Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 06:31 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar Nemzet - Kedvezően alakulnak a foglalkoztatási feltételek a szakképzésben
A lap információi szerint hamarosan nyilvánossá válik a szakképzési rendszer átalakulásának minden részlete, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium területért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné a rendelet közzétételét követően országjárásra indul, hogy első kézből tájékoztassa az érintetteket az újdonságokról.

A tervek szerint Pölöskei Gáborné minden megyében munkaértekezleteken mutatja majd be a változásokat, az azokban rejlő lehetőségeket.

Mint írták, a tervezet szerint a szakképzésben oktatóknak heti 22, az osztályfőnököknek 21 tanórájuk lesz. Ezt az oktatási munkaidőt azonban éves keretben kell számolni, nem arról van szó tehát, hogy a tanév mind a 36 hetében ugyanezt a kötelező óraszámot kellene mindenkinek teljesítenie.

Az oktatók munkája összetett, ezért az órakeret terhére számos egyéb feladatot el kell végezniük. Például beleszámíthat a digitális alkotó központok tevékenységében való részvétel, a minőségbiztosításban végzett tevékenység, a mentori feladatok ellátása vagy éppen a szakértői munka is - mondta el Pölöskei Gáborné.

A túlórák kifizetésével kapcsolatban hangsúlyozta: ha összességében több ledolgozott óra jön ki, mint a megadott éves keret, akkor az túlmunkának számít, ahogy biztosan járni fog a túlórapénz a tartós helyettesítésért is.

A lap azt írta, hogy a szakképzési centrumoknak ezentúl nem tagintézményei, hanem iskolái lesznek az egyes intézmények, amelyek így minőségi versenyhez vezető szakmai szabadsággal rendelkezhetnek. A szemléletbeli váltás a helyettes államtitkár szerint azért szükséges, mert a szakképzés fő célja a gazdaság igényeinek kiszolgálása, vagyis hogy az iskolák saját környezetüknek a piaci igényekhez igazodva nyújtsanak szolgáltatást.

Emlékeztettek, az idén nyáron a szakképzésben oktatóknak várhatóan átlagosan harminc százalékkal emelkedik a bére, aminek a fedezetét július elsejéjétől jelentős többlettámogatással biztosítja az állam.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 09:11
Címkék: Magyar Nemzet, Technológiai Minisztérium, Pölöskei Gáborné, foglalkoztatási feltételek, szakképzési rendszer, rendelet közzétételét,
Kommentek
Pentelei Molnár János festményeiből nyílik kiállítás Kecskeméten
alkalmazni. Figurális képein a Hollósy- és a Benczúr-iskola, plein air tájábrázolásain Ferenczy Károly művei, míg csendéletein a 17. századi holland festészet hatása érezhető.

Mit mondta, a technikailag rendkívül képzett festőművész igyekezett minél naturalisztikusabban megjeleníteni az egyes motívumokat virtuózan megfestett képein. A művészettörténész szerint későbbi sikereit jól példázza a számtalan hazai és külföldi elismerés, állami díj és ösztöndíj. Pentelei Molnár János alkotásai a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés legjelentősebb képviselőinek, így például Beczkói Bíró Henrik és Nemes Marcell kollekcióiban is megtalálhatóak voltak. A festő munkái napjainkban a bécsi, a bukaresti és a müncheni múzeumokban is fellelhetők. Magyarországon őrzött alkotásainak többsége a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének része, de az Intercisa Múzeum mellett Dunaújváros önkormányzatának tulajdonában is vannak művei.

A kurátor szerint a kecskeméti Cifrapalotában megrendezett kiállításon szereplő
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 17:42
Sulyok Tamás: identitásunk miatt fontos a múlt szisztematikus feldolgozása
Az Alkotmánybíróság épületében megtartott rendezvényen Sulyok Tamás hangsúlyozta: amellett, hogy a kötet átfogó képet nyújt az olvasó számára 1779-től a Magyar Királysághoz tartozó, a kiegyezést követően "a Szent Korona legszebb ékkövének" tartott városról, olyan fontos történeti, jogtörténeti kérdésekkel és összefüggésekkel is foglalkozik, amelyeket eddig a város történetét feldolgozó források ilyen részletességgel nem tettek meg.

