Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 01:40 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO
Vida József a Takarékbank Zrt. elnöke a közleményben kiemelte, a hatékonyság és a beruházások növelésének szükségessége, valamint a Közös Agrárpolitika elindulásának egy-kétéves várható csúszása azt eredményezi, hogy a jövőben nagyobb szerep hárul a bankokra az agrárium finanszírozásában.

Bár a hazai agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el, a termelés hatékonyságában jelentős lemaradás van még a közép-kelet-európai országoktól is, ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat -tette hozzá Vida József.

A Takarékbank a közleményben rámutat arra, a fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny, amelyet súlyosbíthat, hogy az EU szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

Komoly kihívást jelent az is, hogy várhatóan az Európai Bizottság Green Deal programja lesz az Unió "vezérprojektje". Ennek célja, hogy 2050-re klímasemlegessé tegye az Európai Uniót. A mezőgazdaságban Brüsszel ezt a célt elsősorban a 2021-2027-es közös stratégiai terveken keresztül akarja majd megvalósítani, azaz az Európai Bizottság az agrártámogatásokért cserébe drasztikus kibocsátás-csökkentést vár majd el a tagországok agrárágazataitól - írják a közleményben.

A Takarékbank és a Takarék Lízing célja, hogy a korszerű eszközök és az új, csúcstechnológiás eljárások minél gyorsabban beépüljenek a hazai agrárvállalkozások működésébe - hangsúlyozták. A pénzintézet szakértői úgy látják, gépekben, hardverekben jól ellátott a magyar agrárium. Az elmúlt 5-6 év elemzései alapján a hazai éves átlagos gépberuházási színvonal már az éves amortizáció felett van. Ugyanakkor a mezőgazdaság egyéb területeire ez nem vonatkozik. A gépesítést tekintve az agrárium eljutott arra a színvonalra, hogy ma már maga a gép a legrugalmasabb erőforrás-tényező. A 2018-as gépköltések fele már géphitelezésből és géplízingből zajlott, a géppiac már 170-180 milliárdos forgalmat bonyolít, és vélhetően a jövőben is erős marad a kereslet a gépek iránt.

Az új Takarékbank az agrárügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is a három legnagyobb szereplő között található az agárfinanszírozási piacon, több területen pedig piacvezető. Több mint 30 ezer agrárügyfél vezeti a számláját a pénzintézetnél, majdnem 200 milliárd forintos a hitelállomány, 22 százalékos a piaci részesedése, és 11 ezer feletti a finanszírozott ügyfélszám.

Hollósi Dávid , a Takarékbank agrár üzletágának vezetője úgy véli, a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat, hiszen ezen a téren - a pályázati pénzeken kívül - csak a hitelintézetekre számíthatnak. A beruházási, fejlesztési ütem nem lassulhat, az agrárium rá van kényszerítve a hatékonyságnövelésre.

A mezőgazdaság jövedelme ugyan stabilan 650-700 milliárd forint, aggasztónak nevezte ugyanakkor, hogy ennek a jövedelemnek fele-kétharmada támogatásokból származik, márpedig a támogatás a következő pénzügyi ciklusban csökkenhet. Véleménye szerint ez hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére és a már felvett hitelek visszafizetésére is. "Az unió megalakulásakor még 80 százalékos tortát képviselt az agrárium a közös büdzsében, 2021-től viszont már csak 28 százalékos részarányt tesz ki. Ha kevesebb a támogatás, akkor ez banki szempontból azt is jelenheti, hogy nőhet a hiteligény, de csak akkor, ha egyébként jól teljesít a gazdaság" - fejtette ki.

