Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 18:29 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar Katalin megemlékezés szó szerint
Magyar Katalin megemlékezés
Mosonmagyaróvár, Bolyai Iskola 2018.november 7.
A Mosonmagyaróvári Városi Televízió összeállítása

,,Azt mondjuk haza,s mesélni kezd a múlt, s azokra emlékezünk, akik oly sokat tettek a hazáért"

Szerkesztő: A Bolyai Iskola 5. évfolyamos tanulói adtak ünnepi műsort az intézmény hagyományos novemberi megemlékezésén, amikor Magyar Katalin az iskola egykori diákja előtt tisztelegtek a résztvevők.

Bernáth Rita ig.: Az iskolánkban nagy hagyománya van ennek a Magyar Katalin emlékünnepségnek, ahogy a iskolánk jelszava is mutatja, hagyomány és megújulás, tehát fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekeket a hagyományok tiszteletére, a hagyományok ápolására neveljük, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy ilyen nagyszerű egyéniség, nagyszerű emberáldozatot hozó hölgy, lááány volt iskolánk egykori tanulója.

Ének

Szerkesztő: Magyar Katalin miután a Bolyai Iskolában befejezte a tanulmányait, Budapesten tanult tovább. 3. évfolyamos gimnazista volt, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei zajlottak a fővárosban. 1956. november 7-én egy kilenc éves sérült kisfiúhoz riasztották a vöröskereszt mentőautóját, amin dolgozott. A mentőautót egy orosz tank géppuskasorozata találta el, aminek következtében Katalin súlyosan megsérült és életét vesztette. Iváncsics János megemlékező beszédében elmondta Katalin képzőművész szeretett volna lenni, amihez meg volt a tehetsége, a szülői támogatás, meg volt a lakhatása a fővárosban és egy iskola, ahova felvették.

Iváncsics János alpolgármester: Szülei tudták taníttatni Katit, volt anyagi forrásuk. Katinak volt kitartása, lett volna kitartása, hogy elvégezze az iskolát. Még többet is tett, mint nagyon sok akkori és mostani diák. Önkéntes munkát is vállalt és szívesen vállalta. A mentőknél vállalt önkéntes szolgálatot. Egyetlen egy dolog hiányzott, hogy be tudja futni a tehetsége által előrevetített életutat, a SZERENCSE.

Szerkesztő: Csakúgy, mint tavaly, ismét részt vett a megemlékezésen Magyar Piroska, Katalin testvére, akivel ezúttal eljött unokája, Cecília is. Bár Cecília nem ismerte nagymamája testvérét, a családban nagyon erősen jelen van Kati emléke.

Magyar Piroska: Mi is nagyon ápoljuk a Katinak az emlékét és megemlékezünk, sokat beszélgetünk róla, hogy milyen volt, mennyire tele volt élettel és mennyire beleadott mindig mindent abba amit csinált. És mi is ezt szeretnénk természetesen követni.

Lang Cecília: Egy magyar hős. És így emlékezik mindenki rá és nemcsak ez az iskola, hanem az egész családunk is. És nagyon megtiszteltető, hogy ő a nagymamámnak a testvére volt. Sajnos nem tudtam megismerni, de sok képeket szoktunk róla nézni.

Szerkesztő: A diákok is fontosnak tartják, hogy minden évben megemlékezzenek a hősről. Magyar Katalin története remek példát mutat, hogy önzetlenül segítsünk embertársainkon. Azok pedig, akik szerepeltek az ünnepi műsorban, még jobban megismerkedhettek a fiatal lány életével és tettével.

Máté Maja Mira 5.o. : Iskolánk diákja volt, nagyon tehetséges és elment Budapestre tanulni és ott ápolónőnek tanult.

Varga Leó 5.o.: Feláldozta magát azért, hogy másokon segítsen és nem figyelte az a ember szovjet vagy orosz

Kiss-György Jázmin: Csodálatos volt, amit ő csinált, hogy emberáldozatot azért, hogy elment mentősnek és tudta, hogy akár mikor megtörténhet a baj.

Egerszegi Dániel 5.o.: Mindenki úgy tekint fel rá, hogy ő hős volt és mindenki nagyon büszke, aki idejár ebbe az iskolába, mert ő is idejárt.

Szerkesztő: Az ünnepi műsor végén Magyar Katalin emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés koszorúit Magyar Piroska és Lang Cecília, az Önkormányzat, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, valamint a Bolyai Iskola.
azenujsagom, 2018. november 21. szerda, 06:56
Címkék: Magyar Katalin, Bolyai Iskola, Mosonmagyaróvári Városi Televízió, Bernáth Rita, Bolyai Iskolában, Iváncsics János,
Kommentek
Limai Szent Róza szűz - virágárusok, kertészek, hímzők ....
Ámen.

