Belépés
2019. november 20. szerda | 47. hét | 324. nap | 01:03 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A nejlonharisnya története.
A sima nejlonból készült harisnyanadrág - egy csipkés kötős nejlonharisnyának a hálószobákban még ma is bőven van létjogosultsága - ugyanis mindent tud, csak nem öltöztet. A harisnya a pőre bőrfelületet borító funkción túl ékszer és dizájnelem lett, divatházak kollekcióinak része, és minden valamirevaló harisnyagyártó cég több mintás, csipkés, nyomott és különleges harisnyát és harisnyanadrágot tart, mint szimpla, testszínű, esetleg fekete nejlont.

A DuPont cég 1939-ben kezdte el kereskedelmi mennyiségben gyártani a nejlonharisnyát, amelynek a selyemharisnyát kellett kiszorítania a nők gardróbjából.

Az Egyesült Államok a selymet főként Japánból exportálta, és a második világháborút megelőző feszültség miatt érthető, hogy a kereskedelmi kapcsolatok nem működtek valami olajozottan, így a selyem ára gyakran ingadozott. Olcsóbb és tartósabb anyagot kellett tehát találni, egy zseniális vegyész, Wallace Hume Carothers pedig 1935-re elő is állt a műszállal, amely tökéletesen megfelelt ezeknek a kritériumoknak.

Horgászzsinórként, fogkefesörteként és orvosi varrócérnaként is nagy karriert futott be a nejlon, a legnagyobb sikerét azonban harisnyaként aratta. A DuPont úgy döntött, hogy nem regisztrálja védjegyként a nejlont, inkább csak hagyták, hogy a harisnya szinonimájaként beszivárogjon az amerikaiak szókincsébe. Az első vásárlók a Delaware állambeli Wilmingtonban juthattak hozzá a forradalmian új ruhadarabokhoz 1,15, illetve 1,35 dolláros áron.

A nejlont azzal a szlogennel terjesztették, hogy olyan erős, mint az acél, és olyan áttetsző, mint a pókháló. Az amerikai nőknek azonban nem nagyon kellett ajánlgatni: az első pillanattól fogva meggyőzte őket. A nejlonharisnyából a piacra dobás első évében a DuPont 64 millió darabot adott el.

A nejlon elképesztő sikerében valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a találmányt nem tudósok, hanem háromezer nő előtt jelentették be az 1939-es New York-i világkiállítás helyszínén.

A nejlon mindössze öt év alatt jutott el a laboratóriumból a piacra, és kevesebb mint két év alatt a DuPont megkaparintotta a harisnyapiac több mint 30 százalékát.

A DuPont szenzációként tálalta az új műszálat, amely a modern alkímia minden titokzatosságával rendelkezett. A vállalat alelnöke ezért is emlegette mindig, hogy az új műszál olyan hétköznapi összetevőkből készül, mint a szén, a víz és a levegő.

A selyemharisnyák után a nejlonharisnyák hatalmas előrelépést jelentettek, hiszen olcsóbbak voltak, a gyártás beindulásával könnyen hozzáférhetők lettek, és sokkal tartósabbak voltak.

A sikert az sem tompította, hogy a nők eleinte úgy hitték, egy valóban elpusztíthatatlan terméket kapnak, de természetesen kiderült, hogy a nejlonharisnyák élettartama is véges.

A nejlonharisnya új fejezetet nyitott a divat történetében, jelképe lett a 20. század technológiai fejlődésének is: Bár ma már lenézzük a műszálakat, amikor először bevezették őket, nagyon izgalmasnak találták, és a luxus megfelelői lettek.

A nejlonharisnya repülőrajtját a második világháború kitörése fogta vissza, miután ugyanis az Egyesült Államok belépett a háborúba, a nejlonból is háborús alapanyag lett, és az ország nem engedhette meg magának, hogy harisnyák előállítására pazarolja az időt és a DuPont gyártási kapacitását, hiszen ejtőernyőkre, kötelekre és sátrakra volt szükség. A hazafiasság nevében ráadásul azt az áldozatot is elvárták a nőktől, hogy a régi harisnyáikat állítsák a háború szolgálatába, a begyűjtésükre pedig kampányt indítottak.

A harisnyakereskedelem a feketepiacra szorult, ahol húsz dollárt is elkértek egy-egy darabért.

A hiány közben találékonnyá is tette a nőket, akik hittek az illúzió erejében is, ezért is voltak vevők a harisnyautánzó krémekre, valamint a tökéletes hatásért bevetett szemceruzákra, amelyekkel az eredeti nejlonharisnyákon hátul végig futó varrást utánozták. Különleges lábsminkelő stúdiók nyíltak, ahol a nők megvehették a hamis harisnyához szükséges kozmetikumokat, és szakszerű útmutatást kaptak az alkalmazásukhoz.

