Belépés
2019. október 17. csütörtök | 42. hét | 290. nap | 09:59 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rebarbara gyógyhatásai



A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönitették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán rákos sejteket ültettek be. - ebben az esetben azt vették észre hogy, a tüdőben a rosszindulatú daganatok 11 nap után lelassították fejlődésüket.

A rebarbara magas rosttartalma miatt híres,(2g/100g növény) ami serkenti az emésztést és a bél perisztaltikát. Egy nagyon hatásos méregtelenítő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C -vitamint és káliumot, ezért klimaxban lévő hölgyeknek is ajánlják.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a rebarbara jótékony hatásait: gyógynövényként a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják, de foszforban és kálciumban (86mg/100g) gazdag gyökere erősíti a fogakat és a csontrendszert is. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.

A rebarbara nyersen elfogyasztott szára koleszterin csökkentésre ajánlott - a kutatások során kimutatták, hogy azok a személyek akik négy héten keresztül minden nap nyers rebarbara szárat fogyasztottak, az össz koleszterin értékük 8%-al, az LDL (rossz koleszterin) szint pedig 9%-al csökkent. Fanyar íze miatt összehúzó hatással bír, alkoholos kivonatát pedig fájdalomcsillapítóként használják különböző panaszok enyhítésére.

A rebarbarát több féleképpen fogyaszthatjuk: nyersen, szirup, pép, por, tinktúra, vagy tea formában.

A rebarbara-péppel az aranyeret szokás kezelni.

A rebarbara teát felaprított gyökértörzsből készítjük: a gyökértörzset összeaprítjuk, majd forró vizet öntünk rá, 15 percet állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható. Egy csészényi teához fél teáskanál aprított rebarbara gyökér szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. Rebarbarás kúrát nem szabad két hétnél hosszabb ideig tartani!

A rebarbara növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez vagy más levesekhez. Főzni tilos! Mivel igen gazdag oxálsavban.

NE fogyasszanak rebarbarát azok a személyek akik akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küszködnek. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem ajánlatos adni ebből a növényből. Nem fogyaszthatják terhes anyák és szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.
Forrás: Link
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:17
Címkék: Amerikai Emory Orvostudományi Intézet, rebarbara számos, rebarbarát tanulmányozták, olyan piros, olyan fehérje, rákos sejtek,
Kommentek
Mák gyógyító hatásairól
Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Mit kell tudnunk a mákról?
Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő.
Vallási szertartásaikban a sumérok már
pacsakute, 2019. október 16. szerda, 23:24
Mustármag és gyógyhatásai
Csupán 3 kalória egy kiskanálban

A mustármag egy adagja - vegyünk 11 grammot egy adagnak - 52 kalóriát, 3 gramm zsírt, 1 mg nátriumot, 0 mg koleszterint, 2 gramm szénhidrátot és 3 gramm fehérjét tartalmaz. Érdemes élni vele!

A mustármag kúra a világ legolcsóbb és legegyszerűbb tisztító kúrája. Nem csak olcsó, hanem felettébb egészséges is.

Jaya Henry, az Oxford Politechnikai Intézet egyik híres, neves kutatója, több kísérlet után azt bizonyította be, hogy ha mindennap étkezés közben elfogyasztunk egy kiskanál csípős mustármagot, az anyagcsere 25%-al fog felgyorsulni és ezt több órán át is képes lesz fent tartani, ezáltal a szervezet 45 kalóriával fog többet égetni, ezt akkor ha az étkezés nem haladta meg a 700 kalóriát.

A mustármag ereje akkor kamatozik igazán, amikor olyan élelmekkel párosítjuk melyek ők maguk is zsírégető növények és
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 20:51
Spenót és gyógyhatásai
A spenótot nem sokan szeretik, általában rossz gyerekkori emlékeink fűződnek hozzá, mégis az egyik legegészségesebb zöldségeink közé tartozik, ezért érdemes vele megbarátkoznunk és időnként használni az ételeink elkészítésekor.

Gondolom mindenki tudja hogy a gyermekek mennyire útálják a spenótot és mi is emlékszünk arra, hogy mennyi rábeszéléssel nyeltünk le egy-két kanállal gyerekkorunkban csak hogy az anyu, vagy a nagyi kedvébe járjunk, hiába hajtogatták folyton azt, hogy ettől erősek leszünk, erős vas íze miatt nem nyeltük le akkor se....pedig:

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívűl ismert
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:45
Csipkebogyó gyógyhatásairól
A csipkebogyó az egyik legkiválóbb természetes vitaminforrás, élénkíti a szervezetet, erősíti az immunrendszert, megelőzi a rákos daganatok kialakulását, csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet és az egyszerű náthától a bélgörcsökig, betegségek egész skáláját képes orvosolni.

