Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 19:00 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iohannis nemzeti paktumot javasol Románia európai útjának megerősítéséről
A kedden kezdődött konzultációsorozat tapasztalatait összegző sajtónyilatkozatában Iohannis kiemelte: a népszavazáson részt vevő nyolcmillió választó többsége, csaknem hat és fél millió polgár támogatta azt, hogy ne részesülhessenek amnesztiában a korrupciós bűncselekmények elkövetői, és a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a büntetőjogot. Iohannis szerint az Európa-ellenes szlogenekkel kampányoló kormánypártok választási veresége a román nép európai elkötelezettségét is bizonyította.

A román államfő szerint a parlamenti pártok többsége egyetértett azzal, hogy a referendumon kifejezett népakaratnak érvényt kell szerezni az alkotmány és a törvények szintjén, erre hivatkozva pedig egy átfogó megállapodást javasolt a kormányzati és ellenzéki erőknek.

Az elnök szerint a parlamenti pártoknak ebben vállalniuk kellene, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit, hogy beépítik a jogrendbe a korrupcióellenes népszavazáson megerősített tilalmakat, hogy a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják és hogy ténylegesen is biztosítják a választójog szabad gyakorlását.

Az elnök által javasolt paktum túlmutat azokon a témákon, amelyekről a népszavazás kérdései szóltak. Iohannis az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kérésére terjesztette ki a paktum tematikáját a feddhetetlenségi követelmények szigorítására. Az USR ugyanis tavaly több mint félmillió aláírást gyűjtött a "Bűnözők nélküli közéletet!" elnevezésű alkotmánymódosító polgári kezdeményezéséhez, amelyben a büntetett előéletűek megválaszthatóságának korlátozását javasolja.

Hasonlóképpen túlmutat a referendumon a büntetőjog módosításának módja is, amelyről az utóbbi két évben éles szembenállás alakult ki a szociálliberális kormánytöbbség és a jobbközép ellenzék között. A választójog szabad gyakorlásának biztosítása azért került bele a paktum témái közé, mert május 26-án ismét hatalmas sorok alakultak ki a román külképviseleteken és a torlódás miatt sok külföldön élő román választópolgár nem tudta leadni voksát.

A konzultációsorozat második napján a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolta a jobboldali elnöknek: bízzák egy parlamenti különbizottságra a referendum miatt szükségessé vált alkotmánymódosítás előkészítését. Viorica Dancila kormányfő, a PSD ideiglenes elnöke és Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke is ellenezte Iohannis azon tervét, hogy az alkotmánymódosító népszavazást újból rászervezzék valamelyik soron következő választásra, ahogyan a mostani referendumot is az EP-választás napján rendezték.

"Egyszer bejött neki ez a csel, de ez nem jelenti azt, hogy még egyszer elnéznénk neki. Nem akarjuk, hogy a referendum ismét eltorzítsa a választások eredményét" - mondta Tariceanu arra utalva, hogy az igazságügyi népszavazás mozgósította a jobboldalt május 26-án, amikor több mint tíz százalékkal magasabb részvételt regisztráltak Romániában mint a legutóbbi EP-választáson.

Romániában év végén elnökválasztást, jövőre pedig önkormányzati és parlamenti választásokat rendeznek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 16:52
Címkék: Romániát Szövetség, Szociáldemokrata Párt, Viorica Dancila, Calin Popescu Tariceanu, kedden kezdődött, népszavazáson részt,
Kommentek
Prágai Szent Ágnes - Böjte Csaba t. jegyzete
építtessen nekik kolostort (és Szent Jakab tiszteletére templomot) közvetlenül a kis ház közelében, ahol lakott. A minorita testvérek között két német is volt. Az egyik Wormsból származott, nevét nem tudjuk, a másik Kuttenbergi Theoderick volt. Ők tanították Ágnest, és beajánlották Szent Klárának, aki csakhamar olyan szívélyes viszonyba került vele, hogy a ,,lelke felének'' mondta. Négy, szeretettől sugárzó levél maradt ránk, melyeket Ágneshez intézett. Egy klarissza kolostor alapításáról és megerősítéséről van bennük szó. Szent Jakab temploma mellett létesült a kolostor, s Klára öt nővért küldött közvetlenül maga mellől. 1234- ben Ágnes átvette a kolostor irányítását.
A kolostor körül csakhamar kórházak és árvaházak, menhelyek és lepratelepek egész koszorúja létesült. A gazdagok közül is sok harmadrendi csatlakozott hozzájuk vagyonukkal és munkaerejükkel. Különleges jelentőségű lett egy kórház-alapítása, melyben az ápolói munkát volt keresztes vitézek vették át. Ezek ,,Keresztes Lovagok a Vörös
maroka, 2020. június 09. kedd, 06:45
Fülöp Attila: könnyíti a fenntartó munkáját az egyházak szerepének megerősítéséről szóló törvény
Fülöp Attila emlékeztetett: a múlt kedden elfogadott törvény célja, hogy azok az állami ingatlanok, amelyekben a szociális ellátás feladatát korábban is az egyház végezte és erre használta az épületeket, kerüljenek át az egyházi fenntartó tulajdonába.

