Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 14:00 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Születésnap - Novotny Zoltán 80 éves
"Állandóan azt érzem, hogy jó lenne pihenni, de akkor meg az nem lenne jó. Amíg az embert megtalálják a feladatok, addig jó" - mondta az MTI-nek Novotny Zoltán, aki elárulta, március 16-án vonult karanténba, és veszélyeztetett korúként minden utasítást és tanácsot betartott feleségével a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások során. Emellett viszont otthonról is dolgozott, jegyzeteket készített, illetve többek között az antwerpeni olimpia századik és Puskás Öcsi születésének 93. évfordulójára készített anyagokat a rádióban. Novotny elárulta, jelenleg egy kiállításra készít futballtörténeti anyagokat.

A legendás rádióriporter a járványhelyzettel kapcsolatban megjegyezte, noha ilyen hosszú ideig sosem tapasztalta meg, de számára nem volt ismeretlen a bezártság, mert a II. világháború végén hat hetet töltöttek pincében rendkívül kevés élelemmel, de az 1956-os forradalom budapesti ostroma után is négy-öt napot bezárva voltak.

"Bármit is csináltam, mindig arra törekedtem, hogy többletet vigyek bele" - adta meg ars poeticáját Novotny. Úgy vélte, ugyan elsősorban sportriporterként ismerik, de 27 éven át televíziózott, közéleti és gyerekműsorokat is készített, vagy éppen politikai híreket olvasott, továbbá számos dokumentumfilm szövegét mondta fel.

Novotny Zoltán 13 nyári olimpiáról tudósított a helyszínről, ezen a téren mindössze két kollégája előzi meg a világon. Az általa megjárt ötkarikás játékok közül szerinte szinte lehetetlen egyet kiemelni, mint a legkedvesebbet. Az egyik az első, az 1968-as mexikóvárosi olimpia, amikor először lehetett részese a forgatagnak. Mint mondta, akkor még be lehetett járni az olimpiai faluba, így tulajdonképpen együtt éltek a sportolókkal, ezen az 1972-es, müncheni játékokon történt merénylet után szigorítottak.

Másodikként az 1992-es, barcelonai olimpiát említette, amely hangulatában és európaiságában emelkedett ki a megítélése szerint és persze a magyar sikerek is hozzájárultak ahhoz, hogy különösen jó emlék számára. A harmadik a 2004-es, athéni játékok, amikor rendkívül jó volt a rádióközvetítések visszhangja, pedig akkor már televízió volt az uralkodó telekommunikációs eszköz.

"Ha csak egyet szabad mondani, akkor maradnék Barcelonánál" - tette hozzá.

Hat olimpiáról tudósított - ahogy ő fogalmazott - "főnökként". Hangsúlyozta, a rádió sosem dúskált a javakban, de nagyon élvezte, hogy már a játékok előtt két-három évvel megkezdődött a szervező munka, amely rendre sikeresnek bizonyult, mert irányítása alatt egyetlen aranyéremről sem maradtak le, pedig már két évvel az események előtt el kellett dönteni, mely helyszíneken legyen a riporterállásuk.

A 27 általa közvetített magyar olimpiai bajnoki cím közül számára azok a legkedvesebbek, amelyek egy "adott pillanatban" dőltek el. Példaként említette Repka Attila és Majoros István birkózók diadalát, vagy éppen Rózsa Norbert 200 méter mellen és Hosszú Katinka 100 méter háton megszerzett aranyérmét.

"A hallgatók viszont legtöbbször Földi Imre aranyérmének tudósítását emelik ki. A magyar súlyemelő legenda már túl volt a fogásain, két riválisa viszont még hátra volt, 17 percen át közvetítettem és drukkoltam, hogy ne sikerüljön nekik, ami a sportban alapvetően erkölcstelen alapállás" - idézte fel Novotny Zoltán.

Az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiai kapcsán megjegyezte, keretbe foglalná pályafutását, mert 1964-ben már a hazai stáb tagjaként dolgozott a tokiói játékokon.

"Bizonyos kor felett már nem jó kiszakadni a hétköznapokból. Ha valahogy odacsöppennék, simán megoldanám, de az oda vezető út már nehéz. Rióba se akartam menni" - mondta. A halasztásról úgy vélekedett, az üzlet vezérelte a döntést, régen biztosan törölték volna, de az olimpia eszmeiségét, négyévenkénti sorozatát őrzi, hogy továbbra is Tokió 2020-nak hívják az eseményt. Hozzátette, azt kívánja, hogy az új időpontban sikerüljön megrendezni az eseményt, mert ez a sportolók, edzők, szurkolók és az egész világ érdeke.

