Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 05:50 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rebarbara gyógyhatásai



A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönitették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán rákos sejteket ültettek be. - ebben az esetben azt vették észre hogy, a tüdőben a rosszindulatú daganatok 11 nap után lelassították fejlődésüket.

A rebarbara magas rosttartalma miatt híres,(2g/100g növény) ami serkenti az emésztést és a bél perisztaltikát. Egy nagyon hatásos méregtelenítő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C -vitamint és káliumot, ezért klimaxban lévő hölgyeknek is ajánlják.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a rebarbara jótékony hatásait: gyógynövényként a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják, de foszforban és kálciumban (86mg/100g) gazdag gyökere erősíti a fogakat és a csontrendszert is. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.

A rebarbara nyersen elfogyasztott szára koleszterin csökkentésre ajánlott - a kutatások során kimutatták, hogy azok a személyek akik négy héten keresztül minden nap nyers rebarbara szárat fogyasztottak, az össz koleszterin értékük 8%-al, az LDL (rossz koleszterin) szint pedig 9%-al csökkent. Fanyar íze miatt összehúzó hatással bír, alkoholos kivonatát pedig fájdalomcsillapítóként használják különböző panaszok enyhítésére.

A rebarbarát több féleképpen fogyaszthatjuk: nyersen, szirup, pép, por, tinktúra, vagy tea formában.

A rebarbara-péppel az aranyeret szokás kezelni.

A rebarbara teát felaprított gyökértörzsből készítjük: a gyökértörzset összeaprítjuk, majd forró vizet öntünk rá, 15 percet állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható. Egy csészényi teához fél teáskanál aprított rebarbara gyökér szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. Rebarbarás kúrát nem szabad két hétnél hosszabb ideig tartani!

A rebarbara növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez vagy más levesekhez. Főzni tilos! Mivel igen gazdag oxálsavban.

NE fogyasszanak rebarbarát azok a személyek akik akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küszködnek. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem ajánlatos adni ebből a növényből. Nem fogyaszthatják terhes anyák és szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.
Forrás: Link
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:17
Címkék: Amerikai Emory Orvostudományi Intézet, rebarbara számos, rebarbarát tanulmányozták, olyan piros, olyan fehérje, rákos sejtek,
Kommentek
Ganoderma gyógyhatásairól
Ganoderma, avagy egy ősi orvosság a modern kor emberének!

A Ganoderma lucidum gomba, magyarul pecsétviaszgomba vagy másik nevén reishi a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott gyógygomba.

A kínai orvoslás már több mint 2000 éve használja, így a legrégebb óta ismert gyógygomba is egyben. Az évezredek során sokat bizonyított titkait és hatóanyagait az utóbbi évtizedek modern technológiáját alkalmazó kutatások fedték csak fel. Így a ganoderma gombáról terjedő legendák - miszerint a fiatalság forrása és mindenre gyógyír - visszaigazolásra találtak a modern tudomány mikroszkópjain keresztül.

Évezredes hagyománya ellenére a nyugati világban még nem tőrt be eléggé a köztudatba, bár a legtöbben már hallottuk azt a kifejezést, hogy ganodermás kávé csak nem tudtuk hova tenni, hogy mi is az pontosan.

Japánban és Kínában mind a mai napig hatékonyan használják többek között autoimmun betegségeknél, rák, AIDS és Hepatitis kezelésben.

Orvosi köreikben jól ismert a
pacsakute, 2020. május 25. hétfő, 22:48
A zeller és gyógyhatásai
A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.

A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.

A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.

A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
16,2 kalória
3,5 gramm szénhidrát
0,7 g fehérje
0,2
pacsakute, 2020. május 22. péntek, 22:01
A bór gyógyhatásairól
Mindenki szeretné megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Természetesen más betegséget is, mint például a cukorbetegséget, a demenciát vagy éppen az ízületi gyulladást. A legújabb kutatások szerint egy kevéssé ismert nyomelem, a bór nagyon hatékony lehet a rák megelőzésében és a csontok egészségének védelmében.

Kutatók szerint a bór legnagyobb koncentrációban a csontokban található meg. A bór segítséget nyújt az emberi szervezetnek a D-vitamin előállításában és felhasználásában, amely rendkívül fontos a csontok egészségének megőrzésében. Ezen kívül a bór segít szabályozni a kalcium-, a magnézium- és a foszforszintet is, amelyek fontos szereplői a csontépítésnek. Emellett a bór fokozza az ösztradiol, a csontok egészségével összefüggő hormonszintet is. A bór csökkenti a csontokból a létfontosságú kalcium elvesztését, miközben elősegíti annak az ízületi porcokba történő integrálását, ezáltal mérsékli az ízületek egészségének romlását, az ízületi gyulladás és fájdalom kialakulását.

Egyre
pacsakute, 2020. május 19. kedd, 20:23
A paradicsony gyógyhatásairól
A paradicsom a világon az egyik legelterjedtebb zöldség, saláták, szendvicsek elengedhetetlen alapanyag. Most azonban japán kutatók találtak egy olyan vegyületet a paradicsomban, mely védelmet nyújthat bizonyos érbetegségekkel szemben.

Ennek a bizonyos vegyületnek a legfontosabb szerepe, hogy segít megakadályozni az ún. diszlipidémiát, mely magas vérzsír és koleszterin értékeket jelent.

A diszlipidémia egy kifejezetten sunyi kórkép, hiszen nem okoz különösebb tüneteket, azonban jelenléte súlyos érbetegségekhez vezethet. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a zsírok és a koleszterin felgyülemlését az erekben.

