Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 21:45 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
A parlament 169 igen szavazattal, egyhangúlag hozzájárult a magyar-szlovén államhatár új, 2018-as határokmányainak kihirdetéséhez.

Elfogadták az ÁSZ tavalyi beszámolójátAz Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-as szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját.

A képviselők 117 igen szavazattal, 54 ellenében hagyták jóvá az erről szóló határozatot.

Domokos László, a szervezet elnöke az indítvány parlamenti vitájában úgy fogalmazott, az ÁSZ 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait.

A parlament jóváhagyta a 2018-as zárszámadást

A parlament elfogadta a 2018-as központi költségvetés végrehajtásáról szóló pénzügyminiszteri zárszámadást.

A képviselők 116 igen szavazattal, 55 ellenében hagyták jóvá Varga Mihály javaslatát.

A kabinet szerint a tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a zárszámadást értékelve korábban azt közölte, Magyarország gazdasági fejlettsége 2018-ban tovább közeledett az európai uniós átlaghoz, amihez hozzájárult a magyar gazdaság fenntartható kifehéredése.

Újra jelezhetik otthonuk visszavásárlási szándékát a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a Nemzeti Eszközkezelő azon ügyfelei is újra jelezzék a bankok által korábban elvett otthonaik visszavásárlási szándékát, akik korábban bár megfeleltek az ehhez szükséges feltételeknek, a határidőig nem válaszoltak az erről szóló megkeresésre.

A képviselők 170 igen szavazattal fogadták el a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát.

Az előterjesztés indoklása alapján az érintett 32.500 család 98 százaléka jelzett vissza korábban, közülük pedig mintegy 28.500 család közölte, élni kíván az állam által biztosított rendkívül kedvezményes visszavásárlási feltételekkel részletfizetés, vagy egy összegű vásárlás formájában.

A parlament jelenlegi döntésének eredményeként mintegy 650 család jelezheti otthona visszavásárlási szándékát.

A Ház döntése emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a korábban egyösszegű vásárlást tervezők részletfizetéssel törlesszék ingatlanuk vételárát.

Törvénymódosítás a törvényszéki végrehajtók feladatainak átadásáról

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely részletesen szabályozza a törvényszéki végrehajtók és az állami adó- és vámhatóság közötti, több lépcsőben zajló feladatátadás-átvételt.

A képviselők 144 igen szavazattal, 29 tartózkodás mellett hagyták jóvá az igazságügyi miniszter erről szóló javaslatát.

A parlament az idei év elejétől rendelte el, hogy a végrehajtást az állami adó- és vámhatóság foganatosítja, ha törvény másként nem rendelkezik. A jelenlegi módosítás ezen feladatok végleges átkerülését szabályozza, aminek eredményeként a törvényszéki végrehajtók jogállása megszűnik, miközben a magánjogi követelések végrehajtása továbbra is az önálló bírósági végrehajtó hatásköre marad.

Pontosítások az ingatlan-nyilvántartási rendszerben

Az Országgyűlés több az ingatlan-nyilvántartásról, valamint a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt érintő pontosítást is elfogadott.

A képviselők 143 igen szavazattal, 13 ellenében és 17 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szóló javaslatát.Ipar- és kereskedelemszabályozási egyszerűsítésekről, jogharmonizációkról döntöttekA parlament több ipar- és kereskedelemszabályozási egyszerűsítésről és jogharmonizációról döntött, amelyektől a kormány a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének növekedését várja.

A képviselők 120 igen szavazattal, 43 ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter erről szóló javaslatát.

A változtatások egyebek mellett összehangolják az uniós joggal a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerését, továbbá a nemesfém-forgalmazás mellett a felvásárlási tevékenységet is szabályozottá teszik.Átalakul a szakképzés

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

Az Országgyűlés 119 igen, 40 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett fogadta el Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter törvényjavaslatát a szakképzésről, amely a 2011-ben elfogadott azonos nevű elődjét váltja fel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 13:13
Címkék: Állami Számvevőszék, Domokos László, Varga Mihály, Nemzeti Eszközkezelő, Palkovics László, magyar-szlovén államhatár,
Kommentek
Szavazásokkal zárul a parlament ülése
Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor döntenek például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, valamint energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is.

Szavaznak arról a javaslatról is, amely szerint a jövőben csak a trafikokban lehet majd kapni az e-cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és az új dohánytermékek kiegészítő termékeit is, továbbá a jelenlegi 30 százalékról 40 százalékra emelhetik a nemzetiségi pedagógusok pótlékának felső határát.

A parlament - a honlapján elérhető ülésterv alapján - december második hetében fejezi be őszi ülésszakát.
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 07:04
Tizennyolc javaslatról szavaz a parlament a jövő héten
Az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, először a képviselők a közelmúltban 99 éves korában elhunyt Horváth Jánosra (Fidesz) emlékeznek, aki 1945 és 1947 között kisgazda nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt. Horváth János 2003-tól 2014-ig a parlament korelnöke volt.

