Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 21:01 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Jobbik közérdekű adatigényléssel él a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében
Dudás Róbert parlamenti képviselő hangsúlyozta: a közvélemény és a környéken élők sem kaptak megfelelő tájékoztatást a november 12-én a Mátrai Erőműben és környékén történt szennyezés ügyében. Hozzátette: a katasztrófavédelem is elismerte, hogy nagy mértékű légszennyezés volt tapasztalható az erőmű területén belül, melyet kezeltek.

Úgy fogalmazott: az erőmű melletti gabonafeldolgozónak köszönhetően a környékbeli patakok idén már másodszor komoly szennyeződésnek lettek kitéve, de erről semmilyen adat nem áll rendelkezésre.

A Jobbik ezért közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumhoz és a helyi kormányhivatalhoz. Azt szeretnék tudni, hogy a csak "felkavarodott és iszapos víznek" minősített, a Greenpeace által azonban szennyvíznek nevezett víz milyen mértékű szennyeződést tartalmaz, veszélyes lehet-e a környező falvakban élőkre, az ivókutakra és a termőföldekre.

Nunkovics Tibor parlamenti képviselő kiemelte: a Mátrai Erőmű a magyar energiaellátás csaknem húsz százalékáért felel, és az ország karbonkibocsátásának körülbelül ugyanekkora mértéke is nekik köszönhető. Középtávon a Mátrai Erőmű "átalakítása, leszerelése, pótlása" fontos, ha "tartani akarjuk" a nemzetközi szinten is megtett klímavállalásokat - fogalmazott.

Jó hírnek nevezte, hogy a kormány meg akarja vásárolni az erőművet, viszont aggályosnak nevezte azt, hogy nem tudni, mi történik azután, hogy "belepumpálnak kétszáz-háromszáz milliárd forintot állami és európai uniós pénzekből".

Az erőmű állami megvásárlásáról szóló kérdésre azt mondta: azt támogatják, hogy az erőmű legyen átalakítva, "az már más kérdés, hogy az miként fog megvalósulni", a kérdést csak a vásárlás részleteit ismerve tudják megválaszolni.

Az intim tartalmú fotóinak nyilvánosságra kerülését követően pénteken országgyűlési mandátumáról lemondó DK-s Gréczy Zsoltról úgy fogalmazott: az ellenzéki politikus "a jelenlegi helyzetben gyorsan döntött jól".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 21. szombat, 13:03
Címkék: Mátrai Erőműnél, Dudás Róbert, Mátrai Erőműben, Nunkovics Tibor, Mátrai Erőmű, DK-s Gréczy Zsoltról,
Kommentek
Kihelyezett ülést kezdeményez a Mátrai Erőműnél a szakbizottság LMP-s elnöke
Schmuck Erzsébet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a közelmúltban, a helyi katasztrófavédelem jelzése szerint büdös, de veszélytelen gáz képződött az erőmű telephelyén. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Greenpeace arról tájékoztatott: a közeli patakban szennyvíz folyt. Az erőmű dolgozói közül is többen orvoshoz fordultak - tette hozzá.

Hasonlót korábban nem tapasztaltak Visontán - jegyezte meg, és felvetette, hogy a nemrég a közelben felépített keményítőgyár és az erőmű együttes hatása okozhatta a jelenséget.

A bizottság tájékoztatást vár a Heves megyei katasztrófavédelemtől arról, hol és milyen szennyező anyagot mértek a környéken. Mely cégek okozhatták a szennyezést és hány dolgozónak voltak egészségi panaszai - sorolta a kérdéseket.

Azt is látni kívánják, hogyan végzi az engedélyezési és ellenőrzési feladatokat az illetékes kormányhivatal, amelynek a megelőzés is feladata - jegyezte meg. ,Választ várnak arra is, hogy a környező önkormányzatok és a lakosság miért nem
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 13:32
Gulyás: a főváros új vezetése nem támogatja a dél-budai centrumkórházat
erre az önkormányzatoktól felkérést kapnak.

A Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyében megfogalmazott kérdésre válaszolva elmondta, alapos a gyanú, hogy zsarolás történt, ami példátlan az eddig is durva viták jellemezte magyar politikai életben. Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint a zsarolás mögött a DK-s Czeglédy Csaba állhat, a tárcavezető azt mondta, erről eddig ő is csak a sajtóban olvasott.

Gulyás Gergely közölte, a katasztrófavédelem napi szinten végez méréseket a Mátrai Erőműnél, de nem talált vegyi határérték-átlépést.

A miniszter kérdésre úgy fogalmazott, súlyos tévedés összekeverni Varga Judit igazságügyi miniszter és Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő felmenői kommunista rendszerben végzett cselekedeteinek súlyát, ugyanakkor minden esetben, így ebben a kettőben is igaz, hogy senki nem felelős szülei, nagyszülei tetteiért.

A miniszter elmondta, sok helyen, de különösen az Egyesült Államokban kapott nagy visszhangot a Hungary Helps Program, amely azért
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:43
Krónika 5. rész (kérdések, azonnali kérdések)
Lezsák Sándor a saját jövőjét is kockáztatta azzal, hogy a rendszerváltozás egyik legjelentősebb találkozóját összehívta - emelte ki. Az alelnök folyamatosan próbált segíteni a lakiteleki népfőiskolának abban, hogy túléljen és hitelesen képviselje a nemzeti gondolatot. Lezsák Sándor egy fillért nem kap a népfőiskolához érkező összegből, ő forrásokat igyekszik teremteni egy most már egyházi tulajdonú intézménynek - emelte ki.Azonnali kérdésekJobbik: mit tesz a kormány a mátrai erőműnél történt szennyezés ügyében?Dudás Róbert (Jobbik) arról beszélt: Mátrai Erőműben történt szennyeződés kapcsán a helyiek válaszokat várnak, hogy ivóvízkútjaik, termőföldjeik szennyezettek-e.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette: az ellenőrzések során egy alkalommal tapasztaltak a hatóságok határérték-túllépést, azóta viszont semmilyen rendellenesség nem tapasztalható.

