Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:04 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mákos sütemény
Nem lehet megunni

HOZZÁVALÓK

25 dkg búzaliszt (+ a nyújtáshoz)
1 késhegynyi sütőpor
10 dkg vaj (+ a formához)
6,5 dkg cukor
1 db tojás
A mákos töltelékhez:
5 dkg marcipánmassza
1,5 dl tej
8 dkg cukor
1 ek méz
20 dkg darált mák
1 ek vaj
1 db tojás
1 csipet fahéj (őrölt)
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
12,5 dkg cukor
1/2 db citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 db tojás (+ 1 db tojássárgája a tetejère)
4 dkg liszt
5 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a puha vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük kb. 20 percig, végül késsel elválasztjuk a forma oldalától, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Paskó atya konyhája


suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:34
Címkék: mákos töltelékhez, túrós töltelékhez, lisztet elvegyítjük, puha vajjal, hűtőben pihentetjük, tésztát lisztezett,
Kommentek
Különleges bejgli karácsonyra
vaj


Elkészítés:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd mikor már gőzölög, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a tejport, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a vajat és a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg sűrű massza nem lesz belőle. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl.

*
- Aszalt szilvás-marcipános töltelék
Valódi különlegesség az aszalt szilvával és marcipánnal készült bejgli! A marcipán még ünnepélyesebbé teszi a süteményt, az elkészítésével pedig még kezdőknek sem adódhat problémájuk!
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva
50 dkg marcipán
6 dkg vaj
5 evőkanál rum

Elkészítés:
A hűtőből frissen kivett marcipánt reszeljük le. Dolgozzuk össze a vajjal és a rummal. Az összeállított tölteléket osszuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Csomagoljuk őket műanyag fóliába, így nyújtsuk téglalap alakúra. Fektessük a tésztára, majd szórjuk meg apróra vágott aszalt
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
Karácsonyra beigli - bájgli
.............
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Poszonyi finom mákos kalács" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.
,,Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének,
maroka, 2018. december 14. péntek, 07:54
Légyszi, ne!! Ne süss idén is ötfélét! Ne főzz huszonöt főre
hogy vége legyen az egésznek!
1. De a gyerekek...
A gyerekeidnek légyszi, ne mutasd azt a példát, hogy a beleket ki kell tekerni karácsony előtt azért a két várható bókért. Szerintem nincs szükségük rá. Jó emlékekre: vidámságra és figyelemre van szükségük, nem aszalt szilvával töltött csirkére mazsolás rizzsel és négyszáz szem házi készítésű bonbonra.

2. De a szülőkkel/rokonokkal nem lehet...
Nem, nem értenék meg az étteremből rendelt vacsorát, elhiszem. De a feleannyi süteményt, kisebb felhajtást, szolidabb ajándékozást meg fogják érteni, csak merd kimondani. “Fáradt vagyok, felnőtt vagyok, boldog akarok lenni és ehhez nem az kell, hogy még két tepsi zserbón dermedjen a csoki, hanem, hogy itt legyél velem, meg az unokákkal." Ha ez sem érthető... akkor ki miatt hozol éppen áldozatot?

3. De hát mégis egyszer egy évben...
Ott a pont! Miért csak karácsonykor lehet ünnepelni? Különleges receptet kipróbálni? Találkozni a messze élőkkel? Ami ezek
koszegimarika, 2018. november 29. csütörtök, 15:36
Francia mákos krémes
Francia mákos krémes

Hozzávalók:

A mézes lapokhoz:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
7 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

A mákos piskótához:

15 dkg cukor
15 dkg liszt
6 tojás
3 evőkanál víz
fél dl olaj
fél csomag sütőpor
10 dkg mák (lehet őröletlen is)

A krémhez:

3 tojás sárgája
15 dkg kristálycukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
7 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg margarin



Elkészítése:

