Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:21 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Varga: Magyarország jobban teljesít, a költségvetés is jobban teljesít
Budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénteken elmondta, tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszere 397,3 milliárd forint többlettel zárt.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette: a tavalyi egész éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forintra rúghatott az előzetes adatok alapján. Azt is közölte, a tavalyi év végére 71 százalékra mérséklődhetett a GDP-hez mért államadósság, amely 2017 végén 73,3 százalék volt. Az Eximbank nélkül a GDP-arányos államadósság mértéke 69,2 százalékot mutat - jelezte a PM államtitkára.

A legutóbbi adatok tükrében a foglalkoztatási ráta most 69,8 százalékon áll, a munkanélküliségiráta pedig a 2010-es 11,5 százalékról 2018-ban 3,6 százalékra esett vissza.

A miniszter az adatokat úgy kommentálta, hogy Magyarország jobban teljesít, és a költségvetés is jobban teljesít.

A pénzügyminiszter kiemelte: ezek a makrogazdasági számok is mutatják, hogy eredményesek a kormányzati intézkedések, és érdemben járultak hozzá a gazdaság 5,2 százalékos teljesítményéhez 2018 harmadik negyedévében. Ezzel a tavalyi első három negyedévben 4,9 százalék volt a GDP bővülése, ami az év egészére az előzetes várakozásokat is meghaladóan 4,6 százalékot érhetett el - ismertette Varga Mihály.

A tárcavezető rámutatott: a gazdasági bővülés hátterében számos tényező, köztük a hatéves bérmegállapodás, az otthonteremtés minden eddiginél jelentősebb támogatása, illetve a gazdaságfehérítő intézkedések állnak, egyúttal a tavalyi egész évet fegyelmezett fiskális politika jellemezte.

A pénzügyminiszter kiemelte: ezt azért is érdemes megjegyezni, mert 2018-ban választások voltak Magyarországon, a konzervatív magyar kormányok érdeme, hogy akkor is fegyelmezett költségvetési politikát folytatnak, ha választási év van, ezzel szemben a balliberális kormányok alatt választási évben mindig megugrik a hiány.

A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés adóbevételei az adócsökkentések mellett is jelentősen tudtak emelkedni, 2018-ban általános forgalmi adóból mintegy 403 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból több mint 257 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 266 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból közel 90 milliárd forinttal több folyt be, mint 2017-ben.

Ismertette: tavaly mintegy 1430 milliárd forintot utalt át az Európai Unió többek között a Széchényi 2020 program megvalósítására. Ezzel szemben tavaly az uniós kiadások több mint 1886 milliárd forintot értek el, a költségvetés pedig továbbra is megelőlegezi a kifizetéseket - hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: egyedül decemberben 890 milliárd forint uniós forrást utalt át Brüsszel Magyarországra.

Emellett tavaly a gyermeket nevelő családok támogatása mellett az idősek is számíthattak a kormányra: a nyugdíjak megőrizték vásárlóerejüket, valamint Magyarország történetében másodszor nyílt lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére.

Az államháztartás központi alrendszerén belül 2018 egészét tekintve a központi költségvetés 1368,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 83,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 7,6 milliárd forintos többletet mutattak - részletezte Banai Péter Benő.

A költségvetésért felelős államtitkár hozzátette: a múlt év végén az egyes kiadási előirányzatoknál jelentkező megtakarítások lehetőséget adtak arra, hogy a kormány - a jogszabályok szerint biztosított jogkörében eljárva - forrásokat csoportosítson át számos területre. Ez azonban nem veszélyeztette sem a hiánycél biztonságos tartását, sem az államadósság további csökkentését. A kormányzati szektor GDP-arányos uniós módszertan szerinti pontos hiánya legkorábban március végén lesz ismert - mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: a PM szakértői most azzal számolnak, hogy az uniós módszertan szerinti államháztartási hiány 2018-ra 800-850 milliárd forint között lesz.

Az MTI kérdésére Varga Mihály elmondta: 2019 június 30-ig várhatóan elindul a nyugdíj-előtakarékossági állampapír.

A pénzügyminiszter úgy ítéli meg: a tavalyi jelentős bruttó bérnövekedés kétharmad részben a fogyasztást bővítette, de egyharmad részük a megtakarításokat növelte, így van tér arra, hogy nyugdíjbiztosításokra kötött szerződések mellett a jövőben a nyugdíj-előtakarékossági államkötvényekben is jelentős megtakarításokat halmozzanak fel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:51
Címkék: Varga Mihály, Banai Péter Benő, Európai Unió, Brüsszel Magyarországra, államháztartás központi, tavalyi egész,
Kommentek
PM: megjelent a minőségi adatszolgáltatásra ösztönző önkormányzati pályázat
Az államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: a hatékony költségvetési tervezéshez elengedhetetlen, hogy minél teljesebb kép alakuljon ki a közpénzből gazdálkodó szervezetek tevékenységéről.

