Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 13:39 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Színház- és Filmművészeti Egyetem: kevés a rendelkezésre álló idő a modellváltás lebonyolítására
Az intézmény az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a sajtóból értesültek arról, hogy benyújtották a vonatkozó törvénymódosítást, és meglepetésükre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1-je lenne.

Kitértek arra, hogy egy a törvénytervezettel foglalkozó interjúban Bódis József államtitkár a modellváltás előnyei mellett érvelt, ugyanakkor azt mondta, hogy az egyetemnek vannak a "vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai".

Megítélésük szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak - írták.

Félrevezetőnek és sajnálatosnak nevezték, hogy elhangozhatott az a - véleményük szerint - szakszerűtlen és sokszor ismételt állítás is, hogy "az egyetem balliberális intézmény". Úgy fogalmaztak: az egyetemen szakmát és a világra érzékeny, árnyalt gondolkodást tanítanak, meggyőződésük, hogy a művészeti képzés természeténél fogva kizár mindennemű ideológiát, világnézeti befolyásolást.

Kitértek arra is: az SZFE-n végzett hallgatók szakmájuk kiváló és sokszor díjazott képviselői, Magyarország kulturális és művészeti életének megkerülhetetlen résztvevői.

Megjegyezték: nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a fenntartó minisztérium kiáll az egyetemi autonómia mellett, és az alapítványi modellváltás egyik fontos, elérendő céljaként az egyetemek autonómiájának további erősítését határozza meg.

Értelmezésükben a modellváltás után - az alaptörvénnyel összhangban - az egyetem legfőbb döntéshozó szerve továbbra is az egyetem polgárai által megválasztott szenátus lesz, és az egyetem felelős vezetőjét, a rektort nyílt pályázat útján a szenátus választja ki és terjeszti fel kinevezésre. Az oktatókat az intézetvezetőkkel egyetértésben az egyetem rektora nevezi ki, a szenátus jóváhagyásával. Az oktatás kereteit az akkreditációs folyamatban elfogadott tananyagok szabják meg mind az elmélet, mind a gyakorlat területén - mutattak rá a www.szfe.hu honlapon is elérhető közleményben.

Kiemelték: a tanszabadság, az esélyegyenlőség, valamint a politika- és ideológiamentes oktatási és képzési tevékenység megtartására a fenntartóval közösen törekednek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán közölte az MTI-vel, hogy új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - tették hozzá.

Az ITM azt írta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak.

A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - közölte a szaktárca.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:01
Címkék: Filmművészeti Egyetem, Bódis József, Upor László, Technológiai Minisztérium, rendelkezésre álló, modellváltás lebonyolítására,
Kommentek
ITM: intézményi modellváltás és integráció a felsőoktatásban
korszerű felsőoktatás a cél, a modellváltó intézmények alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az innovációs képesség fejlesztése, az üzleti világ felé lépés terén új helyzet áll elő - mondta Bódis József.

Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

"A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít" - szögezte le Bódis József.

Összeállt a hat egyetem kuratóriuma. Az Állatorvostudományi Egyetem -
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 11:31
Krónika 12. rész (Színház- és Filmművészeti Egyetem, napirend után)
DK: ez a legtisztább kultúrharc

Arató Gergely (DK) egyetértett azzal, hogy a jelenlegi fenntartói és intézményi modellben számos probléma van, de, szavai szerint ennek a megoldása nem a privatizálás, az alapítványba való kiszervezés.

A Ház előtt fekvő indítvány nem egy felsőoktatási kérdésről szól, ez a legtisztább kultúrharc - jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. Az indítvány azért került ide, mert a kormánypártok a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kikiáltották egy liberális fészeknek, amit el kell takarítani - fogalmazott.Párbeszéd: lejáratás zajlik az egyetem ellen

Tordai Bence (Párbeszéd) azzal kezdte, hogy az előtte felszólaló Arató Gergely mindent elmondott, amit ezzel a törvénnyel kapcsolatban el kell mondani.

A politikus elfogadhatatlannak tartotta azt az indoklást, hogy a változó kor igényeihez kell igazítani az egyetemi struktúrát.

Folyamatos lejáratás zajlik az egyetem ellen, még egy olyan ügyben is, ami nem ott, hanem egy színházban
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 22:53
Krónika 11. rész (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Államtitkár: rugalmasabb, hatékonyabb működést eredményez a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a törvényjavaslat vitájában azt emelte ki: a magyar felsőoktatásban már kipróbált és Európa-szerte is bizonyított, új és korszerű alapítványi formát vezetnek be a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél is. A közérdekű vagyonkezelői alapítványi forma eredményeképpen az intézmény működése hatékonyabbá és rugalmasabbá válik - jelentette ki.

