Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 14:10 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Torna-vb - Fülöp-szigeteki aranyérem a férfi talajdöntőben
A férfiaknál talajon az egyéni összetettben győztes orosz Nyikita Nagornijtól három tizedet levontak kilépés miatt. Az izraeli Artem Dolgopyat magasabb nehézségi értékű és pontosabb kivitelezésű gyakorlatot mutatott be, amivel sokáig vezetett. A szer világ- és Európa-bajnoki címvédője, az orosz Artur Dalalojan egy hiba miatt nem tudott az élre állni, ahogyan rendkívül akrobatikus bemutatója ellenére a kínai Hsziao Zso-teng sem.

Carlos Edriel Yulo tavaly első alkalommal nyert világbajnoki érmet a Fülöp-szigeteknek, és a dohai bronzot Stuttgartban aranyra váltotta, mivel egy tizeddel megelőzte Dolgopyatot. Az övé volt a legnehezebb és a legpontosabb gyakorlat is.

Lólengésben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok brit Max Whitlock kisebb megingásai ellenére az egész versenynap legmagasabb pontszámát kapta (15,500). A tavalyi Európa-bajnok ír Rhys McClenaghan lendületes, gyors bemutatójával csupán egy tizeddel maradt el Whitlocktól. Kettejük közé a legutóbb Dohában bronzérmes tajvani Li Cse Kajnak sikerült beférkőznie. A mezőnyből öten is magasabb kiviteli ponttal zártak az aranyérmesnél, aki annak köszönheti sikerét, hogy gyakorlatának hét pont volt a nehézségi értéke.

Gyűrűn a török Ibrahim Colak volt a selejtező legjobbja, és egyedi megoldásokkal fűszerezett döntőbeli produkciójával is bejelentkezett az éremszerzésre, ami végül arany lett. Az olimpiai és négyszeres Európa-bajnok görög Elefteriosz Petruniasz vállfájdalmai miatt kihagyta a pódiumedzést, merthogy nemrégiben megoperálták. Mindez nem látszott gyakorlatán, de amikor megjelent a pontszáma az eredményjelzőn, eldőlt, hogy trónfosztás lesz ezen a szeren, és Petruniasz nem szerzi meg sorozatban negyedik vb-címét. Mivel végül a dobogóról is leszorult, veszélybe került olimpiai kvalifikációja.

A nőknél ugrásban a szer olimpiai és világbajnoka, az amerikai Simone Biles elsőre némileg kimozdult a síkból, másodjára viszont rendkívül pontosan mutatta be a Jurcsenko szuplé két és fél csavart. Honfitársa, a selejtezőben élen végzett Jade Carey jelentősen kilépett a második ugrása végén, így Biles mögött "csak" az ezüst jutott neki. A zsűriben ezúttal is volt magyar pontozó: Kalmár Zsuzsanna, a Testnevelési Egyetem torna tanszékének vezetője.

A 22 éves Bilesnak ez volt a 17. világbajnoki címe - ugrásban a második -, egyben a 23. érme. Utóbbi rangsorban ezzel beállította a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.

Az amerikai klasszist felemáskorláton elsőként szólították, dupla Cukaharával zárt, azonban a brit Rebecca Downie repülőelemekkel tarkított virtuóz produkciójával rögtön megelőzte. Utóbbi egészen az utolsó pillanatokig vezetett, ám a címvédő belga Nina Derwael ezúttal is a tökéleteshez közeli produkcióval rukkolt elő, így ismét az övé lett az arany. A hazaiak kedvence, a tavaly bronzérmes Elisabeth Seitz a Pak szaltó során talpra érkezett, másodpercekre félbeszakadt a bemutatója, így nem lehetett esélye a dobogóra kerülésre. Biles végül ötödikként zárt.

