Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 00:31 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csókba (is) fulladt mecseki kirándulás
Csókba is, meg másba is fulladt. Egy nem olyan régi nyáron történt, annyira azért régen, hogy a szereplői ma már külön utakon járnak. Szerencsésnek mondhattam magam, mert kicsi párom hajlandó volt velem kirándulásokon részt venni. Nem túrák voltak ezek, csak olyan rövid, félnapos kirándulások, séták a Mecsekben. Ez mindenképp pozitívum volt a korábbi barátnőhöz képest, aki a fehérneműboltok feltérképezését és meglátogatását tekintette életcéljának. Tény, hogy alapos munkát végzett ezen tevékenységében. Nem mondom, izgalmas dolog egy bolti próbafülkében vizslatni párunkat az újabb és újabb melltartócsodákban, de egy idő után csömöre lesz az embernek. Az erdőt viszont sohasem lehet megunni, mindig mutat újat.
Máré vár volt a célpont, illetve annak környéke. Nem is a várat akartuk megnézni, hiszen láttuk azt már többször is, inkább kiinduló pontként szolgált. Magyaregregyen leszálltunk a buszról és komótosan felballagtunk a várhoz. Kellemes délelőttnek ígérkezett. A vár mögött haladó turistaúton haladtunk, az erdő védelmet nyújtott a meleg napsugaraktól. Azonban az út hirtelen kiért egy széles, erdészeti útra, ami az erdő mentén haladt, itt már semmi árnyék nem volt, de nem is ez lett a gond. Alig tettünk meg pár száz métert ezen az úton, amikor hatalmasat dörrent az ég. Majd megint. Kémleltük az eget, de sehol egy felhő sem. Na igen, de az ég másik felét eltakarta az erdő. Rosszat sejtettem, mondtam is társamnak, hogy forduljunk vissza, és húzódjunk be a fák alá, ott várjuk ki, hogy mi lesz ennek a vége. Így is tettünk, kapkodtuk a lábunkat, és milyen jól tettük, mert az utolsó métereken már meg is eredt az ég csatornája. Behúzódtunk a turistaút nagy fái alá, csak pár métert mentünk vissza, láttuk az erdészeti útra hulló esőt. Őrültem, hogy fedezékben vagyunk, ez az öröm nem tartott két percnél tovább. Az eső ugyanis egyre intenzívebbé vált, és egy-két csepp már át is hatolt a fák lombozatán. Láttuk, hogy kint elszabadult a vizes pokol, ömlött a víz az erdészeti útra. Hamarosan nem számított már, hogy bent vagyunk az erdőben, a hatalmas fák törzsén folyt le az esővíz.
Valamit ki kellett találni, mert arra hamar rájöttünk, hogy ez nem egy szokványos nyári zápor, de nem is egy szimpla vihar. Nem mentünk beljebb az erdőbe, felesleges lett volna. Levettem a pólómat, hogy ne ázzon el, szőr úgyis van rajtam elég, gondoltam az majd elvezeti a vizet. Barátnőmnek is azt tanácsoltam, hogy vegye le a felsőjét, és rakjuk el a táskába, ott száraz marad. természetesen nem volt nálunk esőkabát, ernyő meg még véletlenül sem. Én félmeztelenül, ő melltartóban. Kiötlöttem, hogy húzzon a hajára egy nejlonzsacskót. Nem a legfrissebb párizsi divat szerint volt, de a célnak tökéletesen megfelelt. Senki nem járt arra. Az eső szakadt, az villámok csattogtak, folyamatosan dörgött. Nem csoda, hogy egy cseppet megilletődött kedvesem. Ott álltunk egymással szemben, bőrünk hidratálására már nem kellett ügyelnünk. Ázott kis nyuszikát persze, hogy magamhoz öleltem. A fejen lévő zacskót leszámítva romantikus volt. A vihar körülöttünk tombolt, de mi egymást ölelve csókolóztunk. A nap legjobb része lett. A vihar pedig nem 10 percig tartott. A végtelenségig azért nem maradhattunk így összefonódva.
