Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 09:09 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Aggteleki Nemzeti park.
Az Aggteleki Nemzeti park
Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban az földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hoztak létre.
A felszín alatti természeti kincsek - az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára.
Nemzeti Parkunk feladata, hogy feltárja, védje, megőrizze az Aggteleki-karszt természeti és kultúrtörténeti értékeit, biztosítsa a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és idegenforgalmat.
Nemzeti Parkunk egyik legféltettebb kincse a Baradla-barlang, mely nemcsak hazánk, de a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja.A természeti értékek mellett számos páratlan értékű kulturális látnivaló is található a térségben.
A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára.
Hagyományos kultutális esemény az ,,Aggteleki-Jósvafoi Hagyományörző és Művészeti Napok" rendezvénysorozat, melynek keretében -a nemzeti park együttműködve Aggtelek és Jósvafő településekkel - egyedülálló zenei élményt nyújtó barlangi és kamarazenei koncertekre és fesztiválokra, sokszínű farsangi-, szüreti-, óévbúcsúztató- és falunapokra, húsvéti, ill. pünkösdi hagyományőrző rendezvényekre, valamint kézműves- és művészeti táborokra kerül sor.

Aki teheti,látogasson el ide,hiszen csodálatos élménnyel gazdagodhat!
linda019, 2010. február 01. hétfő, 10:24
Címkék: Aggteleki Nemzeti, Aggteleki Nemzeti Park Magyarország, Világ Természeti, Kulturális Örökségének, Nemzeti Parkunk, Nemzeti Park Igazgatóság,
Kommentek
A barlangok hónapja - Kampány népszerűsíti a hazai barlangokat
A hatodik alkalommal megrendezett Barlangoljunk! elnevezésű kampány keretében országszerte meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, máskor be nem járható túrákkal várja az érdeklődőket Magyarország öt, a nagyközönség előtt is nyitva álló barlanggal rendelkező nemzeti parkja - közölte Rácz András környezetügyért felelős államtitkár.

Így például az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja 30 százalékos kedvezménnyel látogatható. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén a Szentgáli-kőlik, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangok, a Bükki Nemzeti Park területén a Szent István és az Anna-barlang, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén pedig a Pál-völgyi, Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi barlang látogatható kedvezményesen a meghirdetett időpontokban - sorolta. A márciusi programokról részletes információt a magyarnemzetiparkok.hu/barangolas oldalon találhatnak az érdeklődők.

Az öt nemzeti park területén összesen 40 barlangi bemutatóhely
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 14:22
Lezárult az aggteleki barlangrendszer természetvédelmi projektje
A pályázati program jóvoltából a nemzeti park igazgatóságának lehetősége nyílt, hogy az eddigieknél is jobban óvja, kezelje a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjait, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregeit és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilágot.

A fejlesztésbe bevonták az esztramosi bányavágatokat, barlangokat, az aggteleki Baradla-barlangot, az Aggtelek-Jósvafő Béke-barlangot, a bódvaszilasi Meteor-barlangot, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangot, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyt, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőt és a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali 2-es számú víznyelőbarlangot.

A természetvédelmi projekt keretében elbontották a barlangidegen (beton) műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálták az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat, a barlangi útvonalakon a korrodált létrákat rozsdamentes létrákra cserélték le. A felújítások eredményeként a barlangokban a közlekedés biztonságossá vált.

A
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 14:21
M1: ismét medve kóborol Magyarországon
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán láttak egy medvét, ahogy végigszaladt a településen. Két szemtanúja is volt az esetnek.

A szemtanúk az Aggteleki Nemzeti Parknak fotókat is küldtek. A szakemberek a településen kívül is találtak nyomokat, s azok alapján úgy vélik, kifejlett példányról lehet szó - mondták.

Rózsa Sándor, a nemzeti park osztályvezetője az M1-nek azt mondta, ha valaki medvével találkozik, legyen megfontolt, ne kapkodjon, ne tegyen olyat, amit a medve támadásnak vélhet.

Az osztályvezető közlése szerint az elmúlt években több lakott településen is láttak medvék. Tavaly júniusban például Miskolcon filmeztek le egy medvét, ahogy keresztülszaladt az úton - hangzott el a Híradóban.
velemenyezd, 2019. február 03. vasárnap, 19:22
Barlangtúrák és családi foglalkozások szombaton a Baradla-barlangban
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) szervez családi napot az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványosságánál az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlangnál - olvasható az NKA közleményében.

A rendezvény délelőtt az aggteleki szakaszon egy vezetett rövidtúrával indul, majd vezetett séta lesz a Kincskereső játékösvényen.

A rendezvénysátorban bábkészítést szerveznek a Fabula Bábszínház tagjaival, majd a Vitéz László című előadást láthatja a közönség a társulat előadásában.