Ezek után nem meglepő, hogy a háború végén kezelhetetlen volt a vásárlói érdeklődés. Pedig a DuPont nem várt sokat a termelés megkezdésével: 1945 augusztusában, alig nyolc nappal az után, hogy Japán megadta magát, a cég bejelentette, hogy visszaáll a harisnyagyártásra. A hiány azonban így is csak fájdalmasan lassan enyhült, és a korabeli sajtóhírek szerint a nők az életüket és a végtagjaikat veszélyeztetve küzdöttek meg egy-egy darabért.

Az első nejlonharisnyás zavargás már 1945 szeptemberében kitört, amikor az első szállítmányt útra indították az ország boltjaiba. Novemberben New Yorkban harmincezren, Pittsburghben negyvenezren álltak sorba, és a hatalmas vásárlói érdeklődés sok kárt okozott a boltokban. A DuPontnak csak 1946 márciusára sikerült úrrá lenni a helyzeten, amihez az kellett, hogy havonta harmincmillió nejlonharisnyát gyártson le az üzemeiben.

A nejlonharisnyák fejlődésében először a pamutkötőgépeket leváltó körkötőgépek hoztak változást, ezzel eltűnt a negyvenes években még jellegzetes, hátul végigfutó varrás. 1959-ben aztán a DuPont újabb találmánnyal, a Lycrával állt elő, amelyet az eredeti méretének a hétszeresére lehetett széthúzni anélkül, hogy elszakadt volna, ráadásul utána visszanyerte az alakját.

Azzal, hogy 1965-ben Twiggy miniszoknyában vonult végig az egyik divatbemutatón, új őrület kezdődött, és ez a harisnyák fejlődésében is fordulatot hozott. A miniszoknya ugyanis rövidebb volt, mint amilyen hosszan a harisnyák takarták a lábat, így azonnal megszületett az igény egy új termékre: a harisnyanadrágra. Ez is hatalmas siker volt, hiszen felszabadította a nőket a harisnyatartók uralma alól.

Mára már egyre kevesebb fiatalon lehet nejlonharisnyát látni, az elmúlt években a színes, feltűnő mintázatú harisnyák mégis visszatértek a divatba, ami szerinte a klasszikus, testszínű nejlonok örökségének tekinthető.

A DuPont vegyipari vállalat laboratoriuma, 1838
Harisnya gyár Philadelphiában. fotó: Lewis Hine
Kísérleti harisnya nejlonból.
A nejlonharisnya elindult világhódító utjára, 1938
Régi nejlonharisnya reklám.
A nejlonharisnya értékesítése Amerikában 1940. május 15-én kezdődött.
Néhány szerencsés új tulajdonos már az utcán felvette a hőn áhított nejlonharisnyát.
Promóciós fotózás.
A második világháború kitörése után a hazafiasság nevében elvárták a nőktől, hogy a régi harisnyáikat állítsák a háború szolgálatába, a begyűjtésükre pedig kampányt indítottak.
A nők szemceruzával az eredeti nejlonharisnyákon hátul végig futó varrást utánozták.
A hiány találékonnyá is tette a nőket, akik hittek az illúzió erejében is, ezért is voltak vevők a harisnyautánzó krémekre, valamint a tökéletes hatásért bevetett szemceruzákra.
A kozmetikai iparban a módszert olyan nagy nevek kapták fel, mint Helena Rubinstein, aki 1942-ben New York-i szalonjának a szolgáltatásai között bevezette a lábsminkelést is.
Készülék a hátul végig futó varrás megrajzolásához, 1942. fotó: Bettman / Corbis
Harisnyautánzó krém.
A háború alatt alternatívaként a pamut harisnyát ajánlották ami nem volt népszerű a nők körében. A fotón - Ann Sheridan színésznő.
1945 szeptemberében amikor az első szállítmányt útra indították az ország boltjaiba a nők az életüket és a végtagjaikat veszélyeztetve küzdöttek meg egy-egy darabért.
Harisnya próbáló nők.
Vevők a pultnál, 1947.
Egy harisnyás modell az 50-es évek elején.
Marilyn Monroe egy karácsonyi fotózáson harisnyanadrágban.


schuro, 2016. november 20. vasárnap, 21:43
Címkék: Egyesült Államok, Wallace Hume Carothers, Novemberben New Yorkban, Lewis Hine, Helena Rubinstein, Marilyn Monroe,
Kommentek
Tégy különbséget
Végtelennek képzelem

Régen végtelennek képzeltem az életet,
bár hallottam már, hogy egyszer eljön
a nap és nincs tovább, vége lesz...
de legyintéssel elintézve, gondolatban
fel nem fogva - hisz az olyan soká lesz -,
úgysem jön el, soha, soha az, mikor majd
megnövök, megöregszem s eltemetnek...