A csipkebogyó magas vitamin tartalmáról híres - fajtól függően: C vitamin tartalma 200-1700mg/100 g között ingadozik, 14g/100g cukrot, 3,5g/100g pektint, 5g/100g alma és citromsavat, 4g/100g fehérjét, karotinoidokat, B1-,B2-, K-, P-, E- vitamint, ásványiagyagokat, nyomelemeket (kálcium, magnézium, szelén, mangán, kálium, kén), valamint értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek roborálnak, élénkítenek és igazi terápiás jelleggel bírnak.

Miben segít a csipkebogyó ?

- Magas C - vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. Influenza esetén felgyorsítja a gyógyulási
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:39
Vérehullófecskefű gyógyhatásairól
Közvetlenül a bőrre kenve megszabadít a szemölcsöktől, öregedési barna foltoktól és kezeli a pikkelysömört. Külsőleg, alkoholos kivonat, olaj vagy kenőcs formában ajánlott használni bőrbetegségekben és vírusos fertőzésekben, fertőtlenítő, antibakteriális, regeneráló, hámosító és tumorellenes hatása miatt.

A fitoterápia egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye különböző bőrbetegségekre és fertőzésekre, a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus). A vérehulló fecskefű hatóanyaga egy alkaloid keverék, ami 30 alkaloidból tevődik össze, ezek közül csak egy párat említsünk: koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin, de tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket és kelidonsavat. A növény csak frissen vagy tinktúra formában fejti ki hatását, szárított formában a növény hatóanyagai fél év múlva elillannak s ezzel hatástalanná válnak.

Kelidonin tartalma miatt a növényt
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:33
Sütőtök gyógyhatásairól
tölteléknek, lekvárnak, sűrítő anyagnak, nyersen pedig levet centrifugálhatunk belőle, de sajnos így értékes rost anyaga elvesződik és csak nagyon kis mennyiségű lé jön ki belőle. A legjobb megoldás arra, hogy értékes tápanyagai ne vesződjenek el az, ha szárítmány formájában használjuk fel. A szárítmányokat általában kicsi hőfokon szárítják, ezért a C -vitamin tartalma megmarad, nem kell főzzük és könnyen készíthetünk belőle turmix italokat, leveket, püréket, krémleveseket.

A tökmagolaj gyógyhatásai
A hidegen sajtolt tökmagolajat általában salátákba jó használni, nem szabad megfőzni, vagy sütni benne, mert hatástalanná válik és értékes anyagai átalakulnak transzzsírokká. A tökmagolajat régen férgek és különböző paraziták elhajtására használták. Manapság pedig kiderült, hogy egy olyan hatóanyagot tartalmaz (Delta-7 fitoszterol) mely megelőzi a prosztata megnagyobbodást, de a kialakult problémára is képes megoldást nyújtani. Magas E-vitamin tartalma pedig fokozza a nemi vágyat.

A
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:04
Moldvai sárkányfű gyógyhatásairól
A moldvai sárkányfűnek (Dracocephalum moldavicum) olyan kellemes és fűszeres illata van, mint a citromfűnek, de egyáltalán nem hasonlít erre a másik, nagyon is hasznos gyógynövényre. A sárkányfű az ajakosok családjába tartozó növény. Ajakos, lila színben pompázó virága körülbelül két centiméter hosszú. A virágok tömött álfüzérekbe rendeződnek. A virágai örvösen állnak, a levelei pedig fogazottak, fűrészesek.

Ez az egyéves, lágyszárú gyógynövény karószerű gyökérzettel rendelkezik. Szára a több mint egyméteres magasságot is elérheti. Lándzsás levelei akár 7 centiméter hosszúak is lehetnek. A moldovai sárkányfű virágai fehér vagy ibolyaszínben pompáznak. Népiesen nevezik még sárkányfőnek is.

A sárkányfű őshazája a Himalája és Szibéria, de a 16. században Európa is elkezdett foglalkozni a termesztésével. Ma már világszerte sok helyen találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel. A
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 12:44
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Új orvostudomány.png
sarkadykati
2011. március 23. szerda, 07:39
Rebarbara.jpg
pacsakute
2019. október 04. péntek, 18:14
Tenyeres rebarbara.jpg
pacsakute
2018. december 24. hétfő, 21:14
rebarbara_1.png
violaterdik
2014. január 10. péntek, 17:01
rebarbarás pite
ibolya58
2013. április 27. szombat, 14:58
rebarbarás süti.jpg
groszmadel
2013. április 24. szerda, 09:20
rebarbara.jpg
groszmadel
2013. március 22. péntek, 10:58
epres rebarbara lekvár
ibolya58
2012. június 06. szerda, 15:05
rebarbarás csiga !
ibolya58
2012. május 27. vasárnap, 12:27
rebarbara2.jpg
maflika
2011. augusztus 12. péntek, 02:07
rebarbarás habcsókós muff
ibolya58
2011. június 26. vasárnap, 15:33
rebarbarás almás muffin !
ibolya58
2011. május 16. hétfő, 19:19
rebarbaras_retes.jpg
bubszi
2010. december 01. szerda, 04:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.