Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 20:37 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Eltemették Esterházy Melindát
A temetés előtti gyászszertartást a Szent Márton-dómban tartotta Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyés püspök, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát és Paul Iby nyugalmazott burgenlandi megyéspüspök.

A gyászszertartáson mintegy hatszáz meghívott vendég vett részt, köztük Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, valamint Burgenland tartomány vezetői. A dóm előtti téren kivetítőn mintegy háromszázan nézték a gyászszertartást, köztük magyarok is.

A magyar és német nyelvű szentmisén Ägidius Zsifkovics Esterházy Melinda életét méltatta. Úgy fogalmazott, hogy az ő szeretete a kultúra iránt soha nem szűnt meg, hiszen sokat tett többek között a burgenlandi kulturális életért.

Várszegi Asztrik Szent Ágostont idézte magyar nyelvű szentbeszédében. Úgy fogalmazott, hogy egy temetésen "mi is sírunk, szomorú a szívünk, de nem úgy gyászolunk, ahogy a hit nélkül élők, mert a mi gyászunk reménnyel, a feltámadás reményével teljes. A keresztények, amikor összejönnek, a reményüket akarják megerősíteni, még ha gyászolnak is, mert Isten van, Isten a szeretet és Isten senkit sem utasít el".

A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A család részéről Stephan Ottrubay mondott búcsú beszédet. Esterházy Melinda életét és munkáját méltatta, amikor úgy fogalmazott, hogy a fiatal Melinda rendkívül tehetséges volt és művészi pályája is gyorsan ívelt felfelé, de szeretete és tehetsége a művészetek iránt soha nem szűnt meg, különösen kedvelte a modern művészeteket.

A mintegy két és fél órás gyászszertartást követően Esterházy Melinda fekete bársonnyal letakart koporsóját egy üveg oldalú autóba tették, amely a család és a szertartáson részt vettek előtt haladt végig a Szent Márton-dómtól a Pfarrgassén át az Esterházy-kastélyt érintve a ferences templomig, ahol a család kriptája található. A gyászmenetet a magyar, az osztrák, a svájci, az Európai Unió és az Esterházy-család zászlói vezették, köztük több kék és sárga virágokkal díszített koszorúval, amelyek az Esterházy-család címerére utalnak. Az Esterházy-kastélynál, ahol szintén mintegy százan gyűltek össze a gyászoló menet mellett, a német himnusz is felcsendült.

A ferences templomban található kriptába a család jelentétében helyezték örök nyugalomra Esterházy Melindát, a szertartást a tömeg kivetítőn követte nyomon a templom előtt.

Esterházy Melindát csütörtök délután ravatalozták fel a Szent Márton-dómban, ahol péntek délig róhatták le kegyeletüket a gyászolók. A gyászszertartáson csak az osztrák köztelevízió (ORF) készíthetett felvételeket.

Esterházy Melinda életének 96. évében hunyt el augusztus 28-án Kismartonban.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai tartózkodás után Svájcban telepedett le. Zürichben éltek a férj 1989 áprilisában bekövetkezett haláláig. Negyvenhárom évnyi házasságuk alatt nem született gyermekük.

Végrendeletében Esterházy Pál feleségét jelölte meg az ausztriai vagyon és kulturális javak egyedüli örököseként. A hercegné 1994-ben az Esterházy kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd 2000-ben kezdeményezte az alapítványi rendszer modernizálását.

Véglegesen 2002 őszén, 83 évesen mondott le hivatalos funkcióiról és vonult vissza a nyilvánosság elől, de az utolsó pillanatig nagy érdeklődést tanúsított Burgenland tartomány kulturális és társadalmi eseményei iránt, melyeket nagylelkűen támogatott is.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. szeptember 12. péntek, 17:25
Címkék: Eltemették Esterházy Melindát, Szent Márton-dómban, Várszegi Asztrik, Paul Iby, Hiller István, Zsifkovics Esterházy Melinda,
Kommentek
Assisi Szent Ferenc 10.04
Szent Ferenc pedig ezt diktálta: ,,Jacopa Asszonynak, Isten szolgálóleányának, fráter Ferenc, Krisztus szegénye, a mi Urunk Jézus Krisztusban üdvöt és a Szentlélek közösségét kívánja! Tudd meg, kedvesem, az áldott Krisztus az ő végtelen kegyelmében kinyilatkoztatta nekem, hogy rövidesen itt lesz életem vége. Ha tehát még élve akarsz látni, azonnal indulj el, és jöjj az Angyalos Boldogasszony klastromába. Hozz magaddal darócot, amelybe majd testemet belecsavarják, valamint viaszgyertyát, amennyi a temetésemhez szükséges. Kérlek arra is, hozzál abból a süteményből, amit készíteni szoktál, amikor Rómában beteg voltam."
Azonban a levélírás közben Isten tudtára adta Szent Ferencnek, hogy Jacopa asszony már közeledik a kolostorhoz, és magával hozza mindazt, amit a levélben kért tőle. Erre Szent Ferenc odaszólt a testvérnek, hogy hagyja abba az írást, mert nincs már szükség rá. Némi idő elteltével erősen zörgetnek. Amikor a kapus kaput nyit, ott áll Jacopa, római nemes asszony két szenátor fiával és
maroka, 2019. október 04. péntek, 08:07
Mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével nemzeti gyásznapon búcsúztatták el Jacques Chirac volt franci
szakkiállításon" - mondta gyászbeszédében Michel Aupetit párizsi érsek. "Sokan azt érezték a társaságában, hogy figyelnek rájuk és meghallgatják őket. Adieu és köszönet, Chirac úr" - tette hozzá.

