Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 13:39 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 12. rész (védelmi beszerzések, Iszlám Állam)
KDNP: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosításNacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosítás, hiszen a központi közbeszerzéseket szabályozó jogszabály kivételként jelöli meg a védelmi és biztonsági területet.

Megemlítette: a módosítás lehetőséget teremt arra, hogy olyan szervezetek lépjenek a szabályozás hatálya alá, amelyekre az eredetileg nem vonatkozik - példaként az Országgyűlési Őrséget említette.

MSZP: nem támogatható a javaslatHarangozó Tamás (MSZP) szerint nem támogatható a javaslat, sem a központi közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt, sem azért, mert a kétoldalas anyag gyakorlatilag kormányhatáskörbe sorolná a döntést "néhány százmilliárd forint elköltéséről".

Szerinte a módosítás lényege, hogy "kormánybiztos költse el a honvédelmi pénzeket", a tárgyalt anyagot pedig egy "Patyomkin-törvény toldozgatásának-foldozgatásának" nevezte.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: a most módosítani kívánt jogszabály 2016-os elfogadása óta minden védelmi és biztonsági megszerzést a törvény megkerülésével intéztek úgy, hogy az országgyűlés honvédelmi bizottságával megszavazták annak közbeszerzési szabályok alóli mentesítését.

LMP: ez a törvény porhintés

Porhintésnek nevezte a szabályozást Demeter Márta (LMP), azt hangsúlyozva, hogy a beszerzéseknél lehet, hogy megkérdeznek ugyan néhány "önjelölt politikus katonát", de az állományt nem.

A valódi kérdésnek azt nevezte, mikor vonják vissza ezt a jogszabályt, nem azt, hogyan módosítják, a beszerzésekről adott kormányzati beszámolókat hiányolva.

Szerinte a módosítás célja az, hogy "elrejtsék a nyilvánosság elől, mire mennek az adófizetők ezermilliárdjai".DK: nem kellene szabadabb kezet adni a kormánynak

A képviselői felszólalások sorát nyitó Arató Gergely (DK) szerint sem a közbeszerzések módja, sem az ágazat nemzetközi tapasztalatai nem indokolják, hogy a mostaninál szabadabb kezet adjanak a kormányzatnak ezen a kényes területen, ahol egyszerre tét az ország és katonáink biztonsága.

Hangsúlyozta: nem támogatják közpénzek magánpénzzé alakítását.

Jobbik: ellenőrizetlenül folynak el óriási pénzek

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint óriási pénzek folynak el ellenőrizetlenül, miközben a kormányzat nem nevezi nevén a gyereket, holott van a területnek kormányzati felelőse.

Ennyire kiveszett a kreativitás, hogy már a látszatát sem akarják fenntartani annak, hogy ez egy koherens, szépen eltervezett és mint a kés a vajban megvalósuló rendszer? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki a cél szempontjából "silány dolognak" nevezte az előterjesztést.

Zárszó

Az általános vita lezárása után Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: a vita során megmutatkozott, melyik oldal hogyan áll a honvédelem ügyéhez, azt hangsúlyozva, biztosított a terület transzparens működése, egyebek mellett az illetékesek éves beszámolóival.

Nem volt olyan beszerzés, amiről ne tájékoztattuk volna az embereket bemutatókon - fogalmazott, több példát is felsorolva, majd arról beszélt: nagyon nagy üzlet ez az ágazat, amely Magyarország gazdasági érdekeit is szolgálja, például a haidiipar fejlesztése révén.

Kormány: a terrorizmus elleni fellépés kiemelt biztonságpolitikai cél

Az Országgyűlés a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről szóló határozati javaslat általános vitájával folytatta ülését. Németh Szilárd honvédelmi államtitkár emlékeztetett, hogy a parlament korábban 2015-ben, majd 2017-ben adott hozzájárulást ahhoz, hogy a honvédség részt vehessen a terrorszrvezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben. A mostani javaslat elfogadásával a parlament újabb felhatalmazást adhat arra, hogy 2021. december végéig egy legfeljebb 200 fős, váltási időszakban 400 fős kontingenst állomásoztassanak Irakban - közölte.

A globális terrorizmus elleni fellépés változatlanul kiemelt biztonságpolitikai cél a nemzetközi közösség számára - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az Iszlám Állam harcosai a migrációs hullámot kihasználva próbálnak eljutni az EU tagállamaiba.

Magyarország feladata, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nemzetközi térben a szervezet elleni harcban. Az Európára és Törökországra nehezedő migrációs nyomás megoldását jelentené a Közel-keleti helyzet stabilizálása - érvelt.

