Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 01:50 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ÁSZ átadta a 2020. első félévi ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek
A számvevőszék honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint 2020 első félévében kiemelt feladatként megkezdődik Magyarország 2019-es központi költségvetése végrehajtásáról készített zárszámadás ellenőrzése. Továbbá az ÁSZ, törvényi kötelezettségének eleget téve, véleményezi a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot, munkájával támogatja az Országgyűlést a jogszabályi követelményeknek megfelelő költségvetési törvény megalkotásában és elfogadásában.

Az ÁSZ megkezdi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek 2019-re vonatkozó ellenőrzését. A hulladékgazdálkodás rendszerének ellenőrzésével az ÁSZ arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása és működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő, eredményes és hatékony ellátását. Mindemellett folytatódik a nemzeti (állami és önkormányzati) tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése - közölték.

Jövő év első félévében ellenőrzés indul a Magyar Nemzeti Banknál (MNB), valamint az ÁSZ megkezdi a Szanálási Alap pénzügy-számviteli ellenőrzését. Utóbbival az ÁSZ hozzájárul a pénzügyi szektorban az intézményi válságkezelésre létrehozott pénzügyi stabilitási védőháló elemének megerősítéséhez. Emellett folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a társasági adóval kapcsolatos feladatellátás ellenőrzése.

Folytatódik a pártok, pártalapítványok, illetve az alapítványok és közalapítványok ellenőrzése is. Az ÁSZ, a törvényi előírásnak megfelelő ütemezés alapján, hét párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt - a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja) és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja, valamint négy párt (Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Momentum Mozgalom és Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és pártalapítványaik 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg 2020 első félévében.

Nemzetközi ellenőrzés keretében 2020 első félévében folytatja az ÁSZ a szegénységi küszöb alatt élők felemelésére tett intézkedések ellenőrzését. Folytatódik a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap ellenőrzése, amely elemzi, hogy a családtámogatási szakterület és a pénzügyi szakterület kontrolljai kialakítása és működtetése megfelelően történt-e, valamint hogy intézkedtek-e a kormányhivatalok a korábbi ÁSZ ellenőrzések által feltárt a családtámogatási ellátásokkal összefüggő hiányosságok megszüntetésére, és elégedettek-e az érintettek a szolgáltatásokkal.

A kockázatértékelésen alapuló, új technológiákkal induló ellenőrzései során az ÁSZ a "polcról is leemelhető" alapvető dokumentumokat kér be az ellenőrzöttektől, mindamellett hogy növeli az egyes területek ellenőrzési lefedettségét. Az ÁSZ továbbra is kiemelt figyelmet fordít az utóellenőrzésekre, valamint a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollok értékelésére - közölték.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 10:31
Címkék: Magyar Nemzeti Banknál, Szanálási Alap, Nemzeti Adó-, Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más,
Kommentek
Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálásai
A Jobbik elnöke közleményében azt írta: Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét. Jakab Péter úgy fogalmazott: az "ország első emberét" a zöldpolitikából leginkább a "zöldhasú" érdekelheti, a magyarokat viszont leginkább a közelgő gazdasági válság, amitől meg kellene védeni a családokat, de a miniszterelnöktől nem tudta meg senki, hogyan. Kiemelte: annyi derült ki, hogy Orbán Viktor nem tudja, honnan lehetne pénzhez juttatni a magyarokat, pedig szerinte ez nem bonyolult, "nem kell többet lopni". Hozzátette: a Jobbik javasolja a "nemzeti konzultációkba csomagolt, gyűlöletre költött százmilliárdokat" bér- és nyugdíjemelésre fordítani.

Az MSZP elnöke videóüzenetében Orbán Viktort "egyszemélyes fakenews-gyárnak" nevezte, aki évértékelőjében az öntömjénezésen kívül egy párhuzamos világot épített fel, amely a saját maga által elképzelt világról és a saját maga által elért sikerekről szólt, miközben a mindennapi emberek életéről semmit nem mondott. Tóth Bertalan szerint az a kormányfő
velemenyezd, 2020. február 16. vasárnap, 19:42
Rendkívüli ülésen rendezik a bírák és ügyészek fizetésemelését
13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követően kerülnek ismét terítékre az államfő által visszaküldött, az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő törvénymódosítások. A parlament előbb megvitatja a törvényalkotási bizottság előterjesztéshez benyújtott jelentését és módosító javaslatait, majd a képviselők ismét szavaznak a kétharmados támogatást igénylő indítványról.

Áder János köztársasági elnök múlt csütörtökön azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a két nappal korábban elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

A
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 08:41
Fidesz: a Párbeszéd gátlástalanul alkalmazza a Soros-féle ízléstelen kampányeszközöket
A Fidesz szerint a mai koporsós és temetést imitáló akció nemcsak ízléstelen, hazug, hanem jól ismert a Soros-egyetem és a Soros-féle szervezetek magyarországi és külföldi tüntetéseiről is.