A másfél órás szertartást követően Emmanuel Macron az Elysée-palotában ebéden látta vendégül a díszvendégek jelentős részén, miközben Jacques Chirac földi maradványait a család zárt körben helyezte örök nyugalomra a párizsi Montparnasse-temetőben, a volt elnök 2016-ban elhunyt idősebb lánya, Laurence mellé.

A temetés végén délután 3 órakor egyperces néma csenddel emlékeztek a volt francia elnökre a munkahelyeken, az iskolákban, a tömegközlekedési járműveken és minden nyilvános helyen a franciák.

Hosszú politikai pályafutása alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 1995-től pedig 12 éven át államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 17:51
Elhunyt L.L. 3 éves kisfia
neveljem Lacikámat... Nincsenek szavak!!!" - írta a közös fotóhoz, amin Dávidkával szerepel.
A kisfiú földi életének utolsó útja
.......
L.L. Junior hétvégén elhunyt kisfiát a család és a barátok kísérték utolsó útjára. Sírjára csak fehér virágok kerültek.
Fehér ruhában kísérték L.L. Junior kisfiát az utolsó útjára, ugyanis a család erre kérte a megjelenőket. A 3 évesen elhunyt Dávidka temetését pénteken, déli 12 órától tartották a Fiumei úti temetőben. Rengeteg sztár rótta le kegyeletét, a fájdalomtól zokogó édesanyát L.L. Junior vigasztalta.
Mága Zoltán hegedűszóval búcsúzott a kisfiútól, akinek fehér koporsóját hintó vitte a sírhelyhez, amit szinte kizárólag fehér virágokkal borítottak be.
......

- Mai valóság oldalon: Búcsúzunk! A kis fiú temetéséről sok kép
maroka, 2019. szeptember 06. péntek, 15:43
Donald Trump ismét bírálta a néhai John McCain szenátort
Trump-kampány munkatársai és oroszok között.

Az amerikai elnök felemlegette azt is, hogy az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényről szóló sorsdöntő szavazáson, 2017 végén McCain nemleges voksa akadályozta meg a törvény visszavonását. "McCain szenátor éveken keresztül az Obamacare visszavonását követelte, aztán amikor szavazni kellett róla, nemet mondott" - fogalmazott beszédében.

Az elnök elítélően szólt McCain családjáról is. Mint fogalmazott: "Megadtam neki (McCainnek) azt a temetést, amit kért, és amelyet nekem elnökként jóvá kellett hagynom. Még csak köszönetet sem kaptam érte. Rendben van, nem voltam John McCain nagy híve." Trump felrótta azt is, hogy McCain egyike volt azoknak, akik erőltették az iraki háborút.

Trump napok óta támadásokat intéz a néhai republikánus szenátor ellen. Többnyire az úgynevezett Steele-dosszié okán, de szerdán Ohióban azzal magyarázta szóáradatát, hogy "a pasas nem az én típusom, igaz vannak, akik kedvelik, és nekem ez is rendben
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 07:04
Eltemették Koós János földi maradványát
elején.
............

.........................

...........