Az ilyen művek nemcsak számunkra, de az utánunk jövő generációk számára is értéket hordoznak, tanítanak és hozzásegítenek ahhoz, hogy lássuk: gazdag történelmünk, különleges nyelvünk és hagyományaink méltán tettek bennünket egy büszke európai nemzet tagjaivá - mondta.

Sulyok Tamás, aki a kötet előszavát is jegyzi, arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv egésze "magyar nézőpontból" mutatja be a város történelmi és közjogi fordulatokban gazdag múltját. "A magyar nézőpont nemzeti identitásunk alapja és tartalma is egyben" - fogalmazott. Hozzátette: alapja, mert
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 17:33
Koronavírus - Új érméket bocsátott ki az MNB a vészhelyzetben helytállók tiszteletére
A különleges pénzérmék két-kétmillió példányban kerülnek keddtől forgalomba - hangsúlyozta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a keddi ünnepélyes kibocsátás alakalmából tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az új érmék névértékes oldala ugyanaz maradt, a túloldalon a megszokott címerábrázolás és a magyar nőszirom motívum helyett Magyarország felirat olvasható, alatta szív alakot formálva a vészhelyzetben helytálló különböző foglalkozásúak sematikus ábrázolása jelenik meg, alatta pedig a Tisztelet a hősöknek felirat olvasható.

A szív alakot formáló érmekép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést - emelte ki, hangsúlyozva: az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása mellett az értékőrzés, figyelemfelkeltés és az ismeretterjesztés kulturális missziójának a felvállalása és a nemzeti kincsek kiemelése. Mint mondta, a veszélyhelyzet mindenki számára nehéz időszak volt, de az egészségügyben, a kereskedelemben, logisztika vagy az
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 17:02
Szerbiai választások - Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások
Az államfő először a nemzeti kisebbségek pártjaival ül tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges koalíciókról, illetve a tervekről egyeztessen.

Kedden az Albán Demokratikus Alternatíva nevű párt jelöltjeivel tárgyalt - a lista 3 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban -, és a tervek szerint a bosnyák SDA Szandzsák nevű párt (3 mandátum) vezetőjével is konzultált volna, ám a pártelnök nem kívánt Aleksandar Vuciccsal beszélni.

Szerdán az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (9 mandátum), valamint a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártjának (4 mandátum) vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, péntektől pedig a szerb pártokkal folytat megbeszélést. Pénteken Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listájának (11 mandátum) vezetőivel tárgyal, hétfőn az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párttal (32 mandátum), végül a saját maga irányította Szerb Haladó Párttal (188 mandátum) konzultál.

A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Aleksandar Vucic
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 15:12
Krónika 5. rész (uniós helyreállítási csomag)
jelentette ki. A kontinens majdnem megroppant a II. világháborúban, de a háború után, Európa romjain született meg az a gondolat, amit a DK most véd - tette hozzá. Hangsúlyozta: az Európai Unióban hetven éve béke van.

A DK az egyre hatékonyabb és egyre szorosabban együttműködő EU-ban, az Európai Egyesült Államokban hisz - szögezte le.

Ungár Péter (LMP) pártja véleményét ismertetve kijelentette: az európai status quo-t megalapozó gazdasági rendszer fenntarthatatlan. Az LMP mindig ellenezte, hogy Magyarország globális pénzügy körök hitelfüggőségébe kerüljön - tette hozzá.

Nem a négy szabadság, hanem a négy felelősség Európájára van szükség, ahol a szolidaritás nem mese, hanem valóság - szögezte le.

