Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 10:30 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az idén három naposra bővül a Floralia virágünnep az Aquincumban
A Római Birodalom egyik legelterjedtebb tavaszköszöntő termékenységi ünnepe volt a ludi florales, vagyis a Floralia, amelyet a virágok és a virágzás istennőjének tiszteletére tartottak jellemzően áprilisban vagy májusban. Az ünnep megelevenítése a múzeum legnépszerűbb hagyományőrző programjának számít, amelyre a szervezők idén az eddigieknél is színesebb kínálattal készülnek - olvasható a múzeum közleményében.

Már május 10-én, az intézmény megnyitásának 125. évfordulóján elkezdődik a Floralia egy nagyszabású orgonaünnepséggel, amelyen ismeretterjesztő és zenés előadásokkal, hangszerkészítő műhellyel és interaktív kalandtúrával várják az érdeklődőket.

Mint írják, az intézményben található a világ legrégebbi, 1791 éves orgonája, amely 1931-ben, a mai kiállításoknak helyet adó épület alapozásakor került elő. A pénteki programon az orgona és egy ifjú orgonista különös történetét mutatja be a múzeum régésze, miközben az is kiderül, ki és hogyan találta fel a hangszert, miért voltak az első orgonák vízorgonák, és melyik római császár tekintette magát virtuóz orgonaművésznek.

Szombaton és vasárnap a korábbi években már megszokott módon, azonban számos új elemmel gazdagodva kel életre az ókori Aquincum városa. A hagyományőrző csoportok már pénteken beköltöznek a romterületre, hogy betekintést engedjenek az egykor ott élő római és a velük szoros kapcsolatban álló kelta és germán törzsek mindennapjaiba. A csapatok két napon keresztül tábori látogatásokkal, fegyverbemutatókkal, váratlan összecsapásokkal és barbár-római ütközettel szórakoztatják a közönséget.

A Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói római stílusú virágkompozícióikkal díszítik fel a teljes romterületet és a múzeumépületet is. Az egykori piac területén korabeli portékát áruló kereskedők jelennek meg, akiknél kézzel készült római sarut, ékszereket vagy kerámiaedényeket lehet vásárolni, a kézműves sátraknál pedig ezek készítését is el lehet sajátítani.

Különböző korszakok római legionáriusaival is lehet majd találkozni a rendezvényen, akik az ismeretterjesztés és alakzati bemutatók mellett akár teljes felszerelésüket is segítenek felpróbálni a vállalkozó kedvűeknek.

Idén külföldi csapatokat is vendégül lát a múzeum. Mivel az idei év egyik kiállítása kelta leleteket mutat be, ezért először építik fel a kelta falut, ahol a magyarokon kívül olasz és osztrák hagyományőrzők is bemutatkoznak.

A gladiátor csapatok is kiállítják harcosaikat, akik a Zsófia utcai polgárvárosi amfiteátrumban autentikus orgonakíséret mellett csapnak össze. Az orgonajátékot Justus Willberg és az általa épített Arenaorgel szolgáltatja.

A hétvége mindkét napján színházi előadásokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket a korábbi években megszokott módon ókori témájú darabok feldolgozásával. A római ételeket és italokat kínáló fogadók szintén a római kor hangulatát idézik meg, valamint borkóstolás közben latin szerzők műveiből is hallhatnak részleteket az érdeklődők.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 04. szombat, 11:21
Címkék: Római Birodalom, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium, Justus Willberg, idén három, ludi florales, virágzás istennőjének,
Kommentek
Tarlós: az egyházi iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de remény is
iskolák állandóságot képviselnek a folyton változó oktatási rendszerben. Nem egyszerűen tudást adnak, hanem olyan világlátást, világképet, emberképet, amely határozott erkölcsi alapokon nyugszik - jelentette ki a főpolgármester.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elmondta, a sorozat első két kötetben a város területének egyházmegyei hovatartozását próbálták végigkísérni az egész történelem során. Ennek kapcsán mutatták be az olvasóknak, hogy körülbelül 330-ban már püspöki székhely volt Aquincumban. Majd ezt követően végigvették az egyházmegyei terület és az egyes plébániák történetét.

