Belépés
2019. március 25. hétfő | 13. hét | 84. nap | 19:30 | Irén, Írisz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A köles jótékony hatásairól



A köles a Közel- és Távol-keleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb.

A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz!
Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen!

Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz. Lúgosító táplálék, ami a gabonafélék között ritka. Savtúltengésben, reumatizmusban, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhidrátot. Nem hizlal. Adjuk ráknál, daganatnál. A hántolás sem fosztja meg tápértékétől.

A gabonafélék királya, fiatalító szer.
- A köleskása elkészítése: 1 csésze hántolt kölest 3-4 csészényi vizet, fél kávéskanálnyi mézet, fél csésze porított lefölözött tejet jól záródó tűzálló edénybe tesszük, Kis lángon sütőben 3 óra hosszat sül.
- Sós vízben 15-20 perc alatt készre fő, mártásokhoz, szaftos feltéthez ajánlom.
Forrás : Link

Más forrás szerint :
a gyomor legjobb barátja
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását. Fogyasztása böjtöléskor is (éppen tisztító hatása miatt) ajánlott. A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosít. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Tehát tessék mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak is kölest enni, főleg tél elején, amikor fel kell turbózni a szervezetünket.
Forrás : Link

Más forrás szerint :
köles jótékony hatásai szervezetünkre
Könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező gabona. Tele van ásványi anyagokkal, melyek erősítik az immunrendszert, a csontokat és a fogakat, jótékony hatással vannak a fogzománcra. Továbbá, szépítik a hajat, és a körmöket is. Fehérjében gazdag, így vegetáriánusok számára is kiváló táplálék.

Kitűnő forrása a magnéziumnak, amely ásványi anyag több, mint 300 enzim működésében vesz részt, többek között a glükóz és inzulin szekrécióért felelős enzimekében is, így fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében. Védi a szív egészségét is, ugyanis a magnézium fontos szerepet tölt be a vérnyomás csökkentésében, a szívinfarktus, az érelmeszesedés és a stroke megelőzésében. Ezen kívül a köles gazdag a szintén szív védelmét biztosító káliumban. Ez az ásványi anyag értágító hatású, szintén a vérnyomás szabályozásában, valamint a keringési rendszer optimális működésében vesz részt.

A köles bővelkedik rostokban. Friss kutatások szerint a rostok rendszeres fogyasztása a mellrák megelőzésében fontos szerepet tölt be. Körülbelül 50%-kal csökkenthetik az esélyét a mellrák kialakulásának azok a nők, akik naponta legalább 30 gramm rostot fogyasztanak. A rostok fogyasztása mellett azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű (2-3liter/nap) folyadék fogyasztásáról sem. Ha ennél kevesebbet iszunk, előfordulhat, hogy negatív hatást érünk el, ugyanis ekkor a rostok nem tudnak kiürülni, kellemetlen hasi panaszokat okozhatnak. A rostok továbbá hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, segítenek megelőzni a székrekedést, felesleges gázképződést, puffadást és az ezekből eredő hasi görcsöket. Javítják a tápanyagok felszívódását és csökkentik súlyosabb emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is, mint például gyomorfekély, vastagbélrák.

Antioxidánsai amellett, hogy semlegesítik a szervezetben keletkező káros szabad gyököket, segítenek megszabadulni, az elsősorban a májban és vesében felhalmozódó, méreganyagoktól. Az antioxidánsok közül a kölesben leginkább a kvercetin, kurkumin, ellagsav és egyéb katekinek fokozzák a kiválasztási folyamatok és a semlegesítő, enzimatikus aktivitást.
Egyes kutatások alapján feltételezhetjük, hogy a köles rendszeres fogyasztása javítja az életminőséget gyermekkori asztmában és megakadályozza annak előre haladását. Ezzel kapcsolatos kutatások még további vizsgálatokat igényelnek, azonban az elmondható, hogy lényegesen kevesebb zihálás és asztmás roham figyelhető meg azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen sok kölest esznek.
Forrás : Link

Megjegyzésem :
A hántolt kölest leöblítem, kb háromszoros mennyiségű vizet öntök rá, teszek bele őrölt köménymagot, vegetát, néha porrá őrölt gyógynövényeket egy órát hagyom ázni- utána kb 20 perc alatt készre főzöm, ha gyümölcsök mellé akarom akkor vegeta helyett mézet teszek hozzá . ha önmagában esszük kb két merőkanálnyit este, akkor látványosan szép lesz tőle az arcbőrünk reggelre ( CzI)
pacsakute, 2019. január 09. szerda, 11:09
Címkék: köles jótékony, gabonafélék közül, köles teljes, csésze kölesben, gabonafélék között, gabonafélék királya,
Kommentek
A kölesről jó tudni
csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.
A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink... és még sorolhatnánk.

Jótékony hatások:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
- a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
- mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a
pacsakute, 2018. január 18. csütörtök, 22:06
A köles
bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.

A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink... és még sorolhatnánk.

Jótékony hatások:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
- a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
- mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő
irmus, 2018. január 17. szerda, 08:38
5 szuperétel nőknek
tápanyagban gazdag gabona. Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle,

Miért egyél rendszeresen kölest nőként?

