Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 11:21 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katolikus és ortodox püspökök is elítélik a Kuropatyi .....
Az 1930-40-es években lezajlott sztálinista népirtás áldozatainak emlékére hívő emberek kereszteket állítottak azon a helyen, ahol a szovjet titkosrendőrség a térség legnagyobb kivégzőtáborát működtette. A minszki kormányzat a tömegsírok föltárása után sem épített ki emlékhelyet az áldozatok tiszteletére, sőt Lukasenko elnök ígéretét beváltva, április első napjaiban buldózerek tarolták le a mintegy hetven keresztet.
Katolikus és ortodox püspökök is elítélik a kuropatyi keresztek ledózerolását Belaruszban
2019. április 15., hétfő | 11:27
Belarusz katolikus és ortodox püspökei egyhangúlag elítélik azt az elnöki rendeletet, melynek nyomán a Minszk határában fekvő Kuropaty erdőségben emelt kereszteket ledozerolták, noha azokat az ország hívő népe állította az ottani egykori sztálinista tömegmészárlások áldozatainak emlékére.
...........


Az 1930-40-es években lezajlott sztálinista népirtás áldozatainak emlékére hívő emberek kereszteket állítottak azon a helyen, ahol a szovjet titkosrendőrség a térség legnagyobb kivégzőtáborát működtette. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kormánya hivatalosan csupán 30 ezer főre becsüli az áldozatok számát, a történetírás azonban mintegy negyedmillió ember lemészárlását valószínűsíti. A tömegsírokat 1988-ban tárták fel, ezzel igazolták a népirtást. Ekkor kezdődött el az a spontán megmozdulás, hogy a helyszínen az ott meggyilkolt hozzátartozóik emlékére ortodox és katolikus családok kereszteket emeltek. Az évek során valóságos kereszterdő emelkedett, hasonlóan a litvániai Keresztek hegyéhez, amelyet Szent II. János Pál és Ferenc pápa is meglátogatott.
A minszki kormányzat a tömegsírok föltárása után sem épített ki emlékhelyet az áldozatok tiszteletére, a keresztek emelése magánkezdeményezésként indult. Lukasenko elnök márciusban szót emelt a keresztek állítása és az abban részt vevő civil szervezetek ellen, egyúttal kilátásba helyezte, hogy felszámoltatja az emlékhelyet. Lukasenko elnök ezt az ígéretét beváltotta, és április első napjaiban buldózerek tarolták le a mintegy hetven keresztet.
Ez a barbár cselekedet az egész országot felháborította, és kiváltotta az ortodox és katolikus püspökök tiltakozását. A katolikus főpásztorok csatlakoztak az ortodox püspökök tiltakozásához. Jóllehet a kuropatyi emlékhelyet sohasem ismerték el hivatalosan, mégis 1988 novembere óta évenként népes zarándoklat színhelye lett, hogy a túlélők és a rokonok leróják kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. A közelmúltban az egyik ilyen zarándokmegemlékezés során tizenöt embert ,,tüntetőként" letartóztattak.
Az ortodox püspökök tiltakozó levelükben azzal vádolják a minszki hatóságokat, hogy közömbösek maradtak a tömegmészárlások tragédiáival szemben, és anélkül semmisítették meg az emlékhelyet, hogy tárgyaltak volna az egyházi vezetőkkel. A katolikus főpásztorok külön sérelmezik, hogy a keresztek megsemmisítésének erőszakos cselekedete éppen nagyböjtben történt, amikor a keresztény világ Krisztus keresztje fölemelésének az ünnepére, a nagypénteki Exaltatio Crucisra készül.
Az ország hívő lakosságának a többségét képviselő ortodox püspökök tiltakozó levele kiemeli: ,,A keresztek nemcsak vallási szimbólumok, hanem a társadalom által elfogadott emberi értékek kifejező jelképei is. Noha nem politikai jelvények, de a meggyilkolt emberek lelki emlékezetét jelentik, akiket az ateista, keresztényellenes kommunista rendszerben öltek meg." A kuropatyi kerületi erdészet bejelentése szerint a keresztek lerombolása után helyreállítják a térség rendjét, amit kerítéssel fognak megvédeni.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
maroka, 2019. április 15. hétfő, 23:47
Címkék: Alekszandr Lukasenko, Szent II, János Pál, Exaltatio Crucisra, Vatikáni Rádió, Vatican News,
Kommentek
Mi lesz diktátorapuka kicsi fiából?
A Fehéroroszországból érkező hírek kettes számú szereplője hosszabb ideje már nem Alek­­szandr Lukasenko elnök valamely helyettese vagy ellenfele, hanem a kisfia. A múlt év elején azonban a tizenkét éves Kolja eltűnt a televíziók képernyőjéről, hogy aztán ismét feltűnjön, de már új szerepben.Alekszandr Lukasenkót a nyugati sajtó előszeretettel nevezi Európa utolsó diktátorának. Hogy valóban az utolsó-e és az egyetlen-e, azon persze lehetne vitatkozni, tény azonban, hogy az a férfiú, aki zsinórban ötödszörre tölti be Fehérorszország (Belarusz) elnöki tisztét, még Kelet-Európából is alaposan kilóg.