Az elmúlt évekhez hasonlóan azon települések elismerésére nyílik lehetőség, melyek határidőre és kellő alapossággal nyújtották be a 2018-ra vonatkozó költségvetési beszámolót és mérleget - ismertette Berczik Ábel. Hozzátette: az így sikeresen pályázó önkormányzatok egy szakmai teszt eredménye alapján kaphatják meg a támogatási összegeket az arányossági szempontok figyelembevételével.

A korábbi nagy érdeklődésre való tekintettel az idei évben elnyerhető keretösszeg másfélszerese annak, amelyet tavaly különített el erre a költségvetés. Ennek a még 2015-ben életre hívott kezdeményezésnek is köszönhető, hogy napjainkra egyre több helyi önkormányzat tesz eleget sokkal pontosabban adatszolgáltatási kötelezettségének - mutatott rá
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 15:21
Fővárosi Közgyűlés - Döntöttek a forrásmegosztásról
nagyobb összegről rendelkezhet a főváros és kerületei.

Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere - a korábbi négy évhez hasonlóan - ezúttal is a forrásmegosztás számításának újragondolását szorgalmazta. Szerinte ugyanis a jelenlegi, a korábbi években kialakított rendszer kor- és szakszerűtlen, mivel nem számol az önkormányzatok időközben megváltozott feladataival. Azt kezdeményezte, hogy a jövőben lakosságszám alapján történjen a források szétosztása.

Kovács Péter, a közgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, a XVI. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) válaszában úgy fogalmazott, a jelenlegi forrásmegosztás bár lehetne jobb - például figyelembe vehetné a kezelt utak számát és több egyéb más tényezőt -, mégis sokkal igazságosabb, mint a korábbi. A kormánypárti politikus - a később ismét szót kérő Bagdy Gáborhoz hasonlóan - ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a forrásmegosztásról törvény rendelkezik, amelyen a közgyűlésnek nem áll módjában változtatni.

Tarlós István
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 15:12
Horváth Ildikó: a kormány segíti a betegeket és a rászorulókat
megosztható, de visszamenőleg is igénybe vehető, tehát akinek a betegségét két-három évvel korábban diagnosztizálták, azok is érvényesíthetik visszamenőlegesen a kedvezményt. Ebben az esetben az akkori minimálbér után jár az öt százalék - tette hozzá.

Az adókedvezmény 2010 óta nő, hiszen évről évre emelkedik a minimálbér összege - tette hozzá.

Izer Norbert elmondta azt is, hogy 2017-ben 217 ezren éltek a különböző betegségek után járó adókedvezmény lehetőségével, ami 15,7 milliárd forintot jelent költségvetési szinten. A 217 ezer igénylő harmada adóelőlegként igényelte a kedvezményt, kétharmaduk pedig az éves adóbevallásában érvényesítette.

A teljes érintetti körről nincs információja, de valószínűleg jóval többen élhetnének az adókedvezmény lehetőségével, mint amennyien jelenleg igénylik - mondta.

Horváth Ildikó ehhez hozzátette: szeretnék, ha mind az érintettekhez, mind a kezelőorvosokhoz eljutna az adókedvezmény igénylésének lehetősége, és erre utóbbiak felhívnák pácienseik
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 14:02
Európai Bizottság: komoly biztonsági kockázatot jelentenek az úgynevezett aranyútlevél- és aranyvízum-programok
tagország, hanem egyúttal az Európai Unió állampolgárává is válnak, az azzal járó minden joggal, köztük a szabad mozgással és a belső piaci hozzáféréssel együtt. Azaz ezen országok olyasmit árulnak, ami nem az övék" - mutatott rá.

Dimitrisz Avramopulosz, az EB uniós belügyekért és polgárságért is felelős tagja arról számolt be, hogy az aranyvízum-programok elég különbözőek. Vannak, amelyek keretében állampapírt, ingatlant kell vásárolni, munkahelyeket teremteni vagy egyszeri hozzájárulást tenni a költségvetéshez. Eltér az is, hogy mekkora beruházást kell eszközölni, egyes államokban már 100 ezer euró alatti összeg is elegendő, máshol viszont ötmillió eurót kell befektetni. A legtöbb hasonló program keretében rövidtávú, 6 hónapos vagy 1-2 éves letelepedési engedélyt kínálnak, de van példa 3-4-5-10 évesre is, utóbbiak ráadásul gyakran végül az állampolgárság megszerzéséhez vezetnek.

