Belépés
2019. november 17. vasárnap | 46. hét | 321. nap | 06:58 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Példátlan biztonsági intézkedések közepette köszöntötte az újévet Nagy-Britannia
Theresa May brit miniszterelnök vasárnap hajnalban közzétett újévi üzenetében elismerte, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás - amelyen a többség a kilépésre voksolt - megosztotta az országot, de kijelentette, hogy a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból új lehetőségeket is teremt, és ez reményei szerint egységbe tereli az országot.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.

A 12 ezer tűzijáték-rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár harmadik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből 110 ezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

A rendőri jelenlét a díjasított és ellenőrzött part menti övezeten kívül is igen jelentős és jól látható volt. A tűzijátékot sok ezren nézték például a Temzétől távolabb eső Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - előtti térről, ahová nem kellett jegyet váltani, de itt is folyamatos volt a rendőri járőrözés. A térre bevezető utat acélsorompóval zárták le a forgalom elől, azzal a nem titkolt céllal, hogy járművel ne lehessen a tömegbe hajtani.

Hasonló acél- és betonakadályokat telepítettek számos más olyan helyszínre is, ahol nagy tömeg gyűlt össze az újévköszöntő rendezvényekre.

A Scotland Yard már a tizenkét emberéletet kioltó karácsonyi berlini merénylet után bejelentette, hogy "kiigazításokat hajt végre" a nagy-britanniai nyilvános rendezvények biztonsági őrizetének tervein a karácsonyi és az újévi időszakban. Ennek a felülvizsgálatnak az egyik eleme volt az acélsorompók és betonakadályok elhelyezése a nagy tömegek látogatta rendezvényhelyszínek bevezető útvonalain.

A brit közlekedési rendőrség az újév első napjától meghatározatlan ideig fegyveres járőrözést kezdett a 400 kilométeres londoni metróhálózaton. A jelentősebb londoni tömegközlekedési csomópontokban eddig is volt fegyveres rendőri jelenlét, de ezentúl - most első ízben - a metróállomásokon és a szerelvényeken is jelen lesznek fegyveres járőregységek.

Theresa May brit miniszterelnök újévi köszöntőjében kijelentette: tudja, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás megosztotta az országot, de az új helyzetből eredő lehetőségek és törekvések ismét egységbe terelhetik a nemzetet. A kormányfő szerint ez biztosíthatja, hogy az Egyesült Királyság ne maradjon a kilépésre voksoló 52 százalék és a bennmaradása szavazó 48 százalék megosztott országa, hanem nemzeteinek "egyetlen nagy uniójaként" élhessen tovább.

Theresa May ezzel alig burkoltan üzent a skót kormánynak is, amely a népszavazás után ismét napirendre vette Skócia függetlenné válásának kérdését, tekintettel arra, hogy a skótok 62 százaléka az EU-tagságra szavazott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 01. vasárnap, 13:56
Címkék: Theresa May, Európai Unióból, London Eye, Scotland Yard, Egyesült Királyság, újévet Nagy-Britannia,
Kommentek
Brit választások - Johnson: elérhető a szabadkereskedelmi megállapodás az EU-val az átmeneti időszak végére
Johnson, aki a BBC televízió politikai magazinműsorának választási programjában vett részt, szólt az EU-állampolgárok bevándorlásának szabályozásáról is, kijelentve: ő bevándorláspárti politikus, de a bevándorlást demokratikus ellenőrzés alá kell vonni.

Az unióval tervezett majdani kereskedelmi viszonyrendszerről a kormányfő azt mondta: egyedülálló, semmilyen más egyezményhez nem hasonlítható szabadkereskedelmi megállapodásról lesz szó, mivel Nagy-Britannia teljes vámjogi, ipari szabványügyi és minden egyéb területre kiterjedő szabályozási harmonizáció állapotában kezd majd hozzá az erről szóló tárgyalásokhoz az Európai Unióval.

A konzervatív párti kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy ha a párt megnyeri a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választásokat, a kormány semmiképpen nem kezdeményezi az EU-nál a 2020 végéig tervezett átmeneti időszak meghosszabbítását.

Nagy-Britannia a jelenlegi tervek alapján január 31-én lép ki az Európai Unióból. A kilépés után kezdődő átmeneti
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 11:41
EU-tisztújítás - Az EU kötelezettségszegési eljárást indít Nagy-Britannia ellen biztosjelöltje megnevezésének e
Az uniós bizottság elemezte az Egyesült Királyság november 13-án érkezett válaszát Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök korábban küldött, Londont az uniós szerződésből fakadó kötelezettségeire emlékeztető két levélre. Ennek alapján úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Királyság megsértette a szerződésekben foglalt kötelezettségeit.

