Törökország és Görögország között, az Égei-tengeren közlekedő kompjáratokat is leállíttatta. A hírtelevízió tudatta, hogy agörög és a bolgár állampolgárok, valamint azon a harmadik országok állampolgárai, akik az utóbbi 14 nagyban Görögországban és Bulgáriában tartózkodtak, csütörtök 0 óra után már nem léphetnek be Törökországba.

A sajtóhír megjelenésével egy időben Recep Tayyip Erdogan török elnök a járvány elleni küzdelmet koordináló ülésen elnökölt Ankarában.

Törökországban az új típusú koronavírusnak hivatalosan 98 fertőzöttje van, a kórban eddig egy ember vesztette életét.

A török vezetés a járvány terjedésének megállítása céljából a napokban az egész ország területén bezáratta egyebek mellett az iskolákat, a
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 17:32
Illegális bevándorlás - Deli Andor: Az európai vezetők végre felismerték a határvédelem szerepét
belügyekért felelős uniós biztos szerint szükséges a külső határok védelme, de ugyanolyan fontos az uniós értékek, az alapvető jogok védelme.

"Görögország köteles megvédeni határait, de a hatóságok fellépéseinek arányosnak kell lenniük - hangsúlyozta. Bejelentette, jövő héten a görög fővárosba utazik, hogy meggyőződön arról, hogy Görögország az uniós jogszabályoknak megfelelően jár el a határokon.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az unió és Törökország közötti párbeszédnek folytatódnia kell, és Törökországnak továbbra is osztoznia kell a menekültekért vállalt felelősségben.

"A helyzet a görög-török határon aggasztó, de mostanra már sokkal felkészültebbek vagyunk, mint 2015-ben voltunk" - hangoztatta.

A vita folyamán az képviselők többsége kritizálta Erdogan török elnököt,mert az emberi szenvedést politikai célokra használja fel. Többen hangsúlyozták, hogy az öt évvel ezelőtti menekültügyi válság nem ismétlődhet meg, és a menekültügyre vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 22:13
Erdogan: Washington azt kérte, hogy Ankara ne állítsa hadrendbe az orosz légvédelmi rendszert
légvédelmi rendszert a közelmúltban az Egyesült Államoktól.

Ankara először február 20-án jelezte, hogy Washington rakétaelhárító rendszerrel támogathatja a NATO-szövetséges Törökországot, tehát azt követően, hogy több alkalommal heves harcok törtek ki Idlíbben a felkelőket támogató török hadsereg és a damaszkuszi kormányerők között. Damaszkusz csapatait azonban annak az Oroszországnak a légiereje segíti, amely a vonatkozó orosz-török megállapodást követően tavaly júliusban elkezdte leszállítani Törökországnak az Sz-400-asokat.

Washington korábban élesen bírálta az ügyletet, és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harci repülő fejlesztési programjában, továbbá felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Törökországnak. Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Erdogan a szíriai rendezés kapcsán arról beszélt, hogy a polgárháború következtében "romba dőlt" arab ország közös "talpra
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 17:02
Illegális bevándorlás - A török elnök továbbra sem gondol arra, hogy lezárja országa nyugati határait
brüsszeli találkozón a 2016-os EU-török migrációs megállapodás egészét átbeszélték, mindamellett "kiegészítő finanszírozás" lehetősége is szóba került.

Erdogan rámutatott: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy Ankara teljesítette az egyezségben foglalt kötelezettségeit, valamint azt is, hogy Brüsszel "lassan járt el" vállalásait illetően.

A török elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának "a kép egészét kell látnia", Törökországnak ugyanis az energiaszektortól a terrorizmus elleni harcon át a migráció- és menekültügytől a biztonságig minden téren szolidaritásra és együttműködésre van szüksége. "Ha összhangban cselekszünk, mind Törökország, mind az EU erősebbé válik" - vélekedett Erdogan. A török államfő szerint "ebben az értelemben a harcok dúlta szíriai Idlíb tartomány és a menekültválság nem annyira Ankara, hanem sokkal inkább Brüsszel számára vezetői teszt". Az EU-nak is teljesítenie kell a ráeső részt az idlíbi tűzszünet
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 16:22
Illegális bevándorlás - Szakértő: nem világos, hogy mennyi pénzt utalt az EU Törökországnak
A jogász elmondta, különböző összegeket emlegetnek az illetékesek. Jellemzi a helyzetet, hogy állítólag hétfőn abban állapodtak meg, felállítanak egy EU-török bizottságot, ami a pénzek elköltését ellenőrzi.

Ha lesz új megállapodás, Törökország szeretné elérni, hogy ne kellejen partnereket bevonnia a támogatás felhasználásra,arról közvetlenül dönthessen - fűzte hozzá.A mintegy hatmilliárd eurónyi összeget egyébként az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, illetve különböző képzésekre, továbbképzésekre költhették - mondta Tóth Norbert.
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 10:01
Képek, videók
Trója fala, Törökország
sanci81
2016. december 27. kedd, 17:13
Törökország.jpg
margoboszi
2015. október 13. kedd, 13:05
Halfeti, Törökörszág.jpg
feviroza
2015. június 07. vasárnap, 12:08
Ararat.Törökország.jpg
homokivar
2015. március 29. vasárnap, 20:53
Pamukkale - Törökország
davedgyerek
2015. március 23. hétfő, 16:09
Törökországban
orban47
2014. szeptember 28. vasárnap, 09:56
Isztanbul ; Törökország.j
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:31
törökország Isztambul 20
margoboszi
2014. szeptember 10. szerda, 14:49
Törökország-Duatepe 2014
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 17:19
Poéta és politikus.jpg
chillik
2018. január 22. hétfő, 05:48
Soros-pénzelte politikus
furaila
2017. június 21. szerda, 11:49
13387-a-politikus-es-a -k-
menusgabor
2017. március 10. péntek, 20:09
politikus.jpg
kicsoda57
2017. március 09. csütörtök, 21:36
politikusok.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 17:05
Politikusok Wc-je.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.