Eredmények, szerenkénti döntők,

férfiak:

talaj, világbajnok:

------------------ Carlos Edriel Yulo (Fülöp-szigetek) 15,300 pont2. Artem Dolgopyat (Izrael) 15,200 pont2. Hsziao Zso-teng (Kína) 14,933

lólengés, világbajnok:

--------------------- Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,500 pont2. Li Cse Kaj (Tajvan) 15,4333. Rhys McClenaghan (Írország) 15,400

gyűrű, világbajnok:

------------------- Ibrahim Colak (Törökország) 14,933 pont2. Marco Lodadio (Olaszország) 14,9003. Samir Ait Said (Franciaország) 14,800

nők:

ugrás, világbajnok:

------------------ Simone Biles (Egyesült Államok) 15,399 pont2. Jade Carey (Egyesült Államok) 14,8833. Elissa Downie (Nagy-Britannia) 14,816

felemáskorlát, világbajnok:

--------------------------- Nina Derwael (Belgium) 15,233 pont2. Rebecca Downie (Nagy-Britannia) 15,0003. Sunisa Leee (Egyesült Államok) 14,800

A világbajnokság további programja:vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 19:34
Címkék: Nyikita Nagornijtól, Artem Dolgopyat, Artur Dalalojan, Hsziao Zso-teng, Carlos Edriel Yulo, Rhys McClenaghan,
Kommentek
Moszkva: kiszabadult a Beninnél túszul ejtett három orosz tengerész
Zaharovának a Nigériában működő orosz nagykövetségre hivatkozó közleménye szerint a három tengerészt szombaton engedték el, és azóta egy chartergéppel Lagosból Frankfurtba szállították őket. Az orosz diplomáciai tárca köszönetét nyilvánította mindazoknak, akik szerepet játszottak kiszabadításukban.

A kalózok április 19-én kerítették hatalmukba a portugál zászló alatt hajózó, német tulajdonban lévő Tommi Ritscher konténerszállító teherhajót Nyugat-Afrika partjainál, Benin Cotonou kikötőjének közelében. A hajó bolgár kapitánya mellett foglyul ejtették a legénység hét tagját.

Az AFP hírügynökség hétfői jelentése szerint öt másik - bolgár, ukrán és Fülöp-szigeteki állampolgárságú - tengerész is kiszabadult szombaton a kalózok fogságából. Egy honfitársának elengedéséről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn tett bejelentést.

A nigériai haditengerészet még a támadás napján kiszabadította a legénység másik tizenegy tagját, akik egy biztonságos helyen barikádozták el magukat a fedélzeten.
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 13:03
Egy Fülöp-szigeteki nővér is a járvány áldozatául esett .
Egy Fülöp-szigeteki nővér is a járvány áldozatául esett Spanyolországban.
Maria Gratia Balagot missziós bencés nővér március 27-én, szombaton hunyt el Spanyolországban.
A szerzetesnővér a missziós bencés nővérek (Missionary Benedictine Sisters) indiai rendházának elöljárónője volt; korábban többek között Barcelonában szolgált. A vízumát meghosszabbítani érkezett Spanyolországba, ahol azonban megfertőzödött a Covid-19 vírussal.
A 71 esztendősen elhunyt nővér a La Union tartománybeli Aringayból származik (Fülöp-szigetek), és 2016 óta szolgált Indiában misszionáriusként.
A kongregáció arról is tájékoztatott, hogy Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Tanzániában, Ugandában, Kenyában, Namíbiában, Brazíliában és Indiában szolgáló szerzetesnővéreik a kórházakban és klinikákon a frontvonalban küzdenek a betegekért.
A járvány ezekben a hetekben tetőzik Spanyolországban; Olaszország után itt a legmagasabb az elhunytak száma. Március 29-i adatok szerint 5982 ember vesztette életét, és 73 235 a
maroka, 2020. március 31. kedd, 18:50
Erdő Péter: reális esély van Ferenc pápa budapesti látogatására
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A bíboros hangsúlyozta: minden nép életében "a kulturális kiteljesedés nagy ünnepe", amikor a saját nyelvén szólal meg az istentisztelet. A cigány mise zenei része olyan zenészek munkája, akik otthon vannak a roma zenei kultúrában, emellett a legmagasabb, zeneakadémiai végzettséggel rendelkeznek.

