Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 01:04 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Kutatóintézetek: a rendezett Brexit is jelentős növekedési áldozattal jár
A patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics gazdaságkutató intézete (Centre for Economic Performance, CEP), a King's College London egyetem és az Institute for Fiscal Studies (IFS) pénzügyi kutatóműhely kedden ismertetett, különböző forgatókönyveket modellező elemzése arra jut, hogy rendezett körülmények között végbemenő Brexit esetén az egy főre számolt brit hazai össztermék (GDP) értéke a következő évtizedben 1,9 százalék és 5,5 százalék közötti mértékben marad el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság ebben az időtávlatban elérhetne, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna.

A három intézmény közös tanulmánya szerint a számítások azt mutatják, hogy ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott megállapodás, amelyet a soron kívül összehívott hétvégi brüsszeli EU-csúcson írtak alá, a fejenkénti brit hazai össztermék a vizsgált 2020-2030-as időszak végére 3,5-8,7 százalékkal lenne alacsonyabb a további brit EU-tagság esetén addigra elérhető értéknél.

A modellszámítások eredményei közötti jelentős szélsőérték-különbségeket a tanulmány szerzői szerint a további Brexit-folyamatot övező rendkívül nagy bizonytalanságok okozzák.

Az elemzést összeállító szakértők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a GDP-érték alig 0,4 százalékával lenne egyenlő az a távlati megtakarítás, amelyet a brit költségvetés a nettó uniós költségvetési hozzájárulások leállításával ebben az időszakban elérhet.

A tanulmány szerint Írország, amelynek Nagy-Britannia messze a legnagyobb egyedi kereskedelmi partnere, a brit gazdasághoz mérhető GDP-veszteséggel lesz kénytelen szembenézni a vizsgált egy évtizedes időszakban, de a Brexit által a többi EU-gazdaságban okozott növekedési kiesés a Nagy-Britanniában várható kár tizedét sem éri el ugyanebben az időtávlatban.

Az elemzésben szereplő grafikus kimutatás szerint a magyar gazdaságban a rendezett Brexit a 2030-ig terjedő tíz évben hozzávetőleg 0,25 százalékos, a megállapodás nélküli brit kilépés nem egészen 0,5 százalékos halmozott GDP-veszteséget okozna ahhoz a szinthez képest, amelyet Magyarország a további brit EU-tagság esetén a vizsgált időszak végére elérhetne.

Egy napon belül ez a második olyan átfogó elemzés, amely súlyos növekedési áldozatot valószínűsít a brit gazdaságban a Brexit következményeként.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont előző nap közzétett modellszámításai szerint a brit hazai össztermék 2030-ra rendezett Brexit esetén is 3,9 százalékkal lesz alacsonyabb a további brit EU-tagság esetén addig elérhető értéknél.

A NIESR szakértői hangsúlyozták: ez nominálértéken számolva 100 milliárd fontos (csaknem 37 ezer milliárd forintos) halmozott gazdasági veszteséget jelent, vagyis a Brexit hozzávetőleg akkora kárt okoz a brit gazdaságnak, mintha az egész walesi gazdaság termelési értéke elveszne ebben az időszakban.

Az intézet számításai szerint a megállapodás nélküli brit kilépés halmozott GDP-vesztesége 2030-ra elérné a 140 milliárd fontot (több mint 51 ezer milliárd forint), vagyis ebben az esetben a brit hazai össztermék 5,5 százalékkal maradna el a folytatódó uniós tagság esetén elérhető értéktől.

A NIESR kimutatása alapján mindez 1090, illetve 1330 fonttal (400-485 ezer forinttal) csökkentené az egy főre jutó éves GDP-értéket Nagy-Britanniában a következő egy évtizedben.

A skót kormány kedden közzétett új gazdasági hatástanulmánya szerint a Brexit miatt az egy főre jutó éves GDP-érték Skóciában 2030-ra 1600 fonttal (590 ezer forinttal) lesz alacsonyabb a további EU-tagsággal elérhető szintnél.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a jelentést kommentálva kijelentette: ez is mutatja, hogy minden korábbinál erőteljesebb érvek szólnak Skócia függetlenné válása mellett.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 18:09
Címkék: London School, Economic Performance, College London, Fiscal Studies, National Institute, Social Research,
Kommentek
Zuckerbergtől ösztöndíjat kapó tudósok a gyűlöletkeltés és Trump fékentartását kérik a Facebooktól
A levelet eddig aláíró, egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós - a levél tanúsága szerint - úgy véli, hogy az amerikai elnök is "hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket" tesz közzé e közösségi média oldalain.