"Nem szabad kockára tenni az elmúlt évek közös eredményeit a biztonság és a határvédelem megerősítése terén. Az uniós
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 13:31
Az MNASZ elnöke szerint kiemelkedően sikeres évet zárt a hazai autósport
eredménnyel zárja a tavalyi évet annak ellenére, hogy kiemelkedően magas támogatást nyújtottak a tagoknak, versenyzőknek, rendezőknek. Hozzátette, hogy az MNASZ saját tőkéje az elmúlt években folyamatosan gyarapodott, de a korábbi esztendőkhöz képest jóval magasabb összegű támogatások nyújtása ennek a növekedésnek az ütemét lelassította.

"Tavaly januárban elnökségi határozatban rögzítettük, hogy a szövetség gazdálkodása során keletkezett eredmény 90 százaléka minden évben a tehetséggondozó program költségvetésébe kerül. Első alkalommal a 2018-as évben került kiírásra a program pályázata, amelynek során több mint 40 pályázót tudtunk támogatni, összesen több mint 10 millió forint értékben" - mondta a sportvezető, hozzátéve, hogy tavaly decemberben az is eldőlt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) benyújtott sikeres pályázat eredményeként a minisztérium további 11,7 millió forint összegű támogatást biztosít az MNASZ-nek. Erre hamarosan pályázati felhívás keretében nyújthatják be igényüket a
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 09:01
PM-államtitkár: Kelet-Közép-Európa továbbra is az Európai Unió gazdasági motorja
brüsszeli Ecofin-ülés fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU-program is.

Az államtitkár az unió jelenlegi gazdasági helyzetéről tartott beszámolót ismertetve elmondta: az EU27 növekedési képessége várhatóan gyengül a megelőző években tapasztaltakhoz képest, 2019-re és 2020-ra átlagosan 2, az euróövezetben ennél alacsonyabb, 1,9-1,7 százalékos növekedést jeleznek előre.

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban - szögezte le Gion Gábor arra utalva, hogy a decemberi Eurocsúcson elfogadott határozat értelmében az Eurogroup megkezdi az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását.

Kiemelte: a tárgyalások során a magyar álláspont, hogy az uniós költségvetésen belül létrehozandó költségvetés csakis teljes EU 27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve születhessen meg, és ne járhasson a Magyarország számára elsődleges
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 19:02
Nagykövetekkel tárgyalt Nagy István agrárminiszter
folytatott megbeszélésen arról beszélt, hogy Budapest és Párizs hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással a mezőgazdasági és környezetügyi együttműködések területén.

A magyar mezőgazdaság legfőbb feladata a feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése, a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztése - fejtette ki a miniszter.

Nagy István jelezte, az idei év legfontosabb témája a közös uniós agrárpolitika (KAP), amelynek költségvetésén és részletszabályain egyaránt sok múlik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is erős KAP-ban érdekelt. Hozzátette: az együttműködés keretei közt kialakított új támogatási rendszer mintegy 9 milliárd euró közvetlen termelői segítséget jelent a szektornak 2020-ig. Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.

Szaúd-Arábia nagykövetével az agrár-külkereskedelemről, a magyarországi befektetések és a biztonságos
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 18:02
Novák: nemzeti konszenzus van a családok védelmét szolgáló és segítő lépések tekintetében
Novák Katalin közölte, a válaszok megerősítették, hogy a magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják, nem a bevándorlásban, a migráció támogatásában.

Szintén komoly támogatottságot kapott az a felvetés, amely szerint fontos összekötni a családtámogatásokat a munkával, valamint az is, hogy a gyereknek joga van szerető édesapához és édesanyához - ismertette az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, a konzultáción keresztül feladatot is kaptak az emberektől, ezért a következő hetekben olyan döntések születnek majd, amelyek tovább bővítik a családtámogatási rendszert.

Az államtitkár közlése szerint a legnagyobb arányban a gyerekek védelmével, biztonságával kapcsolatos kérdésre érkezett igenlő válasz. Ez alapján jól látszik, hogy ebben a kérdésben az államnak komoly feladatai vannak - mutatott rá. Hozzátette, a magyar emberek további feladatként jelölték meg azt is, hogy a fiatal házasokat életük közös megkezdésekor kiemelten kell támogatni, így
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 17:22
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.