Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:35 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EP hatékonyabb fellépést követel a cigányellenességgel szemben
A képviselők a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020 utáni uniós keretre vonatkozó állásfoglalásukban aláhúzták, a cigányellenesség a történelmi gyökerekkel rendelkező, intézményes rasszizmus egyik fajtája, amely többek között "erőszak, gyűlöletbeszéd, kizsákmányolás, megbélyegzés és a hátrányos megkülönböztetés legkirívóbb formáiban nyilvánul meg".

Véleményük szerint az iskolai szegregáció, a lakhatáshoz, munkához és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb problémát Európa-szerte. A legnehezebb helyzetben a roma fiatalok vannak, akik egyre nagyobb arányban nem vesznek részt sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon - emelték ki.

A képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy egyértelmű és kötelezően teljesítendő célértékek, határidők és mutatók kijelölését követelje meg a tagállamoktól a 2020 utáni időszakban. Ezen adatok segítségével lehet majd ugyanis felmérni a roma integráció eredményét azt követően, hogy a jelenlegi uniós keret véget ér - közölték.

Az EP-képviselők az uniós és nemzeti fellépés során a nemek közötti egyenlőség érvényesítését és a gyermekek szempontjainak figyelembe vételét követelték. Az állásfoglalás szerint védelmezni kell a roma gyerekek jogait. Mint hangsúlyozták, az integrációs politika kidolgozásába szorosan be kell vonni a romák képviselőit és a civil szervezeteket. Hozzátették, a közélet minden területén, így a médiában, a közintézményekben és a politikai testületekben is több romának kellene megjelennie.

A romák életkörülményeinek és kilátásainak javításához fel kell használni az unió strukturális alapjait, a jelenlegi és a korábbi finanszírozás esetében tapasztalt visszaéléseket ki kell vizsgálni, és jogi lépéseket kell tenni az elkövetők ellen - húzták alá.

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, az új unió romaintegrációs stratégiának fel kell számolnia az európai roma közösségek nehézségeit. A jelenlegi program ugyanis korlátozott hatékonyságot mutat, mivel a romák társadalmi, gazdasági és kulturális kirekesztése Európa-szerte folytatódik.

A romákat érő hátrányos megkülönböztetéssel szembeni korrekciós intézkedések nem teszik lehetővé számukra az uniós polgárok jogainak gyakorlását, valamint az alapvető fejlesztési lehetőségek sem - hívta fel a figyelmet.

"A következő roma stratégiában új célokat kell kitűzni a romák környezetvédelmi szempontból fenntartható és digitális társadalomba való beilleszkedésére, valamint az oktatáshoz, a lakhatáshoz, a foglalkoztatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés javítása érdekében" - hangsúlyozta a képviselő.

A diszkrimináció megszüntetéséért folyó és a romák társadalmi-gazdasági kirekesztése elleni hosszú küzdelem csak az igazságszolgáltatáshoz és a munkaerőpiachoz való igazságos hozzáférésre koncentrálva nyerhető meg - tette hozzá Járóka Lívia.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:23
Címkék: Európai Bizottságtól, Járóka Lívia, nemzeti romaintegrációs, történelmi gyökerekkel, hátrányos megkülönböztetés, iskolai szegregáció,
Kommentek
Megalakult Berlinben az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet
nacionalizmushoz való visszafordulás közepette" - tette hozzá Michael Roth.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára aláhúzta, hogy az ERIAC a támogató partnerekkel együttműködésében, de teljes mértékben függetlenül működik majd.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Szövetségének elnöke kiemelte: a német szövetségi kormány kiállása az ERIAC mellett "jelzés a többi európai kormánynak, hogy végre ismerjék el a romákat egyenjogú állampolgárként, és éppen úgy lépjenek fel a gyakran erőszakos cigányellenességgel szemben, mint az antiszemitizmus ellen".

Soros György beszédében hangsúlyozta, hogy az ERIAC hozzájárul a "büszke roma önazonosság" kifejlődéséhez, ami elengedhetetlen a nemcsak a romákat, hanem mindenkit, a "nyitott társadalom" egészét fenyegető és "mélyen gyökerező romaellenesség és rasszizmus" meghaladásához.

