Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 01:16 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pusztamagyaródi szalagos fánk
Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
3.5 dl tej
4 dkg friss élesztő
3 ek porcukor
50 dkg fehér liszt
1 db tojás
3 db tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
2 ek rum
1 mokkáskanál só

A sütéshez:
8 dl étolaj

A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
lekvár

Elkészítés
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha 'nehéz' a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi lekvárral frissiben tálaljuk.

facabook, Pusztamagyaród


bkisseva, 2017. január 18. szerda, 14:49
Címkék: langyos tejbe, kelesztőtálba szitáljuk, meglangyosított lisztet, közepébe ütjük, egész tojásokat, maradék porcukrot,
Kommentek
Meggyes pite Az alsó tésztához: 20× 30 cm-es tepsihez 35 dkg
friss élesztő
2 tojássárgája

A töltelékhez:
2 üveg /750 gramm/ házi cukrozott meggy vagy 2 üveg befőtt magozott meggy
2 csomag vaníliás főzős pudingpor
10 dkg cukor vagy ízlés szerint
1 kiskanál őrölt fahéj

A felső tésztához:
2 tojás fehérje
3 evőkanál cukor
1 evőkanál finomliszt
3 evőkanál darált dió
1 kk citromlé
A sütemény tetejére:
fél maréknyi durvára darált dió
2 tk porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag világosbarna hab képződik).

A lisztet egy tálba szitáljuk.
Elmorzsoljuk a vajjal. Aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.
A tepsit sütőpapírral béleljük.
A tésztát kinyújtjuk és bele tesszük a tepsibe.
Fél órát hagyjuk kelni,addig a tölteléket elkészítjük.
A meggyet egy lábasba öntjük,hozzá adjuk a cukrot,fahéjat.
2 dl meggy lével
koszegimarika, 2020. június 18. csütörtök, 22:20
Vidd fel az arcodra ezt a zselatinos maszkot ráncok ellen
Ez nem csak egy hagyományos arcmaszk, hanem valósággal csodákat tesz az arcbőrünkkel. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, a ráncoktól, eltünteti a fáradtság jeleit, és beindítja a sejtregenerálódást!
Minden nő sima, és fiatalos bőrről álmodik. Az öregedés első jelei leginkább az arc-és nyakbőrünkön jelentkeznek. Az alábbi maszk segítségével hatékonyan megújíthatjuk az arcbőrünk, és akár pár évet is letagadhatunk az életkorunkból.

Hozzávalók:
1 evőkanál zselatin por
5 evőkanál tej
10 csepp A-vitamin
10 csepp E-vitamin
1 tojássárga
1 teáskanál olívaolaj
Alkalmazás:
1.melegítsük fel kissé a tejet, majd keverjük el csomómentesen benne a zselatint. Hagyjuk állni egy fél órán keresztül.

2.Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, az A-, és E-vitamint, és az olívaolajat.

3.Melegítsük fel gőzfürdőben.

4.Tisztítsuk meg az arcbőrünk, és kenjük fel a pakolást. Hagyjuk állni egy fél órán keresztül, majd mossuk le bő vízzel.

Tíz
pacsakute, 2020. június 14. vasárnap, 22:23
Lusta lángos
Tökéletes ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél liter tej

1 kg liszt

2 dl tejföl

1 evőkanál só
Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.

Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk.

Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.

A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.

Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom
eva6, 2020. március 31. kedd, 07:56
Virslis kifli kelt tésztából
Hozzávalók:

25 dkg liszt

5 dkg élesztő

2 dl tej

1-1,5 dl víz

10 dkg margarin

2 evőkanál cukor

4 kávéskanál só

a töltéshez:

5 pár virsli (félbevágva 20 db)

a tetejére:

1 tojás


reszelt sajt, szezámmag és őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejben1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalót összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk. Cipó alakúra formáljuk, és langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra, 20 cm széles téglalapra nyújtjuk. A hosszanti oldalára merőlegesen 20 egyenlő csíkot vágunk belőle, amivel betekerjük a húsz fél virslit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy színes őrölt
eva6, 2020. március 30. hétfő, 11:45
Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
Tészta:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Ostoros kalács
Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához

A tésztához

500 g liszt
30 g élesztő
330-350 ml tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez

200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez

1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elkészítés:

100 ml langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból.
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert
koszegimarika, 2019. december 14. szombat, 19:53
Szilvalekváros holdbukta bögrésen
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

- négy és fél bögre fehér finomliszt (56 dkg)
- 3 dkg friss élesztő fél bögre tej (1,25 dl)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 10 dkg puha vaj (puha, nem olvasztott!)
- 2 tojás
- 1 csipet só

+ kb. fél bögre szilvalekvár
+ 2 evőkanál olvasztott vaj a kenéshez
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy pici tejet, vagy ha ellenkezőképpen éppen túlságosan ragad, akkor egy pici lisztet.

2. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni.

3. Ezután lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7 centi átmérőjű szaggatóval, köröket szaggatunk a tésztából.

4. Minden kör alsó harmadába teszünk egy csapott kiskanál
suzymama, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:04
A hagyma gyógyhatásairól
evőkanál cukorral vagy mézzel
édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot
leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk
mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak
egészségünkre.

Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük,
majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy
tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Izületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A
hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és
pacsakute, 2019. szeptember 13. péntek, 22:56
Képek, videók
szalagos_fank.jpg
snbela44
2014. január 19. vasárnap, 10:05
szalagos fánk.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:21
10517_szalagos-fank_n. jpg
fordgtr
2013. február 04. hétfő, 20:55
szalagos fánk
pircsi09
2013. január 13. vasárnap, 20:44
szalagos fánk.jpg
marcsip49
2012. november 25. vasárnap, 13:55
Szalagos fánk.jpg
marcsip49
2012. február 11. szombat, 21:28
Szalagos fánk Maroka.jpg
sarkadykati
2012. január 16. hétfő, 05:51
Szalagos fánk
sarkadykati
2011. július 18. hétfő, 04:58
Szalagos fánk.jpg
sarkadykati
2011. január 25. kedd, 04:28
sül a szalagos fánk
sarkadykati
2011. január 21. péntek, 09:44
Szalagos fánk készül
sarkadykati
2011. január 21. péntek, 09:43
szalagos_fank.jpg
bubszi
2010. november 26. péntek, 04:26
Langyos citromos víz.jpg
pacsakute
2013. október 31. csütörtök, 14:35
Langyos víz citrommal.jpg
cipello
2013. május 26. vasárnap, 09:46
langyos citromos víz.jpg
snbela44
2013. április 19. péntek, 17:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.