A 62 éves államfő sok mindent próbált már életében. Miután elvégezte a tanárképző főiskola történelem szakát, volt politikai munkás a szovjet határőrségnél, majd a hadseregben, Komszomol-funkcionárius, az ismeretterjesztő társulat járási titkára, kolhozelnök, szovhozigazgató. Nem tévednek, akik nevét Aljakszandr Lukasenkának írják át magyarra, hiszen az államnyelven, fehéroroszul (belaruszul) így
bordat, 2017. január 29. vasárnap, 16:22
Szocsi 2014 - Pontszerző a női gyorskorcsolyaváltó 2
Ehhez az is kellett, hogy az A döntőben szereplő kínai csapatot kizárják, mivel a Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra alkotta együttes a B döntőben harmadik lett az oroszok és a japánok mögött, ami a hetedik helyet jelentette volna a stafétának. A kínaiakat azonban szabálytalanság miatt utóbb diszkvalifikálták, minek nyomán egy pozícióval előbbre rukkolt a magyar váltó, amely a három csapatot felvonultató "kisdöntőben" úgy szorult a harmadik helyre, hogy Keszler Andrea bő kilenc körrel a 27 körös verseny vége előtt elesett. A magyarok addig jórészt az élen korcsolyáztak.

A női váltóversenyben összesen nyolc nemzet stafétája indult. A B döntőben azért szerepelt a négy helyett három csapat, mert a múlt hét hétfőn rendezett elődöntőben a hollandokat kizárták.

A rövidpályás gyorskorcsolya magyar képviselői sorozatban a harmadik téli játékokon értek el pontszerző helyezést, a női váltó négy éve az ötödik helyen végzett.

A szám olimpiai bajnoki címét a Koreai
velemenyezd, 2014. február 18. kedd, 20:15
Tragikus női sorsok: utolsó
amelyet indiai nők rituális okból templomoknak ajándékoztak, és váltig bizonygatja, hogy a legtöbb színre átfesthető. Az üzlet más résztvevői azzal érvelnek, hogy a világos hajú nők számára az európai haj jobb, és az árát is ennek megfelelően határozzák meg.

Végső menedék

A legtöbb haj az Oroszország, Ukrajna és más volt szovjet köztársaságok elmaradott vidékeit járó felvásárlóktól származik, akik villanypóznákra ragasztott hirdetésekkel toborozzák az eladókat. Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök, aki megrögzött nacionalista, olyan szigorú ellenőrzés alá vonta a kisvállalkozásokat, hogy a hajkereskedelem gyakorlatilag megbénult, nagy bánatára az üzletág szereplőinek, mivel az ország szegény, és rengeteg benne a szőke nő.

Az Oroszországban felvásárolt hajnak durván 70 százaléka olyan, amelyet korábbi hajvágáskor raktak el. Az ukrán és orosz nők egy része például hagyományosan levágja a haját első gyereke megszületése után, és lehetséges, hogy csak évekkel később
horvathnemagdi, 2011. augusztus 02. kedd, 08:02
Augusztus 30. Évfordulók mára
Kisfaludy Lajos vegyészmérnök, az MTA tagja, a gyógyszervegyészet jelentős alakja (+ 1988)
* 1928 - Lucky Casner (Lloyd Perry Casner) brit autóversenyző (+ 1965)
* 1935 - Gerhard Mitter német autóversenyző (+ 1969)
* 1937 - Bruce McLaren (Bruce Leslie McLaren) új-zélandi autóversenyző (+ 1970)
* 1941 - Ignazio Giunti olasz autóversenyző (+ 1971)
* 1943 - Adamis Anna magyar költő, dalszövegíró, előadó
* 1954 - Alekszandr Lukasenko belorusz politikus, elnök
* 1958 - Csiffáry Gabriella főlevéltáros, szerkesztő
* 1972 - Cameron Diaz amerikai színésznő
* 1972 - Pavel Nedvěd cseh labdarúgó
* 1975 - Maria de la Caridad Alvarez kubai atléta
* 1980 - Tisza Kata magyar írónő
* 1982 - Alina Alexandra Dumitru román cselgáncsozó
* 1985 - Leisel Jones ausztrál úszónő
* 1985 - Eamon Sullivan ausztrál úszó
*
schuro, 2010. augusztus 30. hétfő, 15:39
Mai napi évfordulók...
Kisfaludy Lajos vegyészmérnök, az MTA tagja, a gyógyszervegyészet jelentős alakja (meghalt 1988)
* 1928 - Lucky Casner (Lloyd Perry Casner) brit autóversenyző (meghalt 1965)
* 1935 - Gerhard Mitter német autóversenyző (meghalt 1969)
* 1937 - Bruce McLaren új-zélandi autóversenyző (meghalt 1970)
* 1941 - Ignazio Giunti olasz autóversenyző (meghalt 1971)
* 1943 - Adamis Anna magyar költő, dalszövegíró, előadó
* 1954 - Alekszandr Lukasenko belorusz politikus, elnök
* 1958 - Csiffáry Gabriella főlevéltáros, szerkesztő
* 1972 - Cameron Diaz amerikai színésznő
* 1972 - Pavel Nedvěd cseh labdarúgó
* 1975 - Maria de la Caridad Alvarez, kubai atléta
* 1980 - Tisza Kata magyar írónő
* 1982 - Alina Alexandra Dumitru román cselgáncsozó
* 1985 - Leisel Jones ausztrál úszónő
* 1985 - Eamon Sullivan ausztrál
skorpiolilike, 2010. augusztus 30. hétfő, 04:24
Íme a világ legszebb politikus
Íme a világ legszebb politikusa!