A tb-törvény módosításának egyetlen célja van, hogy az eddig feltárt 75 ezer adóelkerülőnél ösztönözze az egészségügyi járulék rendszeres fizetését - szögezték le közleményükben.

Előzőleg a Párbeszéd koporsóval tiltakozott a társadalombiztosítási törvény szigorítása ellen a köztársasági elnök hivatala előtt. Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra szólította fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a múlt héten elfogadott jogszabályt, mert az "emberéletekbe kerülhet".
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 17:50
A Párbeszéd koporsóval tiltakozott a társadalombiztosítási törvény szigorítása ellen
Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra szólította fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a múlt héten elfogadott jogszabályt, mert az "emberéletekbe kerülhet".

A politikus gyalázatosnak és embertelennek nevezte a törvénymódosítást, ami szerinte azt jelenti, hogy akár több mint egy millió magyar állampolgár kieshet az ingyenes egészségügyi ellátás köréből. Hozzátette: minden kilencedik magyar állampolgárt az a veszély fenyegethet, hogy nem lesz jogosult a sürgősségi ellátáson kívül semmilyen egészségügyi kezelésre, csak akkor ha előre kifizeti annak árát.

Mint mondta, a veszélyeztetett emberek nagy része a társadalom legszegényebb részéből kerül ki, nekik pedig nem lesz esélyük kifizetni az egészségügyi ellátásukat, így tartós egészségkárosodást szenvedhetnek, vagy akár meg is halhatnak.

Úgy értékelt: a törvénymódosítással a Fidesz felmondja a nemzeti kockázatközösséget.

Felhívta a figyelmet arra: nem
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 13:19
Közösségi házat adtak át Körömben
A közösségi ház jól mutatja a ragaszkodást a hagyományokhoz, Rákóczi emlékének ápolását, továbbá a jövőbe vetett bizalmat, amely a közösséget jellemzi - hangoztatta a miniszter, aki Tállai Andrással (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjével, pénzügyminisztériumi államtitkárral, Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével és Tóth Tibor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel együtt adta át az épületet.

Gulyás Gergely kijelentette: a közösségi élet minden településen rendkívül fontos, és itt méltó helyet kap ezzel a házzal. Az önkormányzat pályázaton 85 millió forintot nyert el az épületre, az intézményhez kapcsolódó létesítményekkel együtt a beruházás mintegy 200 millió forintba került.

A miniszter szólt arról is, hogy bár a történelem az 1707-es országgyűlést ónodiként jegyzi, de az a körömi mezőn volt, ezért körömi országgyűlésnek is lehet nevezni. Úgy fogalmazott, a falvak őrzik hagyományaikat, büszkék történelmükre.

Leszögezte: a kormánynak egyértelmű szándéka a kistelepülések
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 19:12
Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését
napirendi javaslat szerint a 13 órakor kezdődő ülésen a képviselők egyedül az államfő által visszaküldött, az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényt tárgyalják.A napirend előtti felszólalások után megvitatják a törvényalkotási bizottság jelentését és módosító javaslatát, majd ismét szavaznak a kétharmados támogatást igénylő törvényről.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a kedden elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

A határozathozatal
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:59
Az OBT támogatja az OBH élére jelölt Senyei György Barnát
Elmondta: Senyei György Barna támogatásáról többórás meghallgatása után döntött az OBT.

A testület szóvivője közölte: a meghallgatáson a jelölt többek között arról biztosította az OBT tagjait, hogy új alapokra kívánja helyezni az OBH és az OBT közti kapcsolatokat, nem ellenségeskedésre, hanem törvényes együttműködésre törekszik. Az OBT ülésein lehetőség szerint részt vesz, az igazságszolgáltatásban békét és rendet szeretne, fontosnak tartja a bírói hivatás tradicionális értékeit, előtérbe helyezi a szakmai szempontokat és a törvényességet a bírói és bírósági vezetői kinevezéseknél, kezelni szeretné sok megbízott vezető problémáját, és az OBT kiegészítését is fontosnak tartja.

Az OBH és az OBT korábbi vitáira utaló újságírói kérdésre - miszerint eloszlottak-e az aggodalmak - az OBT szóvivője úgy reagált: nem oldódott meg minden probléma, de jó az irány, "alappal bizakodhatunk".

A szóvivő elmondta, a meghallgatáson részt vett Répássy Árpád, az OBH nemrég kinevezett elnökhelyettese. A
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:51
Képek, videók
A budai országgyülés 01.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:50
A budai országgyülés 02.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 03.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 04.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 05.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:48
A budai országgyülés 06.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:48
A budai országgyülés 07.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
A budai országgyülés 08.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
A budai országgyülés 09.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
Országgyűlés megnyitása
taltos1
2018. március 15. csütörtök, 00:15
Országgyűlési Könyvtár
sanci81
2015. április 14. kedd, 15:02
Ellenörzési föszemle 01.j
chillik
2016. november 16. szerda, 05:49
Ellenörzési föszemle 02.j
chillik
2016. november 16. szerda, 05:49
Ellenörzési föszemle 03.j
chillik
2016. november 16. szerda, 05:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.