Az eső elállta után úgy ahogy megszárítottuk magunkat, felöltöztünk, és kimentünk az erdészeti útra. Ott szembesültünk az első problémával, ugyanis az út sártengerré változott. Nem akartuk folytatni a kirándulást, érdekes sárdagonyázás lett volna. Illetve így is az lett. Ezen az úton haladva szándékoztunk kijutni arra a kövezett útra, ami a pécsi/komlói műútba torkollott. Csakhogy a sártengerré változott erdészeti út meredeken lejtett, valójában lesiklásra is alkalmas volt. Alig 200 métert haladtunk úgy 10 perc alatt. Lábbelinken sárcsomók. Az út éles kanyarral fordult jobbra, nem láthattuk meg egyből a következő akadályt. A kanyar után előttünk volt a kövezett erdészeti út. Csak egy bibi volt. Az út mellett normál esetben csörgedező erecske, most kétméteres, vadul rohanó hegyi patakká változott a lehullott rengeteg esővíz miatt. Az út a patak egyik oldalán, mi a másikon. Én még csak átugrom, de mi lesz a női szakasszal? Ugrani is veszélyes volt, mert minkét oldalon felázva a föld, nagyon csúszott. Nagy eséllyel kötöttem volna ki a patakban, abban pedig kövek voltak. A kövek adták az ötletet, neki láttam hidat építeni. Az egyik vízbe dobott kő, ráfröcskölte a saras vizet párom lábszárára. Na, ettől majdnem eltört a mécses, úgyhogy hídépítés felfüggesztve, letérdeltem elé, és neki láttam megtisztogatni a lábát. A pucba vágás után újra átmentem építőmunkásba. Közben egy személyautó robogott el mellettünk. Utasai megkövülten nézték, hogy mit csinálunk mi ott. Jelentem, a híd nem készült el, egyrészt nem volt elég alapanyag, másrészt rájöttem, hogy az nem csak híd lett volna, hanem gát is. Tájrendezésbe pedig nem akartam fogni, nem vagyok én hód. A vízbe dobott kövekre ugorva átjutottam a túlpartra, majd onnan segítve, párom is szerencsésen átért.
Megkönnyebbülten bandukoltunk a kövesúton a műút irányába. Két perc után viszont majdnem toporzékoltam dühömben. Az út jobb oldalán feltűnt egy kis kőház. Ajtaja ugyan zárva volt, de rendelkezett egy fedett terasz résszel is. Ó, ha ezt tudjuk, akkor még a vihar elején lejövünk ide. Azonban így is örültünk a házikónak, mert közben az eső újra rákezdett, de mi már védett helyen és padon ülve néztük, ahogy német turisták érkeznek a várhoz vezető kereszteződéshez kocsival, majd vidáman nevetgélve elindulnak gyalog fel a várhoz. Igaz, rajtuk esőköpeny volt és fejfedő. Ez az eső már nem volt olyan heves, mint az előző. Miután elállt, lekullogtunk a műúti kereszteződéshez, jobbra fordultunk, és betocsogtunk Magyaregregyre. Busszal szándékoztunk eljutni haza, Szászvárra. Csak szándékoztunk, mert most jött a vihar kegyelemdöfése. Álldogálunk a buszmegállóban, amikor érkezik szerencsénkre egy helybéli férfi, aki tájékoztat minket, hogy buszra nem érdemes várni, mert a a hegyoldalból lezúduló víztömeg az útra mosott földet, követ, fát, megbénítva a közlekedést. Ekkor kezdtük igazán felfogni, hogy nem akármilyen viharhoz volt szerencsénk.
Postagalamb vagy futár nem volt kéznél, így csak hazatelefonáltunk, hogy ugyan már, de jöjjön értünk a felmentő lovasság. A jó öreg skodával hamarosan haza is pöfögtünk.
naplopoleon, 2014. december 10. szerda, 12:34
Címkék: korábbi barátnőhöz, fehérneműboltok feltérképezését, bolti próbafülkében, erdőt viszont, várat akartuk, erdő védelmet,
Kommentek
Európai Bizottság: minden korábbinál több országot sújtottak tavaly erdőtüzek
A csütörtökön közzétett értékelésben arról számoltak be, hogy a kontinensen 2018-ban nagyjából 178 ezer hektárnyi területen pusztított erdőtűz, ami az egy évvel korábbinak kevesebb mint hatoda.

