Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:50 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
AM: az agrárvállalkozások versenyképességének erősítésére kell használni a Közös Agrárpolitika eszközeit
Az államtitkár - a szaktárca közleménye szerint - az agrárium kihívásai között említette a generációváltást, a precíziós technika minél szélesebb körben történő alkalmazását és a klímaváltozás hatásaira való hatékony stratégiák kidolgozását.

Feldman Zsolt szerint a KAP a legfontosabb fundamentumát jelenti a magyar és az európai mezőgazdaságnak. A gazdaságpolitikai és agrárpolitikai döntések és intézkedések meghozatalakor leginkább azt tartják szem előtt, hogy javítsák a mezőgazdasági termelők megélhetését. Az ennek eléréséhez rendelkezésre álló eszközök jó része csak a KAP keretrendszerében működtethető, ugyanakkor nemzeti hatáskörben is számos lehetőség van, mint például az öntözésfejlesztés előmozdítása vagy a birtokaprózódás megállításának kérdése - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a KAP egyszerre szabályoz és egyszerre biztosít forrásokat, valamint egyszerre kell vele a környezeti fenntarthatóság és a gazdasági növekedés céljait segíteni. Miközben a mezőgazdaság az egyik legnagyobb elszenvedője a klimatikus és környezeti változásoknak, mégis feladata a környezet és a mezőgazdasági termelés közötti összhang elősegítése, a termelő tevékenységgel járó környezeti terhelés csökkentése a következő időszakban.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a zömében kisebb gazdasági szereplőkből álló agrárszektorra egyre erőteljesebb nyomást helyez az élelmiszerkereskedelem és élelmiszeripar fokozódó koncentrációja, a mind nagyobb méretű piaci szereplők gazdasági fölénye. Ezzel szemben sikeresen fellépni akkor lehet, ha egyszerre lépnek előre ezek a gazdálkodók a technológiai fejlesztés, az egymással való együttműködés és szakmai tudás fejlesztése terén, ugyanis így lesznek versenyképesek.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság által tavaly előterjesztett európai uniós költségvetés kedvezőtlenül érinti a mezőgazdaságot, hiszen 2020 után az uniós források jelentősen kisebb részét fordítanák közös agrárpolitikára. Míg jelenleg az uniós költségvetés 35 százalékát fordítják az agráriumra és az európai élelmiszertermelés fenntartására, az új időszakban ez a mérték alig haladná meg a 28 százalékot. Ez a forrásmegvonás Magyarországot is negatívan sújtaná, ezért hazánkkal együtt már összesen 20 tagállam közösen tiltakozik a KAP forrásainak csökkentése ellen. Az EU új agrárpolitikájára vonatkozó jogszabályok tárgyalása 2020 második felére, végére zárulhatnak le. A késés miatt a bizottság átmeneti szabályozás bevezetésére tettjavaslatot, ezért a támogatási rendszerben egy átmeneti évvel mindenképpen számolni kell.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 16:59
Címkék: Közös Agrárpolitika, Feldman Zsolt, Európai Bizottság, szaktárca közleménye, agrárium kihívásai, precíziós technika,
Kommentek
Agrárminiszter: az európai környezetvédelmi megállapodás teljesítéséhez a forrásokat is biztosítani kell
A miniszter kifejtette, hogy a hétéves uniós költségvetésről a miniszterelnökök még nem állapodtak meg, azt követően lesz lehetőség az agrárminisztereknek az új közös agrárpolitika (kap) költségvetésének elfogadására, de addig is rögzíteni kell az elveket és közelíteni kell az álláspontokat. Ilyen alapelv az is, hogy "nem kérhetünk a gazdáktól többet kevesebbért".

Küzdeni kell azért is, hogy az átmeneti nemzeti támogatások rendszere fennmaradhasson mindaddig, amíg az új költségvetési időszak nem kezdődik meg. Nem tudható, hogy egy vagy két évre lesznek az átmeneti szabályozások érvényben, de fel kell készülni - mondta.

