Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 22:06 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Több ezer résztvevőt várnak a 37. Balaton-átúszásra
"Évről évre követem az eseményt, bár még nem teljesítettem az 5,2 kilométeres távot" - árulta el Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a Balaton-átúszás olyan esemény, amelyen élsportolók és hobbisportolók is rajthoz állhatnak, méghozzá kortól függetlenül.

"Utóbbit példázza, hogy az eddigi legidősebb versenyző 83 éves volt" - emelte ki Szabó Tünde. Hangsúlyozta: az, hogy már 37. alkalommal rendezik meg az eseményt, önmagáért beszél.

"Úszni fantasztikus dolog, és ezt nem csak egykori úszóként mondom, mert ez az egyik legegészségesebb sportág. Több úszást oktató programot hirdettünk a szövetséggel, mert nagyon fontos a vízbiztonság megszerzése" - emelte ki a sportért felelős államtitkár.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos először riasztó statisztikákat idézett a magyar emberek elhízott állapotáról, majd megjegyezte, hogy vannak azért biztató jelek, mert egyre több sporteseményt rendeznek országszerte, és ezeken az indulói létszám folyamatosan nő.

"Fontos, hogy olyan sporteseményeken csábítsuk mozgásra az embereket, amelyek nem a fogcsikorgató küzdelemről szólnak, hanem a jó hangulatról. A Balaton-átúszás pont ilyen" - állapította meg.

Máth István versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a szabadvízi úszás fizikailag és lelkileg is különleges felkészülést igényel.

Megemlítette, hogy június 27-én a meteorológusokkal tanácskozva döntik el, hogy 29-én meg tudják-e tartani a versenyt, vagy az esőnapokat (június 30., július 6., 7., 13., 14., 20., 21.) kell "megcélozniuk". Emlékeztetett arra, hogy tavaly háromszori halasztás után jutottak el a 7107 résztvevőig. Az indulói limit tízezer fő, a szervezők bíznak benne, hogy sikerül megközelíteni ezt a létszámot.

Elhangzott még, hogy az 1979-ben kezdődött versenysorozatban eddig összesen 184 278 fő indult és 951 688 km-t úszott, vagyis a résztvevők két és félszer tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot. Amennyiben idén meglenne a 9291 induló, úgy a megtett km-t illetően átlépnék az egymilliós határt.

A 37. Balaton-átúszás nagykövete Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó.

A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 7.30-tól 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strandon. Az úszók biztonságára 130 vitorlásból, hét kishajóból és négy motorcsónakból álló úszófolyosó jön létre, de a résztvevőket a vízirendőrök és a vízimentők is folyamatosan figyelik.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:46
Címkék: Szabó Tünde, Révész Máriusz, Máth István, Kovács István, rendezvény szerdai, eddigi legidősebb,
Kommentek
Balaton-átúszás - Szinte a teljes magyar vb-csapat indul
Veszprém) fekszik, bár ő nemcsak a rövid távon (5 km), hanem a 10 és a 25 kilométeren is kivívta a vb-indulás jogát. Csapattársa, Papp Márk távollétében arra tör a hétvégén, hogy elhódítsa Papptól az eddigi legjobb Balaton-átúszó időt - írja a BSI. A férfiaknál indul még Székelyi Dávid (Egri Úszó Klub) is, aki a balatonfüredi vb-n 10 kilométeren kap majd lehetőséget.

A nőknél 5 kilométeren Novoszáth Melinda és Juhász Janka képviseli a magyar színeket a vb-n, ők is készülnek a 35. Lidl Balaton-átúszásra. Mellettük rajtol még a balatoni úszást nagyon kedvelő világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna (Szegedi UE) és Sömenek Omon Kata (Kőbánya SC) is, akik a világbajnokságon 10 és 25 kilométeren kapnak indulási lehetőséget.

A profi úszók elsőként ugranak vízbe szombaton, hogy senki ne akadályozza őket. Rajtjukat követően indul majd a derékhad, az amatőr úszók sok ezres csapata, benne többek között Mányoki Attila óceánúszóval és Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval.

