Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 22:11 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
2019.11.08 Koncert - Mozart: Requiem
Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ingyenes hangversenyt adott 19:00 órai kezdettel.
Az együttes Mozart: Requiem-jét adta elő Hamar Zsolt vezényletével. A hangversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
Mozart élete Link
..


Saját fotózás
..........................................
maroka, 2019. november 08. péntek, 22:15
Címkék: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar, Hamar Zsolt, Emberi Erőforrások Minisztériuma, együttes Mozart, minisztériuma,
Kommentek
Faunok és szellemek címmel ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Az esten Claude Debussy Egy faun délutánja, Camille Saint-Saëns II. (g-moll) zongoraversenye és Edward Elgar II. (Esz-dúr) szimfóniája hangzik el Louis Schwizgebel zongoraművész szólójával, a francia-bolgár származású Mischa Damev vezényletével - közölte a zenekar az MTI-vel.

Mallarmé költeményéhez Debussy tízperces zenekari előjátékot komponált páratlan színekkel, érzéki harmóniákkal. Camille Saint-Saëns egyik legnépszerűbb kompozíciója a svájci születésű Louis Schwizgebel zongoraművész előadásában hallható. A francia műveket egy angol követi, amelyből kiderül, hogy a fegyelmezettség néha szenvedélyt és romantikus érzéseket leplez.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 11:51
Elhunyt Mariss Jansons lett sztárkarmester
Rigából az akkori Leningrádba - a mai Szentpétervárra - költözött, ahol édesapja állást kapott az operában, ő pedig hegedülni, zongorázni tanult és megkezdte zenekarvezetői tanulmányait is. Egy ösztöndíj révén 1969-ben eljutott Bécsbe, és felkarolta a kor legtekintélyesebb karmestere, Herbert von Karajan. A leginkább meghatározó hatással mégis az egykori Szovjetunió legnagyobb karmestereként számon tartott Jevgenyij Mravinszkij volt rá, aki 1971-ben maga mellé is vette asszisztensnek a Szentpétervári Filharmonikus Zenekarhoz.

Első jelentős nyugati megbízatása Oslóba vezette, ahol 1979-től 21 évig dolgozott, a világ vezető együttesei közé emelve a norvég főváros nemzeti szimfonikus zenekarát (Oslo Filharmonien). Vezető karmesterként dolgozott a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarnál is, a Bayerischer Rundfunk együttesének irányítását pedig 2003-ban vette át.

Több mint egy évtizedig - 2004-től 2015-ig - párhuzamosan dolgozott Münchenben és Amszterdamban, ahol a szintén világhírű Királyi Concertgebouw
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 16:42
Sztárkarmester vezényli a MÁV Szimfonikusokat a Zeneakadémián
szimfonikus zenekarral készített hanglemezfelvételt, több egyetem díszdoktora, több mint negyven díjat és kitüntetést kapott különböző országokban, köztük a Francia Köztársasági Elnök nagydíját és a legmagasabb kanadai állami kitüntetést. Tíz alkalommal jelölték Grammy-díjra, kétszer meg is kapta azt. Huszonöt éven át volt a Montreali Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, majd Philadelphia, az Orchestre National de France, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar következett, 2009 óta pedig a londoni Royal Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Budapesti hangversenyén két francia komponista egy-egy emblematikus művét mutatja be: Maurice Ravel Lúdanyó meséi című darabját, valamint Camille Saint-Saëns III., úgynevezett orgonaszimfóniáját.

A hangversenyen színpadra lép Farkas Gábor zongoraművész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Több rangos nemzetközi versenyen nyert első díjat, fellépett Bécs, Berlin, Stuttgart, Firenze, Párizs, London, Helsinki, Peking, Weimar legrangosabb hangversenytermeiben.
velemenyezd, 2019. november 16. szombat, 09:21
Mozart Requiemjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
A koncerten fellép Szalai Ágnes szoprán és Estefán Tünde alt, valamint Boros Sándor tenorista és Pintér Dömötör basszista. A zenekart Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja - közölte a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar (MNF) csütörtökön az MTI-vel.

A két koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága által létrehozott Forrás a zenének - feladat a zenésznek elnevezésű program keretében jön létre.

