Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:58 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
2019.11.08 Koncert - Mozart: Requiem
Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ingyenes hangversenyt adott 19:00 órai kezdettel.
Az együttes Mozart: Requiem-jét adta elő Hamar Zsolt vezényletével. A hangversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
Mozart élete Link
....


Saját fotózás
..........................................
maroka, 2019. november 08. péntek, 22:15
Címkék: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar, Hamar Zsolt, Emberi Erőforrások Minisztériuma, együttes Mozart, minisztériuma,
Kommentek
Világsztárok a 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Máté-passiójával áll színpadra az 50 éve működő belga együttes, a Collegium Vocale Gent és világhírű alapító karmestere, Philippe Herreweghe.

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője elmondta: Liszt Ferencet egy 24 órás, 40 zongoristát felvonultató maratonnal ünnepli a fesztivál, míg Beethoven születésének 250. évfordulójáról többek között a dél-koreai Ji zongoraműsorával, a Sárik Péter Trió koncertjével, valamint Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyével emlékeznek meg.

A BTF egyik különleges helyszíne lesz a Rákóczi téri vásárcsarnok, ahol Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel lesz látható egy rendhagyó előadás, a főszerepben Miklósa Erikával - fűzte hozzá Bán Teodóra.

Káel Csaba felidézte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el évtizedekkel ezelőtt a magyar kultúra egyesítését a vasfüggönyön túl élő nagy magyar művészek hazahívásával.

A BTF feladata ma is
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 12:31
Elhunyt Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző
kezdett. A hetvenes évek közepétől egy évtizeden át a gregorián zenét előadó Schola Hungarica kórusában énekelt. A gregorián zene hatása érződik hat részből álló Halotti szertartás című oratóriumán, amelynek komponálásába 1987-ben fogott. A középkori magyar temetési rítusra épülő, a régi és új elemeket harmonikusan ötvöző műben 20. századi magyar és olasz költők versei és magyar nyelvű népi virrasztóénekek is hallhatók. A premier 2005 októberében volt a budapesti Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Kocsis Zoltán vezényelte. A monumentális mű bemutatóját Kurtág György "a magyar zenetörténet ünnepének" nevezte, Jeneyt a kortárs zene megújítójaként emlegették.

A hetvenes évek második felében Jeney egy úgynevezett pszeudomodális skálarendszert fejlesztett ki régi görög hangsorokból, ezt 1981-ben Apollóhoz című kantátájában alkalmazta először. Jeney Zoltán írt színházi és filmzenét is, egyebek között Jancsó Miklós Így jöttem, Huszárik Zoltán Szindbád, Kabay Barna és
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 11:31
Bérletes újdonságokkal készül jövőre a Zenekadémia
Fantasztikus események valósulnak meg 2020-ban, közte a 2020. január 1-jén elhangzó újévi koncert Vásáry Tamás vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével - mondta el Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A programok közül felhívta a figyelmet a Rahmanyinov-versenyműveket bemutató estekre, amelyeken Balázs János zongoraművész és a Nemzeti Filharmonikusok állnak színpadra Hamar Zsolt vezényletével jövő májusban a Zeneakadémián.

Beethoven születésének 250. évfordulóján az Agrártudományi Kutatóközpont Agroverzum Tudományos Élményközpontja a Zeneakadémiával, Martonvásár Város Önkormányzatával és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve ünnepi Beethoven-emlékévet szervez zenés tárlatvezetésekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és előadásokkal.

Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpont igazgatója elmondta, hogy A vokális zene mesterei 2020 tavaszi bérletben a belga Vox Luminis
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 12:41
Október 23. - Novák Katalin: 1956 mércéjének kell a jelenben és a jövőben is újra és újra megfelelnünk
Novák Katalin megemlítette, hogy 1956-ban a budapesti jajkiáltás nem jutott el a nyugati fülekig, de eljutott Újvidékre, Temesvárra, Aradra és Kolozsvárra, ahol sokan megszenvedték a szolidaritás kinyilvánítását.