A következő évek feladatainak mindenképpen az állattenyésztési ágazatokat sújtó - most már rendszeresnek tekinthető - járványok kezelését, a változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodást és a jövő termelői generációjának megtalálását tartja a bank. Sikernek könyvelné el a hatékonyság évi 5-10 százalékos javulását, amely eléréséhez sokat segíthetnek az ágazat szakirányításától jövő kezdeményezések, az osztatlan közös földek felszámolása, az öntözésfejlesztés és az adózás új alapokra helyezése.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:22
Címkék: Vida József, Takarékbank Zrt, Közös Agrárpolitika, Európai Bizottság Green Deal, Európai Uniót, Európai Bizottság,
Kommentek
Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeb zöldség-gyümölcs terméktanács
agrárszakmai együttműködései sorában, és az egyik legfontosabb, hiszen a növénytermesztők és állattenyésztők mellett újabb kulcsfontosságú ágazattal bővül a mezőgazdasági partnerszervezetek köre. Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, az ágazatban jellemzően alacsonyabbak az uniós támogatások az agrárium átlagához képest, így jóval nagyobb mértékben van szükségük a banki szerepvállalásra. Az agrárfinanszírozásban egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkező Takarékbanknak fontos, hogy támogatni tudja a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot, hiszen Magyarország a termesztéshez kiváló adottságokkal rendelkezik - tette hozzá Vida József.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke a közleményben kiemelte, a szakmaközi szervezet a Takarékbankkal megkötött együttműködési megállapodással még több segítséget tud nyújtani tagjainak további fejlesztések, korszerűsítések finanszírozásához. A következő években a klímaváltozás, a munkaerőkérdés, a digitalizáció új kihívások elé állítja a
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 12:31
MNB: a pénzügyi stabilitást szem előtt tartó értékelés szükséges a Takarékbank informatikai átállásáról
Tájékoztatásuk szerint a Takarékcsoport mintegy 1,1 millió ügyféllel rendelkezik. A jegybank ügyfélszolgálatához az elmúlt egy hétben 40 - 10 e-mailes és 30 telefonos - ügyfélmegkeresés érkezett az informatikai átállással kapcsolatban. Ez a bankcsoport összes ügyfelének mindössze 0,0036 százalékát jelenti - írták.

A jegybank az informatikai szolgáltatás megkezdését követő incidensről is folyamatosan azonnali tájékoztatást kért és kapott a hitelintézettől. A Takarékbankkal folytatott egyeztetések, tárgyalások során az MNB felügyelési eszközeivel ösztönözte és támogatta a problémák mielőbbi helyreállítását az ügyfelek informatikai kiszolgálása érdekében.

A Takarékbank az MNB-nek küldött csütörtöki és pénteki jelzése szerint a problémákat döntően sikerült elhárítani - tették hozzá.

Az MNB rámutatott, hogy a Takarékbankhoz hasonló, rendkívül összetett, akár több tucatnyi IT-rendszert érintő rendszercsere során a normál működési üzemmenet keretében is előállhat egyedi túlterheléses
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 12:51
Az FHB eladta a Diófa Alapkezelőt a Takarékbanknak
A bejelentés egy nappal követte a tájékoztatást arról, hogy az FHB-csoport, a takarékszövetkezeti integráció tagja értékesítette ingatlanos és befektetési cégét a Takarékbanknak, az integráció központi bankjának.

Az FHB Jelzálogbank augusztusi jelentésében ismertette stratégiáját, ebben jelezték, hogy a tervek szerint 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működnek tovább, a jelzáloglevél-kibocsátásra és értékesítésre koncentrálnak, valamint az integráció és külső partnerek részére refinanszírozzák a jelzálog-hitelportfóliót.

A Diófa Alapkezelő korábban többek között a Diófa Ingatlanalap kezelője volt, ezt a funkcióját az idén júliusban adta át a Konzum Befektetési Alapkezelőnek. A mintegy 200 millió forintos alaptőkéjű Diófa kisebbségi tulajdonosai a Status Capital Zrt. (5,1 százalék) és más kisbefektetők.

Az FHB 2. negyedéves jelentésében azt közölte: a Diófa Alapkezelő által kezelt alapok nettó eszközértéke 9,2 százalékkal nőtt az előző negyedév végéhez képest. A Magyar Posta
velemenyezd, 2017. december 29. péntek, 18:43
Eladta ingatlanos és befektetési cégét az FHB a Takarékbanknak
Az FHB Jelzálogbank augusztusi jelentésében ismertette stratégiáját, ebben jelezték, hogy a tervek szerint 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működnek tovább, a jelzáloglevél-kibocsátásra és értékesítésre koncentrálnak, valamint az integráció és külső partnerek részére refinanszírozzák a jelzálog-hitelportfóliót.

Az FHB-csoport a takarékszövetkezeti integráció tagja, a Takarékbank pedig az integráció központi bankja.

Az FHB Jelzálogbank a második negyedévben adózás után 121 millió forint veszteséget könyvelt el az előző negyedévi 279 millió forint nyereség és a tavalyi második negyedévi 268 millió forint veszteség után.

Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege idén június 30-án 574,6 milliárd forint volt, az előző negyedév véginél 0,1 százalékkal, a 2016. június 30-i mérlegfőösszegnél 7 százalékkal alacsonyabb.