A napirend előtti felszólalásokat követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét.

Szakács László korábban 2006-2010, valamint 2014-2018 között is volt már az MSZP-frakció tagja, ezúttal a családi okokból távozó Tóbiás József helyét foglalhatja el a szocialisták között. A DK padsoraiban Sebián-Petrovszki László pártigazgató az októberben a XI. kerület polgármesterévé választott László Imrét váltja.

Az interpellációkra ezúttal egy óra áll rendelkezésre, amit az azonnali kérdések követnek szintén hatvan percben, majd a kérdések hangozhatnak el fél órában.

Kedden napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd szavazások következnek. Több nemzetközi szerződés kihirdetése
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 11:51
A tavalyi zárszámadásról szavaz a Ház
A hétfőn ülés második napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek.

A képviselőknek nyolc előterjesztésről kell dönteniük: a tavalyi költségvetés zárszámadása mellett elfogadhatják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-as beszámolóját, valamint új törvényt hozhatnak a szakképzésről.

A határozathozatalok után kilenc indítvány általános vitáját bonyolítják le. Egyebek mellett terítékre kerül az az ellenzéki javaslat, amely az alaptörvény nyolcadik módosítására irányul, az önálló közigazgatási bíráskodás alkotmányos lehetőségének megszüntetése érdekében.

Igazságügyi és pénzügyi témájú törvénymódosítások mellett szó lesz még az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés további magyar részvételéről, valamint a temesvári népfelkelésről történő megemlékezésről.

A parlament szerdán, csütörtökön és pénteken folytatja munkáját, majd jövő hétfőn fejezi azt be.
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 07:04
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
Elfogadták az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as beszámolójátAz Országgyűlés egyhangúlag, 184 igen szavazattal elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as tevékenységéről szóló beszámolókat.

Az ombudsmani hivatal a gyermekek, a fogyatékossággal élők és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelme mellett foglalkozik a szociális jogokkal, a nemzetiségek jogaival és környezetvédelmi panaszokkal is.Költségvetési fejezetet kapott az Eötvös Loránd Kutatási HálózatAz Országgyűlés 129 igen, 52 nem és 4 tartózkodással elfogadta a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslatot, amely létrehozza az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetési fejezetét.

A döntés előzménye, hogy július 2-án a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. Az MTA
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 12:51
A jövő évi költségvetésről döntenek a képviselők
A házelnök - parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülése délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi Varga Judit miniszteri eskütétele. Orbán Viktor kormányfő azt követően javasolta az igazságügyi tárca élére a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát, hogy az eddigi miniszter, Trócsányi László elfoglalta képviselői helyét az Európai Parlamentben.

A határozathozatalok ideje alatt ölthet végleges formát a kormány 2020-as költségvetésről szóló javaslata. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

A Ház hétfőn olyan tartalmú módosításokat hajtott
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 07:04
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
Jogharmonizációs változtatások a tőzsdei cégek és részvényeseik érdekében

Az Országgyűlés törvénybe foglalta a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzését célul tűző európai parlamenti és tanácsi irányelvet annak érdekében, hogy jelentősen javulhasson a tőzsdei cégek működése és a részvényesek tájékoztatása.

A képviselők 131 igen szavazattal, 33 nem ellenében és 22 tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter erről szóló javaslatát.

A további jogharmonizációs célú változtatások egyike felhatalmazza a Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy - amennyiben más eszköz nem vezet eredményre - elrendelje bizonyos online tartalmak eltávolítását az internetes kereskedelem felügyelete során.Új modellt kapott a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára.

A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 11:12
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
Az alapvető jogok biztosává választották Kozma ÁkostAz Országgyűlés 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett - tikos szavazáson - az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost. Az ombudsmant hat évre választották meg, posztját szeptember 26-tól tölti be.Elhalasztották a köznevelési törvény zárószavazását

A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés 180 igen és négy nem szavazattal elhalasztotta a köznevelési törvény zárószavazását. A kormányzati törvényjavaslat módosította volna az intézményvezetőkre vonatkozó szabályokat, a magántanulói jogviszonyt, az alternatív kerettanterveket és a tankönyvellátás szabályozását.

Elfogadták a honvédségnél rendszeresíthető beosztások számáról szóló határozatotLegfeljebb 37 650 státuszban újra meghatározta az Országgyűlés a Magyar Honvédség békeidőszaki, rendszeresíthető beosztásainak számát.

Ez nem tartalmazza a rendelkezési állomány státuszainak számát, a minisztériumban, valamint a
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 11:01
Képek, videók
Állami Áruház 15.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 13.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 12.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 11.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 10.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 09.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 08.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 07.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 06.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 05.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 04.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 03.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:36
Domokos László.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 18:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.