A jogállamiság kritériumokról azt mondta, nem gondolja, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás valóban veszélyeztetné a magyar kormány hatalmát.

Az uniós hitelkonstrukció feltételei homályosak, ezért az LMP ezt nem szeretné támogatni - közölte.

Donáth Anna Júlia, a Momentum
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 15:02
Francia nemzeti ünnep - Orbán Viktor: Franciaország a kölcsönös tisztelet jegyében számíthat a magyarokra
"A francia és a magyar két olyan szabadságszerető nemzet, amely az elődeitől örökségül kapott függetlenségét, önrendelkezését és szabadságát még a legnagyobb megpróbáltatások árnyékában sem adta föl" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejezte meggyőződését, hogy "közös értékeinken alapuló együttműködésünk különösen felértékelődik a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban, amikor tágabb hazánk, Európa boldogulása a tét".

A magyar miniszterelnök ennek szellemében biztosította a francia államfőt arról, hogy a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésében és a közös európai célok megvalósításában Franciaország a kölcsönös tisztelet jegyében továbbra is számíthat a magyar emberek támogatására - közölte a sajtófőnök.
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 15:02
Krónika 3. rész (uniós helyreállítási csomag)
Előterjesztő: az Országgyűlés nem fog semmilyen politikai feltételt elfogadni az uniós hitelcsomaghoz

Kövér László (Fidesz) házelnök expozéjában kijelentette: az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. Kiemelte: ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük.

Erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében "egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként" hajlandó hozzájárulni - közölte. Hozzátette: de csak akkor, ha mindez kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, "nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja".

A házelnök kifejtette: a járvány okozta gazdasági krízis jóval enyhébbnek ígérkezik Közép-Európában, mint az EU
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 12:21
Együttműködési megállapodást kötött az agrárkamarával a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
A kölcsönös segítség a mezőgazdaság és a gasztronómia fejlődéséhez egyaránt hozzájárul - indokolták a megállapodást.

A két szervezet már korábban is egyetértett abban, hogy hatékonyabb együttműködésre van szükség a kereslet-kínálat oldal, valamint a jogalkotók között. A kapcsolatok erősítése megoldhatja a szakképzés, az alapanyag-szükséglet, és a jogszabályi ismeretszerzés problémáit - tették hozzá.

A közlemény különösen a jó minőségű alapanyagok jelentőségét hangsúlyozta, hiszen ezek nélkül - mint írták - sem színvonalas gasztronómia, sem sikeres élelmiszeripar nem képzelhető el. A Magyarországon termelt élelmiszerek megbízhatók, beltartalmi jellemzőik kiválóak, a vásárlóknak ezért nem kell messzire menniük alapanyagokért - tették hozzá.

A NAK és az MNGSZ megállapodása szorosabbra fűzte a magyar konyha, a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatát, és az érintettek várakozása szerint a magyar gazdaság lesz a legfőbb nyertese - olvasható a közleményben.
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 12:11
Képek, videók
mit_kivan_a_magyar_nem zet
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
O.V. Magyar Nemzet.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 20:19
O.V.-Magyar Nemzet.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:25
Mit kíván a Magyar nemzet
irmus
2017. március 14. kedd, 07:20
mit kíván a magyar nemzet
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:49
Magyar Nemzeti Cirkusz.jp
agica2004
2014. március 05. szerda, 16:13
magyar nemzeti lobogo-3.g
menusgabor
2013. augusztus 13. kedd, 22:56
magyar nemzet
lacipecsenye
2012. december 26. szerda, 08:34
Mit kíván a Magyar Nemzet
bodajne
2011. március 29. kedd, 12:02
Magyar Nemzeti Gárda.jpg
agica2004
2011. március 23. szerda, 16:09
Mit kíván a magyar nemzet
lovaszmarika
2011. március 15. kedd, 13:04
angol foglalkoztató (1).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (2).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (3).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (4).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.