"Az egymás iránti felelősség érzése erről is szól. Arról, hogyan talál visszhangra közösségeinkben az, ami a másikkal történik" - jelentette ki. Megemlítette: együtt dobbant a magyar nemzet szíve 1920-ban és 1989-ben is, és ma is kell, hogy legyen visszhang arra, ami Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy éppen az Úz völgyében történik.

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy az igazi szabadság belülről jön, és a belső szabadságunkat akkor sem adhatjuk fel, amikor látszólag semmi nem fenyegeti. Úgy vélte: a szabadságot nemcsak elvehetik tőlünk, de el is veszíthetjük, el is pazarolhatjuk. Megjegyezte: olyan korban élünk, amikor a szabadságnak látszólag alig vannak korlátai, de a szabadság jelszava alatt veszélyes gondolatok is helyet követelhetnek maguknak.

"Cserélhető és
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 20:42
Ludwig van Beethoven zenéjét ünneplik 2020. február 2-án a Müpában
vezényli majd a mű egy-egy tételét a Budapesti Fesztiválzenekar élén a zárókoncerten. A pályázatra összesen 117-en jelentkeztek, volt köztük 20 és 80 éves, mérnök, postás, épületgépész, televíziós, portás, gyermekpszichológus, kalauz, hematológus és ügyvéd is. A második forduló november elején lesz, akkor dől-e, ki az a négy vállalkozó szellemű amatőr, aki felkészülhet a nagy februári szereplésre.

A maratoni napon fellép mások mellett az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Pannon Filharmonikusok. A közönség hallhatja játszani Pusker Júlia hegedűművészt, a Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. A BFZ művészei egy kamarakoncerttel is készülnek, Lakatos György pedig a gyerekeket várja koncertjével.

A fenti programok mellett az Üvegteremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 13:21
Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra
Műfajával vagy gondolatvilágával az est műsorának valamennyi száma a zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre utal - közölte az együttes pénteken az MTI-vel.

Ravel sorozata, a Couperin sírja egyrészt azért ideillő mű, mert benne a zeneszerző halott barátaira emlékezett, másrészt a zongoramű zenekarra hangszerelt változata Kocsis Zoltán munkájaként állítja a közönség elé a zeneszerző-karmestert, aki az általa szeretett nagy komponisták dalainak és zongoradarabjainak szenvedélyes hangszerelője volt. A művet az amerikai-magyar Thomas Kornél vezényli.

Chopin e-moll zongoraversenyével a zongoraművész Kocsisra emlékeznek Érdi Tamás közreműködésével. Befejezésül az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén a kortárs magyar zeneszerző, Kovács Zoltán Missa Pannonica című oratorikus művének kibővített, 2019-es változatát vezényli Kolonits Klára szoprán, Bakos Kornélia alt, Horváth István tenor és Kovács István basszus szólójával.
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 11:51
Erdélyi turnéra indul a Nemzeti Énekkar
A közös hangversenysorozat első állomása Sepsiszentgyörgy, majd Csíkszereda és Kolozsvár következik - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a hangversenysorozat ötletgazdája Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának vezetője, aki a Nemzeti Énekkar előadásában március 9-én a Mátyás Templomban Grecsanyinov Vesperás művét dirigálta.

A két társulat Kodály Psalmus Hungaricusával, valamint a magyar kórusirodalom gyöngyszemeivel emlékezik meg az 1956-os eseményekről.

A mintegy 140 főből álló két együttes október 20-án a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-Templomban, október 21-én Csíkszeredán, a Szent-Ágoston Templomban, végül október 23-án Kolozsvárott, a Kolozsvári Magyar Operában lépnek fel.

A hangversenyek első részében Somos Csaba vezényletével elhangzik Kocsár Miklós és Nagy László Csodafiú-szarvas, Gyöngyösi Levente Gloria a Missa Quinque auctorum-ból, Vass Lajos-Paul Verlaine
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 15:11
Képek, videók
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
Gyógyulj meg hamar!.jpg
barklara
2018. május 05. szombat, 18:58
Gyógyulj meg hamar!
rushlilly
2018. április 13. péntek, 19:01
hamarné varga anna.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
Eljön az Úr nagyon hamar.
sanci81
2016. január 25. hétfő, 18:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.