Hajhullás

Az egyetlen gabona, amiben teljes értékű fehérje található. Telítetlen zsírsavakban is gazdag. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül szépségápolás szempontjából a szilícium fontos. A szílicium hajerősítő, csonterősítő, kötöszöveterősítő.

Jótékonyan hat a gyomorra, erősíti a vesét is. Vese- és hólyaggyulladás esetén rendszeres fogyasztása javasolt, a lép gyógyszereként ismerik.

A migrénes rohamok számát csökkenti.

Hogyan készítsd el?

A köles nem igényel előzetes áztatást. Alaposan át kell mosni. Sokan nem szeretik az “illatát", ilyenkor én azt tanácsolom, hogy az átmosott kölest kevés zsíradékon pirítsuk át, és így főzzük meg. Minimum 3x mennyiségű vízzel kell elkészíteni. 15 perc alatt elkészül,
irmus, 2017. október 29. vasárnap, 08:37
Félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi templom felújítását
Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, ebből a támogatásból befejeződhet Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának évek óta tartó, teljes körű a felújítása.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a Szentgotthárdon és környékén élő szlovén kisebbség kulturális és hitéleti tevékenysége erősíti a magyar nemzetet, és jótékony hatással van Magyarország és Szlovénia kapcsolatára is.

Az államtitkár a választókerület kisebb településeinek egyházi fejlesztéseiről elmondta, a csipkereki templom kilencmillió, a táplánszentkereszti plébánia négymillió forint támogatást kap felújításra, a szentpéterfai vörös nagytemplom tornyának felújítására szintén négymillió forintot, az őrimagyarósdi evangélikus egyházközség gyülekezeti termének felújítására pedig 1,5 millió forintot ad a kormány.

Kissné Köles Erika szlovén
velemenyezd, 2017. április 12. szerda, 11:21
Candida diéta
továbbá léteznek olyan készítmények, melyek siettetik ezt a folyamatot, segítve a hasznos baktériumoknak, hogy minél nagyobb számban ismét részt vehessenek a szervezet védelmében.
3-6 hónapos diéta

Miután általában mi magunk idézzük elő a bajt, így szerencsére sokat tehetünk azért, hogy egészségünk ismét helyreálljon. Rendelkezésre állnak különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők, sőt hüvelyöblítő folyadékok is. A hüvely baktériumflórájának helyreállításában jótékony hatású, ha vízzel kissé felhígított, élőflórás natúr joghurttal végzünk hüvelyöblítést.
Ugyanilyen fontos a speciális diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.

Betartandó szabályok

A Candida albicans elsősorban
faciendum, 2016. szeptember 30. péntek, 12:00
42 nap alatt megöli a rákos sejteket
gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

,,Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai - pl. a betain glükozid - pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét."
Prof. dr. Török Szilveszterhttp://nepgyogyaszat.hu/

A céklalé jótékony hatásai a vérnyomás betegségre

Az amerikai Szív Szövetség folyóiratban jelent meg, hogy a céklalé bizony érzékelhetően csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében! Ez a természetes "gyógyszer" nem egy gyógyszergyári termék sok mellékhatással, a legjelentősebb - és látványosabb - mellékhatás az narancssárga vizelet.

A kutatók azt találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik ittak napi 2,5 dl céklalét, azoknál a vérnyomás átlagosan 10 Hgmm-el
sanci81, 2016. augusztus 23. kedd, 18:51
Őszintén a rákról
kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

,,Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai - pl. a betain glükozid - pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légző fermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét."
Prof. dr. Török Szilveszterhttp://nepgyogyaszat.hu/

A céklalé jótékony hatásai a vérnyomás betegségre

Az amerikai Szív Szövetség folyóiratban jelent meg, hogy a céklalé bizony érzékelhetően csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében! Ez a természetes "gyógyszer" nem egy gyógyszergyári termék sok mellékhatással, a legjelentősebb - és látványosabb - mellékhatás az narancssárga vizelet.

A kutatók azt találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik ittak napi 2,5 dl céklalét, azoknál a vérnyomás átlagosan 10 Hgmm-el csökkent.A
tripike, 2016. július 20. szerda, 06:24
Képek, videók
A gyaloglás hatásai.jpg
pacsakute
2018. március 16. péntek, 10:05
viz-hatasai.gif
sz719eszter
2017. november 26. vasárnap, 17:26
Az üdítő hatásai.jpg
pacsakute
2015. november 27. péntek, 17:51
Az ülés ártalmas hatásai.
pacsakute
2013. július 21. vasárnap, 17:05
Fokhagyma jó hatásai.jpg
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:41
Gyömbér jó hatásai.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:27
A narancslé hatásai :-)
tornyost
2008. május 28. szerda, 23:06
a dohányzás káros hatásai
mezixy
2008. január 23. szerda, 20:34
Vilmos-Katalin-jótékon ysá
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:38
Jótékony célra 021.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 020.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 019.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 017.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 016.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 015.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.