Az élete utolsó évében járó Mozart éppen A varázsfuvolán dolgozott, amikor egy magát megnevezni nem kívánó, titokzatos idegen jelent meg nála, hogy gyászmisét rendeljen. A zeneszerző ekkor már súlyos beteg volt, ami megakadályozta abban, hogy a gyászmisét befejezze. Halála után legkedvesebb tanítványa, Franz Xaver Süssmayr fejezte be a félbemaradt töredéket. A titokzatos megrendelőről pedig kiderült, hogy egy mindig más tollával ékeskedő, magát zeneszerzőnek kiadó arisztokrata: gróf Walsegg volt.

Mozart érett egyházi zenéjében is többnyire színpad nélküli
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 20:12
Világsztárok a 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Máté-passiójával áll színpadra az 50 éve működő belga együttes, a Collegium Vocale Gent és világhírű alapító karmestere, Philippe Herreweghe.

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője elmondta: Liszt Ferencet egy 24 órás, 40 zongoristát felvonultató maratonnal ünnepli a fesztivál, míg Beethoven születésének 250. évfordulójáról többek között a dél-koreai Ji zongoraműsorával, a Sárik Péter Trió koncertjével, valamint Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyével emlékeznek meg.

A BTF egyik különleges helyszíne lesz a Rákóczi téri vásárcsarnok, ahol Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel lesz látható egy rendhagyó előadás, a főszerepben Miklósa Erikával - fűzte hozzá Bán Teodóra.

Káel Csaba felidézte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el évtizedekkel ezelőtt a magyar kultúra egyesítését a vasfüggönyön túl élő nagy magyar művészek hazahívásával.

A BTF feladata ma is
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 12:31
Elhunyt Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző
kezdett. A hetvenes évek közepétől egy évtizeden át a gregorián zenét előadó Schola Hungarica kórusában énekelt. A gregorián zene hatása érződik hat részből álló Halotti szertartás című oratóriumán, amelynek komponálásába 1987-ben fogott. A középkori magyar temetési rítusra épülő, a régi és új elemeket harmonikusan ötvöző műben 20. századi magyar és olasz költők versei és magyar nyelvű népi virrasztóénekek is hallhatók. A premier 2005 októberében volt a budapesti Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Kocsis Zoltán vezényelte. A monumentális mű bemutatóját Kurtág György "a magyar zenetörténet ünnepének" nevezte, Jeneyt a kortárs zene megújítójaként emlegették.

A hetvenes évek második felében Jeney egy úgynevezett pszeudomodális skálarendszert fejlesztett ki régi görög hangsorokból, ezt 1981-ben Apollóhoz című kantátájában alkalmazta először. Jeney Zoltán írt színházi és filmzenét is, egyebek között Jancsó Miklós Így jöttem, Huszárik Zoltán Szindbád, Kabay Barna és
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 11:31
Bérletes újdonságokkal készül jövőre a Zenekadémia
Fantasztikus események valósulnak meg 2020-ban, közte a 2020. január 1-jén elhangzó újévi koncert Vásáry Tamás vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével - mondta el Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A programok közül felhívta a figyelmet a Rahmanyinov-versenyműveket bemutató estekre, amelyeken Balázs János zongoraművész és a Nemzeti Filharmonikusok állnak színpadra Hamar Zsolt vezényletével jövő májusban a Zeneakadémián.

Beethoven születésének 250. évfordulóján az Agrártudományi Kutatóközpont Agroverzum Tudományos Élményközpontja a Zeneakadémiával, Martonvásár Város Önkormányzatával és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve ünnepi Beethoven-emlékévet szervez zenés tárlatvezetésekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és előadásokkal.

Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpont igazgatója elmondta, hogy A vokális zene mesterei 2020 tavaszi bérletben a belga Vox Luminis
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 12:41
Képek, videók
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
Gyógyulj meg hamar!.jpg
barklara
2018. május 05. szombat, 18:58
Gyógyulj meg hamar!
rushlilly
2018. április 13. péntek, 19:01
hamarné varga anna.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
Eljön az Úr nagyon hamar.
sanci81
2016. január 25. hétfő, 18:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.