Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 20:53 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sebastiano Salgado brazil fotográfus kapta a német nyelvterület legrangosabb civil díját
Az első - 1849-es - német polgári alkotmány elfogadásának helyszínén, a Szent Pál-templomban tartott ünnepségen a Magyarországon is ismert alkotó elmondta,hogy művészetének nyelve a fény, amellyel szociofotográfusként megvilágítja a világot átható igazságtalanságot.

Pályafutásának szereplői pedig a legszegényebb emberek, "a migránsok és az elüldözöttek, a kizsákmányolt munkások, a háborúk és a népirtások áldozatainak hatalmas serege", az éhínség, az aszály, az éghajlatváltozás és az erdőirtás áldozatai, mindazok, akiket "hatalmas és mohó emberek" elűztek a földjükről, akiket a mezőgazdaság gépesítése és a földtulajdon koncentrációja kisemmizett, és akik megszenvedik a nagyvárosok tervezés nélküli növekedését és a világ leggazdagabb országai által uralt "brutális gazdasági rendszereket".

Mint mondta, velük szeretné megosztani a díjat és abban reménykedik, hogy az emberek és az államok képesek "reflektálni az emberiség mostani helyzetére", és megérteni, hogy több felelősségvállalásra, egy "új rendre, tiszta lelkiismeretre" van szükség.

A díjazott - akinek Genesis című tárlata nagy sikert aratott 2017-ben a budapesti Műcsarnokban - kiemelte: nem szabad eltagadni, hogy "mi mindenre vagyunk képesek egymás ellen, hiszen az ember mindig embernek farkasa". Azonban "az emberiség jövője is a kezünkben van, és egy más jövő felépítéséhez meg kell értenünk a jelent" - mondta Sebastiano Salgado, hozzátéve, hogy fotói a jelent ábrázolják, amellyel szembesülni ugyan fájdalmas, de nem lehet nem tudomást venni róla.

Sebastiao Salgado életútját Wim Wenders német filmrendező mutatta be, aki méltatásában kiemelte, hogy a brazil művész képei révén átérezhető, mi is "korunkban a béke legnagyobb ellensége: az együttérzés, a felelősségvállalás, a közösségvállalás és az emberi egyenlőségre irányuló akarat brutális hanyatlása". Salgado képei azt is megmutatják, hogy "nem létezhet béke társadalmi igazságosság, munka, az emberi méltóság elismerése, a szegénység és az éhezés felszámolása nélkül, és nem lehet béke a Föld szépségének és szentségének tisztelete nélkül".

Sebastiano Salgado 1944-ben született, közgazdaságtudományi tanulmányokat folytatott, 1969-ben a katonai diktatúra elől hazájából Párizsba menekült. Közgazdászként nemzetközi fejlesztési projektekben dolgozott Afrikában, és e munkája révén ismerte fel a fotográfia iránti szenvedélyét. Így 1973-ban elhatározta, hogy pályát módosít, fotósként dolgozik tovább.

Munkássága első korszakának fő témái a háború, a menekülés, a hontalanság, az éhínség és a szegénység; legfőképpen Afrikában dolgozott, például Ruandában az 1994-es népirtás idején. A kilencvenes évek második felétől egyre inkább a természetfotózás felé fordult, és visszatért szülőföldjére, a brazíliai esőerdők vidékére, ahol szülei egykori farmján nagyszabású újraerdősítési programot indított, létrehozva egy 680 hektáros természetvédelmi területet és az Instituto Terra elnevezésű közhasznú intézményt.

A művész nemzetközi ismertségét tovább növelte, hogy Wim Wenders és a fia, Juliano Riberio Salgado egész estés dokumentumfilmet forgatott róla, a francia-olasz-brazil koprodukcióban készült, A Föld sója című alkotást 2014-ben mutatták be.