A paradicsomban lévő számos vegyületről eddig is tudtuk, hogy pozitív hatást gyakorol az egészségre. A 9-oxo-octadecadienoic sav azonban elősegíti a zsírsav oxidációt és hozzájárul a zsíranyagcsere megfelelő
pacsakute, 2020. május 14. csütörtök, 08:18
Hagyma-fokhagyma gyógyhatásairól
Manapság sokan jönnek azzal, hogy régebben kevesebb rákos megbetegedés volt. Lehet, hogy van benne igazság. Ennek talán az lehet az oka, hogy nagyszüleink és dédszüleink még nem ettek egészségre káros, feldolgozott élelmiszereket, mivel nem is nagyon volt, illetve saját maguk termelték meg a zöldségeket is. Ilyen zöldség a fokhagyma és a vöröshagyma, amelyeket gyógynövényként is emlegetünk. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres hagymafogyasztás - legyen szó fokhagymáról, vöröshagymáról vagy akár póréhagymáról - jelentősen lecsökkenti a végbélrák kialakulásának a kockázatait. Ez azért is lényeges megállapítás, mivel a végbélrák nők esetében a második, míg férfiak esetében a harmadik leggyakoribb halálozási ok.

A vastagbélrák esetén a legjobb, ha próbáljuk azt megelőzni. Ezt nem tudjuk másként
pacsakute, 2020. május 06. szerda, 23:54
Rozmaring gyógyhatásairól
A Földközi-tenger partvidékén őshonos rozmaring egy illatos örökzöld gyógynövény. Természetesen fűszerként is lehet használni, hiszen íze és illata nagyon jól harmonizál a sült húsokkal. A rozmaring gazdag forrása a B6-vitaminnak, a vasnak és a kalciumnak.

A rozmaring tele van antioxidáns vegyületekkel. Kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Ezek a hatások részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, de a vérkeringést is fokozni tudják.

A rozmaring egyik csodálatos hatása, hogy nagyon hatékony az emésztés javításában. A rozmaring-illóolajjal történő inhaláció pedig a koncentráció fokozásában játszik kiemelkedő szerepet. Azonban nemcsak a koncentráció fokozását segíti elő, hanem a teljesítményt is javítani tudja, illetve a hangulat fokozását is elérhetjük a segítségével.

A rozmaring neurológiai védelmet is biztosít, állítják ezt a szakemberek. A rozmaring
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 23:57
Alma és almahéj gyógyhatásairól
Van egy népszerű mondás: "egy alma naponta távol tartja az orvost". Ez azért van, mert az alma tele van tápanyaggal. Ez a gyümölcs világszerte nagyon népszerű.

De tudtad, hogy az almahéj ugyanolyan tápláló? Az alma héja nagyszerű a bőr és a haj számára, és igazi fogyasztó csodaszer

Az almahéj előnyei
1. Míg az A-vitamin a bőrre és a látásra hat, a C-vitamin a legjobb tápanyag az immunrendszer erősítéséhez. Ugyanez a vitamin nagyon jó a bőrnek is. Az alma héja K-vitaminban és folátokban is gazdag.

2. Az alma héja jó forrása az ásványi anyagoknak. Az Illinois-i Egyetem szerint az alma héja olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, kálium, foszfor, folsav és vas. Az erős csontok és fogak fenntartásához a szervezet ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort használ. Továbbá az almahéj megfelelő mennyiségű cinket, nátriumot és magnéziumot tartalmaz.

3. Az alma héja fontos étkezési rost forrás. Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 17:19
A kurkuma gyógyhatásairól
A kurkumát már évszázadok óta használja az indiai gyógyászat. Indiában gyakran készítenek belőle teát is. Azért használják ezt a gyógynövényt előszeretettel, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így számtalan betegségtől óvhat meg bennünket.

A kurkumát bevethetjük akkor is, ha fogyni szeretnénk, hiszen ez a fűszernövény hatékony a zsírsejtek elégetésében. Mindemellett gyulladást is csökkent, ami általában az elhízott embereket szokta fenyegetni.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását a polifenolok adják, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Jó hír az ízületi gyulladásban szenvedőknek, hogy a kurkuma segíthet csökkenteni nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is, illetve emellett a merevséget és a duzzanatot is minimalizálni tudja. A kurkumával csak óvatosan szabad bánni, mivel a benne található kurkumin gátolhatja a vas felszívódását, amelynek pedig
pacsakute, 2020. május 04. hétfő, 06:51
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Új orvostudomány.png
sarkadykati
2011. március 23. szerda, 07:39
Rebarbara.jpg
pacsakute
2019. október 04. péntek, 18:14
Tenyeres rebarbara.jpg
pacsakute
2018. december 24. hétfő, 21:14
rebarbara_1.png
violaterdik
2014. január 10. péntek, 17:01
rebarbarás pite
ibolya58
2013. április 27. szombat, 14:58
rebarbarás süti.jpg
groszmadel
2013. április 24. szerda, 09:20
rebarbara.jpg
groszmadel
2013. március 22. péntek, 10:58
epres rebarbara lekvár
ibolya58
2012. június 06. szerda, 15:05
rebarbarás csiga !
ibolya58
2012. május 27. vasárnap, 12:27
rebarbara2.jpg
maflika
2011. augusztus 12. péntek, 02:07
rebarbarás habcsókós muff
ibolya58
2011. június 26. vasárnap, 15:33
rebarbarás almás muffin !
ibolya58
2011. május 16. hétfő, 19:19
rebarbaras_retes.jpg
bubszi
2010. december 01. szerda, 04:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.