Európában a legnagyobb terület Portugáliában égett le, amelyet Svédország, az Egyesült Királyság, Olaszország, valamint Spanyolország követett. Ezen országokban csaknem 500 tűzesetet regisztráltak.

Svédországot a valaha feljegyzett legsúlyosabb tűzidény sújtotta, a leégett területek kiterjedése egy északi ország esetében igen szokatlan - állapították meg.

A számos veszélyeztetett növény- és állatfajnak otthont adó Natura 2000 hálózatnak 50 ezer hektárnyi területe pusztult el, ami a 2018-ban leégett teljes terület 36 százaléka.

Bár az elmúlt évekhez képest összességében kisebb terület égett le, Közép- és Észak-Európában a szokásosnál magasabb hőmérséklet uralkodott a nyár nagy részében. Ez olyan körülményeket teremtett, amelyekben könnyebben gyúltak lángra az erdők és terjedtek tovább a tüzek,
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 15:01
Orosz illetékes: a szibériai erdőtüzek a helyi hatóságok tétlensége miatt terjedtek el
amely felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek az oltástól.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet, ami miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapot bevezetését rendelték el. A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntésének értelmében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a hadsereget is vessék be az oltáshoz. A védelmi tárca csütörtökre tíz, tűzoltásra átalakított Il-76-os repülőgépet és tíz helikoptert vont össze Krasznojarszkban. Donald Trump amerikai elnök segítséget ajánlott fel Oroszországnak a lángok megfékezéséhez.

Makszim Jakovenko, a szövetségi hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) vezetője
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 10:11
Trump segítséget ajánlott fel Putyinnak az erdőtüzek oltásához
Az amerikai és az orosz elnök Washington kezdeményezésére telefonon lépett kapcsolatba egymással. Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását.Mint mondta, szükség esetén élni fog a felajánlással. Arról tájékoztatta amerikai hivatali partnerét, hogy Szibériában "erős" repülőegységet hoztak létre a természeti csapás elleni küzdelemre. Putyin azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint nehézségek adódtak a repülőgépek utántöltésénél és elhelyezésénél.

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Putyin Trump lépését annak zálogaként értékelte, hogy a jövőben sikerül majd helyreállítani a teljes körű kapcsolatokat a két ország között. A két vezető egyebek közötta telefonos és a személyes kapcsolattartás folytatásáról állapodott meg.

Az orosz elnök néhány órája elrendelte, hogy a védelmi minisztérium is vegyen részt a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek oltásában.
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 23:32
Putyin elrendelte a hadsereg bevetését a szibériai eredőtüzek ellen
"Áttekintve a rendkívüli helyzetek miniszterének jelentését Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a tűzoltáshoz Szibéria és a Távol-Kelet területén" - hangzott az orosz elnöki hivatal tájékoztatása.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet. 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem folyik, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján - írta szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

Egy 2015-be bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.

A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 14:51
A fák beszéde
a betekintés arra ösztönözte őt, hogy tanulmányozza a valódi erdőket, hogy lássa, mi történik ott. Azon elképzelése, hogy a fák információkat oszthatnak meg a föld alatt, ellentmondásos volt, és sok kollégája úgy gondolta, hogy megőrült. A kutatási finanszírozás megszerzésének nehézségei miatt saját kísérleteket folytatott, ezért 240 nyírfát, fenyőt és cédrus fát ültetett el egy kanadai erdőben.

Azt feltételezte, hogy a nyír és a fenyők a saját földalatti hálójukhoz kapcsolódnak, a cédrus viszont nem. A medvéktől vissza nem riadva a csemetéket műanyag zacskókkal fedte le, különböző típusú széngázt töltve beléjük. A nyírnek egy radioakítv gázt fecskendezett be, majd stabil szén-dioxid gázt a fenyőnek.

Amikor egy Geiger-számlálót helyezett a fák fölé, felfedezte, hogy a cédrus csendben van, miközben hangos kommunikáció folyt a fenyő és a nyírfák között, amelyek szént osztottak meg egymás között. Felfedezte, hogy a nyírfa szenet küldött a fenyőnek, különösen amikor le volt árnyékolva.
lilagondolatok, 2018. december 03. hétfő, 12:06
Vitó Zoltán
királylány!


OLYAN JÓ!

