Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 10:13 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kovács Gergelyt nevezte ki Ferenc pápa a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekévé
Ferenc pápa kedden fogadta el Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök korhatár miatt benyújtott lemondását, és ezen a napon nevezte meg a gyulafehérvári érsek utódját is. Kovács Gergely felszenteléséig Jakubinyi György apostoli adminisztrátorként vezeti a főegyházmegyét.

Az új érsek 1968-ban született Kézdivásárhelyen. 2012 februárjától Márton Áron szentté avatási ügyének a posztulátora. A Romkat.ro erdélyi egyházi portál rámutat: a Szentszék Márton Áron püspöki kinevezésének a 81. évfordulóján hozta nyilvánosságra Kovács Gergely kinevezését.

Kovács Gergely szülővárosában, Kézdivásárhelyen érettségizett. Teológiai tanulmányait 1987-ben Gyulafehérváron kezdte, majd 1990-ben Rómában a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként folytatta a Gregoriana és a Lateráni Pápai Egyetemen. Bálint Lajos érsek szentelte pappá szülővárosában 1993. július 3-án. Római tanulmányait egyházjogi doktorátussal fejezte be 1996-ban. Egy évig Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János-plébánián tevékenykedett segédlelkészként. 1997 augusztusában visszatért Rómába, ahol a Vatikán kulturális minisztériumának számító Kultúra Pápai Tanácsának a szolgálatában állt, 2004 óta irodavezetői minőségben. 2000 júliusától pápai káplán.

Kovács Gergely 2012 februárjától képviseli a Szentszéknél posztulátori minőségben Márton Áron szentté avatási ügyét. Számos Márton Áronról szóló kiadványt szerkesztett, idén 17. alkalommal szervezett Márton Áron-zarándoklatot a püspök életének erdélyi helyszíneire, és negyedszer vezetett zarándoklatot Doberdóba, ahol Márton Áron katonaként szolgált az első világháborúban - írta a Romkat.ro.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 24. kedd, 13:31
Címkék: Kovács Gergelyt, Gyulafehérvári Főegyházmegye, Jakubinyi György, Tamás József, Kovács Gergely, Márton Áron,
Kommentek
Püspökszentelés és az új érsek beiktatása Gyulafehérváron
..........................
Bonum TV videó lejátszási idő 3 óra

*
Bővebben TVN blogomba
Isten áldását kérem a Kovács Gergely érsek életére és a papi hivatására

*
- Magyar kurír
Püspökké szentelték és beiktatták Erdély új érsekét, Kovács Gergelyt.
Képen Erdő Péter bíboros áldást ad Kovács Gergely érsek..
....................

Szentek litánia imádkozása Az Új érsek fel szentelésének
maroka, 2020. február 23. vasárnap, 14:59
Kovács Gergely érsek Gyulafehérvár
szavai Kovács Gergely gyulafehérvári érseknek
,,Nagy elődök nyomába lépsz, amikor az erdélyi főpásztori széket elfoglalod. A huszadik században Márton Áron püspök hősies helytállásának és nagylelkű szeretetének példája bevilágította nem csak egyházmegyéje, hanem egész katolikus közösségünk életét is. Szívből kívánom, hogy érseki szolgálatodat vezesse Márton Áron püspök példája."
..............
Kovács Gergelyt február 22-én püspökké szentelték és beiktatták gyulafehérvári érseki székébe. Az új főpásztort többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is köszöntötte a gyulafehérvári székesegyházban tartott szentelési és beiktatási szertartás végén.
Erdő Péter bíboros beszédét teljes terjedelmében közöljük.
Excellenciás és Főtisztelendő Érsek Úr!
Kedves Püspöktestvérek!
Kedves Gergely!

Nagy szeretettel és örömmel köszöntelek új szolgálatod kezdetén. Az
maroka, 2020. február 22. szombat, 16:06
Fővárosi Közgyűlés - Áttekintik a Lánchíd felújításának terveit
sorrendjének felülvizsgálatát és időbeli ütemezésének újragondolását, valamint azt, hogy kezdeményezzék a kormány által az alagút felújítására vállalt 6 milliárd forint támogatási összeg felhasználásának átcsoportosítását a legsürgősebb elemre, a Lánchídra.

A közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a Lánchíd felújítását követő, a belváros forgalomcsillapítását is szolgáló forgalmi rendi javaslat a budapestiekkel folytatott párbeszéd eredményeként szülessen meg.

A képviselők felkérték Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretei között folytasson tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd és az ahhoz kapcsolódó beruházások megvalósításának pénzügyi, műszaki feltételeiről és az ütemezésekről.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, a városvezetés - az eredeti terveknek megfelelőn - egyszerre valósítsa meg a Lánchíd és az alagút felújítását.

Horváth Csaba (MSZP) egyetértett ezzel a felvetéssel, ugyanakkor szerinte a kormánynak ehhez kiegészítő fedezetet kell
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 15:32
Vívó ob - Egy címvédés egyéniben
kikapott a 15 éves Büki Lilitől. "Van, amikor kedvező, ha később kapcsolódsz be a vívásba, ma viszont nem jött jól, hogy az első fordulós mérkőzésem visszalépés miatt elmaradt. Enervált voltam, míg negyeddöntős ellenfelem két erős asszóval be tudott melegedni. Taktikusan, okos vívással nyert ellenem."