Ugyan, nekem anyám is mindig él majd s ez
a ház és a kert is mindig csak a miénk
lesz... hosszúnak éreztem a tartalmas
napokat, és ki nem várhatónak a lassan
mászó éveket, alig bírtam megélni, hogy
tízből mikor leszek tizenegy... s mikor
először húzhattam nejlonharisnyát, a
női büszkeség, lám, majd'' szétfeszített...

Egy örökkévalóságnak tűnt az élet, a
vágyott felnőttkor... sürgetni pedig az
időt oly kár, hisz lennék újra
bozsanyinemanyi, 2018. május 04. péntek, 00:07
Végtelennek képzelem
Jószay Magdolna
Végtelennek képzelem

Régen végtelennek képzeltem az életet,
bár hallottam már, hogy egyszer eljön
a nap és nincs tovább, vége lesz...
de legyintéssel elintézve, gondolatban
fel nem fogva - hisz az olyan soká lesz -,
úgysem jön el, soha, soha az, mikor majd
megnövök, megöregszem s eltemetnek...
Ugyan, nekem anyám is mindig él majd s ez
a ház és a kert is mindig csak a miénk
lesz... hosszúnak éreztem a tartalmas
napokat, és ki nem várhatónak a lassan
mászó éveket, alig bírtam megélni, hogy
tízből mikor leszek tizenegy... s mikor
először húzhattam nejlonharisnyát, a
női büszkeség, lám, majd'' szétfeszített...
Egy örökkévalóságnak tűnt az élet, a
vágyott felnőttkor... sürgetni pedig az
időt oly kár, hisz lennék újra gyerek,
szívesen és örökre akár...
katrin56, 2017. június 30. péntek, 15:31
Késő őszi harmónia
Két szürke kő között
késő ősszel szárba szökkent
s kinyílott egy halványlila petúnia...
akkor, mikor már
csak álom a szín, harmónia.
Ki várt rá vajon? Ki tehet róla?
Hisz már virág sincs, se híre-hamva,
csak érett avar,
mit a zord szél kavar
összevissza.

Az élet jelképe lett
két szürke kő között,
kevéssel fagypont fölött
a kimondatlan, biztos vég előtt
egy új élet teremtődött
konok önerőből,
a ritka, gyér napsugár felé
imádkozva magának utat,
leélni azt a keveset,
mi neki még adatott:
az életre - mely pár óra
csupán számára,
mégis - igent mondott.

Jószay Magdolna

Végtelennek képzelem

Régen végtelennek képzeltem az életet,
bár hallottam már, hogy egyszer eljön
a nap és nincs tovább, vége lesz...
de legyintéssel elintézve, gondolatban
fel nem fogva - hisz az olyan soká lesz -,
úgysem jön el, soha, soha az, mikor majd
megnövök,
bozsanyinemanyi, 2016. november 14. hétfő, 23:32
Újrahasznosított harisnya
HARISNYA A PORSZÍVÓ CSÖVÉRE!? (gy)

A legtöbb nő azonnal a kukába dobja a kilyukadt nejlonharisnyát, ugyanis amint kiszakad, viselhetetlenné válik. Sokkal több van azonban ebben a vékony harisnyában, mint gondolnánk, nem a kukában van a helye!

LÁSSUK MI MINDENRE HASZNÁLHATJUK!

Portörlés

A nejlonharisnya egyik különleges tulajdonsága, amiről sok nő nem tud semmit, hogy elektrosztatikus töltöttsége miatt vonzza a port és szöszüket, így szuper anyag portörlőként, akár a nehezen hozzáférhető helyeken is. Kanapéról leszedhetjük dörzsölve (ekkor töltődik fel) vele a szövetet a szöszöket. De rá is tehetjük partvisra, amihez gumival rögzítjük, és máris olyan lesz, mintha mikroszálas törlőrongyot használnánk

? Padló fényezés

Ha a padlód vagy a parkettád szeretnéd ragyogóan csillogóvá varázsolni, akkor egyszerűen fogd meg a szakadt harisnyát, nedvesítsd be, majd húzd a felmosóra. Mikor megszárad, leesik majd AZ állad milyen
lovaszmarika, 2016. október 27. csütörtök, 15:01
Eddig mindig kidobtad
hasznát veheted a háztartásban!