Az ERIAC a tervek szerint a kezdeti időszakban évi mintegy 600 ezer eurós költségvetéssel működik majd, ebből 200 ezer eurót az Európa Tanács, további 200 ezer eurót
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 13:52
Európai Bizottság: minden uniós polgárnak el kell ismernie a romák egyenlőségét
A Frans Timmermans első alelnök, Marianne Thyssen, Vera Jourová és Corina Cretu uniós biztosok közös nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy az egyenlő bánásmód és az alapvető emberi jogok az Európai Unió alapkövei, ezért az Európai Bizottság elkötelezetten szembeszáll a cigányellenességgel, és szorgalmazza a romák teljes integrációját az unió társadalmaiban és tagállamaiban.

A biztosok arra szólították fel az unió tagállamait, hogy fokozzák a romák támogatására irányuló erőfeszítéseiket.

Aláhúzták, hogy minden tagországnak tiszteletben kell tartania és érvényre kell juttatnia a megkülönböztetést tiltó jogszabályokat, valamennyi roma gyerek számára elérhetővé kell tenni az integrált oktatást, a nemzeti hatóságoknak meg kell akadályozniuk a kényszerkilakoltatásokat, és támogatniuk kell a lakáshoz való hozzáférést.

A bizottság nyilatkozatában arra ösztönözte a tagállamokat, hogy tanúsítsanak politikai elkötelezettséget, és dolgozzák ki a megkülönböztetés felszámolására és a
velemenyezd, 2017. április 07. péntek, 13:22
Az EP a romákkal szembeni diszkriminációval szemben foglalt állást
Az EP nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el. 1944-ben ezen a napon csaknem 3000 cigányt gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban.

Az állásfoglalásban a Parlament "mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, amely a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban nyilvánul meg".

"A cigányellenesség az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és jelentős akadályát képezi a romák sikeres társadalmi integrációjának" - áll a határozatban.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a
velemenyezd, 2015. április 15. szerda, 23:50
Tavares-jelentés - Magyar memorandum: a jelentés elfogadása veszélyt jelentene az európai integráció fejlődésér
nyíltan kettős mércét alkalmaz", ezért a jelentést a magyar kormány visszautasítja.

A magyar kormány a memorandumban kifejezte meggyőződését, hogy a magyar-EP viszonynak a jövőben is a szerződések által meghatározott keretek közt kell maradnia, az elfogadott eljárásokat kell követnie, és teljes mértékben meg kell egyeznie az EU valamennyi tagországával kapcsolatban követett gyakorlattal.

A memorandum tételesen cáfolja a Tavares-jelentés megállapításait egyebek közt a rasszizmussal, a cigányellenességgel, a hajléktalanság kriminalizálásával, a magyar alkotmányos rendszer átalakításával, az alkotmánybíróság hatásköreivel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, az új választási rendszerrel, a médiapluralizmussal és a választási reklámokkal, az egyházak elismerésével, illetve a vallásgyakorlás szabadságával kapcsolatban.

A memorandum kiemeli: a jelentés egyik alapvető következtetése, hogy a Magyarországon az elmúlt három évben elfogadott jogszabályok tartalma ellentétes az európai értékekkel,
velemenyezd, 2013. július 03. szerda, 07:03
A vészkorszakban elhurcolt baranyai zsidó emberekről emlékeztek meg Pécsen
magát, nem lehet újra és újra kirekeszteni. Szomorúságának adott hangot, hogy a holokauszt miatt nemzedékek hiányoznak a zsidó közösségből. Azok, akiket elpusztítottak, és azok, akik emiatt meg sem születhettek.

Nagy János, a Szent Egyed Közösség pécsi vezetője arról szólt, hogy bár a több mint 400 ezer magyar zsidó megölése miatt Magyarország a lakosságának öt százalékát veszítette el, az antiszemitizmus mint ostobaság újra és újra erőre kap. Megítélése szerint az antiszemitizmussal és a cigányellenességgel szemben a megoldás a barátság, a kedvesség, a tanulás, a kultúra lehet.

