Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 12:29 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sebastiano Salgado brazil fotográfus kapta a német nyelvterület legrangosabb civil díját
Az első - 1849-es - német polgári alkotmány elfogadásának helyszínén, a Szent Pál-templomban tartott ünnepségen a Magyarországon is ismert alkotó elmondta,hogy művészetének nyelve a fény, amellyel szociofotográfusként megvilágítja a világot átható igazságtalanságot.

Pályafutásának szereplői pedig a legszegényebb emberek, "a migránsok és az elüldözöttek, a kizsákmányolt munkások, a háborúk és a népirtások áldozatainak hatalmas serege", az éhínség, az aszály, az éghajlatváltozás és az erdőirtás áldozatai, mindazok, akiket "hatalmas és mohó emberek" elűztek a földjükről, akiket a mezőgazdaság gépesítése és a földtulajdon koncentrációja kisemmizett, és akik megszenvedik a nagyvárosok tervezés nélküli növekedését és a világ leggazdagabb országai által uralt "brutális gazdasági rendszereket".

Mint mondta, velük szeretné megosztani a díjat és abban reménykedik, hogy az emberek és az államok képesek "reflektálni az emberiség mostani helyzetére", és megérteni, hogy több felelősségvállalásra, egy "új rendre, tiszta lelkiismeretre" van szükség.

A díjazott - akinek Genesis című tárlata nagy sikert aratott 2017-ben a budapesti Műcsarnokban - kiemelte: nem szabad eltagadni, hogy "mi mindenre vagyunk képesek egymás ellen, hiszen az ember mindig embernek farkasa". Azonban "az emberiség jövője is a kezünkben van, és egy más jövő felépítéséhez meg kell értenünk a jelent" - mondta Sebastiano Salgado, hozzátéve, hogy fotói a jelent ábrázolják, amellyel szembesülni ugyan fájdalmas, de nem lehet nem tudomást venni róla.

Sebastiao Salgado életútját Wim Wenders német filmrendező mutatta be, aki méltatásában kiemelte, hogy a brazil művész képei révén átérezhető, mi is "korunkban a béke legnagyobb ellensége: az együttérzés, a felelősségvállalás, a közösségvállalás és az emberi egyenlőségre irányuló akarat brutális hanyatlása". Salgado képei azt is megmutatják, hogy "nem létezhet béke társadalmi igazságosság, munka, az emberi méltóság elismerése, a szegénység és az éhezés felszámolása nélkül, és nem lehet béke a Föld szépségének és szentségének tisztelete nélkül".

Sebastiano Salgado 1944-ben született, közgazdaságtudományi tanulmányokat folytatott, 1969-ben a katonai diktatúra elől hazájából Párizsba menekült. Közgazdászként nemzetközi fejlesztési projektekben dolgozott Afrikában, és e munkája révén ismerte fel a fotográfia iránti szenvedélyét. Így 1973-ban elhatározta, hogy pályát módosít, fotósként dolgozik tovább.

Munkássága első korszakának fő témái a háború, a menekülés, a hontalanság, az éhínség és a szegénység; legfőképpen Afrikában dolgozott, például Ruandában az 1994-es népirtás idején. A kilencvenes évek második felétől egyre inkább a természetfotózás felé fordult, és visszatért szülőföldjére, a brazíliai esőerdők vidékére, ahol szülei egykori farmján nagyszabású újraerdősítési programot indított, létrehozva egy 680 hektáros természetvédelmi területet és az Instituto Terra elnevezésű közhasznú intézményt.

A művész nemzetközi ismertségét tovább növelte, hogy Wim Wenders és a fia, Juliano Riberio Salgado egész estés dokumentumfilmet forgatott róla, a francia-olasz-brazil koprodukcióban készült, A Föld sója című alkotást 2014-ben mutatták be.