Viszonválaszában a képviselő a csernobili atomkatasztrófát felidézve hangsúlyozta: az
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:32
Gulyás: második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni a következő év legelején
Borkai-ügyben nyilvánosságot látott zsarolásról azt mondta: a magyar belpolitikai élet végtelenül eldurvult, ma már nemcsak meg lehet zsarolni politikusokat, hanem pártpolitikusok, korábbi jelöltek is megengedik ezt magunknak. Jelen esetben a DK egyik korábbi képviselőjelöltjéről van szó - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: a hatóság részéről teljes körű kivizsgálást és felderítést várnak.

A Mátrai Erőművek kapcsolatban elmondta: az erőmű nem veszteséges, hanem nyereséges. Az ellenőrzések az erőműnél állandóak és folyamatosak, az adatok alapján egyszeri esemény volt a határérték-túllépés a napokban, azóta semmilyen rendellenesség nem tapasztalható, semmilyen határérték-túllépést nem mérnek.

Egy a közigazgatási bíráskodásra vonatkozó kérdésére kijelentette: az a kérdés, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog csak a polgárokat vagy az állami szerveket is megilleti-e.Arra a felvetésre, hogy pedagógushiány van-e Magyarországon, közölte: az OECD adatai alapján összességében nincs
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 14:51
Új fejlesztéspolitika a Mátrai Erőműnél
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a következő évtized kihívásaira készül fel Mátrai Erőmű Zrt. 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájával, amely a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul. Mivel a szénkorszak a következő évtizedben véget ér, az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat a közeljövőben, hogy megőrizze stratégiai szerepét a hazai piacon, és megóvja a munkahelyeket a térségben - közölték.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesít a közeljövőben. A bükkábrányi létesítmény alapkövét szerdán tették le, de már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is. Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 15:52
Az Opus-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött
fölött.

Az Opus március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével, az Energeticky a Prumyslovy Holdinggal (EPH) a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig tartó tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően lezárult - írja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a társaság.

A Mátra Energy Holding május 8-ra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőműnél, amelyen javaslatot kíván tenni a társaság új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására. A többségi tulajdonos a Mátrai Erőmű operatív irányítására vezérigazgatóként Valaska Józsefet, a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét javasolja, akitől a társaság megújítását, fejlesztési stratégiájának kidolgozását és végrehajtását várja.

Az Opus-csoport célja a Mátrai Erőmű fölötti irányítás megszerzésével, hogy az erőműben 26,15 százalékos MVM Zrt.-vel stratégiai
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 18:10
MEKH: ellenőrzés a legnagyobb hazai széntüzelésű erőműben
A hivatal június 17-én vizsgálta az erőműnél a termelői működési engedélyben és egyéb jogszabályokban foglalt előírások betartását, tájékozódtak a lignit és a biomassza tüzelőanyagok felhasználásáról, a karbantartási menetrendről, az áramvásárlási szerződésekről.

Az ellenőrzés során nem találtak hiányosságot, a villamosenergia-termelés szempontjából a második legnagyobb magyarországi erőmű a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik - tájékoztatott a MEKH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A mátrai erőmű tavaly a hazai villamosenergia-termelés 20 százalékát adta 6,164 terawattórás (TWh) termelésével, ennek 90 százaléka szénből (lignitből), 8 százaléka biomasszából és 2 százaléka gáz tüzelőanyagból származik. Az erőmű tulajdonában lévő visontai és bükkábrányi bányák 2060-ig biztosítják az erőmű lignit tüzelőanyag ellátását - ismertette a MEKH.

A Mátrai Erőmű Zrt. a klasszikus szénalapú villamosenergia-termelés mellett a környezeti adottságok kihasználásával egyéb ipari és
velemenyezd, 2014. június 19. csütörtök, 16:14
Képek, videók
Kirándulás- Bősi erőmű-Gy
eva_gyulai
2015. június 29. hétfő, 18:02
a vízszennyezés áldozata.
vojtiera
2012. július 01. vasárnap, 10:15
Húsvét környékén
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:48
Fót környékén.jpg
eva_gyulai
2014. március 01. szombat, 18:25
Fót környékén2.jpg
eva_gyulai
2014. március 01. szombat, 18:25
Fót környékén3.jpg
eva_gyulai
2014. március 01. szombat, 18:24
Fót környékén4.jpg
eva_gyulai
2014. március 01. szombat, 18:23
Fót környékén5.jpg
eva_gyulai
2014. március 01. szombat, 18:23
Jacksonville környékén
mecsery
2013. január 17. csütörtök, 04:18
AZ ALPOK KÖRNYÉKÉN JÁRTUN
mailona
2012. november 27. kedd, 19:47
a városháza környékén
mecsery
2010. december 25. szombat, 19:48
Central Park környékén
mecsery
2010. május 12. szerda, 22:57
Planty a Wawel környékén
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:45
Egy ház a környéken
csalogany13
2009. október 06. kedd, 21:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.