A szombaton közzétett levélben arra kérik Zuckerberget, hogy "fontolja meg szigorúbb politika bevezetését az emberek számára kártékony hamis információk és gyújtó nyelvezet" visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne e mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók "küldetése ellentétes a Facebook bizonyos téren tanúsított hozzáállásával, tehát arra bátorítjuk, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon, amint ezt a levélben is javasoljuk".

Marks és az aláírást szervező két másik kutató - Martin Kampmann, a San Franciscó-i egyetem és Jason Shepherd, Utah állam egyetemének kutatója - a
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 07:04
Koronavírus - Az Európai Bizottság 300 millió eurót ajánlott fel az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség sz
Az adomány több száz millió gyerek immunizálását, valamint oltóanyagkészletek finanszírozását szolgálja - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Hozzátették, hogy a GAVI szervezésében csütörtökön tartott Védőoltásügyi Világkonferencián tett felajánlás segíteni fogja a világ legsérülékenyebb helyzetben lévő országai egészségügyi rendszereinek és immunizációs kapacitásainak megerősítését.

A finanszírozás egyebek mellett egyes országok önfinanszírozásra való sikeres áttérésének biztosításához, több mint 3,2 milliárd adag oltóanyag 55 országba való eljuttatásához fog hozzájárulni. Támogatni fogja a járványok megfékezése céljából sürgős felhasználásra szánt oltóanyagkészletek gyártásának finanszírozását. Elősegíti továbbá a járványos gyermekbénulás újbóli megjelenésének megelőzését az inaktivált oltóanyaggal való rutinszerű beoltás révén, a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezéssel közösen kidolgozott programok keretében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 14:12
Washington megszünteti kapcsolatait a WHO-val és visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát
Rövid nyilatkozatában Donald Trump hangsúlyozta, hogy a WHO nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat, ezért szakítanak meg vele minden kapcsolatot. Közölte: a szervezet működéséhez biztosított eddigi amerikai hozzájárulás összegét Washington más szervezetekhez irányítja át.

Trump egyúttal ismét elmarasztalta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

Erőteljesen bírálta az ázsiai országot a Hongkonggal kapcsolatos politikája miatt is, mondván, hogy megsértették a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat, amelyek a többi között kötelezik Pekinget Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására.

"Megszegték a világnak adott szavukat Hongkong autonómiájának biztosítását illetően" - fogalmazott, és az egész világ számára "tragédiának" nevezte a kínai nemzetbiztonsági törvényt.

"Arra utasítom kormányzatomat, hogy kezdje meg azon politikai kedvezmények megszüntetésének folyamatát, amelyek egy sor területen különleges elbírálást
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 23:02
Az amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el
A javaslatot John Kennedy, louisianai szenátor még tavaly terjesztette elő, s eddig kétpárti támogatást élvezett, a demokrata párti politikusok sem emeltek kifogást ellene. Kennedy szenátor egyébként a héten többször is nyilatkozott az amerikai sajtóban arról, hogy gátat kell vetni annak a szerinte tapasztalható jelenségnek, hogy Kína "csaljon az amerikai tőzsdéken".

A törvénytervezet mindazonáltal nem kifejezetten kínai vállalatokról szól, hanem általában a külföldi tőzsdei szereplők ellenőrzésének erősítését szorgalmazza. Minden külföldi vállalatot - így köztük a kínaiakat is - arra kötelez, hogy az amerikai cégekével azonos mértékű átláthatóságot és számonkérési lehetőséget biztosítson, beleértve a könyvvizsgálat és a tulajdonosi kör teljes feltárásának lehetőségét is.

A törvénytervezet megszavazása után a gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televízió máris jelezte, hogy az amerikai tőzsdén jegyzett Alibaba kínai internetes kereskedelmi óriáscég részvényeinek értéke két százalékkal
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 20:48
Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája
A szervezők közleménye szerint a rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság a járvány miatt döntött úgy, hogy később rendezik meg az eseményt.

Az eseménysorozat keretében Európa-szerte érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat és múzeumokat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek.