A missziós szerepvállalások hozzájárulnak ahhoz is, hogy katonáink képesek legyenek együttműködni más országok katonáival. A szövetséges erők is elismerik, hogy a Magyar Honvédség katonái és eszközei is hozzájárulnak a terrorizmus visszaszorításához - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 20:43
Címkék: Iszlám Állam, Nacsa Lőrinc, Országgyűlési Őrséget, Harangozó Tamás, Demeter Márta, Arató Gergely,
Kommentek
Szijjártó: Magyarország érdeke a közel-keleti feszültségek enyhülése
kockázatok vannak, az újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába - mutatott rá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kitért arra, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, Magyarország ilyeneket indít a Hungary Helps program keretében. A humanitárius támogatások ügyében párbeszéd indul a két ország között, így néhány közös akciót is indíthatnak majd - fűzte hozzá.

A terrorellenes küzdelemről elmondta: folytatni kell az erőfeszítéseket, a cél az Iszlám Állam terrorszervezet végleges legyőzése.

Megjegyezte, Magyarország nem akarja, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező országok száma növekedjen.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Szaúd-Arábia a vízhiány miatt speciális kihívással áll szemben, szükséges a vízügyi infrastruktúra fejlesztése, ami a magyar technológiák és mérnöki tudás számára komoly lehetőségeket jelent.

A gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál - közölte.

Azt
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 12:41
Líbia - Erdogan: a káosz az egész földközi-tengeri térségre hatással lehet
Erdogan délelőtt az isztambuli Török-Német Egyetem új kampuszának avatóján szólalt fel Angela Merkel német kancellárt követően, néhány órával azelőtt, hogy a két vezető politikus személyesen is tárgyal a líbiai, valamint a szíriai helyzetről, továbbá a menekültválságról és a kétoldalú kapcsolatokról.

A török államfő beszédében hangsúlyozta: ha azt akarjuk, hogy az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam és az al-Kaida, illetve légiós katonák ne kapjanak új erőre, "fel kell gyorsítanunk a megoldási folyamatot".

Erdogan nyomatékosította: Törökországnak az a célja, hogy véget vessen a líbiai válságnak, amely már több mint 2400 ember halálát követelte és legalább 300 ezret tett otthontalanná. Leszögezte azt is, hogy ennek érdekében együttműködnek a baráti és szövetséges Németországgal.

A török elnök mindazonáltal kiemelte: a vasárnapi berlini békekonferencián megfogalmazott, 55 pontból álló terv fontos lépés a politikai stabilitás megteremtéséhez, sikere ugyanakkor a megvalósítástól
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 12:11
Holokauszt Világfórum - Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a felszólaló államférfiak
vendégeknek, hogy megjelenésükkel megtisztelték a halottak emlékét.

"Túl későn nyíltak meg a pokol kapui" - mondta az izraeli kormányfő, és kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de "ma már van földünk, hangunk, pajzsunk" - mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 16:53
Iszlám Állam - Belga dzsihadisták özvegyeinek négy gyerekét vitték haza Belgiumba
című belga napilap arról számolt be, hogy a négy gyerek a megérkezésüket követően elvégzett orvosi vizsgálatok után ügyvédjük jelenlétében megjelent az észak-belgiumi Antwerpen illetékes bíróságán.

Walter Damen, a gyermekek ügyvédje az ülés után annyit közölt, ügyükben "minden fél számára elfogadható, megfelelő ifjúságvédelmi intézkedéseket" hoztak. Azt azonban még nem tudni, hogy a gyermekeket a jövőben a belgiumi családtagok gondozhatják-e. Hozzátette, a gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy ne "az Iszlám Állam gyerekeiként", hanem rendes gyerekként kezeljék őket.

Több nemzetközi szervezet mellett az ENSZ is a Szíriában és Irakban elfogott vagy meggyilkolt nyugati állampolgárságú dzsihadisták bűnösnek nem bizonyult, menekülttáborokban rekedt vagy fogva tartott családtagjainak visszafogadására, gyerekeinek mielőbbi hazaszállításra szólított fel.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) korábbi becslése szerint külföldi harcosok 29 ezer gyermeke él Szíriában - közülük 20 ezer iraki szülő gyermeke -, és
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 19:56
Terrorizmus - Őrizetbe vettek hét embert a franciaországi Bretagne-ban
A nyugat-franciaországi Brest városában és további két kisebb breton településen, Guissény-ben és Loc-Eguiner-ben terrorizmus céljából létrejött bűnszövetkezettel gyanúsított hét férfi - nyomozati források szerint - erőszakos cselekményt készített elő Franciaország területén, illetve a szíriai-iraki területekre próbáltak meg eljutni, hogy csatlakozzanak az iszlamista harcosokhoz.

Az őrizetbe vettek 1981 és 2003 között születtek, a legfiatalabb egy 16 éves kiskorú.

A gyanúsítottak olyan radikális iszlamisták, akiket megfigyeltek a titkosszolgálatok. Egyiküket, egy harminc év körüli férfit a 2015. november 13-én elkövetett, 130 áldozatot követelő párizsi iszlamista merénysorozat másnapján egyszer már őrizetbe vették, miután úgy fejezte ki örömét a terrortámadás miatt, hogy egy járőröző rendőrautó előtt úgy tett, mintha gépfegyverből lőne a rendőrökre.

