Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 07:57 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
A parlament 169 igen szavazattal, egyhangúlag hozzájárult a magyar-szlovén államhatár új, 2018-as határokmányainak kihirdetéséhez.

Elfogadták az ÁSZ tavalyi beszámolójátAz Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-as szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját.

A képviselők 117 igen szavazattal, 54 ellenében hagyták jóvá az erről szóló határozatot.

Domokos László, a szervezet elnöke az indítvány parlamenti vitájában úgy fogalmazott, az ÁSZ 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait.

A parlament jóváhagyta a 2018-as zárszámadást

A parlament elfogadta a 2018-as központi költségvetés végrehajtásáról szóló pénzügyminiszteri zárszámadást.

A képviselők 116 igen szavazattal, 55 ellenében hagyták jóvá Varga Mihály javaslatát.

A kabinet szerint a tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a zárszámadást értékelve korábban azt közölte, Magyarország gazdasági fejlettsége 2018-ban tovább közeledett az európai uniós átlaghoz, amihez hozzájárult a magyar gazdaság fenntartható kifehéredése.

Újra jelezhetik otthonuk visszavásárlási szándékát a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a Nemzeti Eszközkezelő azon ügyfelei is újra jelezzék a bankok által korábban elvett otthonaik visszavásárlási szándékát, akik korábban bár megfeleltek az ehhez szükséges feltételeknek, a határidőig nem válaszoltak az erről szóló megkeresésre.

A képviselők 170 igen szavazattal fogadták el a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát.

Az előterjesztés indoklása alapján az érintett 32.500 család 98 százaléka jelzett vissza korábban, közülük pedig mintegy 28.500 család közölte, élni kíván az állam által biztosított rendkívül kedvezményes visszavásárlási feltételekkel részletfizetés, vagy egy összegű vásárlás formájában.

A parlament jelenlegi döntésének eredményeként mintegy 650 család jelezheti otthona visszavásárlási szándékát.

A Ház döntése emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a korábban egyösszegű vásárlást tervezők részletfizetéssel törlesszék ingatlanuk vételárát.

Törvénymódosítás a törvényszéki végrehajtók feladatainak átadásáról

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely részletesen szabályozza a törvényszéki végrehajtók és az állami adó- és vámhatóság közötti, több lépcsőben zajló feladatátadás-átvételt.

A képviselők 144 igen szavazattal, 29 tartózkodás mellett hagyták jóvá az igazságügyi miniszter erről szóló javaslatát.

A parlament az idei év elejétől rendelte el, hogy a végrehajtást az állami adó- és vámhatóság foganatosítja, ha törvény másként nem rendelkezik. A jelenlegi módosítás ezen feladatok végleges átkerülését szabályozza, aminek eredményeként a törvényszéki végrehajtók jogállása megszűnik, miközben a magánjogi követelések végrehajtása továbbra is az önálló bírósági végrehajtó hatásköre marad.

Pontosítások az ingatlan-nyilvántartási rendszerben

Az Országgyűlés több az ingatlan-nyilvántartásról, valamint a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt érintő pontosítást is elfogadott.

A képviselők 143 igen szavazattal, 13 ellenében és 17 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szóló javaslatát.Ipar- és kereskedelemszabályozási egyszerűsítésekről, jogharmonizációkról döntöttekA parlament több ipar- és kereskedelemszabályozási egyszerűsítésről és jogharmonizációról döntött, amelyektől a kormány a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének növekedését várja.

A képviselők 120 igen szavazattal, 43 ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter erről szóló javaslatát.