Hosszú pályafutása során a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökeként is dolgozott 1985 és 2002 között. Ebből az időszakból arra a legbüszkébb, hogy az Év sportolója gálát az ő vezetése idején "vitték ki" a tévéstúdióból a nyilvánosság elé, illetve hogy 1999-ben a Vígszínházban rendezték az Évszázad sportolója gálát, amelyen a 25 kitüntetettből 14 jelen volt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 15:52
Címkék: Novotny Zoltán, MTI-nek Novotny Zoltán, Puskás Öcsi, Repka Attila, Majoros István, Rózsa Norbert,
Kommentek
AIPS-gála - Hosszú Katinka átvette Az év európai női sportolója díjat
ötszörös olimpiai aranyérmes kajakosról, Kozák Danutáról készített, Anya, a bajnok című portréfilmért, amellyel a világ tíz legjobb alkotása közé is bekerült. A fiatal - 30 év alatti -, elhivatott sportújságírók kategóriában Szentes Richárd kapott elismerést a Mányoki Attila hosszútávúszóról szóló, Az észak pokla címet viselő portréfilmért. Ő munkájával a legjobb 15 pályamű közé került a nemzetközi versenyben.

Az AIPS életműdíját kapta a Magyar Rádió és az MTVA 79 évesen is aktív rádióriportere, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke, aki 13 olimpiáról közvetített. Az elismerést Gianni Merlo, az AIPS elnöke nyújtotta át.

A gálán adták át Az év legjobb sajtókiszolgálása díját, amelyet a dohai atlétikai világbajnokság sajtóközpontja érdemelt ki. Az elismerést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe vette át Szöllősi Györgytől, az AIPS európai alelnökétől, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnökétől.

"Nagy elismerés ez, és külön örülök, hogy a 2023-as atlétikai
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 21:03
Férfi kézilabda E.B. 01.21
nagy kár, mert Mikler tényleg elképesztően védett, 38 lövésből 14-et megfogott — igaz, Mikael Appelgren is 29-ből tizenegyet védett.
Mivel Szlovénia délután megnyerte a portugálok elleni mérkőzését, jelenleg harmadik helyen áll csoportjában a magyar válogatott, amelynek így legalább egy pont kell Portugália ellen az olimpiai selejtezőtornához.

Kézilabda Eb, középdöntő, 3. forduló, II csoport
Magyarország - Svédország 18-24 (9-10)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Horacek, Novotny (csehek)

Magyarország: Mikler - Hornyák, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Szita 4, Győri 2, cserék: Bóka 1, Fekete 1, Balogh Zs. 2, Nagy B. 1, Ligetvári 1, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 48/24, illetve 40/18
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/1
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Az állás:
1. Norvégia 8 pont,
2. Szlovénia 6,
3. MAGYARORSZÁG 4,
4. Portugália 2 (112-116),
5. Izland 2 (101-110),
6. Svédország 2
maroka, 2020. január 22. szerda, 12:49
Március 15. - Átadták a közmédia elismeréseit
kettős cél vezérelte, hiszen egyszerre akartak emléket állítani a névadóknak, akik életművükkel példát mutattak és elismerni a maradandót alkotó kollégákat - közölte.

Dobos Menyhért kiemelte: az egyes díjak odaítéléséről döntő kuratóriumok azt a szempontot tartották szem előtt, hogy melyek a közmédia céljai, feladatai és azok miként teljesültek.

Malya Lilla vehette át a belföldi tudósítók elismerését szolgáló Maszák Hugó-díjat, amely a Magyar Távirati Iroda egyik alapítójának állít emléket.

Novotny Zoltán kapta sportújságírók díját, a Knézy Jenő-díjat, amellyel a közmédia életműdíjas főmunkatársa, legendás sportriportere emléke előtt tisztelegnek.

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika természetfilmesek vehették át az ismeretterjesztői díjat, a Tőkéczky László-díjat, amellyel a Széchenyi-díjas történésznek, egyetemi tanárnak, a Duna Televízió alapító kurátorának és a közmédia számos műsora házigazdájának és közreműködőjének állítottak emléket.

Bordi András bemondó lett a szép és helyes
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 18:22
Vass István Zoltán kapta a Szepesi-díjat, Várady Béla özvegye az Östreicher-díjat
A Szepesi György-díjat a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át, míg az Östreicher Emil-díjat olyan hozzátartozó kapja, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével.

Szöllősi György, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratórium elnöke a keddi díjátadón - amelyre a Groupama Arénában került sor - kiemelte: vannak ragyogó sportújságírók, sportkommentátorok, akik méltók Szepesi György szakmai örökére, illetve a korábbi bálványok hozzátartozóiról sem szabad elfeledkezni.