A Télégramme című regionális újság honlapja szerint a provokatív fellépését követően a férfit 2015-ben előállították, az otthonában tartott
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 16:22
Iratismertetéssel folytatódott a tömeggyilkosságokkal vádolt szír férfi pere
tárgyalás óta megváltozott a vádlott kapcsolata családtagjaival, a családjához fűződő érzelmi szálak gyengültek, kevesebbet beszél velük, gyakran ingerült.

A vádlott ezekre reagálva azt mondta: nem felel meg a valóságnak a jellemzése, a zárkájában nincs Korán, de egyes részeit fejből tudja. Hozzátette, bántalmazzák a fogva tartása során, meg akarják mérgezni és nem emberi módon viselkednek vele.

A bíróság ismertette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat szakértőjének a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam terrorszervezetről készített elemzését is. A pszichológus-szakértő szerint a vádlott a cselekmény elkövetése idején és a vizsgálatkor is beszámítható volt.

A lefejezésről szóló videót elemző szakértő szerint rossz minőségű a lefejezésről készített felvétel, így nem támasztja alá sem azt, hogy a vádlott szerepel rajta, sem azt, hogy nem ő van azon. Az egyik orvosszakértő nem tudott szakértői véleményt adni a felvétel rossz minősége miatt, egy másik szerint azonban 53,3 százalék a
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 12:51
Líbia - Merkel: a résztvevők megállapodtak a fegyverembargó betartásában
polgárháborús konfliktus és az ország stabilitásának megroppanása, valamint "a külső beavatkozások, az intézményi megosztottságok, a fegyverek tömegének ellenőrizetlen áramlása és a rablógazdálkodás továbbra is fenyegeti a világbékét és a nemzetközi biztonságot, mert melegágyat biztosít az illegális kereskedelemnek, fegyveres csoportoknak és terrorista szervezeteknek".

Mindennek következtében meg tudta vetni a lábát Líbiában, és a szomszédos országokban is támadásokat tudott végrehajtani az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az egész térségben felerősödött az instabilitást még inkább fokozó illegális migráció, és súlyos humanitárius helyzet állt elő az országban - fejtették ki a nyilatkozatban.

A konferenciát a 2019 szeptemberében elindított úgynevezett berlini folyamat keretében rendezték az ENSZ és a német kormány együttműködésével. A világszervezet és a berlini vezetés nem a Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta tartó konfliktus közvetlen résztvevőire,
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 22:12
Hölvényi György: magasabb európai szintre kell helyezni az üldözött keresztények diplomáciai képviseletét
mindig nem értik és értékelik kellő áttekintéssel a keresztényüldözés méreteit és súlyosságát. Fel kell hívni az európai közvélemény figyelmét arra, hogy ezeknek az embereknek az üldöztetésében erősen érvényesül a vallási jelleg - emelte ki.

A megbeszélésen Marcela Szymanski, a Segítség a Rászoruló Egyházaknak (Aid to the Church in Need) nevű, pápai jogú nemzetközi szervezet képviselője bemutatta az egyesület Üldözöttek és elfelejtettek című jelentését, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet veresége ellenére a keresztények lassan eltűnnek a közel-keleti régióból.

Az iraki kereszténység a "teljes kihalás" szélén áll, és számos afrikai országban is iszlamista csoportok fenyegetik a helyi keresztény egyházak létezését - szögezte le.

Mint mondta, a keresztények üldözése egyre hevesebb lett Délkelet-Ázsiában, és Európában is egyre többször fordul elő, hogy a közösség tagjait atrocitások érik. Erre Szymanowski példaként Franciaországot említette,
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 18:30
Képek, videók
iszlám kép.jpg
maroka
2019. október 23. szerda, 12:04
Iszlám építészet.jpg
pacsakute
2016. július 12. kedd, 21:26
Rafale -vadász iszlam ell
agica2004
2015. október 02. péntek, 21:15
iszlam.jpg
rzsi-
2015. január 27. kedd, 13:41
Iszlám mecset, Nairobi.jp
jegesmedve21
2012. szeptember 14. péntek, 09:29
Iszlám Hodzsa minarett (H
pacsakute
2012. január 13. péntek, 21:09
Aljun iszlám vár XI. sz.
reper
2009. november 06. péntek, 19:52
A Kereszt győz az Iszlám
caris11935
2009. szeptember 04. péntek, 09:57
iszlám sziklamecset.jpg
biharijudit
2009. május 25. hétfő, 10:16
Spanyolország - iszlám te
mandalina
2008. január 19. szombat, 18:29
Iszlám palota.jpg
solanum
2006. augusztus 24. csütörtök, 08:22
A Sziklamecset az iszlám
chessmaster
2006. június 28. szerda, 15:10
SZKV Központi megálló.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:22
SZKV központi má.Szécheny
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:33
SZKV-Központi megálló.png
agica2004
2017. április 04. kedd, 21:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.