Ha a kormányfők nem fogadják el tavasszal a költségvetést, akkor az agrárminiszterek is csak később fogadják majd el az új kapot. A termelésbiztonságot, valamint a gazdák befektetési, beruházási szándékát fenn kell tartani, nem lehet bizonytalanságot, ingadozást vinni a finanszírozásba - tette hozzá a miniszter.
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 10:31
Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO
Vida József a Takarékbank Zrt. elnöke a közleményben kiemelte, a hatékonyság és a beruházások növelésének szükségessége, valamint a Közös Agrárpolitika elindulásának egy-kétéves várható csúszása azt eredményezi, hogy a jövőben nagyobb szerep hárul a bankokra az agrárium finanszírozásában.

Bár a hazai agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el, a termelés hatékonyságában jelentős lemaradás van még a közép-kelet-európai országoktól is, ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat -tette hozzá Vida József.

A Takarékbank a közleményben rámutat arra, a fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny, amelyet súlyosbíthat, hogy az EU szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

Komoly kihívást jelent az is, hogy várhatóan az Európai Bizottság Green Deal programja lesz az Unió
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:22
AM: nem késlekedhetünk a közös agrárpolitika 2021 utáni átmeneti időszakára vonatkozó szabályainak elfogadásáva
Egyetértettek az uniós agrárminiszterek abban, hogy a 2021. január 1-jével kezdődő átmeneti időszakban is biztosítani kell a kifizetéseket, ezért minél előbb el kell fogadni az ennek jogalapját megteremtő KAP átmeneti rendeletet - hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Magyar szempontból fontos alapelv lesz a most kezdődő tárgyalások során, hogy az új KAP elfogadásáig terjedő átmeneti időszakban már az új költségvetés terhére, de még a jelenleg hatályos szabályok szerint történjenek a kifizetések.

A visegrádi négyekkel együttműködésben mindent megteszünk majd a következő hónapok tárgyalásai során azért, hogy az érzékeny mezőgazdasági ágazatokban tevékenykedő közép-kelet-európai gazdák számára kiemelten fontos átmeneti nemzeti támogatások is megmaradjanak az átmeneti időszakban - emelte ki Nagy István a szaktárca közleménye szerint.

Az átmeneti rendelet elfogadására az új KAP reform tárgyalások elhúzódása miatt van szükség azért, hogy 2021. január 1. után is biztosítottak legyenek az
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 19:42
Hörcsik: családbarát európai politikára van szükség!
Észak-Macedónia esetében ne ismétlődhessen meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésének blokkolása. Hörcsik Richárd azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia és Montenegró európai uniós csatlakozásának a következő uniós költségvetés időszakában meg kellene valósulnia.

Az európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozáson arról is beszélt, hogy a 2020 utáni többéves uniós költségvetésnek egy erős és versenyképes Európát kell szolgálnia, amely megőrzi a hagyományos politikák - mint a kohéziós politika és közös agrárpolitika - részarányát - de az új kihívásokra - minta biztonság és éghajlatváltozás - is megfelelő forrásokat biztosít. Kiegyensúlyozott és méltányos költségvetésre van szükség, ami a tagállamok egyhangú támogatását élvezi - hangsúlyozta.

Elmondta: a konferencián tett hozzászólására reagálva, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is elismerte, hogy a tagállamok álláspontja egyelőre igen eltérő a költségvetés kapcsán, de az elnökség céljaként jelölte meg a költségvetési tárgyalások lezárását,
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 18:12
Timmermans: az Európai Bizottság 100 milliárd eurót biztosít a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz
a figyelmet, hogy az átállás jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, amelynek magas költsége és beruházásigénye lesz.

"Támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a méltányos átállási alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Az unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell ezt kialakítani - mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások hatályát nem lehet csak azon tagállamokra korlátozni, ahol a szén kivezetése nagy problémát jelent.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a méltányos átállás elérje a legszegényebb és legkirekesztettebb európai régiókat is.

Véleménye szerint megfelelő irányításra van
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 18:10
Plenkovic: Horvátország reméli, az EU nevében megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Mace
Plenkovic az Európai Parlament plenáris ülésének a horvát elnökség prioritásait bemutató vitájában azt hangsúlyozta, hogy a bővítés nem csak a két érintett ország számára fontos, hanem az Európai Unió jövője szempontjából is.