A múlt
velemenyezd, 2017. július 05. szerda, 12:11
Balaton-átúszás - Tízezernél is többen indulhatnak július 1-jén
Az 1979-ben indult, s régóta közkedvelt eseményt - amelynek idén a Lidl Magyarország a főtámogatója, fővédnöke pedig Szabó Tünde sportállamtitkár - közismert, s egyformán többszörös Balaton-átúszó sportemberek is népszerűsítik: így a szerdai sajtótájékoztatón is jelen levő Risztov Éva, a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Erdei Zsolt korábbi profi bokszvilágbajnok és Mányoki Attila, a nemzetközi hírű ultramaratonista úszó.

Mindhárman arra buzdítottak, hogy aki teheti, próbálja ki magát a nyílt vízen, de - figyelmeztettek - csak az vállalkozzon a magyar tenger átúszására, aki arra megfelelően felkészült.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormányzat növelni akarja a szabad idejükben aktívan sportoló gyerekek és felnőttek számát. A Balaton-átúszással kapcsolatosan lehetséges célnak nevezte, hogy néhány éven belül a jelenlegi nagyjából 10 ezres létszám elérje a 15 ezret.

Az idei kihívást vállalók
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 13:54
I Love Balaton: dupla tóátúszást rendeznek vasárnap
A szervezők keddi közlése szerint kifejezetten az úszáskedvelő amatőrökre gondolva választották a rendezők a Balaton egyik legszebb részét a felfrissülésre.

A résztvevők Zamárdiból, a Keszeg utcai szabadstrandról rajtolva tesznek meg két hosszt a Balatonban a tihanyi Garda-strand érintésével, az össztáv 4,5 kilométer. Kísérőhajók 70, bóják 100 méterenként biztosítják az útvonalat. A strandon 8.00 és 13.00 között érkezési sorrendben indítják a versenyzőket.

Férfi és női összetettben az első három helyezett pénzdíjazásban részesül, a 4-5. helyezettek tárgynyereményt kapnak. Online nevezés a http://ilovebalaton2x.hu/online-elonevezes oldalon biztosított, de a helyszínen is lesz rá lehetőség.

A szervezők másfél-kétezer indulót várnak az átúszásra.
velemenyezd, 2014. június 10. kedd, 14:24
Hőség - A kánikula mellett országszerte zivatarok is várhatók
A hőség miatt Vas és Zala megye kivételével országszerte harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a nap folyamán bárhol számítani lehet felhőszakadásra, ennek során 25-30 milliméter, néhol 50 milliméternél több eső is eshet. A heves zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat, helyenként óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet, és 2 centiméternél nagyobb, akár 5 centiméteres jég is hullhat.

A maximumhőmérsékletek országszerte 31-36 Celsius-fok körül alakulnak. Az ország nagy részén a hőség miatt továbbra is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ugyanez az érték Vas és Zala megyében inkább 25 fok felett várható, ezért arra a két megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az UV-B sugárzás maximuma szombaton is
velemenyezd, 2012. július 07. szombat, 11:02
Balaton-átúszás - Továbbra is szombati lebonyolítással számolnak a rendezők
A viadal honlapján olvasható közlemény szerint a szervezők a meteorológiai szakemberek véleményét figyelembe véve, egyetértésben a Balatoni Vízirendészet vezetésével továbbra is arra készülnek, hogy szombaton meg lehet tartani a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású szabadidősport úszórendezvényét, de péntekig várni kell a végleges döntésre, mert a várható szélerősség mértékét még pontosítani kell a megbízhatóbb előrejelzések ismeretében.

Felhívják a figyelmet, hogy az átúszás nagy valószínűség szerint extrém melegben zajlik majd, ezért kérnek mindenkit, hogy csak az vállalja a kihívást, aki teljesen felkészült és egészséges. Magas vérnyomással küszködőknek, epilepsziában vagy tartós betegségben szenvedőknek nem javasolják a részvételt, ugyanakkor jelzik, hogy az erős UV-B sugárzás is gondot okozhat, célszerű ez ellen védekezni.