A mézes lap hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. A lapokat egyenként kb 22*38 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egy ekkora tepsi hátán kisütjük előmelegített sütőben. 180 fokon kb 8-10 perc alatt
vorosrozsa66, 2018. november 04. vasárnap, 13:21
Meggyes-mákos kocka - KARÁCSONYRA
sűrítsük be. Fedjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a lágy vajjal keverjük krémesre. Citromlével ízesítjük. Mehet a hűtőbe legalább 1 órára.
A kimagozott meggyet a cukorral és a citromlével forraljuk fel. A lapzselatint áztassuk vízbe. Miután felforrt a meggy (ha szükséges adjunk hozzá vizet vagy, ha befőttel dolgozunk, akkor a levéből öntsünk hozzá). Tegyük bele a zselatint és addig keverjük, amíg el nem olvad. Tegyük hidegre és mielőtt teljesen ki nem hűlni akkor kezdjük összeállítani a süteményt.
Az egyik lapot kenjük meg vaníliás krémmel, öntsük rá a meggyet (ami még nem teljesen zselatinosodott be), majd helyezzük el a másik piskótát a tetején. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe.
Minimum 3-4 órát hagyjuk bent, amíg teljesen megdermed a vaj és a zselatinos meggy. A legjobb egy éjszakára.
Másnap tegyünk a tetejére egy másik tálcát és fordítsuk meg, ha azt szeretnénk, hogy alól legyen a meggyes réteg.
Készítsük el a csoki mázat. A vizet a cukorral és a kakaóval melegítsük fel,
vorosrozsa66, 2018. november 03. szombat, 15:19
Halloween-programok pénteken a Fővárosi Állatkertben
éven aluli gyermekek, akik halloween-jelmezben, vagy arcfestéssel, esetleg töklámpással érkeznek, díjmentesen látogathatják a Holnemvolt halloweent - közölte a kert az MTI-vel.

A programok között lesz tűzzsonglőr-bemutató, mécsesek fényes ösvénye, családi tökfaragó műhely, boszorkányos arcfestés, szellemvasút, tevegelés, lovaglás, "szellemes" körhinták és törpekerék is. A Titokpincénél zombikkal lehet találkozni, a Mesterségek Udvarában pedig lámpást, madárijesztőt, szellemet és rémisztően finom süteményt készíthetnek az alkotni vágyók. Emellett többféle tökös ételt is meg lehet majd kóstolni a töklevestől a tökös-mákos rétesig.

Az őszi szünetre tervezett programok egészen november 4-ig tartanak: napközben félóránként állatbemutatók, látványetetések, állattréningek lesznek a kert különböző pontjain, amelyek során többek között a sörényes hangyászok, a brazil óriásvidrák, a keák, a kenguruk, az oroszlánfókák, a pingvinek, a gorillák és más főemlősök, az ázsiai vadkutyák, az elefántok, vagy éppen a
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 14:41
Francia mákos szelet grillázs mogyoróval
Francia mákos szelet grillázs mogyoróval

Hozzávalók

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
35 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
25 dkg liszt
10 dkg mák (egészben, nem darálva!)
2 csomag sütőpor
A 2. laphoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés tej
A krémhez:
3 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
13 dkg margarin
2 vaníliás pudingpor
7 dl tej
A tetejére:
10 dkg grillázs mogyoró

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit, mint a piskótát elkészítjük. Nagy gáztepsiben megsütjük.

A lapok hozzávalóit összegyúrjuk. 2 lapot sütünk
vorosrozsa66, 2018. augusztus 09. csütörtök, 19:03
Képek, videók
emeletes mákos sütemény.j
feviroza
2015. június 06. szombat, 17:44
mákos sütemény.jpg
erzsikepuskas
2014. január 13. hétfő, 07:55
kekszes__makos_sutemen y_5
erzsikepuskas
2013. december 15. vasárnap, 13:50
Francia mákos sütemény.jp
erzsikepuskas
2013. december 15. vasárnap, 13:49
almas_makos_sutemeny.j pg
nagyjulianna955
2010. augusztus 29. vasárnap, 10:23
Kevert mákos sütemény.jpg
veronika74
2009. június 17. szerda, 14:20
pulykamell-töltelékhez
iraziviki
2009. szeptember 29. kedd, 18:26
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Nah vajjon ki???
hajnaltunder
2007. április 12. csütörtök, 17:57
nah vajjon mit néznek...x
iduka
2007. március 17. szombat, 14:23
0 csodás pihentető vasárn
lovaszmarika
2018. június 21. csütörtök, 16:29
Pihentető,kellemes hétvég
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:53
Pihentető szép napot...
cuppika59
2017. szeptember 01. péntek, 18:01
Pihenteto hetveget
borigit
2017. július 14. péntek, 14:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.