Vass István Zoltánt Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág igazgatója, Feleki-díjas sportújságíró méltatta. A 76 éves rádióriporter négy évtized alatt több mint 1500 futballmeccsről, számos kézilabdameccsről, világbajnokságról és olimpiai aranyérmekről tudósított. Vass István Zoltán elárulta: megfigyelte, hogy amikor valakit kitüntetnek, akkor mindig végtelenül szerény marad. "És most itt állok én
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 12:41
Utolsó útjára kísérték Szepesi Györgyöt
az MLSZ, ami Szepesi rádiós közvetítésével került televíziós adásba, s így vált kerek egésszé. - ,,A legendás sportriportert csak fizikailag vesztettük el, de lelkünkben élni fog."
Hegyi Iván sportújságíró a 1964-as tokiói olimpia gyerekként átélt közvetítései kapcsán megemlítette, Szepesi hangja és közvetítései a recsegő rádióadáson keresztül, 9000 kilométeren át is hatottak.
- A hangja volt a védjegye, a mikrofon művésze volt" - fogalmazott Hegyi Iván.
- Novotny Zoltán, Szepesi rádiós tanítványa és kollegája az elhunyt mottóját idézte: ,,ha bármit teszünk, tegyük szenvedéllyel, vagy sehogy".
,,Saját példamondatának családja mellett a sportot és rádiót illetően is mindig megfelelt" - mondta a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke.
- Novotny megemlékezésében felidézte Szepesi emlékezetes olimpiai közvetítésének szállóigévé lett mondatait, illetve a labdarúgás történetének azon góljait, melyeket Szepesi
maroka, 2018. augusztus 15. szerda, 16:19
Augusztus 20. - Idén háromnapos lesz a központi rendezvény
tűzijátékra meglepetéssel is készülnek majd. Jelezte, hogy az idén az Olimpia parkból fogyatékossággal élők tekinthetik meg az esti tűzijátékot.

Tiszttartó Titusz, a Petőfi rádió csatornaigazgatója elmondta, már a 18-ai kezdésnél ott lesznek zenészeik a színpadon. Augusztus 20-ára kívánságlánccal készülnek. A tűzijáték zenei aláfestését idén is a Petőfi rádió indítja majd el.

Kovács Zoltán elmondta: a Magyar Ízek Utcájában idén kiemelt szerepet kapnak a kávéházak, a házigazda Janza Kata lesz.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője azt is elmondta: évről évre igyekeznek minél több termelőt bevonni vásárukba. Az idei vásár középpontjában a fűszerek állnak majd.

Az augusztus 20-ai programok részletesen megtekinthetők a kormány honlapján.

Augusztus 20-án a programok idén is a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 12:21
Novotny Zoltán: Szepesi György hihetetlen nagy egyéniség volt
A 78 éves rádiós utalt a legendás riporter népszerűségére, arra, hogy "az ötvenes-hatvanas években mindenki Szepesi akart lenni", miután a magyar sportsikerekről leggyakrabban rajta keresztül szerzett tudomást az ország.

"De érkezhettünk utána akárhányan erre a pályára, Szepesi Györgyből csak egy volt. Örök szerelme volt a rádió és a sport, azon belül is elsősorban a labdarúgás" - hangsúlyozta Novotny Zoltán, aki szerint Szepesi Györgyöt "nem véletlenül tartották az Aranycsapat tizenkettedik játékosának".

A közösen átélt és közvetített megszámlálhatatlan magyar sportsikerből mindenekelőtt Kulcsár Győző 1968-as, egyéni olimpiai címét emelte ki:

"A döntőben hármas holtverseny alakult ki, amelyben aztán Kulcsár mindkét riválisát legyőzte, így aranyérmes lett. Gyuri a már leközvetített nap után hiába volt rendkívül fáradt, erre a két asszóra valósággal újjászületett, olyan intenzitással, átéléssel kürtölte világgá Kulcsár győzelmét, a magyar sikert, hogy azt nem lehet elfelejteni" -
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 14:20
Képek, videók
novotniék...jpg
zsokica45
2013. augusztus 25. vasárnap, 20:05
Novotni Mariann.jpg
zsokica45
2013. május 28. kedd, 17:49
0 születésnapra szép kép.
lovaszmarika
2019. november 25. hétfő, 17:11
0 a Boldog születésnapot
lovaszmarika
2019. november 25. hétfő, 17:07
0 a Vers születésnapra.pn
lovaszmarika
2019. október 06. vasárnap, 16:48
0 a Születésnapi Köszöntő
lovaszmarika
2019. szeptember 12. csütörtök, 11:28
0 születésnaprab12ffa274 d
lovaszmarika
2019. április 14. vasárnap, 19:03
60-szuletesnapra-pacol t.j
menusgabor
2019. március 13. szerda, 20:11
0 000 születésnapot bsz6.
lovaszmarika
2018. október 05. péntek, 18:58
0 születésnapi kép 3107
lovaszmarika
2018. szeptember 24. hétfő, 09:32
A növények megtalálják a
jakabgasparne
2009. december 21. hétfő, 07:47
Antwerpeni adventi vásárb
reper
2009. december 15. kedd, 15:04
első antwerpeni karácsony
arcenciel62
2007. május 19. szombat, 21:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.