Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 03:09 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az öregedés mítoszai
Az öregedés sok mindenkit megvisel, de ennek oka lehet az is, hogy olyan mendemondáknak hisznek, amelyeknek semmilyen valóságalapja nincs. Most lássuk azt a négy mítoszt, amely világszerte szájról szájra terjed, azonban nem feltétlenül biztos, hogy ezek az állítások igazak.

Az, hogy az öregek, az idősebb személyek szenilisek, hogy folyamatosan elfelejtik a leghétköznapibb dolgokat, és hogy képtelenek önállóan gondolkodni, egyáltalán nem igaz. Természetesen a mentális funkciók a korral csökkenhetnek ugyan, viszont ha valaki karbantartja önmagát mentálisan, akkor nem kell ilyenek miatt rettegnie. A szenilitásnak egyik kiváltó oka lehet a vitamin- és ásványianyag-hiány. Kutatások arra mutattak rá, hogy a folsav alacsony szintje okozhat időskori feledékenységet, de a depresszió kialakulásának is oka lehet. A B6-vitamin a neurotranszmitterek szintéziséhez szükséges, hiányában idegrendszeri problémák léphetnek fel. Az idegsejtek megfelelő működéséhez B12-vitaminra is szükség van. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, többek között hangulati zavarral kell számolnunk. A dohányzás, az alacsony C- és E-vitamin-, illetve béta-karotin-szint oka lehet a szürkehályog kialakulásának. A kalcium és magnézium pozitív hatással van a szív- és keringési rendszerre. A vérnyomás kordában tartása csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A dohányzás, a magas zsírtartalmú étrend szívkoszorúér-elmeszesedéshez vezethet. Idősebb korban az immunrendszert szükséges megtámogatni kevesebb zsír, sok gyümölcs, zöldség, rost, B6-, C- és E-vitamin, cink és szelén fogyasztásával. A tápanyaghiány oka lehet a szenilitásnak, ezért lényeges, hogy idősebb korban is gondoskodjunk szervezetünk vitamin és ásványianyag-szükségletének kielégítéséről.

A másik mítosz, hogy öregkorunkban le kell mondanunk a finom falatokról és csak a diétás étrend a helyes. Nos, az igaz, hogy az egészséges táplálkozás sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amellyel vitaminokat és ásványi anyagokat tudunk a szervezetünkbe bevinni. Viszont az egészséges táplálkozás egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne ehetnénk finom falatokat. Lehet ilyen ételeket is fogyasztani, de jobb, ha ezt csak mértékkel tesszük. Idősebb személyeknél többnyire sok tényező miatt alakul ki tápanyaghiány és ezzel együtt a kognitív funkciók csökkenése. Az okok szerteágazók lehetnek, például krónikus betegség, nem megfelelő mentális és fizikai állapot, egyes gyógyszerek. Az is előfordulhat, hogy az idős személynek nem megfelelő a fogsora, vagy nem érzékeli az ételek ízét kellőképpen, vagy elfelejt enni, ezért alakul ki nála tápanyaghiány. Az öregedés az anyagcserét is megváltoztatja, illetve egyes tápanyagoknak a felszívódása nem lesz megfelelő. Ezek pedig már okozhatnak időskori szenilitást.

Az öregkor nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy fogatlanul mosolygunk a világra. Ha valakinek fontos fiatal korában fogainak ápoltsága és a hiánytalan fogazat, akkor ez időskorban sem fog megváltozni, vagyis az életkor még nem lesz indok arra, hogy valaki a fogazatát elhanyagolja. Nyilván ebben a korban jobban oda kell figyelni például a fogínybetegségekre vagy a fogínygyulladásra, és érdemes az orális egészségre kiemelt figyelmet fordítani, illetve a fogászati rendelőt rendszeresen felkeresni. Törekedni kell a rendszeres szájhigiéniára, vagyis a rendszeres száj- és fogápolásra. Cserélje fogkeféjét kéthetente és használjon olyan fogkrémet, amely gyógyírt jelent az adott problémájára. A fogselyem és a szájvíz rendszeres használata is elősegíti, hogy fogaink minél tovább egészségesek maradjanak. A dohányzás, a csökkent immunitás, a rossz étkezési szokások, a stressz és egyes immunszupresszív szerek is elősegítik a fogak állapotának romlását.

Sokan azt gondolják, hogy öregkorban már túl késő elkezdeni életmódot váltani és a betegségek kialakulása után jobb is, ha inkább a korábbi életmódjukat folytatják. Nyilván a betegségek megelőzésére kellene minden korosztálynak törekedni, és ennek érdekében a lehető legjobb megoldás az egészségtelen életmóddal felhagyni. Azonban az időskorban elkezdett rendszeres mozgás vagy a dohányzás abbahagyása is pozitívan hat a szervezetre és még sok olyan betegség visszafordítható vagy megelőzhető, amelyek a korábbi életvitelnél nagy eséllyel kialakultak volna. A rendszeres testmozgás például csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, de az idősebbek személyeknek megerősödhet a szívük, a csontozatuk és az izomzatuk, fokozódhat a hangulatuk és csökkenhet az időskorban bekövetkező elesések és balesetek kialakulásának a kockázata is. A dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás jelentősen javítani képes az életminőséget.