Az Egyesült Királyságnak legkésőbb november 22-ig kell válaszolni az uniós bizottság felszólítására, illetve orvosolnia kell az elmaradást. A rövid határidőt az a tény indokolja, hogy a következő Európai Bizottságnak minél előbb hivatalba kell lépnie - írták.

Mint közölték: az Egyesült Királyság levelében azt írta: nincsen abban a helyzetben, hogy javaslatot tegyen új biztosjelölt személyére a közelgő, december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választásokra való tekintettel.

Az Európai Bizottság ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a kialakult uniós ítélkezési gyakorlatnak megfelelően egy tagállam nem hivatkozhat a nemzeti jogrendszerében
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:37
Orbán Balázs: a nemzeti érdek a döntő a tagállamok és az EU viszonyában
többnyire jogi nyelven, a szabályozásról szóló vitákban a szuverenitás és a szubszidiaritás témakörében fogalmazódik meg. A dilemma az, hogy a döntéseket a nemzetállamok vagy nemzetek feletti szervezetek hozzák-e, illetve, hogy a döntések minél közelebb szülessenek meg azokhoz, akikre vonatkoznak.

Ha Brüsszel nem veszi komolyan, hogy egyes tagállamok aggódnak, például a kettős mérce, vagy a nemzeti identitás megsértése miatt, akkor olyan tragikus fordulatok következhetnek, mint a Brexit, Nagy-Britannia távozása az unióból - mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy ezt pedig mindenki el akarja kerülni.

A Brexithez hasonló "kisiklások" elkerüléséhez segíthet hozzá a Századvég Kiadónál megjelent Az EU brit szemmel című kiadvány - vélekedett Orbán Balázs.

A kötet azt a 2012-2014 között készült brit kormányzati jelentést dolgozta fel, mely a brit nemzeti érdekek szempontjából tekintette át a tagállam és az EU közötti hatáskörmegosztást. A több ezer oldalas brit jelentés mintegy 350 oldalas magyar
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:35
Pedro Sánchez: egy erős Európai Unió érdekében fog együttműködni Spanyolország és az Európai Tanács
A közös sajtótájékoztatón elhangzott: megbeszélésükön azokat a témákat érintették, amelyek a tanács következő, december közepi ülésén kerülnek majd napirendre.

A spanyol kormányfő a következő uniós költségvetéssel kapcsolatban a mielőbbi megállapodást, valamint a tagállamok számára fontos és kedvező közös agrárpolitika, valamint a kohéziós alapok megerősítését sürgette.

Charles Michel hangsúlyozta: meg kell találni az egyensúlyt a spanyol kormányfő által említett hagyományos uniós programok, illetve az új kihívások és szükségletek között, ezekre példaként a digitalizációt és a biztonságot említette.

"A spanyol kormány számára rendkívül fontos a klímaváltozás kérdése" - hangsúlyozta Pedro Sánchez felidézve, hogy Madrid ad otthont a három hét múlva kezdődőENSZ-klímakonferenciának.

Az Európai Tanács december 1-én hivatalba lépő elnöke reményét fejezte ki, hogy az uniós intézmények közösen haladást tudnak elérni a klímasemlegesség irányába.

Kérdésre válaszolva Charles Michel kitért
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:29
Csökkentek az idén az orosz olajszállítások Németországba
Az év elejétől szeptember végéig 17,8 százalékkal csökkentek Oroszország olajszállításai Németországnak a tavalyihoz képest, elsősorban a Barátság Kőolajvezeték leállítása miatt április és június között. A vezetéket szerves klórral szennyezett tételek miatt kellett leállítani.

Az első kilenc havi német olajimport volumene 2,6 százalékkal csökkent 63,950 millió tonnára az előző évi 65,678 millió tonnáról. Németország az év első kilenc hónapjában 24,4 milliárd eurót fordított olajimportra, 8,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban a BAFA (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle) német szövetségi exportfelügyelet adatai szerint.

A január-szeptemberi időszakban Oroszország fedezte Németország olajvásárlásainak a 30,7 százalékát. Az idei első kilenc hónapban leszállított 19,638 millió tonna orosz olaj azonban elmaradt a 2018 azonos időszakában szállított 23,902 millió tonnától.