A harmadik és a negyedik kötet az oktatási, nevelési intézményekkel foglalkozik, és ezeréves időszakot tekint át. Impozáns tevékenység folyt a múltban, és folyik a jelenben is Budapest területén a katolikus oktatás és nevelés érdekében - mondta.

Beke Margit, a sorozat szerkesztője elmondta, a kötetben megjelenik az oktatási és nevelési intézmények rendkívüli gazdagsága, mint például a csecsemőgondozás
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 19:21
Ritka, 1700 éves római luxus utazókocsi
maradványait tárták fel Aquincumban.Nagyon ritka római császárkori kocsisírt tártak fel az egykori Aquincum területén - mondta el Láng Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumának igazgatója csütörtökön Budapesten.A figurális bronzalakokkal gazdagon díszített mintegy 1700 éves négykerekű luxus utazókocsi maradványait az egykori aquincumi villaövezetben, a Csillaghegyi Strandfürdő területén tárták fel idén tavasszal az Aquincumi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei. Láng Orsolya szerint a feltárás eredményeképpen nem csupán szép tárgyakkal, hanem hatalmas információhalmazzal gazdagodhat a tudomány. Mráv Zsolt régész, a kocsis temetkezések szakértője hangsúlyozta: Pannónia észak-keleti területéről összesen 30 kocsisírt ismer a tudomány, Budapest területén pedig a mostani mindössze a második ilyen típusú feltárt temetkezés.

A kocsi és mellé leölt fogatos lovak maradványai között megtalálták a
bordat, 2017. június 24. szombat, 13:11
Ritka római kori kocsisírt tártak fel Aquincumban
A figurális bronzalakokkal gazdagon díszített mintegy 1700 éves négykerekű luxus utazókocsi maradványait az egykori aquincumi villaövezetben, a Csillaghegyi Strandfürdő területén tárták fel idén tavasszal az Aquincumi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei. Láng Orsolya szerint a feltárás eredményeképpen nem csupán szép tárgyakkal, hanem hatalmas információhalmazzal gazdagodhat a tudomány.

Mráv Zsolt régész, a kocsis temetkezések szakértője hangsúlyozta: Pannónia észak-keleti területéről összesen 30 kocsisírt ismer a tudomány, Budapest területén pedig a mostani mindössze a második ilyen típusú feltárt temetkezés.

A kocsi és mellé leölt fogatos lovak maradványai között megtalálták a jármű hátoldalát díszítő tíz darab bronzszobrot, amelyek a követőinek túlvilági boldogságot ígérő Bacchus istenséget és kíséretét ábrázolják. Előkerült a kocsi ülése és felépítménye is, amelynek a karnisrudak és a réz függönykarikák alapján minden oldalát függönnyel lehetett eltakarni - fűzte hozzá a
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 11:53
Régészet napja - A különböző népek élete és hiedelemvilága tárul fel a Régészet napján
Tavaly a lelőhelyek felderítését és az ásatási módszereket járhatták körbe szakértők segítségével az érdeklődők, idén pedig a régi-új, kisebb vagy nagyobb emberi közösségeket lehet górcső alá venni a régészet módszereivel - olvasható a program tájékoztatójában.

A szakemberek előadásai leginkább az egyes régészeti korszakok különféle közösségei köré csoportosulnak: az őskorban a faluközösség, a római korban például a hadsereg, a foglalkozások, a társadalmi csoportok, a közigazgatás, a középkorban pedig a szerzetesrendek, a városi és falusi közösségek, a céhek vagy a titkos társaságok életét mutatják be. Ezen túl az idei programok azt is vizsgálják, hogy milyen módon kötődhetnek a mai közösségek a múltbéli csoportokhoz, és ezek részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában.

A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 14:05
Sötét varázslatok az Aquincumi Múzeumban
A Titkos utakon - Sötét varázslatok Aquincumban című tárlat szombattól 2017. november 5-ig látható.