Az öregedés elkerülhetetlen, de a rossz egészségi állapot kialakulását igenis megelőzhetjük. A rendszeres testmozgás, a tápláló ételek hozzásegíthetnek bennünket az egészséges és derűs öregkorhoz. Bizonyos gyógynövények és fűszernövények - például a kurkuma - beépítése az étrendünkbe fokozni tudják az általános jólétünket és a közérzetünket.
Forrás: Link
pacsakute, 2020. február 02. vasárnap, 22:24
Címkék: öregedés mítoszai, négy mítoszt, állítások igazak, idősebb személyek, leghétköznapibb dolgokat, mentális funkciók,
Kommentek
Peter Jackson a Beatlesről készít dokumentumfilmet
terjedelmében. Eredetileg azért, hogy majd egy külön adást vágjanak belőle a tévé számára, de közben változott a terv, és dokumentumfilm született belőle.

Az eredeti dokumentumfilm azért vált különösen izgalmassá a Beatles-rajongók számára, mert abban kerestek magyarázatot arra, miért bomlott fel a banda röviddel a felvétel után. Jackson szerint a forrásanyagból ennél sokkal dinamikusabb portré bontakozik ki. Mint hangsúlyozta, maga is meglepődött, mennyire eltér a valóság a körülötte kialakult mítosztól.

A rendező elmondta, hogy a Michael Lindsay-Hogg által a banda szétszéledése előtt 18 hónappal készített dokumentumfilm felvételei és hanganyaga olyan, mintha kincsekre bukkant volna. "Persze voltak drámai pillanatok, de korántsem olyan ellentétek, mint ami elterjedt. Ahogy az ember Johnt, Pault, George-ot és Ringót látja együtt dolgozni, a ma már klasszikusnak számító számokat alkotni, az nemcsak magával ragadó, de mulatságos, felemelő és meglepően bensőséges" - fogalmazott.

Peter Jackson
velemenyezd, 2019. január 30. szerda, 15:21
Szeresd magad úgy, mintha az életed múlna ezen
és más a gyakorlatban megvalósítani. Anita szerint a legtöbben olyan kultúrákból származunk, ahol nem szokás magunkat szeretni, és gyakran azt érezzük, hogy megítélnek, ha önmagunkat tesszük az első helyre. Olyan, mintha egy fordított világban élnénk, ahol pont az ellenkezőjét tanítják annak, ami valóban segít nekünk. Következzen néhány olyan tévhit, amely a szerző szerint visszatart minket attól, hogy teljes életet éljünk:

1) Magunkat szeretni önző dolog
Ahhoz, hogy eloszlassuk ezt a mítoszt, először vizsgáljuk meg az ellenkezőjét. Milyenek vagyunk, amikor nem értékeljük magunkat? Értéktelennek érezzük magunkat, olyannak, akit nem lehet szeretni, és olyanná válunk, mint a koldusok, mert a bennünk levő űrt másokkal akarjuk betölteni.,,Én is ilyen -rászoruló- voltam: szükségem volt mások elismerésére ahhoz, hogy értékesnek érezzem magam - vallja Anita. - De most már rájöttem arra, hogy ha szeretjük saját magunkat, nincs szükségünk mások elismerésére ahhoz, hogy azok legyünk,
irmus, 2016. június 14. kedd, 08:46
„Szeresd magad úgy, mintha az életed múlna ezen”
a gyakorlatban megvalósítani. Anita szerint a legtöbben olyan kultúrákból származunk, ahol nem szokás magunkat szeretni, és gyakran azt érezzük, hogy megítélnek, ha önmagunkat tesszük az első helyre. Olyan, mintha egy fordított világban élnénk, ahol pont az ellenkezőjét tanítják annak, ami valóban segít nekünk. Következzen néhány olyan tévhit, amely a szerző szerint visszatart minket attól, hogy teljes életet éljünk:

