Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 12:32 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márton-napi borfesztivál a Gellért Szállóban
A Márton-napi gasztrofesztivál minden évben más-más tematika köré épül fel, idén Karinthy irodalmi paródiája kínálta az ötletet, hogy a bor és az irodalom örökös kapcsolatával adja meg a programok alaphangját - közölték az szervezők az MTI-vel.

Csütörtökön hagyományosan sörfesztivál vezeti be a rendezvénysorozatot, majd pénteken és szombaton több tucatnyi pincészet kínálja borait a Winelovers válogatásában. Mindkét napon afterparty zárja a rendezvényt, előbb a Lóci játszik, majd szombaton a The Biebers fellépésével.

Az Így pezsgőztök ti elnevezésű borvacsorán a Gellért panorámás lakosztályétterme adja a díszletét Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant executive séfje által megálmodott menünek, melynek fogásaihoz Varró-Turóczi Anett pezsgőszakértő ajánlja a pezsgősort.

Az Így főztök ti borvacsorán a Gellért Söröző séfje, Vona Róbert és házigazdaként Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész irodalommal "megfűszerezett", kreatív fogásokkal és ezekhez illő borokkal fogadja a terített asztaloknál a gasztronómia szerelmeseit - közölték a szervezők.

Zárásként az Így esztek ti címmel meghirdetett, Márton-napi Sunday brunchon a Gellért konyhafőnöke, Müncz Gábor vonultatja fel a legkedveltebb libaételeket, köztük Karinthy Frigyes író- és költőtársainak számos kedvencét.

A rendezvénysorozat részletes programja a https://www.borfesztivalgellert.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 07:40
Címkék: Gellért Szállóban, Barna Ádám, Andrea Restaurant, Varró-Turóczi Anett, Gellért Söröző, Vona Róbert,
Kommentek
Szécsi Pál
Államokba disszidált, a legnagyobb lányát Bécsbe még elvitte, de aztán otthagyta egyedül a pályaudvaron. Ezzel a nyomasztó lelki teherrel és feldolgozhatatlan élményekkel kezdett hozzá az élethez Szécsi Pál. Mivel állami gondozásba került, sokáig úgy tűnt, sosem fedezik fel. Az Athenaeum nyomdában volt segédmunkás, majd egy strandon kabinos, mígnem a Divat Intézet munkatársa kiszúrta magának és manökent faragott Szécsiből. Nem volt nehéz dolga. Az áttörést 1965 szilvesztere hozta el, ekkor a Gellért szállóban lépett kifutóra, ahol egy-két számot is elénekelt. Ott döbbentek rá többen is, hogy Szécsi őstehetség. Hiába jöttek azonban a sikerek, a slágerek, hiába rajongtak érte a nők és hiába lett egyik pillanatról a másikra imádott közönség-kedvenc, a belső vívódásai nem engedték, hogy boldog legyen. Egy Budapesten dolgozó lengyel manökent vett el feleségül, még Lengyelországba is követte, ám a kapcsolat kihűlt, így Szécsi hazatért. Itthon ő volt a sztár, de a baljós gondolatai az ital felé terelték. Aztán
lenke1964, 2018. március 22. csütörtök, 18:46
Kazal László.
Hat éves sem volt, mikor az édesapja meghalt az I. világháborúban, az anyukája egy kisvendéglő forgalmából próbálta eltartani a kis Lacikát és a testvérét, Gábort. Kazal László később sem tagadta, pocsékul tanult. A középiskola második osztályában 12 tantárgyból bukott, csak tornából és énekből (még szép...) nem. Ezek után kimaradt az iskolából, újságkihordást vállalt, később kifutófiú lett, majd idővel pincér a Gellért szállóban. Ellenben itt sem volt maradása, ami a színpadon jól állt neki (vibráló személyiség, heves vérmérséklet) a civil életben okozott gondokat. A Gellértből azért kellett menni, mert visszaszólt a főpincérnek. Aztán a színház felé sodródott, de megélni nem nagyon tudott belőle, ezért egyik nap bárénekes, dzsesszdobos volt, de az sem derogált neki, hogy az Angol Parkban (Vidámpark) énekeljen napi 10 pengőért. Aztán mire beindult volna a karriere, kitört a II. világháború, ő pedig - talán apja tragikus fronthalála miatt - nem vállalta a katonaságot. Bujkálni kényszerült, volt,
lenke1964, 2018. március 06. kedd, 14:57
Márton-napi Borfesztivál a Gellért Szállóban
Idén Szent Mártont, az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, valamint a gasztronómia védőszentjeit idézi meg a rendezvénysorozat: mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza ihlette a borfesztivál programjait - közölték az MTI-vel a szervezők.

Csütörtökön a februári Indoor Sörfesztivál beharangozójaként húsz kézműves sört lehet kóstolni a Gellért Sörözőben sörkorcsolyák kíséretében.

Pénteken a Bor és Piac válogatásában jelennek meg a boros kiállítók, míg szombatra a Bortársaság hívta meg a válogatott borászatokat, a gasztro kiállítók között pedig ott lesz a Lakatos Műhely, a Steamboo, a Bükki Sajt és a Zing Burger. Szirbek István művészettörténésszel bortörténeti, Katona Csaba történésszel sörtörténeti túrán vehetnek részt az érdeklődők, bebarangolva a szálloda lakosztályait.

Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter lesznek a pénteki és szombati borvacsorák háziasszonyai, a főszereplők pedig az ország csúcséttermeinek
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 13:11
Jótékonysági dizájnárverés az Eleven Tavasz Fesztiválon
közösségi helyei, galériái fogadnak örökbe egy-egy kiskertet, amelyeknek esztétikailag is illeszkedniük kell az adott hely stílusához. A projektre mintegy 50 iskolás csapat jelentkezett és ebből 37 alkotás lesz látható. A kreatív kiskerteket szombaton zsűri értékeli, de lesz közönségszavazás is - mondta.