Julija Timosenko ukrán kormányfőt választották a világ legszebb politikusának - írta a karpatalja.info.

A 172 helyes listát a Corriere Della Sera olasz lap állította össze.

Julija Timosenko
A második helyre Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök került, a bronzérmes pedig Dzsigme Keszar Namgyel Vangcsuk bhutáni király lett.

A negyedik helyre Joseph Kabila kongói vezető került, őt Cristina Fernández de Kirchner argentin kormányfő követi.

Alekszandr Lukasenko belorusz államfőt a 12-helyre rangsorolták, Barack Obama amerikai elnököt pedig a 15-re. Vlagyimír Putyin a 18-ik.

A francia elnök, Nicolas Sarközy a 28-ik a listán, Angela Merkel német kancellár pedig a 109-ik - írta a karpatalja.info.
agabor4, 2009. október 17. szombat, 20:26
Ezen a napon történt
munkakörülmények miatt az elmúlt 9 évben tízezer bányász vesztette életét. A tárgyalások kremlbeli vezetői messzemenően beleegyeztek a követelések teljesítésébe, amelyeket közvetlenül a helyi sztrájkbizottságokkal vitattak meg. Ezt követően a bányászok augusztusban felvették a munkát. Gorbacsov szerint a sztrájk miatt keletkezett népgazdasági veszteségek elérik a 70 milliárd rubelt.

1994 Kucsma és Lukasenko győz
Ukrajnában Leonyid Kucsma, míg a szomszédos Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko győz az elnökválasztás második fordulójában.

1996 Liberális kongresszus ül össze Bécsben
A kétnapos bécsi kongresszuson az európai liberális pártok kidolgozzák a liberális álláspontot az információs társadalom elôkészítésére, eszerint liberalizálni kell a telekommunikációs piacot, valamint új, magas termelékenységű foglalkozásokat kell létrehozni. A bécsi nyilatkozat fô témái: az Európai Unió kül-, igazságügy- és belpolitikai reformja, az intolerancia elleni
korall44, 2008. július 10. csütörtök, 09:33
Képek, videók
Alekszandr Szergejevics P
sanci81
2018. január 15. hétfő, 18:43
Alekszandra.jpg
bbbarbara
2014. szeptember 26. péntek, 20:11
Tizenkilencen alekszandr
hollyka
2014. március 22. szombat, 20:15
Alekszandr Puskin.jpg
ujjozsef
2009. február 14. szombat, 16:41
Szent II_jános pál pápa.j
maroka
2019. január 06. vasárnap, 23:17
szent II_jános pál pápa12
maroka
2018. december 31. hétfő, 09:19
Szent II. János Pál pápa
sacimama
2017. október 22. vasárnap, 20:56
Szent II. János Pál
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:36
Szent II. János Pál aláír
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:33
Mária pócs_jános pál pápa
maroka
2019. június 25. kedd, 19:51
jános pál pápa0614.jpg
maroka
2019. június 14. péntek, 22:07
jános pál pápa erekje0519
maroka
2019. május 19. vasárnap, 17:43
jános pál pápa grafiti.jp
maroka
2019. május 03. péntek, 18:23
jános pál pápaés terézany
maroka
2019. május 01. szerda, 14:10
jános pál pápa0425.jpg
maroka
2019. április 25. csütörtök, 14:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.