Az egyház ettől függetlenül továbbra is kap támogatást a működtetéshez - mondta.

Hangsúlyozta: ha az egyház nem tudja folytatni tevékenységét és megszűnik a szolgáltatás, az intézmény nem maradhat a tulajdonában, azt vissza kell adnia az államnak.

Jelenleg minden negyedik időseket, gyermekeket, fogyatékossággal élőket ellátó intézmény egyházi fenntartású - tette hozzá az államtitkár.
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 09:31
Krónika 12. rész (örökbefogadás)
későbbi együttéléshez. Lehet, hogy csökken az adminisztráció, gyorsul a folyamat, de biztos jó ez a lépés? - tette fel a kérdést.

Sorolta az általa pozitívnak tartott változtatásokat, a többi között az ismerkedés könnyítését.KDNP: nagy öröm ez a törvényjavaslat

Nagy öröm ez a törvényjavaslat - kezdte felszólalását Nacsa Lőrinc (KDNP), majd hangsúlyozta: a család a legjobb életforma az embereknek.

Szólt a családtámogatások jelentős bővítéséről, a nevelőszülői rendszer megerősítéséről, és arról a szándékról, hogy növekedjen az örökbefogadások száma.

Cél, hogy a folyamat hatékonyabb, biztonságosabb és gyorsabb legyen - hangsúlyozta, hozzátéve: a törvény az eddigi garanciákból semmit sem vesz el.

MSZP: módosítókkal, de támogatható a javaslat

Támogatólag szólt az előterjesztésről a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is. Mint mondta, pártja megszavazza azt, bár három módosítást benyújtanak az előterjesztéshez.

A párt szerint ugyanis az örökbefogadást segítő
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 22:03
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
frakcióvezető dönt róla, és a párt hitelintézetnél vezetett fizetési számlájára kell utalni.

A kormánypárti előterjesztők azzal indokolták a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány miatt a pártok költségvetési támogatásából az eredeti előirányzatok 50 százalékát átcsoportosították a járvány elleni védekezési alapba.Egyházi fenntartók tulajdonába kerülnek szociális intézményeknek otthont adó ingatlanok

Az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről szóló törvényt fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára, 154 igen szavazattal, 32 nem ellenében, nyolc tartózkodás mellett.

A törvény szerint állami fenntartású szociális vagy gyermekvédelmi intézmény átadása egyházaknak az emberi erőforrások miniszterének jóváhagyásával valósulhat meg, aki a döntés előtt kikéri az egyházi kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter véleményét.

Eddig az egyházak által átvett szociális intézmények esetében ingyenes
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 15:02
Koronavírus - A román parlament jóváhagyta a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló rendeletet
tevékenységének felfüggesztését, és a távközlési cégeket is a szolgáltatások folyamatos biztosítására kötelezi a rendkívüli állapot idején.

A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló, és a parlament által megerősített elnöki rendelet felhatalmazza a kormányt minden olyan intézkedés meghozatalára, amely a polgárok élelmezését, alapvető fogyasztási cikkekkel történő ellátását, ezek termelését, szállítását és értékesítését szolgálja.