Horvátország erős üzenetet akar küldeni azoknak az országokat, amelyek "hosszú ideje Európa előszobájában várakoznak". Amennyiben ugyanis folytatják a megkövetelt reformokat, és teljesítik a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, "európai perspektívájuk nem kérdőjelezhető meg" - tette hozzá.

A 2021-től érvényes hétéves uniós költségvetéssel összefüggésben a horvát kormányfő aláhúzta, annak meg kell felelnie minden tagállam és minden európai elvárásainak és igényeinek.Továbbra is finanszíroznia kell a kohéziót és az agrárpolitikát, miközben az új kihívásokra is válaszolnia kell. Továbbá tiszteletben kell tartania a tagországok között gazdasági, szociális és demográfiai területen jelentkező különbségeket is.

Plenkovic a horvát uniós elnökség prioritásait sorolva
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 14:09
Nagy István: idén folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése
kötelezettségvállalása meghaladja a keret 100 százalékát - a maradványösszegek és az esetlegesen visszahulló források figyelemmel kísérésével új pályázatokat is meghirdetnének idén. Nemzeti forrásokból 2020-ban is 100 milliárd forintot fordítanak agrártámogatásokra, kiemelten fókuszálva az állattenyésztésre - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy idén a többi között támogatják az öntözésfejlesztési beruházásokat, folytatják a vidékfejlesztési programot, és folytatódnak a közös agrárpolitika (KAP) reformjára vonatkozó tárgyalások is.

A jogalkotási feladatok között van a családi gazdasági és az őstermelői kategória évtizedes, "ráncfelvarrásra szoruló" szabályozási környezetének rendezése, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítása, valamint a hazai szőlő-bor ágazat szabályozási környezetének megújítása, egy új bortörvény megalkotása - jelezte a miniszter.

Nagy István fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdasági termelőknek az időjárás okozta tavalyi veszteségeik után a kárenyhítő
velemenyezd, 2020. január 12. vasárnap, 16:11
Az Európai Parlament szigorítaná a méhek védelmét
intézkedéseket kér annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a beporzó rovarok számának drasztikus csökkenését.

Az állásfoglalás arra is felszólítja a bizottságot, hogy vezessen be egy közös európai indikátort a növényvédő szerek csökkentésének mérésére. Az indikátor annak a jelzésére szolgálna, hogy mennyire sikeresek a méhek és más beporzók védelmében hozott nemzeti szintű intézkedések. A parlament azt is indítványozta, hogy a növényvédő szerek használatának csökkentése váljon a közös agrárpolitika kardinális elemévé a jövőben.

Az állásfoglalás szerint nem elégségesek azok a javaslatok, amelyeket a bizottság fogalmazott meg a méhek védelmében.

A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához - olvasható az állásfoglalásban.

A képviselők ezért teljes körű és megfelelő forrású cselekvési program kidolgozására kérték a bizottságot.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban a gabonafajták
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 17:41
Képek, videók
közös ima 0327.png
maroka
2020. március 27. péntek, 10:17
2 közös esti fürdőzés 8rj
lovaszmarika
2019. november 19. kedd, 15:13
Közös képen
sanci81
2017. augusztus 21. hétfő, 15:59
Az utolsó közös kép
sanci81
2017. július 16. vasárnap, 14:50
közös kép
eva6
2016. július 31. vasárnap, 18:19
Közös vonás
sanci81
2016. július 16. szombat, 18:31
Közös időtöltés
sanci81
2016. június 04. szombat, 12:54
Városunk címere közös mun
borcsamama
2016. február 09. kedd, 14:26
közös fotó0122.jpg
maroka
2016. január 23. szombat, 10:48
közös ebéden
orban47
2015. november 22. vasárnap, 15:10
közös ábrándozás.png
violaterdik
2015. augusztus 17. hétfő, 15:44
Immunrendszer erősítésére
pacsakute
2019. szeptember 25. szerda, 21:57
közlemény0317.png
maroka
2020. március 17. kedd, 11:52
közlemény.jpg
maroka
2020. március 09. hétfő, 22:33
Közlemény
eva6
2019. március 30. szombat, 17:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.