A német könyvszakma csúcsszerve, a könyvkereskedők egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) 25 ezer euróval (8,4 millió forint) járó elismerését most először ítélték oda fotográfusnak. Az 1950 óta minden évben kiosztott díjat eddig rendszerint írók kapták meg, köztük Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, a néhai Konrád György és Esterházy Péter.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 17:32
Címkék: Sebastiano Salgado, Szent Pál-templomban, Sebastiao Salgado, Instituto Terra, Juliano Riberio Salgado, Deutschen Buchhandels,
Kommentek
Elhunyt Hegedüs Judit balett táncosnő 85 évesen
észrevétlenül, de pontosan megtanulják az adózási, számviteli szabályokat, meg a szervezet működését. Úgy tűnik, sokkal közelebb van a valósághoz az, ami a gyerekek fejébe kerül, mint nálunk. Az ő iskolájuk 20 éve létezik, tehát ott valószínűleg korábban felismerték, a hagyományos képzési rendszerrel baj van.
- 92 óta dolgozom a kasseli iskolában, ahol szociális, óvóférfi, óvónői, gyógypedagógus képzés folyik - mondja Simándi Judit, hozzátéve, tudja, a waldorf itt nálunk még nem tart ott, mint német nyelvterületen. - Az osztálykirándulásunk úgy érzem, jól sikerült itt, hasznot hajtottunk a kertészetben, erdőt tisztítottunk, gyógynövényeknek csináltunk helyet. Sokan szeretnének is visszajönni. Simándi Judit 74-ben került el Magyarországról.
- Ott a német iskolában tisztában vannak vele, kinek a lánya Ön?
- Az egyik kislány épp ma reggel jött hozzám, mondván, jé, tanárnő nem is tudtam, hogy a papája ennyire híres ember volt...
*
Simándy Józsefné, Hegedüs Judit fotója
maroka, 2019. november 14. csütörtök, 17:07
Márton-napi ünnepi felvonulás Óbudán
Segítsünk egymásnak.
Évszázados német hagyományt elevenítenek fel az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola alsós diákjai, mikor lámpásaikkal iskolájuktól a Szentháromság-templomhoz vonulnak, ahol Szent Márton életét ismertető előadást mutatnak be. November 11-én csatlakoztunk menetükhöz.
..............
Messziről kitűnik a Vörösvári úti tízemeletes házak homlokzatai közül az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola vörös téglás épülete. A századfordulón, a főváros nagyszabású iskolaépítési programja keretében emelt épület udvarán az őszi alkonyatban teázó-beszélgető csoportok gyülekeznek. Az iskola egyik legerősebb hagyománya az 1995 óta minden évben megtartott Márton-napi ünnepség, mellyel Óbuda német ajkú lakosságának a 19. század második fele óta élő szokását elevenítik fel.
Kiürülnek a poharak, elfogy a libazsíros kenyér, a gyerekek tanítóikkal felsorakoznak.
maroka, 2019. november 13. szerda, 08:52
MINDENSZENTEK NAPJA NOVEMBER 1 és HALOTTAK NAPJA 2
kalácsot osztották szét a temető kapujában álló és imádkozó koldusok között, nehogy a halottak hazalátogassanak. Jászdózsán miközben a temetőben gyertyát égettek, odahaza is égve hagyták a lámpát, hogy a halottak széjjel tudjanak nézni. Úgy vélték : "Míg a harang szól, a halottak otthon vannak."
Mindenszentekhez gazdasági hagyományok is fűződnek. Csépán ilyenkor szorultak be az állatok - a gulya, a csürhe, a ménes és a csorda.
Mindenszentek és halottak napja közötti éjszakán (a magyar nyelvterületen többfelé karácsony éjjelén) a néphit szerint a templomban a halottak miséznek. A hiedelemtörténetek szerint a harangszó vagy világítás nyomán véletlenül a templomba tévedő ember észreveszi, hogy ott a halottak miséznek. Menekülni próbál, de a halottak letépik a ruháját, vagy a hátrahagyott ruhadarabját szaggatják össze. Az illető hamarosan meghal, mert az élőnek nem szabad a holtat meglátnia.
Halottak napján megvendégelik a szegényeket és a koldusokat. A Gyimes-völgyben így mondták: "Halottak
koszegimarika, 2019. november 01. péntek, 06:56
Több tucat új program indul a magyarországi német kisebbség támogatására
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a magyarországi német kisebbség támogatására létrehozott állandó albizottság üléséről az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy 71 már zajló vagy beindítani tervezett oktatási és kulturális projektet azonosítottak.