A parlament baloldali többsége az elnöki rendelet megerősítéséről szóló határozatához egy - a kormányoldal által kifogásolt - kiegészítést is fűzött, amelyben arra kötelezi Ludovic Orban jobbközép kormányát, hogy heti rendszerességgel beszámoljon a parlamentnek, milyen intézkedéseket hozott vagy készített elő a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A parlamenti határozat szerint a rendkívüli állapot idején csak törvényekkel vagy törvényerejű jogszabályokkal, és kizárólag a járvány megfékezése érdekében lehet a polgárok alkotmányos szabadságjogait korlátozó
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 18:53
Öt törvényjavaslatról tárgyalnak ma a képviselők
A hétfőn kezdődött ülés második napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az agrárminiszter földügyi tárgyú törvénymódosításáról tartanak általános vitát.

Ezt követően szó lesz még egyebek mellett az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről, valamint a büntetőeljárási törvény módosításáról is.

A parlament szerdán további hat előterjesztésről tárgyal, ülését pedig húsvét után, április 14-én, kedden fejezi be, amikor a képviselők azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 07:04
Krónika 8. rész (azonnali kérdések)
határvédelem és az országvédelem területén.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár kijelentette: Magyarország álláspontja az, hogy minden uniós tagállamnak meg kell védenie a külső határokat. Hozzátette, eddig több, mint egymilliárd eurót fordítottak erre a célra, miközben az unió csak húsz millió eurós támogatásra tett ígéretet.

A kormány reagált görög-török határon kialakult helyzetre, Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a biztonsági kabinetet és döntöttek a déli határ további megerősítéséről - hívta fel a figyelmet.

Jobbik: mit tesz a kormány egy cégcsőd áldozataiért?

Dudás Róbert (Jobbik) arról kérdezte a pénzügyminisztert: mit tesz a kormányzat a 2016-ban csődbe ment Palóc Nagykereskedelmi Kft. károsultjai érdekében, felidézve, hogy a 80 boltot működtető társaság 1300 alkalmazottja került utcára négy éve.

Szerinte korántsem valósult meg a kormányzat által akkor ígért maradéktalan kártalanítás, amit az is mutat, hogy egy bírósági ítélet 118 egykori alkalmazott mintegy
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 18:47
Illegális bevándorlás - Bakondi: intenzív növekedést mutatnak az első két hónap migrációs adatai
Bakondi György elmondta: januárban és februárban az elfogottak száma 7100 körül alakult, közülük 6597-en a szerb szakaszon, 536-an pedig máshol próbáltak bejutni Magyarországra.

A tranzitzónában 321-en tartózkodnak, embercsempészés miatt pedig 86 ember ellen indult büntetőeljárás - tette hozzá.

Összehasonlításul rámutatott: az év első hónapjaiban a magyar-szerb határnál 2018-ban 1315, 2019-ben 1534, 2020-ban pedig 6597 migránst fogtak el.

A többi határszakaszon 2018-ban 94, 2019-ben 74, 2020-ban 500-at meghaladó határátlépési kísérlet volt januárban és februárban. A legjelentősebb emelkedés ez év elején a magyar-román határon volt, ott a korábbi 12 és 33 próbálkozás az év első két hónapjára 465-re emelkedett.

A tavalyi adatokat áttekintve a belbiztonsági főtanácsadó elmondta: a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2019-ben 123 920 migránst regisztrált, közülük 100 659-en tengeri úton, 23 261-en pedig szárazföldön érkeztek. A belépési pontok közül a főirány Görögország felé tolódott
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 15:12
Képek, videók
Pozitív megerősítések.jpg
pacsakute
2015. szeptember 30. szerda, 07:43
átjáró híd megerősítése
peterimajoridozsahe
2009. december 11. péntek, 16:10
Szövetség Istennel
dandej
2019. július 08. hétfő, 10:59
Isten jele - Szövetség
dandej
2019. március 06. szerda, 20:00
Szivárvány - Szövetség
dandej
2017. október 03. kedd, 09:25
Új szövetség 01.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:58
Új szövetség 02.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 03.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 04.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:56
Szövetség
dandej
2016. július 19. kedd, 14:08
Az új szövetségi kapitány
sanci81
2016. június 03. péntek, 19:07
Új szövetség.jpg
chillik
2016. január 03. vasárnap, 13:15
A gyűrű szövetsége.jpg
pacsakute
2014. július 17. csütörtök, 05:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.