A Pek-Snack Balaton-átúszásra nevezni a verseny napján reggel 7 órától 13:30 óráig lehet majd a révfülöpi futballpályán. A rajt 8 órától 14 óráig
velemenyezd, 2012. július 05. csütörtök, 13:12
Egyedül
Ma kimentem megint a strandra délután.
Én vonzom a rossz időt?
Nem tudom, de mire kiértem, addigra nemigen volt nap.
S mentek el az emberek...
Egyedül voltam a medencében!!!!!
S ha már így volt, leúsztam 1000 métert.
Bírtam volna tovább is, csak az úszómester rám szólt, hogy el fog ázni a cuccom a parton, így be kellett fejeznem.
Következett a szauna...kétszer.
Ott megkérdezte egy ismerős, hogy nem lenne-e kedvem lemenni Balaton átúszásra..
Én??????
Kizárt dolog, mondtam.
(Nyílt vízen nem vagyok hajlandó úszni...amúgy sem tudok annyira, no meg utálom, ha az arcomba csap a víz. Ezért mondtam nemet a jövő évi vitorlás túrára is az Adrián. Sporttársnőmék mindig mennek)
Naná, hogy addigra a nap is kisütött újra...de akkor már azt mondtam, hogy azért sem cuccolok ki újra!
Hazajöttem.

Még le kell ugranom vásárolni (ha lesz kedvem), de utána már sehova.
feherevi, 2010. augusztus 03. kedd, 19:22
Jövőre jelentkezhet a Balaton-
A szovjet mérnöki munka dicséretét zengi ez a filmecske, amelyen egy házilag átalakított Lada Nívát visznek a víz alá, majd ki is hoznak onnan a gazdái.


Jövőre jelentkezhet a Balaton-átúszásra!


A Lada Níva ugyan sosem a szépségéről volt híres, inkább arról, hogy szinte bármilyen tereppel megküzd, de erre azonban így is biztosan kevesen gondoltak: a szovjet terepjárócsoda a víz alatti menetet is bírja!

A vállalkozó kedvű oroszok a felvétel tanúsága szerint mindössze annyit módosítottak az autón, hogy a légbeömlőt és a kipufogót két csövön kivezették a vízszint fölé. Első nekifutásra a Níva fehér bálnát játszott - mivel az utastérben rekedt levegő nem engedte, hogy teljesen lesüllyedjen, csak az első kerekek értek le. Másodszorra, már nyitott csomagtartóval, a víz alatti sétakocsikázás tökéletesen sikerült, még az sem ártott meg a szovjet remeknek, hogy egy kis víz jutott
lebo, 2010. április 29. csütörtök, 12:19
Képek, videók
Balaton átúszás
dnemethk
2011. november 04. péntek, 18:00
szabó tünde.png
chillik
2017. november 14. kedd, 14:54
Klicsko-Mariusz W..jpg
agica2004
2012. november 11. vasárnap, 15:20
Tibi, Miki, Máriusz, Jani
moncsika77
2008. március 18. kedd, 19:20
Máriusz, Jani, Miki
moncsika77
2008. március 18. kedd, 19:11
Laci, Máriusz, Jani, Miki
moncsika77
2008. március 18. kedd, 19:06
szent istván imádásg0820.
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
szent istván imádásg0820_
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
istván.jpg
durcimarcika
2019. augusztus 20. kedd, 15:09
Edda- Alapi István.jpg
agica2004
2019. augusztus 14. szerda, 19:14
Síklaky István halála
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:17
fekete-istvan.jpg
foldinefehereva
2019. január 25. péntek, 21:40
Petrovics István&Hrúz Már
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:08
szent István jobb 1207.jp
maroka
2018. december 07. péntek, 18:29
kalász istván1028.jpg
maroka
2018. október 28. vasárnap, 13:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.