Tavaly csaknem félszáz magyarországi település 200-nál több helyszínén 2500 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte pedig közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tájékoztatás szerint az Európai Uniónak a program támogatására kiírt pályázatát idén is az RCISD Regionális Tudásközpont által vezetett konzorcium nyerte meg, amelynek tagja a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a Hétfa Kutatóintézet és a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A szervezők remélik, hogy a késő őszi időpontig a járványveszély elmúlik, és az összes tervezett
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 12:02
Koronavírus - Szeptemberben jegyeztetné be vakcináját az orosz Vektor kutatóintézet
Koronavírus-fertőzés gyanújával 259 198 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Putyin egyébként a videokonferencián a 20. század atom- és űrprogramjához hasonlította a genetikai kutatások fontosságát. Sürgette egy olyan programstruktúra kialakítását, amely lehetővé teszi a tudományos eredmények mielőbbi gyakorlati hasznosítását. Emlékeztetett rá, hogy a tudományos nemzeti projekt keretében, a Rosznyefty technológiai partnersége mellett, három világszínvonalú genomközpont létesül, amely kutatóintézetek, egyetemek és cégek konzorciumaként működik majd.

Putyin a tanácskozáson felfedte, hogy annak egyik részvevője, Valerij Falkov tudományos és felsőoktatási miniszter átesett a Covid-19 betegségen. Olga Ljubimova kulturális miniszter, aki szintén elkapta a fertőzést, a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy az orvosok gyógyultnak minősítették.

Az egészségügyi tárca vezetője szerdán az mondta, hogy az ugyancsak megbetegedett Mihail Misuszytin miniszterelnök állapota "pozitív dinamikát" mutat,
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 18:43
Koronavírus - Peking szerint rágalom, hogy kínai hackerek az amerikai egészségügyet vennék célba
Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elítélendő minden olyan online tevékenység, amely a járvány elleni erőfeszítéseket áshatja alá.

A szóvivő azt követően nyilatkozott az ügyben, hogy szerdán az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kínai hackertámadások veszélyeire figyelmeztette az ország azon egészségügyi intézményeit - kórházakat, kutatóintézeteket, egészségügyi szolgáltatókat, patikákat, - amelyek a koronavírus-járványra adandó válasszal foglalkoznak. Közleményük szerint az amerikai hatóságok a kínai kormányzathoz köthető "kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg, amint értékes szellemi tulajdont és adatokat próbáltak törvénytelenül megszerezni oltóanyagokkal, gyógymódokkal és vírustesztekkel kapcsolatban."

Az elmúlt hónapokban éles szóváltás alakult ki Peking és Washington között az új koronavírus-járvány ügyében. Donald Trump amerikai elnök és kormányzatának több tagja azzal
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 11:52
Koronavírus - Washington kínai hackertámadások veszélyére figyelmezteti az amerikai egészségügyet
A tárca és az FBI kiberbiztonsággal foglalkozó részlegei szerint Kína "valószínű célkeresztjében" vannak az ország azon intézményei - kórházak, kutatóintézetek, egészségügyi szolgáltatók, patikák -, amelyek a koronavírus-járványra adandó válasszal foglalkoznak.

"Kína próbálkozásai komoly fenyegetést jelentenek" - fogalmaztak a szerdai közleményben, jelezve, hogy a lehetséges érintetteknek "meg kell tenniük a szükséges lépéseket (számítógépes) rendszereik védelmében". Egyben felszólították ezen intézményeket, hogy bármilyen gyanús jelről azonnal tájékoztassák az illetékes szerveket.

Kifejtették, hogy az amerikai hatóságok a kínai kormányzathoz köthető "kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg, amint értékes szellemi tulajdont és adatokat próbáltak törvénytelenül megszerezni oltóanyagokkal, gyógymódokkal és vírustesztekkel kapcsolatban".

Mindez a kommüniké szerint "veszélybe sodorja a biztonságos és hatékony kezelési lehetőségeket".

Amerikai sajtójelentések
velemenyezd, 2020. május 13. szerda, 19:52
Képek, videók
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
73295-640x360-london-s kyl
menusgabor
2019. július 05. péntek, 20:09
london.jpg
menusgabor
2019. július 05. péntek, 20:09
london karácsonyi dalok12
maroka
2018. december 28. péntek, 17:28
Golgotalugas Londonban
otodik
2018. szeptember 11. kedd, 20:48
Híd-London.jpg
agica2004
2018. július 20. péntek, 22:20
Híd-londoni Tower hid.jpg
agica2004
2018. július 20. péntek, 22:19
hid-Tower Bridge, London.
agica2004
2018. június 01. péntek, 19:58
Gyurta Dániel London aran
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:18
London.jpg
pacsakute
2018. január 30. kedd, 15:50
Londonban
dandej
2017. október 27. péntek, 17:18
london.png
chillik
2017. október 19. csütörtök, 16:21
London - Budapest
dandej
2017. július 03. hétfő, 11:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.