"Idősebb Plinius közel kétezer éve írta, hogy 'bizony mindenki fél attól, hogy borzalmas ráolvasásokkal megátkozzák'. A gonosz varázslatoktól a rómaiak Pannoniában sem voltak biztonságban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint három, a közelmúltban Óbudán talált, ólomlapra karcolt és sírok között elásott átokszöveg" - mondta az MTI-nek Lassányi Gábor régész, a kiállítás főkurátora. A tárlat társkurátora Vass Lóránt és valamint Barta Andrea nyelvész, aki az átoktáblák szövegét fejtette meg.

Mint Lassányi Gábor elmondta, az átoktáblák, ahogy a most először bemutatásra kerülő három aquincumi ólomlemez is, a rontószertartások fontos kellékei voltak. "Az átoktáblákon keresztül lehetett üzenetet küldeni az isteneknek és az alvilági erőknek, segítséget kérni tőlük ahhoz, hogy valaki elégtételt kapjon az őt ért sérelmekért, vagy ahhoz, hogy egy másik ember akaratát megtörje. A társadalom minden rétege - a
velemenyezd, 2016. december 02. péntek, 13:53
Szombaton indul az Óbudai Nyár
Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, a tizenhatodik alkalommal megrendezett eseménysorozatnak idén tizenhat helyszín ad otthont.

A Korok Napja az ókortól a középkoron át Krúdy Óbudájáig a városrész múltjának több korszakát is megidézi.

A Óbudai Nyár során idén tíz helyszínen rendeznek múzeumi és szabadtéri kiállításokat, és színházi előadásokra is sor kerül, többek között Aquincumban, az Óbudai Társaskörben, valamint a Zichy-kastély udvarán.

A Fő téren ingyenes koncertet ad a görög The Speakeasies Swing Band és az Óbudai Danubia Zenekar. Ausztriából érkezik a Fatima Spar & Freedom Fries, Argentínából pedig a Tangó sztori című produkció várja a közönséget, de mások mellett fellép Rúzsa Magdi, Csík Zenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Roby Lakatos, Malek Andrea, és lesz blues fesztivál is.

Pál Dénes elmondta, hogy először vesz részt a programsorozatban; az énekes július 8-án lép fel a New York hangjai című
velemenyezd, 2016. május 30. hétfő, 13:05
Átadták Az év Múzeuma és Az év Kiállítása díjakat
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére, a megmérettetésre hat intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang.

Mint Deme Péter, a társaság elnöke elmondta, az idei a kis muzeális intézmények, tájházak, a néhány, vagy akár csak egyetlen munkatárssal dolgozó intézmények éve volt, amelyek így nagyobb lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. "Remélem, hogy a díjazott múzeumok és a többiek is érzik a szakmai díjak jelentőségét" - fogalmazott az elnök.

A Szent Bertalan-templom Kincstára az elismerést a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért kapta. Az intézmény fenntartója a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség, vezetője Kovács Antalné Földessy Mariann.

Az év múzeuma díj történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény - hangsúlyozta az
velemenyezd, 2016. május 21. szombat, 16:11
Képek, videók
Aquincumi korcsmában 01.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
Aquincumi korcsmában 02.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
Aquincumi korcsmában 03.j
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:47
aquincum amfiteátrum
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:18
aquincum amfiteátrum romj
lacipecsenye
2012. november 08. csütörtök, 18:18
aquincum.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 13:11
aquincum viziorgona
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:35
aquincumi múzeum
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 13:45
Aquincum-Thermae_Major es.
farkas1945
2010. március 24. szerda, 14:20
Óbuda-Aquincum
peaisland
2010. január 06. szerda, 12:09
aquincum.jpg
ibolya64
2007. május 25. péntek, 15:36
Aquincum Hotel Bp..jpg
agica2004
2007. február 21. szerda, 15:23
Kertészeti Áruda.jpg
eva_gyulai
2012. október 14. vasárnap, 16:00
kerteszeti-munkat-vall alu
andy1108
2012. március 06. kedd, 13:23
1998-kertészeti áruda
manka221
2011. január 07. péntek, 23:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.