A megemlékezésen felolvasták Schweitzer József levelét, a nyugalmazott országos főrabbi arra buzdította az egybegyűlteket, hogy emlékezzenek a rémtettekre, az azokban "ártatlanok" iránt ne érezzenek haragot, s fogjanak össze a béke szolgálatában.

A résztvevőket szintén levélben üdvözlő Udvardy György római katolikus pécsi megyés püspök azt hangsúlyozta: a zsidók elhurcolása és elpusztítása megrendítette az emberi
velemenyezd, 2013. május 09. csütörtök, 20:23
Balog Zoltán: együtt kell tiltakoznunk a diktatórikus magatartásformák ellen!
diszkrimináció éri". Kitért arra is, hogy a roma szakkollégiumok a történelmi egyházak és a kormány "közös kedves gyermekei", azokban több mint száz, roma származású fiatal tanul a felsőoktatásban.

Erik Ullenhag hangsúlyozta: "kötelességünk emléket állítani minden áldozatnak", és dolgozni kell azon, hogy a holokauszt tragikus eseményei ne felejtődjenek el, ugyanakkor az embermentők történeteire is emlékezni kell, Wallenberg bátorságát pedig be kell mutatni az antiszemitizmussal és a cigányellenességgel szembeni harc során.

Kiemelte, a svéd kormánynak feltett szándéka, hogy küzdjön mindenféle idegengyűlölet és intolerancia ellen. Hozzátette, a svéd kormány nem engedheti meg, hogy széles politikai befolyásra tegyen szert az az idegengyűlölő párt, amely jelenleg a parlamentjükbe is bekerült, és kötelességüknek nevezte, hogy megtanítsák a fiatalokat arra, hogy tolerálják a kisebbségeket.

A svéd miniszter megemlítette, kormányuk 50 millió svéd koronát fordít arra, hogy javítsa a romák helyzetét
velemenyezd, 2013. január 17. csütörtök, 20:12
Uniós roma platform - EP-képviselők, EU-biztosok, dán elnökség felszólalásai
megtorpant a romák társadalmi befogadásának folyamata, ezért nagyon fontos, hogy az EU idejekorán bevonja őket a keretstratégia folyamatába. Járóka üdvözölte az uniós strukturális alapok átalakítására tett bizottsági javaslatokat, különösen a nemzeti szegénységellenes stratégiák kialakításának és a nyomor területi koncentrációját elemző felméréseknek a beemelését az előzetes, úgynevezett ex ante támogatási feltételek közé. A fideszes képviselő hangsúlyozta a hátrányos megkülönböztetéssel és a cigányellenességgel szembeni fellépés fontosságát is. Járóka e célból az esélyegyenlőségi szervek függetlenségének és finanszírozásának megerősítését javasolta.

A fórumon Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke leszögezte, hogy az egyelőre csupán papíron létező nemzeti stratégiákat a bizottság alapos ellenőrzésnek fogja alávetni. Hozzátette: e tekintetben kiemelten ellenőrzik majd azok pénzügyi megvalósíthatóságát, fenntarthatóságát és költségvetési hátterét is.

Karen Haekkerup dán szociálisügyi
velemenyezd, 2012. március 22. csütörtök, 14:53
Képek, videók
A leg energia hatékonyabb
sanci81
2017. június 03. szombat, 15:08
A gumicsónak hatékonyabb
kimif1
2009. október 02. péntek, 14:48
III-as Bizottságtól levél
furaila
2015. december 01. kedd, 21:09
III.Bizottságtól
furaila
2013. június 12. szerda, 16:19
kicsi gyerek járókában
chooselife
2011. szeptember 04. vasárnap, 17:05
Járóka Sándor +.jpg
farkas1945
2011. március 23. szerda, 14:39
A gyerekek járókában
dau46
2010. január 12. kedd, 00:01
jaroka_rosszcsontoknak .jp
baramisati
2009. március 29. vasárnap, 12:01
Járókában... játszva
balazs_csaba
2008. július 01. kedd, 13:39
járókában apával
popowitchfanni
2008. május 20. kedd, 11:24
járókában.gif
maroka
2008. március 06. csütörtök, 11:55
Járókában
heur
2006. december 09. szombat, 21:12
járókában
zsuzsa2424
2006. július 29. szombat, 14:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.