1) Magunkat szeretni önző dolog

Ahhoz, hogy eloszlassuk ezt a mítoszt, először vizsgáljuk meg az ellenkezőjét. Milyenek vagyunk, amikor nem értékeljük magunkat? Értéktelennek érezzük magunkat, olyannak, akit nem lehet szeretni, és olyanná válunk, mint a koldusok, mert a bennünk levő űrt másokkal akarjuk betölteni.,,Én is ilyen »rászoruló« voltam: szükségem volt mások elismerésére ahhoz, hogy értékesnek érezzem magam - vallja Anita. - De most már rájöttem arra, hogy ha szeretjük saját magunkat, nincs szükségünk mások elismerésére ahhoz, hogy azok
klementinagidro, 2015. december 07. hétfő, 11:29
NOVEMBER 26. – BABITS MIHÁLY SZÜLETÉSNAPJA – 188
gimnázium tanára volt.1909-ben jelent meg első verseskötete (Levelek Iris koszorújából). Ars poeticáját a kötet nyitóversében (In Horatium) fogalmazta meg. Pesszimizmus jellemzi kötetzáró ars poeticáját (A lírikus epilógja, 1903). Második kötetének (Herceg, hátha megjön a tél is!, 1911) eredetileg a Klasszikus álmok címet szánta. Ezek az álmok jórészt Fogarason szövődtek, ahol megtanult görögül, s a hellén szerzők mellett romantikus-szecessziós angol költőket (kivált Swinburne-t) olvasva hozta létre, görög mítoszt megelevenítő drámai költeménye (Laodameia, 1910-11) mellett, megannyi görögös versét.
1911-ben Újpestre helyezték. 1912 nevezetes munkástüntetésének, a vérvörös csütörtöknek emléket állító Május huszonhárom Rákospalotán soraiban fölsejlik a forradalom nemzeti szellemű víziója. A magyarság ártatlanságába vetett hitének jegyében tört föl nagy, háborús verse (Miatyánk, 1914). A világháborút űzött vadként élte meg. A Játszottam a kezével (1911-15) utolsó három soráért hírlapi hajsza
akiram45, 2015. november 26. csütörtök, 08:59
Megkezdődött a 43. Tokaji Írótábor
szükségességének megfogalmazásához, és töretlenül teszi a dolgát a rendszerváltás óta is - tette hozzá az Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János jelezte, hogy a jó irányt igazolják az időként heves viták viharai, de "Tokaj bárkája ellenáll a magasra csapó hullámoknak, menti tovább az értékes gondolatokat, egy jobb és nemesebb világ fogantatásához".

Az idei, a nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában témacímet viselő tanácskozással kapcsolatban Szentmártoni János hangsúlyozta: a mítoszt, az idők méhéből fakadó eredettörténetet nem lehet kiradírozni egy nemzet kollektív tudattalanjából annak ellenére sem, hogy a 20. század második felében jelentős kísérletek történtek, hogy a magyarok az emlékét is elfelejtsék annak, "honnan jöttünk, kik vagyunk és hová tartunk".

Szavai szerint a rombolás mértékét ma még nehezen lehet felmérni, mivel a rendszerváltozás nem vetett véget a folyamatnak, csak új mederbe, a globalizáció medrébe terelte azt. Ezzel, ha tetszik, ha nem, kezdeni kell
velemenyezd, 2015. augusztus 12. szerda, 16:02
Érdekességek-furcsaságok
alkotóeleme oldja a zsírt) vagy alkoholt inni.

Csak az emberek egyharmada képes egyszerre csak az egyik fülét mozgatni.

A rádiumot felfedező Marie Curie 1934 július 4-é halt meg - sugárfertőzésben.

Ha 100 000 emberi hajszálból kötelet fonnánk, az több, mint 12 tonnát bírna el.

Leonardo da Vinci javasolta először a látásjavításra a kontaktlencséket, 1508-ban.

Az egy téveszme, hogy ha valaki a sötét szobában nézi a televíziót, akkor romlik a szeme. Ezt a mítoszt az 50-es évek elején teremtették üzleti céllal - nevezetesen a lámpák forgalmát akarták vele növelni.

Egy több, mint 80000-es mintán végzett felmérés szerint azok között az amerikai nők között, akik mértékletesen fogyasztanak alkoholt, fele akkora a szívinfarktus veszélye, mint absztinens társaik esetében.

Orville Wright volt az első pilóta, aki halálos repülőbalesetet szenvedett.

A Nobel-díjat Alfred Nobel (aki egyébként a dinamit feltalálója) azért alapította,
anna4459, 2015. február 10. kedd, 21:21
Képek, videók
Az öregedés
katalinkohut
2017. március 13. hétfő, 06:28
0 Kenéz az öregedésről ír
lovaszmarika
2016. november 07. hétfő, 12:34
Öregedés.jpg
sznejuci
2016. április 08. péntek, 14:59
sztárok öregedés 2 2015.j
charlotteani
2016. március 18. péntek, 00:29
Öregedésre taló tünet
sanci81
2015. december 08. kedd, 17:25
az öregedésről 9.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 8.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 7.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 6.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 5.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 4.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
az öregedésről 3.JPG
feviroza
2015. november 02. hétfő, 17:42
Mitoszt iszok!
baloghneeva
2007. január 29. hétfő, 19:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.