A változtatások egyebek mellett összehangolják az uniós joggal a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerését, továbbá a nemesfém-forgalmazás mellett a felvásárlási tevékenységet is szabályozottá teszik.Átalakul a szakképzés

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

Az Országgyűlés 119 igen, 40 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett fogadta el Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter törvényjavaslatát a szakképzésről, amely a 2011-ben elfogadott azonos nevű elődjét váltja fel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 13:13
Címkék: Állami Számvevőszék, Domokos László, Varga Mihály, Nemzeti Eszközkezelő, Palkovics László, magyar-szlovén államhatár,
Kommentek
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadott el a HázA honvédség utánpótlásának biztosítását is könnyítő törvénycsomagot fogadott el a Ház 116 igen, 49 nem szavazattal és nyolc tartózkodás mellett.

Ahogy a honvédelmi tárca államtitkára a törvény ismertetésekor elmondta: a honvédség munkahelyteremtéssel, toborzással, haderejének modernizálásával készen áll arra is, hogy részt vegyen az élet újraindítását szolgáló gazdaságvédelmi akciótervben. A Magyar Honvédség az ország legnagyobb munkáltatójává és megrendelőjévé válhat.

A törvénycsomag kilenc jogszabályt módosít. A személyi jövedelemadóról szóló úgy változik, hogy az elhunyt katonák árváinak járó kiegészítő támogatáshoz hasonlóan a honvédelmi alkalmazottaknak is jár kiegészítő támogatás, amely szintén adómentes.

Változik a közkatona vagy a pályakezdő fogalmának törvényi meghatározása, és megszűnik a hivatásos állományba vételhez szükséges két éves honvédségi jogviszonyra vonatkozó előírás.

Új
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:31
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
Az éghajlatváltozásból következő feladatokról fogadtak el határozatotAz éghajlatváltozás mértékéből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról fogadott el 120 igen, 51 nem szavazattal országgyűlési határozatot a parlament. Az ellenzéki frakciók nyújtották be az eredeti javaslatot, amelynek címe eltérő volt: az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szólt volna.

Hasonlóan a klímavészhelyzetről szóló másik ellenzéki kezdeményezéshez, ezt is jelentősen átírta a kormánytöbbség, így nem szerepel benne a klímavészhelyzet kihirdetésének sürgetése, illetve a szigorúbb kibocsátási és energiafelhasználási célok meghatározása sem.

Az Országgyűlés a most elfogadott határozatban megerősíti a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét, valamint a kapcsolódó klíma- és energiapolitikai stratégiákat, terveket, amelyek átfogóan rögzítik az éghajlatváltozás megfékezésével, az alkalmazkodás erősítésével, a hazai energiamix átalakításával, az
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:21
A veszélyhelyzet megszüntetéséről kezdődik vita
Az aktuális ülés második napja napirend előtti felszólalásokkal kezdődik reggel 9 órakor, majd szavazásokat tartanak.

A parlament dönthet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatásokról, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatról. Ellenzéki kezdeményezésre szavaznak a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló előterjesztésről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról.

A határozathozatalok után öt indítványról tartanak általános vitát. A képviselők ekkor mondhatják el véleményüket az idei költségvetés módosításáról, továbbá a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint a kormány által azzal összefüggésben kezdeményezett átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről.

A Ház egyórás emléküléssel indítja munkáját csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 07:04
A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal a Ház
áll rendelkezésre, míg a kérdések fél órában hangozhatnak el.

Szerdán napirend előtti felszólalásokkal, majd szavazásokkal kezdődik az ülésnap. A parlament dönthet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatásokról, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatról. Ellenzéki kezdeményezésre szavaznak a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló előterjesztésről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról.

A határozathozatalok után öt indítványról tartanak általános vitát. A képviselők ekkor mondhatják el véleményüket az idei költségvetés módosításáról, továbbá a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint a kormány által azzal összefüggésben kezdeményezett átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről.

A Ház egyórás emléküléssel indítja munkáját csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Az emlékülésen megkezdik a nemzeti önazonosság védelméről szóló
velemenyezd, 2020. június 01. hétfő, 14:16
Krónika 8. rész (határozathozatalok)
Hat egyetem ingatlanai kerültek alapítványi vagyonkezelésbe

A parlament hat, korábban alapítványi fenntartásba adott egyetem esetében lehetővé tette, hogy a felsőoktatási intézményeket működtető közérdekű vagyonkezelő alapítványok az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelőivé váljanak.