Szólt arról is: minden meghívott előadó, tanúságtevő,elmélkedésvezető elfogadta a felkérést. Az előadók közül kiemelte Jose Palma cebui érseket, az előző, Fülöp-szigeteki eucharisztikus kongresszus házigazdáját, akit két éve megpróbált meggyilkolni egy elmebeteg terrorista.

Szintén a NEK előadója lesz Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka Irakból, ő tanúja annak, hogyan pusztult el mostanra majdnem teljesen az iraki keresztény közösség.

Fontos előadó lesz az olasz Chiara Amirante, a Nuovi Orizzonti(Új távlatok) közösség alapítója, aki még a 90-es évek végén kezdte megszólítani és gondozni a római Termini pályaudvar mellett a szegényeket,
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 10:41
A kőkorszaki vadászó-gyűjtögetők is úgy használták a "közösségi hálót", mint a mai ember
A Zürichi Egyetem és a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) szakemberei arra a kérdésre keresték a választ, hogy az ősemberek hogyan használták fel a meglévő információkat. A kutatók azt akarták meghatározni, hogy a különböző vadászó-gyűjtögető csoportok között zajló társadalmi interakció hogyan segítette a fejlett kommunikáció kialakulását. Ennek érdekében a még fennmaradt néhány vadászó-gyűjtögető közösség egyikét, a fülöp-szigeteki agta népet figyelték meg.

Az agták (vagy más néven aeták) erős társadalmi szerkezetet építettek fel kis családi közösségeik köré, amelyeket barátság köt össze. A családok tagjai gyakran látogatnak a szomszédos táborhelyekre, hogy kicseréljék az információkat és közösségi életet éljnek. Ennek a folyamatnak a követésére a kutatók az őslakosok közül egy hónapra 53 embert olyan eszközökkel láttak el, amelyek követték a mozgásukat, és óránként rögzítették társadalmi interakciókat. Ezt követően a kutatásban részt vevőket párokba rendezték, és hat gyógynövényt adtak nekik,
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 14:12
Szenvedélyesen szerette Istent és a számítógépet
mai kamasz. Jómódú milánói család elsőszülött gyermeke, a jezsuiták által fenntartott humán gimnáziumba járt, mielőtt megbetegedett volna. Napjai tanulással, plébániai programokkal, biciklizéssel és a számítógép iránti szenvedéllyel teltek: programozott, filmet vágott, weboldalakat hozott létre, képregényeket tervezett. Éppen a világhálónak köszönhető, hogy Carlo híre jóval túllépte baráti köre határait. Történetét és lelki örökségét ma már az egész világon ismerik, a Fülöp-szigetektől a Zöld-foki-szigetekig, Brazíliától Kínáig.
Mindemellett mélyen hívő volt, mindennap szentáldozáshoz járult - ,,ez az országút a mennyországba" - mondta. Tizenegy éves kora körül megkérték, legyen a hitoktató segítője, később maga is tartott hittanórákat. Az eucharisztikus csodákat bemutató virtuális múzeumát tizenegy évesen kezdte készíteni, akkoriban jegyezte föl: ,,Minél többször járulunk szentáldozáshoz, annál inkább hasonlatossá válunk Jézushoz, és már itt a földön megízleljük a
maroka, 2020. február 24. hétfő, 22:15
Fatima a leglátogatottabb Mária-kegyhely Európában
zarándokhely, mint Lourdes vagy Međugorje. 2019-ben kiemelkedően sokan, több mint hatmillióan keresték fel a portugáliai Mária-kegyhelyet.
A 2019-ben regisztrált 4384 csoport 65 százaléka külföldről érkezett Fatimába: közülük a spanyol hívek állnak az első helyen, őket követik az olaszok, valamint a lengyelek. A portugáliai kegyhelyet egyre több ázsiai látogató keresi fel: ez annak is köszönhető, hogy az évfordulós nemzetközi zarándoklat vezetésére - 2019 májusában és októberében - a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíborost, továbbá a dél-koreai Andrew Jeom Szójung bíborost kérték fel. Természetesen nagyon sok portugál zarándok is felkeresi Fatimát - köszönhetően többek között a főváros, Lisszabon viszonylagos közelségének.
1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három fiatal pásztorgyermeknek Fatimában. A 2017. május 13-án tartott centenárium ünneplésére Ferenc pápa is a portugáliai Mária-kegyhelyre látogatott. Az ünnepi évben 9,4 millió hívő érkezett Fatimába.
A
maroka, 2020. február 18. kedd, 17:38
Erdő Péter és Veres András közösen adott hálát húszéves ....
apostolok utódai a világ népeihez kapnak küldetést. Ezért mondta el akkori szentbeszédében is, hogy közülünk ki hová kapja a megbízatását. Voltak közöttünk apostoli nunciusok, különféle beosztású püspökök a világ minden részéből. Fontos dolog ez, mert azt jelenti: Isten megjelenik a názáreti Jézus Krisztus személyében, és küldetést ad nekünk. Milyen küldetést? Azt, hogy hirdessük az evangéliumot. Ez az örömhír pedig nem más, mint az, hogy Krisztus a megdicsőülés reménye bennünk, ahogyan az előző, fülöp-szigeteki Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondata is utalt erre, Szent Pált idézve (,,Krisztus bennetek, a dicsőség reménye").
Krisztus feltámadt, és minket is örök életre, örök boldogságra hív - folytatta homíliáját a bíboros. Megnyitotta szabad utunkat az Atyához. Amikor most hálát adunk azokért a kegyelmekért, amelyeket a szentelésben kaptunk, és amelyeket - azt hiszem, András testvérem nevében is mondhatom - sokszor éreztünk is a szolgálatunk során, egyúttal
maroka, 2020. január 07. kedd, 14:38
Negyven hagyomány felvételéről döntött az UNESCO szellemi kulturális örökséggel foglalkozó bizottsága
A testület öt elemmel bővítette a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listáját. Ezek a botswanai veekuhane közösség seperu nevű néptánca és a hozzá kapcsolódó gyakorlatok, a szent helyként tisztelt kenyai Kit Mikayi sziklaformációhoz kötődő rituálék, a mauritiusi sega zenének a Chagos-szigeteki típusa, a Fülöp-szigeteki subanon törzs buklog nevű hálaadási rituáléja és a fehéroroszországi Jurauszki Karahod tavaszi rítus - olvasható a szervezet honlapján.