Faur Zsófia galériatulajdonos, főszervező hangsúlyozta, hogy szombat este jótékonysági dizájnaukciót tartanak, amelyen 11 nemzetközi hírű magyar művész tárgyaira licitálhatnak az érdeklődők a Gellért Szállóban, a befolyt összeggel a Korai Fejlesztő Központot támogatják.

A projektben a szervezők által felkért alkotók az artKRAFT által felajánlott tárgyakat alakítottak át a saját ízlésük szerint, valamint újragondolt vállfákat hoztak létre és egy saját művet is licitre bocsátanak. Az aukciót előtt Kelen Anna művészettörténész tart tárlatvezetést.

A fesztivál idei vendége Portugália lesz. Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztiválon
velemenyezd, 2016. május 05. csütörtök, 14:12
Magyar Kati, a pirosmelegítős lány
téren, megsorozták a vádliját, rúdugrónak képzeli magát mankói között, neki a Gellért-hegy a világrekord. A tizenhat éves Ádám, vasgyúró, Érdről bejáró postásgyerek, a tankból kihajoló tisztet fél téglával dobta alá, s rá combjában az ágyúgolyószilánk. Szerencse fiai mindannyian, fölszabadultak, akiknek nagyon hiányzott a nő. Ágyszélről ágyszélre adtuk a nyúlszájú takarítónő mellét, kezét, combhajlatát még akkor is, ha állapotos. Hősként járt ki nekünk a nemzetiszín- és gyászszalag-mosoly. Engem a szállóban rekedt Turay Ida aranyozott golyóstollal ajándékozott meg, Páger Antal Argentína felől jövet még lakástalan, gyakran lejött hozzánk rádiót hallgatni, mesélni, és józanságra inteni.

Aztán elkezdték az ágyuk, az aknavetők a Gellért-hegyen. Aztán elhallgattak, a bátyám kiszabadított magukhoz. Orvos szomszédjuk egészségügyi dzsipjén Zugló túlsó végéig végig a romokon, kora őszi Budapestem összeomolva. Bátyám bolgár irhabundájába takart, mert november közepén az idő nagyon hidegre fordult,
otvenhatosemlekev2016, 2016. május 02. hétfő, 06:07
Összművészeti fesztivál lesz májusban a budapesti Bartók Béla úton
fesztivál egyik célja, hogy minél több látogatót vonzzanak az országból a Bartók Béla útra és környékére. Május első hétvégéjén 32 helyszínen ingyenes programok várják az érdeklődőket.

Hangsúlyozta, hogy a fesztivál idei vendége Portugália; az ország alkotói parafából készült dizájntermékkel és gasztronómiai kínálatával lesznek jelen, de szerveznek azulejocsempe-készítést is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Gellért szálló idén kapcsolódott be a programsorozatba. Szombaton és vasárnap a szállóban egész napos dizájnvásár várja a látogatókat, a szombat esti jótékonysági aukció során pedig 11 nemzetközi hírű magyar művész dizájntárgyaira licitálhatnak az érdeklődők, a befolyt összeggel a Korai Fejlesztő Központot támogatják.

A Fogadj örökbe egy kiskertet című, általános iskolások és gimnazisták számára meghirdetett projekt során 18 helyszínen - galériákban, éttermekben és kávézókban - a résztvevők 2-4 fős csoportokban balkonládákban alakítanak ki kis kerteket múzeumpedagógus segítségével. Az
velemenyezd, 2016. április 11. hétfő, 14:42
Balassi Bálint-emlékkard
Dzaszohov oszét költő

2016 - Agócs Sándor és Harada Kijomi japán műfordító kapta a Balassi-emlékkardot

"A költészet helyzete ma sem rózsás, de a versíró kezében mindig ott van a szó feletti hatalom."


MTI Fotó: Kovács Tamás

Harada Kijomi japán műfordító átveszi a Balassi Bálint-emlékkardot Zettwitz Sándortól, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatójától (b) a Gellért szállóban 2016. február 14-én. Az irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

Agócs Sándor költő és Harada Kijomi japán műfordítónő vehette át vasárnap Budapesten a Balassi Bálint-emlékkardot. Az irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

"A költészet helyzete ma sem rózsás, de a versíró kezében mindig ott van a szó feletti hatalom" - fogalmazott a díjátadón Agócs Sándor, aki az elmúlt évtizedekben könyvkiadóként is
taltos1, 2016. február 14. vasárnap, 19:49
Képek, videók
Bp Mariott szállóból.jpg
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:57
Szeged-Borfesztivál.jp g
agica2004
2017. május 12. péntek, 18:49
Szeged- Borfesztivál 2016
agica2004
2017. február 28. kedd, 17:05
farm borfesztivál.jpg
dnemethk
2012. november 12. hétfő, 17:06
Borfesztivál
agica2004
2011. szeptember 19. hétfő, 15:36
márton napi mise1109.jpg
maroka
2019. november 09. szombat, 10:20
márton napi mise1108_2.jp
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:42
márton napi lampionok.jpg
liliana01
2018. november 10. szombat, 20:00
Márton napi lakoma
irmus
2017. november 11. szombat, 14:34
márton napi bál1.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
márton napi bál0.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
Márton napi.jpg
szelidszeder
2014. december 01. hétfő, 20:22
marton-napi-sokadalom- 201
basikele
2012. november 14. szerda, 04:50
marton-napi-libanap-1. jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.