Videó facebook oldali

*
- Koós János színész, táncdalénekes 81 éves korában halt meg. Március 20-án temették el a Farkasréti temetőben, ahol Szerednyey Béla mondta el Verebes István gondolatait.
Miután Koós János koporsóját a sírba helyezték, özvegye, Dékány Sarolta összeomlott.
Családja szűk körben búcsúzott el - az énekestől. A temetés a tervezetthez képest egyórás csúszással indult, az emberek egy szál virággal búcsúztatták a népszerű énekes-komikust. Verebes István búcsúlevelét
maroka, 2019. március 20. szerda, 21:38
Ma 14 éve, hogy meghalt Bubik István
szerettem őt. Hiszem, hogy a lelke továbbra is itt van köztünk. Aki szereti és szerette őt, azt kérném, imádkozzon érte, mert most van a legnehezebb úton, és hitem szerint egyben a legfinomabb úton.
• Rudolf Péter: - A tévéből tudtam meg. Szörnyű, hogy ez az elpusztíthatatlannak tűnő férfi nincs többé. A hír nagyon megviselt. Bár sohasem játszottunk együtt, nemrég megnéztem az önálló estjét. Akkor megbeszéltük, hogy hamarosan együtt kávézunk.
• Császári Attila: - Utoljára Mizsér Jenő temetésén találkoztunk, és most ő is halott. Az 1989-es pesti öttusa- világbajnokságon Eperjes Szamócával olyan hangulatot teremtettek, amelyről azóta is beszélnek. Bubik dobolt. Ott volt minden öttusaversenyen.
• Gáspár Sándor: - A barátaim hívtak reggel. Nem szégyellem, sírva fakadtam. Most sem tudom leplezni a könnyeimet, és nem is akarom. Már a főiskolán jó barátok voltunk. Az utóbbi tíz évben egy öltözőnk volt a Tháliában is, és itt az Új Színházban. Nagyon szerettem.""
*
A másolat
furaila, 2018. november 28. szerda, 16:32
Az én forradalmam
nagyon megörültek, amikor megláttak, de a jótevőm távozása után nagyon sokáig elbeszélgettek velem. Ezen az estén véget ért önálló harcom, pedig nem ez volt az első élményem, hiszen édesapámmal ott voltunk a városházánál a vörös csillag leverésénél, a szobordöntésnél és láttam, amint a városháza erkélyén a magyar zászlót lengető katonák megadták magukat, fehér zászlóra vagy valami hasonlóra is halványan emlékszem még ma is.

A Takaréktár utcai sortűz áldozatának a fiatal Schwartz Lajosnak a temetésére október 31-én került sor, édesapám magával vitt nagy könyörgésemre, ahol nagyon sokan voltunk, a temetőre néző utcában a bejárattal szemben megálltunk. A kapunál néhány embert a civil ruhások igazoltattak, nem volt rendbontás, csak végtelen szomorúság és gyász... A Rókusi városrész felett sötét felhők tornyosultak.

A szovjet tankok november 4-én és 5-én végig vonultak a városon, a következő napon megszállták a várost. Házunk előtt is állt egy belőlük Vásárhely irányában, olykor - talán
menusgabor, 2018. október 22. hétfő, 12:00
John McCain a halála előtt egy orosz ellenzékit is felkért, hogy legyen a koporsóvivői között
Az Egyesült Államokban régi szokás, hogy az elhunyt koporsóját a ravatalról a férfi családtagok, vagy közeli barátok viszik ki a vállukon.

John McCain a temetése legapróbb részleteit is eltervezte és megszervezte, amikor tavaly augusztusban diagnosztizálták nála az agresszív lefolyású agydaganatot. Ismert politikusokat és személyiségeket kért fel, köztük Joe Biden volt alelnököt, Russ Feingold volt szenátort és Warren Beatty filmszínészt, hogy a vállukon vigyék koporsóját.

McCain még áprilisban levelet küldött az Egyesült Államokban ismert orosz disszidensnek, Vlagyimir Kara-Murzának, és felkérte őt is, hogy vegye majd vállára a koporsót. Kara-Murza a Politico című lapnak elmondta: "nem jutott szóhoz" a kérés hallatán, és "összetört szívvel" mondott igent. Az orosz férfi megerősítette a riportban a sajtóértesüléseket, hogy McCain szenátor a búcsúztatása minden részletét előre pontosan megtervezte.

A 36 éves Vlagyimir Kara-Murza, aki gyakori vendég Washingtonban, tavaly tavasszal az
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 10:17
Képek, videók
eltemettek.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 16:45
20130322-eltemettek-ci pot
agica2004
2014. február 07. péntek, 14:56
eltemették I.János Pál pá
lacipecsenye
2013. december 11. szerda, 08:43
kossuth_temetes-596x43 1.j
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:01
Dr seregély atya temetése
maroka
2019. január 16. szerda, 18:00
Gyászszertartás...3
caris11935
2009. június 13. szombat, 10:05
Gyászszertartás...2
caris11935
2009. június 13. szombat, 10:02
Gyászszertartás...1
caris11935
2009. június 13. szombat, 10:01
kultura
eva6
2019. március 05. kedd, 11:43
magyar_kultura_napja-1 -e1
menusgabor
2018. január 22. hétfő, 19:55
magyar-kultura-napja-1 .jp
menusgabor
2018. január 22. hétfő, 19:53
Egyfajta kultúra 01.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:13
Egyfajta kultúra 02.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:13
Egyfajta kultúra 03.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:12
Egyfajta kultúra 04.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.