Ugyanebben a szakaszban kapott ki a női tőrözőknél címvédő Mohamed Aida, míg egy fordulóval korábban a férfi tőr tavalyi bajnoka, Szabados Kristóf. A férfi párbajtőr elmúlt évi győztesét, Siklósi Gergelyt az elődöntőben állította meg a múlt heti, olaszországi világkupán ezüstérmes Berta Dániel.

Női kardban nem is lehetett címvédés, mivel Márton Anna a nemzetközi szövetség kongresszusára utazott Dubajba, hogy a hagyományoknak megfelelően átvegye az összetett világkupa-elsőségért járó elismerést. Ebben a szakágban 16 éves győztest avattak, s a dobogón csak BVSC-s vívók álltak.

Férfi kardban a papírforma érvényesült azzal, hogy a jelenlegi két legeredményesebb vívó, a kétszeres olimpiai bajnok
velemenyezd, 2017. november 25. szombat, 20:13
Az Egri csillagokra és Várkonyi Zoltánra emlékeznek Mohorán
Balla István felidézte, hogy Várkonyi Zoltán ötven éve kezdte forgatni a Gárdonyi Géza azonos című regénye nyomán készült filmet, amelyet 1968-ban mutattak be.

A Nógrád megyei Tolnay-emlékházban szervezett múltidéző beszélgetésen részt vesz a Cecey Évát alakító Venczel Vera, a Bornemissza Gergelyt megformáló Kovács István, Benkő Péter (Török Jancsi), Pécsi Ildikó, aki az az egyik várvédő nőt játszotta, valamint Kemenes Fanni jelmeztervező és Ordódy György rendező, Várkonyi Zoltán rendező akkori asszisztense.

Az augusztus 14-i program díszvendégei között lesz Várkonyi Zoltán fiának özvegye, Várkonyi Éva, és unokája, Várkonyi Gáspár, de Mohorára várják a Kobzos Ádám lantos szerepét játszó Tahi-Tóth László színművészt is.

A rendezvényt borbemutató is kíséri, amelyen egri bikavért és fehér párját, egri csillagot kóstolhatnak az érdeklődők. Kiállítás nyílik Kemenes Fanni jelmezrajzaiból és az Egri vár ostromrajzaiból, korabeli jelmez- és kellékkiállítást rendeznek a Balla Bence Films
velemenyezd, 2017. augusztus 12. szombat, 17:33
Egyszerre hat magyar vízilabdás lett tagja a Hírességek Csarnokának
A hazai sportági szövetség honlapjának beszámolója szerint az ünnepségen ott volt Kemény Dénes, a háromszoros aranyérmes férfiválogatott szövetségi kapitánya, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke is, aki 2011-ben lett "csarnoklakó". Az est háziasszonya a mellúszásban olimpiai bajnok Kovács Ágnes volt.Benedekék a dicsőségüket jelképező, a vállukon elhelyezett szalagot kaptak Kemény Dénestől, valamint egy trófeával is gazdagodtak - írta a www.waterpolo.hu, majd Kiss Gergelyt idézte:"Ez CSAKIS a családok, az edzőink és a BAJNOKTÁRSAINK munkájának köszönhető!!! Hálásak vagyunk Nektek. Hajrá Magyarok!"
velemenyezd, 2016. október 30. vasárnap, 09:55
Kovács László: az MSZP egyedül nem képes leváltani a kormányt
Az egykori külügyminiszter szerint ezt a kormányt csak úgy lehet legyőzni, ha az összefogásban jobboldali demokraták is részt vesznek, és akkor lehet egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki nem valamelyik párt politikusa, hanem egy mindenki által elfogadott, elismert szakember. Hozzátette: ilyenre van példa a térségben.

Kovács László arról is beszélt, hogy 2014-ben nagyon nem sikerült a választási összefogás, aminek az oka az volt, hogy "Mesterházy Attila körömszakadtáig ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, szemben a nála sokszorta alkalmasabb Bajnai Gordonnal".Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét el tudná-e képzelni miniszterelnök-jelöltnek a következő választáson, azt mondta: el tudja képzelni, de nem kíván találgatni, az is lehet, hogy olyan ember lesz a legesélyesebb, akinek még sehol sem "forog" a neve.
velemenyezd, 2016. október 24. hétfő, 07:40
Képek, videók
Kovács Gergely beszéde.jp
maroka
2020. február 23. vasárnap, 16:05
kovács Gergely már érsek.
maroka
2020. február 23. vasárnap, 15:18
Gyulafehérvári Eperjessy
keszi55
2015. szeptember 19. szombat, 10:26
gyulafehervari_es_miha lyf
keszi55
2015. szeptember 18. péntek, 17:53
A gyulafehérvári székeseg
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
A gyulafehérvári püspöki
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
Ezt nevezted Te vadállatn
margoboszi
2012. október 15. hétfő, 10:05
mirol-neveztek-el-a-te nge
boraborella
2011. június 29. szerda, 15:22
Marosvásárhelyen
lesezeichen
2008. január 11. péntek, 22:59
_Erdély szolgálatában.jpg
furaila
2008. november 30. vasárnap, 23:55
A költö életének pusztájá
chillik
2017. február 15. szerda, 06:32
1.Örülj az életenek, ....
anci-ani
2012. október 06. szombat, 00:28
Az ember életének
irmus
2011. április 20. szerda, 06:32
Az ember életének...
1maszatka
2009. szeptember 28. hétfő, 20:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.