Oroszország után a második helyen a rangsorban Norvégia állt 7,861 millió tonnás szállítással,
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:17
Német külügyminiszter: meg kell újítani az Iránnal szembeni szankciókat
Irán a múlt héten jelentette be, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményében, és megkezdte a centrifugák feltöltését uránium-hexafluoriddal. Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője hétfőn közölte: Irán nagyobb mennyiségben képes alacsonyan dúsított uránt előállítani, miután újraindította a föld alatti laboratóriumot.

"Iránnak vissza kell térnie kötelezettségvállalásaihoz. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot, hogy a megállapodásban meghatározott összes mechanizmust életbe léptessük" - mondta Maas.

Egyre növekvő aggodalmat vált ki, hogy Irán nemcsak bejelentette az urándúsítás folytatását, hanem el is kezdte azt - tette hozzá.

Maas azt is elmondta, hétfő délután Párizsban találkozik brit és francia kollégáival, hogy megvitassák a következő lehetséges lépéseket.

Stef Blok holland külügyminiszter nyilatkozatában szintén aggodalmát fejezte ki az iráni nukleáris tevékenység miatt. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint azonban nincs
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 15:51
Szíria - Aszad általános szabad választást ígért 2021-re
Aszad, aki másfél éve nem nyilatkozott külföldi médiának, azt mondta, hogy a szíriai konfliktus a harmadik világháború miniatűr modellje, közvetett szereplőkkel. A válság kiváltó oka szerinte az, hogy az Egyesült Államok igyekszik megőrizni domináns pozícióját a világban a feltörekvő hatalmakkal szemben.

Az állította, hogy "a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvert", még azelőtt sem, hogy az ilyen típusú harci eszközöket 2013-ban, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közreműködésével kivonták az országból. Szavai szerint az ezzel ellentétes állításokat sohasem bizonyították és azok a Szíria elleni támadások ürügyéül szolgáltak.

A brit és amerikai támogatásban részesülő "fehérsisakosok" szervezetét - amely videókat készített a szíriai hadseregnek tulajdonított vegyi támadásokról - az iszlamista szélsőséges an-Núszra Front "szárnyának" nevezte. Az állította, hogy a "fehérsisakosok" közül többen bizonyítottan az al-Kaida terrorszervezet tagjai, és ezt Damaszkusz be is tudja
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 15:11
Elkerülte a recessziót a brit gazdaság a harmadik negyedévben
összehasonlításban, a brit üzleti szektor beruházásainak értéknövekedési üteme ugyanakkor zéró volt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 0,2 százalékkal visszaesett a harmadik negyedévben.

A beruházási aktivitás stagnálására, sőt hosszabb távú visszaesésére a londoni elemzői közösség és a Bank of England is felhívta a figyelmet a legfrissebb elemzésekben.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a múlt héten leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia "Aa2" szintű államadós-osztályzatának kilátását, és ennek indoklásában kiemelte, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás óta a brit üzleti szektor beruházásai reálértéken 1 százalékot meghaladó mértékben visszaestek, jóllehet más fejlett gazdaságokban ugyanezen időszakban nőtt a beruházások értéke.

A beruházási aktivitás annak ellenére is gyenge, hogy kedvezők a hitelkondíciók és korlátozott a kapacitástöbblet a brit gazdaságban - állt a Moody's
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 13:01
Képek, videók
NAGY-BRITANNIA-SKÓCIA- COS
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:54
NAGY-BRITANNIA-LONDON- TAT
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:53
NAGY-BRITANNIA-LONDON- HAM
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:53
NAGY-BRITANNIA-LEONARD S-P
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:52
NAGY-BRITÁNNIA-LEONARD S-P
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:50
NAGY-BRITANNIA-BUCKING HAM
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:50
Rendőr intézkedése
sanci81
2016. február 23. kedd, 16:11
Köszönöm,hogy köszöntötté
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 10:11
Csokorral köszöntötték.gi
suzymama43
2012. február 27. hétfő, 23:05
A hetet köszöntötte Marik
csalogany13
2011. október 07. péntek, 22:10
Klári köszöntötte az új h
csalogany13
2011. szeptember 26. hétfő, 01:04
Rózsika köszöntötte a nap
csalogany13
2011. április 14. csütörtök, 09:41
Ancusígy köszöntötte a dé
csalogany13
2011. január 20. csütörtök, 09:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.