A képviselők 133 igen szavazattal, 58 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el a felsőoktatási törvény ezt lehetővé tevő módosítását.

A Ház döntései alapján a Soproni Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ingatlanai kerülnek alapítványi kezekbe.

Az Országgyűlés emellett átadta a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjének tulajdonjogát a kiemelten tehetséges fiatalok támogatásával foglalkozó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, amely a részben most is otthonául szolgáló fővárosi Somló úti ingatlanegyüttes tulajdonjogát is
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 15:42
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
Törvényt fogadott el a parlament a részarány-földkiadási eljárások lezárása érdekébenElfogadta a parlament 134 igen szavazattal, 57 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről szóló törvényt.

A kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás célja, hogy megszüntesse a tulajdonjogilag rendezetlen jogállású földrészleteket. Mindezt úgy, hogy az érintett részarány-tulajdonosok megfelelő pénzbeli kártalanításával a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló, és eddig magántulajdonba nem került ingatlanok felett az állam szerez tulajdont. A kártalanítás mértéke - kérelemre - aranykorona-jogosultságonként 50 ezer forint.

A törvényjavaslat elfogadásával az előterjesztő agrártárca arra számít, hogy rövid időn belül a teljes részarány-földkiadási folyamat lezárható, így - írták az általános indoklásban - "nyugvópontra jutna egy olyan folyamat, mely a jelenlegi jogi szabályozás
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 15:02
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
Hivatalos személy ezentúl a fegyveres őr és a parkolóőr isAz Országgyűlés 134 igen, 38 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett elfogadta a büntetőeljárásról szóló és más kapcsolódó törvények módosítását.

A 282 paragrafusból álló, az igazságügyi miniszter által benyújtott jogszabály benyújtását joggyakorlati visszajelzésekkel, valamint a jogrendszer koherenciájának biztosításával indokolták. A büntetőeljárási törvény mellett a képviselők módosították a többi között a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a büntetés-végrehajtási törvényt, továbbá a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, az ügyészségi és a szabálysértési törvényt.

A jogszabály a bíróság elé állítást alapvetően a bűncselekmény elkövetéséhez közeli időpontban - két hónapon belül - teszi lehetővé.

A jegyzőkönyv hitelesítésének szabályait úgy módosították, hogy teret engedjenek a digitális technológiák révén egyéb hitelesítési megoldásoknak (e-szemle). Ennek részletes szabályait rendeletben határozza meg a
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:42
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
Elfogadták a Kúria, a bírósági hivatal és az ügyészség 2018-as beszámolójátA képviselők elfogadták a Kúria 2018-as beszámolóját 161 igen, 28 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett. Darák Péter, a Kúria elnöke a beszámoló parlamenti tárgyalásakor azt emelte ki: az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében, mert ekkor lépett hatályba az új polgári és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex.

Az Országgyűlés 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében jóváhagyta az OBH 2018-as beszámolóját is. Senyei György Barna, a hivatal elnöke az általános vitában azt mondta: csaknem 1 millió 250 ezer ügy érkezett 2018-ban a bíróságokhoz, a befejezett ügyek száma ezt 3,6 százalékkal haladta meg. Minden ítélkezési szinten több ügyet zártak le a bíróságok, mint ahányat megkezdtek, az ügyhátralék 24,5 százalékkal csökkent.

Ugyancsak elfogadta a Ház az ügyészség 2018-as beszámolóját 132 igen és 62 nem szavazattal. Polt Péter
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:32
Képek, videók
Állami Áruház 15.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 13.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 12.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 11.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 10.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 09.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 08.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 07.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 06.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 05.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 04.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 03.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:36
Domokos László.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 18:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.