Úgy értékelt: a nagymúltú egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám növekedése mellett alig változott, és bár ez nem vált a minőségi teljesítmény kárára, mára már érezhetően szükség van új struktúrára, amely a további évtizedeken keresztül biztosíthatja a töretlen fejlődést. Hozzátette: a kormány szerint a jelenlegi struktúra nem teszi lehetővé a kellően rugalmas működést, a külső piaci források hatékony bevonását, ami elengedhetetlen a
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 22:43
ITM: új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - tették hozzá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak - írta az ITM.

A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - olvasható a közleményben.
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 08:21
Visky Ábel elsőfilmje a HotDocs filmfesztivál válogatásában
módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete" - olvasható a Mesék a zárkából című film szinopszisában.

Visky Ábel a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként. Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét már majdnem 150 ezren nézték meg online.

Visky Ábel első egész estés filmje, a Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor,
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 10:32
Kiállítás, digitális koncert és rövidfilm az interneten
Psota Irén (1929- 2016) Kossuth-díjas színész pályafutását idézi fel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján látható virtuális kiállítás. Az OSZK tárlata 2016-ban, a művész halálának évében készült.

Egy héten át csütörtöktől lesz eléhető Nikola Djoric harmonika művész digitális koncertje a Kulturális Fórum Facebook-oldalán és YouTube- csatornáján.

Csütörtöktől online nézhető meg Vízkeleti Dániel Lerepül a hülye fejetek című rövidfilmje a Színház-és Filmművészeti Egyetem videómegosztó csatornáin. A 2017-es alkotás Hartay Csaba Téged mindig című verse és Lerepül a hülye fejetek című regénye felhasználásával készült. Az alkotók egyetlen éjszaka történetét emelték ki Hartay önéletrajzi ihletésű szövegéből, amely az író fiatal korára fókuszál.

Tovább bővülnek a Kecskeméti Katona József Színház online tartalmai: a színház munkatársi előadásokkal, zenei- és balett-tartalmakkal, valamint Best of videósorozattal készülnek. Emellett az intézmény elindította a 2020/2021-es évad
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 17:12
Folytatja támogatási tevékenységet a Nemzeti Filmintézet
veszteségek mérséklése és a támogatási tevékenysége révén folyamatos munkalehetőség biztosítása a magyar mozgóképszakmának - olvasható az NFI közleményében.

A jelenlegi helyzetben az NFI alapvető feladatának tekinti, hogy a produkciók támogatásával lehetővé tegye a forgatókönyvek és filmtervek folyamatos fejlesztését és a forgatások előkészítését - hangsúlyozzák a közleményben.

A Filmszakmai Döntőbizottság támogatást szavazott meg az Éden című film bemutatásának szervezésére, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Anim diploma- és vizsgafilmjeinek elkészítésére, forgatókönyv-fejlesztésekre, valamint 397 millió forint gyártási támogatást a Császi Ádám rendezésében, Bodzsár István producer vezetésével készülő Ando Drom című filmre.

Császi Ádám első mozifilmje, a Viharsarok világpremierje a berlini filmfesztiválon volt 2014-ben. "Az Ando Drom olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 11:32
Képek, videók
A fílmművészet jelképei
garaferi
2011. június 06. hétfő, 20:02
SZKV-Szeged MÁV állomás.j
agica2004
2020. május 30. szombat, 12:30
veszpré tizedik állomás03
maroka
2020. március 27. péntek, 17:46
veszpré kilencedik állomá
maroka
2020. március 27. péntek, 17:43
veszpré nyolcadik állomás
maroka
2020. március 27. péntek, 17:41
veszpré hetedik állomás03
maroka
2020. március 27. péntek, 17:38
veszpré első állomás0327.
maroka
2020. március 27. péntek, 17:28
noi_allo_feher.gif
menusgabor
2019. május 18. szombat, 19:50
0 a a a egy álló kakas h
lovaszmarika
2018. október 24. szerda, 15:34
Szédülés álló helyzetben.
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 20:55
A magányos bérctetőn álló
sanci81
2018. szeptember 02. vasárnap, 17:50
ÁLLÓ NŐ RÓZSÁVAL.jpg
gosztmagdi
2018. augusztus 24. péntek, 17:21
negyedik állomás0603_6.jp
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.