Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 12:18 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pusztamagyaródi szalagos fánk
Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
3.5 dl tej
4 dkg friss élesztő
3 ek porcukor
50 dkg fehér liszt
1 db tojás
3 db tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
2 ek rum
1 mokkáskanál só

A sütéshez:
8 dl étolaj

A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
lekvár

Elkészítés
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha 'nehéz' a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi lekvárral frissiben tálaljuk.

facabook, Pusztamagyaród


bkisseva, 2017. január 18. szerda, 14:49
Címkék: langyos tejbe, kelesztőtálba szitáljuk, meglangyosított lisztet, közepébe ütjük, egész tojásokat, maradék porcukrot,
Kommentek
Teafaolaj: fertőtlenít és gyógyít
kezelésére: egy csepp teafa olajat tegyünk közvetlenül a szemölcsre, majd ragasszuk le. Párologtatás: cseppentsünk 5-8 csepp teafa olajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba. Tisztító, frissítő hatású.

Aromafürdő:
4 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Javasolt fürdési időtartam: 10-15 perc.

Lábfürdő gombásodásra hajlamos láb ápolására: egy evőkanál sóra cseppentsünk 10-20 csepp illóolajat, majd 2-3 liter langyos vízben keverjük azt el. 15-20 percig áztassuk benne a lábat. Körömgomba esetén: 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olajban keverjünk el pár cseppnyi teafa olajat, és kenjük be vele a gombás részeket.

Frissíti a láb bőrét, bőrnyugtató fertőtlenítő hatású, csökkenti a lábszagot.

Zsíros, korpás haj ápolása:
15 ml samponhoz (kb. amennyivel egyszeri alkalommal szoktunk hajat mosni) keverjünk 3 csepp illóolajat, majd a szokásos módon mosunk hajat. A habot hagyjuk 3 percig a
suzymama, 2019. május 14. kedd, 16:23
Ferdinánd tekercs
locsoláshoz:

- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk,
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Májfoltok ellen
Három egyszerű módszer, ha tele vagy májfolttal!

Ősszel láthatóvá válnak a nyári ,,bűnözés", a sok napozás miatti bőrelváltozások.
Ezek gyakran májfoltok képében jelentkeznek az arcon is. Hogyan enyhíthetők
ezek a csúnyaságok?

1. Zabpehellyel

Őrölj meg fél csésze zabpelyhet és adj hozzá négy evőkanál citromlét. A pasztát
kend az arcodra, majd ha megszáradt, mosd le langyos vízzel. Hetente egyszer-
kétszer alkalmazd!

2. Mandulával

Áztass tejbe 8-10 szem mandulát egy éjszakára. Szárítsd meg, majd őröld meg
és adj hozzá egy teáskanál finom sót, fél teáskanál mézet. A pasztát kend az
arcodra 30 percre, majd langyos vízzel mosd le.

3 .Krumplival

Karikázz fel nyers burgonyát és helyezd a májfoltokra egy-egy szeletet néhány
percre. Miután eltávolítottad a burgonyát, mosd le az arcod langyos vízzel.
Arcpakolást is készíthetsz, ha reszelt nyers krumplit kevés mézzel összekeversz,
és ezt
klarika47, 2019. március 14. csütörtök, 05:27
Leveles burgonyás pogácsa
60 dkg liszt
30 dkg burgonya
15 dkg baromfizsír
2 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 kávéskanál só,
bors
majoránna
Elkészítése

60 dkg lisztet 15 dkg baromfizsírral elmorzso­ljuk. Hozzáadunk 2 dl langyos tejben megfutatott 3 dkg élesz­tőt, 30 dkg főtt áttört burgonyát, 3 kávéskanál sót, borsot, majo­ránnát ízlés szerint, 2 tojássár­gáját.

Jól összegyúrjuk és körül­belül 20 percig pihentetjük. Majd vékonyra kinyújtjuk, és ol­vasztott zsírral megkenjük. Összesen négyszer hajtogatjuk, 20 perces időt hagyva a hajtogatá­sok között. Ezt követően pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojás­sárgájával megkenjük, és forró, 200 fokos sütőben kisütjük.

Egyszerű, olcsó, ugyanak­kor finom. Sokféleképpen felhasználható, pl: maradék pör­költ darált hússal, dinsztelt ká­posztával, töltött kiflinek sonkásan, sós túrósan, és májkrémmel, vagy
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:57
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
5 dkg élesztő,
20 dkg sertészsír,
2 tojás,
7 dl tej,
3 evőkanál kristálycukor,
só,
3 evőkanál tejföl.
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Részeges pogácsa
csipetnyi só
5 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
túrós bukta
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
fél kk só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sót és a cukor kétharmadát összekeverjük. A maradék cukorral a tejben felfuttatjuk az élesztőt hozzákeverjük a tojást, a liszthez adjuk az olvasztott langyos vajjal együtt.

Jól kidagaszjuk. Duplájára kelesztjük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk, köröket szaggatunk, közepére tesszük a tölteléket és gombócokat formázunk belőle. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) formába tesszük úgy, hogy az oldalát is lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne süljenek össze, majd a tetejét is lekenjük. A formában kelesztjük még kb 30 percig. 180 fokon sütni kb 25 percig Kb 19 db
faciendum, 2019. február 28. csütörtök, 13:19
töpörtős pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dkg élesztő
2 dl tejföl
4-6 evőkanál fehérbor
70 dkg darált tepertő
30 dkg vaj, vagy margarin
langyos tej

bors

Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk. Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit. A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő. Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk.
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert
faciendum, 2019. február 14. csütörtök, 21:34
Képek, videók
szalagos_fank.jpg
snbela44
2014. január 19. vasárnap, 10:05
szalagos fánk.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:21
10517_szalagos-fank_n. jpg
fordgtr
2013. február 04. hétfő, 20:55
szalagos fánk
pircsi09
2013. január 13. vasárnap, 20:44
szalagos fánk.jpg
marcsip49
2012. november 25. vasárnap, 13:55
Szalagos fánk.jpg
marcsip49
2012. február 11. szombat, 21:28
Szalagos fánk Maroka.jpg
sarkadykati
2012. január 16. hétfő, 05:51
Szalagos fánk
sarkadykati
2011. július 18. hétfő, 04:58
Szalagos fánk.jpg
sarkadykati
2011. január 25. kedd, 04:28
sül a szalagos fánk
sarkadykati
2011. január 21. péntek, 09:44
Szalagos fánk készül
sarkadykati
2011. január 21. péntek, 09:43
szalagos_fank.jpg
bubszi
2010. november 26. péntek, 04:26
Langyos citromos víz.jpg
pacsakute
2013. október 31. csütörtök, 14:35
Langyos víz citrommal.jpg
cipello
2013. május 26. vasárnap, 09:46
langyos citromos víz.jpg
snbela44
2013. április 19. péntek, 17:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.