Ó, olyan jó, hogy végre létezel!;
hogy az Időben már nem késel el;
hogy megláthattam benned a 'jel'-et,
hogy Lényed számomra rendeltetett;
hogy Párom, Társam, megértő Arám van,
nem kutatok vakon a sokaságban!
Olyan jó, hogy békét nekem hozol;
ó, olyan jó, hogy hozzám tartozol!
Enyhíteni éhemet, szomjamat,
haraphatom kenyér-lágy ajkadat!
S hogy meghalad minden reményemet
a mód, ahogy szíved viszont-szeret!
Olyan jó haza járni!
Olyan jó haza várni!
Érkezéskor nézni a szemedet,
míg el voltál, vajon mi érhetett(?):
Az iskolában bohó tanítványok
mit okoztak: derűt, vagy bosszúságot...
És olyan jó, ha a derűt hozod!
Megérint meleg, lélek-mosolyod
s a gondokból egyszerre nincsen semmi, -
olyan jó szemeidben megpihenni!
Ó, olyan jó,
menusgabor, 2018. október 15. hétfő, 21:00
MTA - A klímaváltozás miatt volt "furcsán forró" az idei nyár
Földközi-tenger medencéjében mediterrán ciklonok, elmaradásuk aszályos időszakokhoz vezethet Magyarországon. A futóáramlás gyengülésének következményei alól mi sem tudjuk kivonni magunkat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) gyorsjelentése is furcsa szezonnak minősíti 2018 nyarát Magyarországon.

Az elmúlt évekkel ellentétben nem alakult ki szélsőségesen erős hőhullám Magyarországon. Augusztus 29-ig Budakalászon mérték nyár legmagasabb napi hőmérsékletét, 36,6 Celsius-fokot. Időjárási frontok híján viszont július végétől augusztus végéig nagyon hosszan volt meleg: Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalmon július 24. és augusztus 25. között 33 egymást követő napon a napi maximumhőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 fokot, amire a 20. század eleje óta nem volt példa Magyarországon. Szegeden eddig a leghosszabb ilyen periódus 1994. július 23. és augusztus 11. között volt 20 napon keresztül.

A 70-es években a hőségnapok - amikor a napi hőmérsékleti csúcs átlépi a 30 fokot - száma nem
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 13:02
Hőség - Az év legmelegebb napjával ér véget a július Németországban
fokkal magasabb a megszokottnál. Így az idei az ötödik legmelegebb július lehet a rendszeres mérések kezdete óta.

A havi csapadékmennyiség országos átlagban négyzetméterenként 40 liter volt, ami 48 százalékkal elmarad a szokásos 78 litertől. Az átlag kiugróan nagy regionális eltéréseket takar, az ország északkeleti részén, például Berlinben május és június után júliusban is alig esett, a leginkább aszályos területeken 5 liternél is kevesebb csapadék hullott négyzetméterenként. Az ország déli részén viszont gyakran volt kiadós eső, Berchtesgaden térségében, az Alpokban négyzetméterenként 150 liter csapadékot regisztráltak.

A napsütéses órák száma 305 volt, csaknem 100 órával meghaladta a sokévi átlagot jelentő 212 órát. A rendszeres adatfelvétel 1951-es kezdete óta csak egyszer, 2006-ban volt naposabb a július Németországban.

A DWD kedden az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A meleg meg is viseli az németeket, egy szinténkedden ismertetett felmérés
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 18:12
Képek, videók
0 a Délutáni kirándulás 9
lovaszmarika
2019. augusztus 22. csütörtök, 17:03
0 a kirándulás lovaskocsi
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:39
0 kirÁndulás a-miss-with-
lovaszmarika
2019. május 04. szombat, 18:22
Első kirándulásunk Ulmb
imi40
2018. október 21. vasárnap, 20:54
0 a kirándulási csop. kép
lovaszmarika
2017. október 05. csütörtök, 11:29
kirándulás
orban47
2017. október 03. kedd, 13:40
kirándulás.png
chillik
2017. szeptember 12. kedd, 11:37
Kirándulás 2017 július
tornyaieta
2017. július 08. szombat, 21:51
Barátnők
eva6
2019. április 03. szerda, 16:01
Németh Marika&barátnői.jp
menusgabor
2019. január 24. csütörtök, 13:46
baratnok.png
menusgabor
2018. december 07. péntek, 22:25
barátnőm.jpg
sznejuci
2018. április 13. péntek, 16:38
Barátnők esernyővel
vorosrozsa66
2018. március 05. hétfő, 09:08
Jó barátnők SmArt tube.jp
mbartis
2018. január 10. szerda, 19:46
barátnők
biharijudit
2017. szeptember 28. csütörtök, 18:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.