*
- A virágárusok, kertészek, hímzők védőszentje, a misztikus Limai Szent Róza életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, augusztus 23-án.
Isabel Flores y de Oliva Limában született 1586 áprilisában. A család egy indián szolgálója kezdte Rózának becézni, és a név rajta maradt, ez lett a bérmaneve is. A Szűz Máriáról nevezett Róza - ezt a nevet mint harmadrendi domonkos nővér kapta később.
Dél-Amerika és Peru számára olyan jelentős szent ő, mint Itáliának Sienai Szent Katalin vagy Spanyolországnak Avilai Szent Teréz. Róza egész életében vezekelt: hajának levágásával tiltakozott és fordult szembe családja tervével, hogy feleségül adják egy jó házból való ifjúhoz; a kezeit oltatlan mésszel csúfította el; a derekán haláláig egy súlyos lakattal lezárt láncot viselt; a fejére vasból készült töviskoronát rakott; ciliciumot hordott és ostorozta magát; az ágya kemény deszkából készült; szülei házából kiköltözött a kertbe egy saját kezűleg épített kunyhóba. E vezekléseivel is
maroka, 2019. augusztus 23. péntek, 17:10
Kajak-kenu-vb - A parakajakos Kiss Péteré az első magyar arany a Maty-éren
országának jár tokiói paralimpiai indulási jog, de egy nemzetből csak egy versenyző szerezhetett kvótát.

"Csodálatos érzés! Nem gondoltam volna, hogy nyerek, mert mostanában az edzések sem mentek olyan jól, és az erős hátszél sem kedvez nekem, még a rajt előtt is izgultam. A rajtom aztán közepesen sikerült, megvolt a sebességem, de nagyon kellett a közönség, amely az utolsó ötven méteren segített. A szurkolásuk nélkül nem nyertem volna" - mondta a magyar vb-győztes.

A nők KL2-es döntőjében Varga Katalin óriásit küzdve hatodikként ért célba, s ez is kvótát ért.

A magyar paraválogatottnak így Juhász Tamás csütörtöki kvótájával együtt már három tokiói indulási joga van.

(FOTÓ)később:

előfutamok 11.15:férfi K-2 200 m (Balaska Márk, Apagyi Levente)női C-2 200 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső)

középfutamok 12.03:férfi C-1 500 m (Bodonyi András)

A döntők 15.03:női K-2 200 m (Lucz Anna, Kiss Blanka)férfi C-2 200 m (Korisánszky Dávid, Mike Róbert)női C-1 500 m
velemenyezd, 2019. augusztus 23. péntek, 11:42
Kajak-kenu-vb - Kovács Katalin: még most is libabőrös leszek, ha az 1998-as győzelmünkre gondolok
Huszonegy évvel ezelőtt Dékány Kinga, Viski Erzsébet és Kőbán Rita csapattársaként győzött K-4 200 méteren, s mint az MTI-nek adott interjúban elárulta: még most is libabőrös lesz, amikor arra a sikerre gondol.

"Nagyon esős, borongós nap volt, amikor nyertünk, de nekünk kisütött a nap a szívünkben. Az életem, a pályafutásom meghatározó élménye volt." - fogalmazott.

Kovács Katalin később még két Maty-éri vb-n indult, 2006-ban Douchev-Janics Natasával egyedülálló módon hat aranyérmet gyűjtöttek, 2011-ben pedig Kozák Danutával 200 méter párosban és az 500-as négyes tagjaként állhatott fel a dobogó tetejére.

"Számomra mindegyik hazai rendezésű világverseny, így a 2002-es Európa-bajnokság is fantasztikus élmény volt. Talán a 2011-es vb-vel kapcsolatban maradt bennem rossz érzés, mert Tamival (Csipes Tamara) 500 párosban nem mentünk úgy, ahogy szerettünk volna, amire képesek lettünk volna, lemaradtunk a dobogóról, de ezzel együtt a hangulat, a miliő felejthetetlen." - mondta a korábbi klasszis
velemenyezd, 2019. augusztus 23. péntek, 07:05
Megtalálták Kati Horna magyar származású mexikói fotográfus elveszettnek hitt archívumát
fotóarchívumát. Ez az anyag katalogizálásra várt - egészen 2016-ig, amikor is Rubio elkezdte rendezni először a másolatokat, majd a negatívokat.

A művészettörténész szerint az újonnan felfedezett képeken leginkább falusi emberek és gyerekek láthatók. "Az amszterdami negatívok nem egy új Hornát mutatnak be nekünk, bár felfedezhetünk eddig ismeretlen sorozatokat is, mint például a Berneri és Barbieri nevű anarchisták temetése" - hangsúlyozta.

Az 1912-ben Szilasbalháson, a későbbi Mezőszilason Deutsch Katalin néven született Horna nem volt professzionális fotós, ugyanakkor részesült képzésben. Később az anarchisták és hírügynökségük, a Spanish Photo Agency hivatalos riportere lett, aminek köszönhetően a Weekly Illustrated nevű brit folyóiratban publikálhatott.

"Munkája egy ideológia szolgálatában állt, és propagandamunkát látott el, ami a háború előrehaladtával folyamatosan változott. Éjjel-nappal dolgozott. Harcias fotográfus volt, nem művész" - vélekedik Rubio.