Az FHB Jelzálogbank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek.
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 09:21
FHB Jelzálogbank: 121 millió forint veszteség a második negyedévben
A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált jelentés szerint a bankcsoport az első fél évben 158 millió forint adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 1,546 milliárd forint veszteség után. A banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélküli adózott nyereség 1,697 milliárd forint volt az első fél évben az egy évvel korábbi 791 millió forint veszteséggel szemben.

Az év első hat hónapjában a banki különadó (534 millió forint), a pénzügyi tranzakciós illeték nem áthárított része (283 millió forint), valamint a tőkerészesedés módszerrel bevont vállalkozás eladásakor keletkező konszolidációs hatás (erre a bank IFRS alapon 1,3 milliárd forint értékvesztést képzett) terhelte jelentős egyszeri tételként az eredményt. Az egyszeri tételek nélkül a második negyedéves eredmény is pozitív.

A konszolidált refinanszírozott hitelállomány június végén 56,9 milliárd forintot tett ki, negyedéves szinten 30,1 százalékkal bővült, éves szinten 22,9 százalékkal csökkent. A
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 20:42
Csoportos létszámcsökkentést terveznek az FHB-nál
A közlemény szerint a két hitelintézet haladéktalanul eljár a jogszabály szerinti kötelezettségek teljesítése érdekében, így értesítik a csoportos létszámcsökkentési szándékról a fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának befektetésösztönzési és szolgáltatási osztályát, illetve megkezdik a tárgyalást a bankoknál működő üzemi tanáccsal.

Az FHB Jelzálogbankban nemrég növelte részesedését kötelező nyilvános ajánlattétel révén a Takarékbank. A Takarékbanknak és a vele összehangoltan eljáró többi FHB-tulajdonosnak az ajánlattétel július 31-i zárultakor az alaptőkéből való részesedés alapján 86,76 százalékos, a szavazati jogok alapján pedig 86,96 százalékos közvetlen befolyásuk volt.

Az FHB Jelzálogbank igazgatósága a vételi ajánlat elfogadását javasolta a részvényeseknek. Álláspontjuk indoklásában kitértek arra is, hogy az ajánlattevő üzletpolitikai elképzelései az FHB refinanszírozási és jelzáloglevél-kibocsátási tevékenységének megerősítését célozzák. A társaság tevékenységei közül
velemenyezd, 2017. augusztus 16. szerda, 20:03
Az FHB részvényesei július végéig dönthetnek a vételi ajánlat elfogadásáról
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közölte, hogy jóváhagyta a Takarékbanknak az FHB Jelzálogbank részvényeire tett vételi ajánlatát.

Az FHB Jelzálogbank május 29-én jelentette be, hogy a Takarékbank kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be jóváhagyásra az MNB-hez a társaság valamennyi szavazati jogot megtestesítő 100 forint névértékű "A" sorozatú törzsrészvényére, 100 forint névértékű "B" sorozatú elsőbbségi részvényére és 1000 forint névértékű "C" sorozatú törzsrészvényére.

A május 29-én közzétett vételi ajánlat szerint a Takarékbank az "A" és a "B" sorozatú részvényekre 533 forintot, a "C" sorozatúakra pedig 5330 forintot kínál részvényenként. A vételi ajánlatnál a Takarékbank összehangoltan jár el a jelzálogbank további 22 tulajdonosával.

Az FHB bankcsoportnak 2016-ban a nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámoló alapján 593,404 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 15,502 milliárd forint vesztesége volt. Idén az első negyedévet 279 millió forint
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 20:13
Képek, videók
Az Állami Takarékbank épü
zlako
2007. március 27. kedd, 13:43
szent józsef a munkás0501
maroka
2020. május 01. péntek, 12:31
ősi szent józsef ima0501.
maroka
2020. május 01. péntek, 11:57
S-szent józsef a munkás05
maroka
2020. május 01. péntek, 11:41
József A.jpg
lilagondolatok
2020. április 14. kedd, 09:42
József A. Nem nem soha.jp
menusgabor
2020. április 06. hétfő, 22:18
id.József A..jpg
durcimarcika
2020. április 05. vasárnap, 17:02
szent józsef0319.jpg
maroka
2020. március 18. szerda, 19:25
Lénárd József ÖRÖME LÉG
menusgabor
2020. február 11. kedd, 18:56
0 a névnap, csősz józsef.
lovaszmarika
2019. szeptember 14. szombat, 12:29
Sándor József Benedek.jpg
liliana01
2019. március 18. hétfő, 17:31
József Lőrincz
dandej
2019. február 20. szerda, 21:40
zoltán_józsef atya0120.jp
maroka
2019. január 21. hétfő, 12:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.