Ha kilyukadt a nejlonharisnyád vagy -zoknid, máris kipróbálhatod, mi mindent tud.

Mosógépben felgyűlt szöszök hajszálak

Kivesszük a ruhát és azt látjuk, hogy szöszös, mert a mosás nem távolította el a szennyeződéseket. Hajszálak, kutya, macska szőre... Tegyünk a mosandó ruhák közé egy harisnyanadrágot, vagy harisnyazoknit, és meg fogjuk látni, összeszedi még a legapróbb szennyeződéseket is.

Portörlés

A nejlonharisnya elektrosztatikus töltöttsége miatt vonzza a port és szöszüket, így szuper anyag portörlőként, akár a nehezen hozzáférhető helyeken is. Kanapéról leszedhetjük dörzsölve (ekkor töltődik fel) vele a szövetet a szöszöket. De rá is tehetjük partvisra, amihez gumival rögzítjük, és máris olyan lesz, mintha microszálas törlőrongyot használnánk.

aminált padlóhoz

Laminált parketta, speciális padló, ami csak akkor szép, ha csillog. Eddig semmilyen szert nem találtunk, ami tökéletes fényességet
horvathnemagdi, 2016. szeptember 22. csütörtök, 19:21
Egy szentesi férfi kirablóit ítélte el jogerősen a bíróság
A járásbíróság a három férfit csoportosan elkövetett rablás, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért kilenc év, tizennégy év, illetve tíz fegyházra ítélte. A bíróság a két női vádlottat csoportosan elkövetett rablás és magánlaksértés miatt bűnsegédként marasztalta el, és kilenc év fegyház, illetve öt év börtönt szabott ki rájuk. A többszörös visszaeső másod- és negyedrendű vádlottat a bíróság kizárt a feltételes szabadság lehetőségéből

A vádlottak közül három férfi és egy nő - három testvér és egy unokatestvér - 2014. március 17-én Szolnokon kábítószert fogyasztott és italozott. Este elhatározták, Szentesre mennek, mert a harmadrendű vádlott úgy tudta, a későbbi sértett nagyobb összegű készpénzt, fegyvereket, illetve jelentősebb mennyiségű marihuánát tart otthonában.

Az autót az ötödrendű vádlott, egyikük sógornője vezette, mivel csak neki volt jogosítványa és egyedül ő nem ivott. Fél tíz körül
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 12:51
Nylonharisnya
Ha kilyukadt a nejlonharisnyád vagy zoknid, máris kipróbálhatod, mi mindent tud.

Mosógépben felgyűlt szöszök hajszálak

Kivesszük a ruhát és azt látjuk, hogy szöszös, mert a mosás nem távolította el a szennyeződéseket. Hajszálak, kutya, macska szőre... Tegyünk a mosandó ruhák közé egy harisnyanadrágot, vagy harisnyazoknit, és meg fogjuk látni, összeszedi még a legapróbb szennyeződéseket is.

Portörlés

A nejlonharisnya elektrosztatikus töltöttsége miatt vonzza a port és szöszüket, így szuper anyag portörlőként, akár a nehezen hozzáférhető helyeken is. Kanapéról leszedhetjük dörzsölve (ekkor töltődik fel) vele a szövetet a szöszöket. De rá is tehetjük partvisra, amihez gumival rögzítjük, és máris olyan lesz, mintha micro szálas törlőrongyot használnánk.

Laminált padlóhoz

Laminált parketta, speciális padló, ami csak akkor szép, ha csillog. Eddig semmilyen szert nem találtunk, ami tökéletes fényességet kölcsönöz? Mindig maradtak csíkok a padlón?
klarika47, 2016. augusztus 27. szombat, 11:42
Képek, videók
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Dee Wallace(61).jpg
farkas1945
2013. április 03. szerda, 12:15
Wallace emlékmű, Stirling
mailona
2013. március 26. kedd, 15:12
Wallace.jpg
klarcsika
2011. október 13. csütörtök, 22:06
DAC (Wallace Army)
crazyz
2010. február 28. vasárnap, 16:16
wallace-and-gromit-000 2.g
eviant
2009. január 22. csütörtök, 10:23
wallace-and-gromit-000 1.g
eviant
2009. január 22. csütörtök, 10:23
aisleyne-horgan-wallac e-0
lizbet01
2009. január 03. szombat, 22:29
Wallace És Gromit.hu.jpg
rambobby
2007. június 14. csütörtök, 08:20
Wallace És Gromit Ás Az E
rambobby
2007. június 14. csütörtök, 08:18
Wallace És Gromit.hu.jpg
finike
2007. május 19. szombat, 06:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.