Az előadói sátorban a denevérekről, később az univerzum érdekességeiről tartanak előadást szakértők, a nap végén pedig a barlang belsejében lévő koncertteremben ad műsort a Muzsikás együttes.

Egész nap látogatható lesz a Zöld sziget nevű terület, ahol interaktív természetismereti játékokkal várják a gyerekeket, de lesz mászható műbarlang, napmegfigyelés speciális naptávcsővel és
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 15:02
NKA 25 - Nagyszabású gálaesttel kezdődött meg a 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot ünneplő fesztivál
5x5 fesztiválnak ad otthont.

Háromórás show keretében az elmúlt huszonöt év slágereit idézi fel a Papp László Budapest Sportarénában huszonöt fellépő, többek között Nagy Feró, Péterfy Bori és a The Biebers.

A Millenárison egész napos Táncparkot tartanak, Kecskeméten pedig ötnapos bábfesztivállal várják a közönséget. A Petőfi Irodalmi Múzeum 25 a négyzeten címmel meghirdetett zenés irodalmi estnek ad otthont.

Kaposváron az elmúlt huszonöt év fotóművészeti értékeiből nyílik kiállítás, az Aggteleki Nemzeti Parkban minifesztivált tartanak barlangtúrával és interaktív minielőadásokkal.

A fesztivált "közös születésnap", azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő művészek gálaestje zárja a Várkert Bazárban.

Az elmúlt negyedszázad során az NKA több mint 2200 pályázatot hirdetett meg, amelyekre csaknem 40 ezer pályázótól több mint 240 ezer pályázat érkezett. Az intézmény 155 ezer programot támogatott és mintegy 172 milliárd forint támogatást ítélt meg, amelyek közül 13 ezer határon túli
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 22:14
Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját az NKA
Az NKA-ban húsz szakmai kollégium szakemberei osztják el a kulturális programtámogatásra szánt forrásokat. A jubileumi fesztiválra most mindegyik kollégium kitalált egy-egy programot, öt eseményt pedig az NKA Bizottsága hirdetett meg - mondta el a rendezvénysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális alap alelnöke.

Lőrinczy György kiemelte többek között a Müpában megtartandó nyitógálát, amely éppen az NKA által támogatott műfaji sokszínűséget vonultatja fel, mások mellett Molnár Piroska, Bíró Eszter, Novák Péter, a Győri Balett vagy az Orfeo Zenekar fellépésével.Szeptember 24-én a Jászai Mari térnél horgonyoz le a 25 éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó, de a Családok évéhez is számos program csatlakozik: a pécsi Zsolnay-negyedben például a hazai művészeti fesztiválok mutatkoznak be egy helyen, a Szentendrei Skanzenben pedig Szent Mihály-napi népművészeti fesztivált tartanak.

A fesztivált "közös születésnap", azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 13:13
Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
mely igazi felüdülést jelent a megfáradt vándornak. A horgászásra és strandolásra is alkalmas tó körül kijelölt tűzrakó helyek invitálnak bográcsozásra, s néhány percnyi séta után már kortyolhatunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből.

Arlói-tó

Fotó: Szinok Gábor
A mintegy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól.

Széleskő-bányató

Fotó: Bódi Katalin
A Mátra déli lábánál, a festői szépségű Zagyva folyó völgyében terül el az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a helyiek által Széleskőnek nevezett kristálytiszta vizű Széleskő-bányató. Az apci tengerszem a körülette lévő 25 méter erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi
tinka1951, 2018. július 02. hétfő, 08:11
Megszabadult a nyomkövetőtől az elengedett medve
A szabadon engedése előtt a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot - olvasható a közleményben. Úgy folytatták: ezek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt.

Közölték: a medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 21:43
Képek, videók
Aggteleki Nemzeti Park.gi
evamama0108
2010. november 07. vasárnap, 21:08
Szivecskés természeti kép
cipello
2018. szeptember 24. hétfő, 11:19
Természeti jelenségként.j
pacsakute
2017. október 25. szerda, 13:31
természeti kép 2.png
pmarika65
2017. május 18. csütörtök, 01:55
Ritka természeti jelenség
pacsakute
2014. december 07. vasárnap, 09:45
természeti háttér.jpg
liza1
2014. május 10. szombat, 07:05
Arad ; a Természeti Múzeu
farkas1945
2013. november 24. vasárnap, 12:00
Félelmetes természeti jel
pacsakute
2013. október 12. szombat, 18:45
Valóságban egy természeti
farkas1945
2013. szeptember 25. szerda, 11:53
természeti869
m-irene
2012. július 28. szombat, 18:49
természeti1.jpg
szidnifox
2012. július 22. vasárnap, 17:01
természeti.jpg
szidnifox
2012. július 22. vasárnap, 17:01
Természeti Jelemségek..jp
mailona
2012. június 25. hétfő, 12:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.