A tervek a pedagógus-továbbképzéstől az egyetlen magyarországi német nyelvű színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn fejlesztéséig számos területet felölelnek. Van köztük például 9 felsőoktatási projekt is, a legnagyobb csoportot pedig 39 programmal a köznevelési projektek alkotják.

Valamennyi program finanszírozási háttere biztosított, és a megállapodást "nagy közös megelégedéssel" írták alá - mondta az államtitkár a kétévente - felváltva Magyarországon és Németországban - tanácskozó testület ülése után.

Maruzsa Zoltán a Baden-Württemberg tartományi fővárosban részt vett az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának ülésén, amelyen a következő, 2021-ben kezdődő hétéves európai uniós
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 18:33
Nobel-díj - Peter Handke meglepődött, és "nagyon bátornak" tartja a Svéd Akadémia döntését
"Megannyi vita után meglepődtem. Egy ilyen döntés nagyon bátor a Svéd Akadémia részéről" - mondta az író a Párizs közelében fekvő Chaville településen található otthona kertjében a sajtó képviselőinek.

Peter Handke korábban az irodalmi Nobel-díj eltörlését sürgette, mert szerinte az egy olyan "álkanonizálás, amely semmit nem ad az olvasónak".

A 76 éves osztrák írót saját szavai szerint ugyanakkor megérintette csütörtökön, amikor a Svéd Akadémia bejelentette, hogy a német nyelvterület egyik legismertebb és legellentmondásosabbnak tartott szerzőjeként nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát.

"A húsz évvel ezelőtti problémáim matt soha nem gondoltam volna, hogy engem választanak" - hangsúlyozta.

Peter Handke éles támadások kereszttűzébe került amikor 1999-ben ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 21:32
Nobel-díj - Olga Tokarczuk és Peter Handke kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat
napvilágot. Allegorikus regény, a 18. századi Franciaországban játszódik, és azt jelképezi, hogyan próbálták megtalálni az emberek az Abszolút Igazságot. Átütő sikere, a Nappali ház, éjjeli ház című regénye választott falujáról szól. Ezután hagyott fel polgári foglalkozásával, azóta minden idejét az irodalomnak szenteli.

Számos lengyel és külföldi irodalmi díj, köztük a Nemzetközi Man Booker-díj birtokosa. Több művét is dramatizálták, megfilmesítették.

A 76 éves Peter Handkét, a német nyelvterület egyik legismertebb és legellentmondásosabbnak tartott szerzőjét nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát.

Handke 1961-től a Grazi Egyetemen jogot hallgatott, ebben az időben csatlakozott a Grazer Gruppe (Grazi Csoport) elnevezésű irodalmi körhöz, amelynek tagja volt a ma már szintén Nobel-díjas Elfriede Jelinek is. 1965-ben félbehagyta tanulmányait, azóta csak az írásnak - és az írásból - él. Lakhelye többször is
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 14:32
Képek, videók
Sebastiano Ricci
lovaszmarika
2011. február 26. szombat, 11:53
Régi német házak
durcimarcika
2019. április 21. vasárnap, 22:37
Németh Marika&barátnői.jp
menusgabor
2019. január 24. csütörtök, 13:46
Német megszállók Bp. 1944
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Német megszállók-Bicske-1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Németek- Halászbástyánál1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:24
Németek-a Margit hídon 19
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Németek-Bp-1944.jpg
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Német László iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:08
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
Németh András tavaszi ver
chillik
2018. január 13. szombat, 05:22
a világot alkotó.png
sz719eszter
2018. szeptember 22. szombat, 00:55
a külső világot.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 17:03
amilyen világot teremtesz
sz719eszter
2018. június 28. csütörtök, 18:50
ha a világot.jpg
sz719eszter
2018. május 05. szombat, 17:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.