Harmincöt hagyomány került fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, köztük a mongóliai kumiszkészítés technikája és a hozzá kapcsolódó eszközök, a korai kereszténység idején született bizánci zene, a thai masszázs, a 470 éves brüsszeli Ommegang körmenet, a türkmén kézi szőnyegkészítés, a hagyományos török íjászat, a datolyapálma és a hozzá kötődő mesterségek, társadalmi és kulturális hagyományok, gyakorlatok.

Felkerült a listára az alpinizmus, az ír hárfázás, a kirgiz férfi fejfedő (Ak-kalpak)
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 17:12
Képek, videók
A fülöp-szigeteki.jpg
evamama0108
2012. május 25. péntek, 09:15
Nyikitka barátai800 (113
hollygergo
2008. december 28. vasárnap, 14:03
Artemis vagyok... jpg.jpg
pacsakute
2019. május 14. kedd, 23:45
Artemis3529329315lSmal l.j
wiwat
2013. július 26. péntek, 11:24
Artemisz.gif
pacsakute
2012. szeptember 21. péntek, 09:24
Artemisz
pacsakute
2012. augusztus 17. péntek, 13:25
temple_of_artemis.jpg
jegesmedve21
2012. június 10. vasárnap, 06:51
Artemis templom Jeras Jor
pacsakute
2012. június 07. csütörtök, 12:15
artemis temploma.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 21:56
2 artemis temploma.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:25
Artemisz kegyeltje.jpg
dnemethk
2012. február 19. vasárnap, 16:35
Artemis_thumb.gif
maflika
2011. július 30. szombat, 00:26
Január.22. Artúr
rushlilly
2017. november 30. csütörtök, 16:56
Lilla és Artúr
ttolnai
2017. szeptember 09. szombat, 05:56
Görgei_Artúr_by_Miklós _Ba
tunkiss
2016. április 09. szombat, 18:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.