Kati Horna 2000-ben hunyt el
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 20:56
Mága Zoltán jótékonysági koncertje
Péter Hazám című dala és az István, a király című rockoperából részlet - közölte Mága Zoltán.
A magyarság összetartozásának jelképe
A Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképeként Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeznek tánckarok, gyermek- és felnőtt kórusok. Az esten a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli, színpadra lép mások mellett Bodrogi Gyula, Szacsvay László, Eperjes Károly, Sümegi Eszter, Szakcsi-Lakatos Béla, Wolf Katalin és Feke Pál.
A jótékonysági gálakoncerttel ezer rászoruló cigány és nem cigány gyermek iskolakezdését támogatják, megemlékeznek a dunai hajókatasztrófa magyar és koreai áldozatairól, valamint szeretnének hozzájárulni a ,,szolgálatteljesítés közben" alapítvány működéséhez. Ezen túl életmentő műszert is adományoznak a szegedi gyermekklinika részére.
A dísz előadásra a belépés díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyek ugyan elfogytak egy nap alatt, de több ezer állóhely
maroka, 2019. augusztus 21. szerda, 23:10
Idén először versenyeznek egész estés dokumentumfilmek a miskolci CineFesten
gengszterek barátját és az emberi ronccsá váló sztár bukását egyaránt a nézők elé tárja.

Először lesz látható Magyarországon a cannes-i díjazott Chris, a svájci című kreatív dokumentumfilm. Anja Kofmel rendező alkotásában megpróbálja kinyomozni a délszláv háború idején elhunyt Christian Würtenberg, svájci haditudósító rejtélyes halálának okait és körülményeit.

A CineDocs szekcióban három magyar film is szerepel. A fesztiválon mutatkozik be a magyar HBO új, saját gyártású dokumentumfilmje, Bársony Katalin a Csillagfény távolság című alkotása, amely a magyar és nemzetközi dzsessz világába kalauzolja a nézőket. Balázs József zeneszerző, a dokumentumfilm főszereplője arról álmodik, hogy Amerikában is felfedezik.

Lerner János a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilmje a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait.

A fesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas
velemenyezd, 2019. augusztus 18. vasárnap, 09:11
30 éve szabadon Emlékév 9.
30 éve szabadon Emlékév

Érdekességek, furcsaságok a mosonmagyaróvári 1956-os emlékhelyek történetéből 1989-2019

1996. október 23. Bolyai Iskola

A mosonmagyaróvári Bolyai Iskola (Szent István király út 6.) elődjében volt általános iskolai tanuló Magyar Katalin (1940-1956). A képzőművész tehetséggel megáldott lány Budapesten tanult tovább, az un. kisképzőben. 1956. november 7-én önkéntes ápolónőként egy sebesült gyermek szállítása közben hősi halált halt. Emlékét 1996-ig ebben a városban, ebben az iskolában nem ápolták, nem őrizték. Csete Lajos volt mosoni tanár kezdeményezésére az önkormányzat, az iskola és az 56-os egyesület állított és avatott 1996. október 23-án emléktáblát az iskola belső udvarán. Azóta az intézmény minden évben megemlékezést tart Magyar Katalin emléktáblájánál.
azenujsagom, 2019. augusztus 18. vasárnap, 06:19
Augusztus 20. - Gulyás: Magyarország nagy teljesítményeknek köszönheti létrejöttét és fennmaradását
Gallai Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója; Karácsony András jogász, egyetemi tanár; Mezei Balázs Mihály, a PPKE Politikatudományi Doktori Iskolája vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár; Richter Anna ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója; Sándorfi György ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója és jegyzője; Tóth László ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Aczél Petra Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója; Kántor Zoltán szociológus, politológus, a Bethlen Gábor Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója; Lajos Tamás operatőr, filmproducer; Lőrincz Kálmán, a Házat-Hazát Alapítvány alapító igazgatója; Müller Ferenc építészmérnök; Oroszlány Ferenc Sándor építészmérnök; Puskás Péter építész; Seidl Ágoston vegyészmérnök, egyetemi docens; Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:59
Képek, videók
Kohut Katalin magyar kisl
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 07:04
0 Megemlékezés egy édesap
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:16
Köszönöm a megemlékezést.
borigit
2016. december 16. péntek, 15:05
Kellemes megemlékezést
etusmama
2015. március 15. vasárnap, 18:38
Megemlékezés
bzsuzsanna
2014. június 18. szerda, 12:22
nagy árvízi megemlékezés.
agica2004
2014. június 06. péntek, 15:22
Köszönöm a megemlékezést.
jucinenadov
2014. január 26. vasárnap, 22:43
Köszönöm a megemlékezést.
suzymama43
2014. január 25. szombat, 16:59
Megemlékezés
anna4459
2013. október 29. kedd, 20:37
Ünnepi megemlékezés
herkliantal
2013. augusztus 20. kedd, 18:49
Megemlékezés.jpg
varadiernone
2013. július 08. hétfő, 21:11
Megemlékezés a Brusznyai
mano47
2013. február 25. hétfő, 18:46
hagyomanyos-adventi-ko szo
lilagondolatok
2016. december 02. péntek, 08:58
hagyomanyos-adventi-ko szo
yvett789
2014. december 27. szombat, 19:39
Hagyományos Túrógombóc.jp
gaby73
2014. november 06. csütörtök, 20:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.