A német könyvszakma csúcsszerve, a könyvkereskedők egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) 25 ezer euróval (8,4 millió forint) járó elismerését most először ítélték oda fotográfusnak. Az 1950 óta minden évben kiosztott díjat eddig rendszerint írók kapták meg, köztük Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, a néhai Konrád György és Esterházy Péter.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 17:32
Címkék: Sebastiano Salgado, Szent Pál-templomban, Sebastiao Salgado, Instituto Terra, Juliano Riberio Salgado, Deutschen Buchhandels,
Kommentek
Koronavírus - A német kormány megtiltotta az orvosi védőfelszerelések exportját
A német szövetségi egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös válságstábjának döntése szerint az egészségügyi maszkok, kesztyűk, járványvédelmi kezes-lábas ruházatok és egyéb védőfelszerelések exportja ezentúl csak rendkívüli engedéllyel, például összehangolt nemzetközi segélyakciók keretében lehetséges.

A válságstáb arról is döntött, hogy központi ellenőrzés alá vonják a kórházak, orvosi rendelők és szövetségi hatóságok ellátását ilyen eszközökkel.

A válságstáb a külföldön karanténba helyezett német állampolgároknak a helyi hatóságok utasításainak betartását javasolják. Ez azt is jelenti, hogy a karantén végéig, március 10-ig nem térhetnek haza a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigeten, Tenerifén a járvány miatt lezárt szálloda német vendégei - áll a testület üléséről kiadott közleményben.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint eddig 240 fertőzést regisztráltak. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 15:12
Koronavírus - Elmarad a Lipcsei Könyvvásár
lipcseiek és a város egészsége az első" - húzta alá Burkhard Jung, a szászországi város főpolgármestere az önkormányzat közleménye szerint.

A vásár március 12-től 15-ig tartott volna. Lemondták fő kísérőrendezvényeit, a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot, amelyre városszerte több száz helyszínen szerveztek felolvasásokat, és Manga-Comic-Convention (MCC) nevű képregényvásárt, amely a könyvvásár képregényszekciójából fejlődött ki.

Az egyelőre nem ismert, hogy megtartják-e a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja, a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért nevű elismerés átadóünnepségét, amelyet a vásár előestéjére szerveztek. Az 1994-ben alapított és 20 ezer euróval (6,8 millió forint) járó díjjal az idén Földényi F. Lászlót tüntetik ki. A Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító A melankólia dicsérete című kötetéért kapja az elismerést a zsűri korábbi bejelentése szerint.

Németországban a kedd délutáni hivatalos adatok szerint 188
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 15:52
Megnyílt a diákok külföldi nyelvtanulási programjának pályázati felülete
A tárca közleményében kiemelte: a program célja a magyar fiatalok idegennyelv-tudásának növelése, ezért 9. és 11. évfolyamos tanulók angol, német és francia nyelvterületre utazhatnak nyáron nyelvet tanulni a kormány támogatásával. Diákonként ez mintegy 2000 eurós támogatást jelent, ami a kiutazás és kint tartózkodás minden költségét fedezi, így a családoknak plusz kiadást nem jelent.

A diákok délelőttönként nyelvi kurzusokon vesznek részt, délután és hétvégén pedig a nyelviskolák kulturális és sportprogramokat szerveznek nekik.

A programban 140 ezer középiskolás jogosult részt venni idén - ismertették. Anglia, Írország és Málta, Ausztria és Németország, valamint Franciaország lehet célország. (Mint a napokban bejelentették, a koronavírus-helyzetre tekintettel Kínába idén nem indítanak csoportokat.)

Mind a csoportos, mind az egyéni kiutazást választó jelentkezők a www.knyp.hu oldalon adhatják be pályázatukat, a "Pályázom" menüpont alatt. Erre egyéneknek 60 napig, intézményeknek 30 napig
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 11:31
Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett
egyházmegye patrónusa, ugyanakkor őt is úgy ismerik, mint akinek különösen is lehet a segítségét kérni betegség idején. Alakja összeolvadt a 3. századi vértanúval, ezért Németországban, Ausztriában főleg az epilepsziában szenvedők bizakodtak a segítségében. A nyakukban hordott Bálint kereszt, frászkereszt (Valentinskreuz, Fraisenkreuz) a tünetek, rohamok elriasztását célozta.
............
Hazánkban német nyelvterületről terjedt el Szent Bálint tisztelete. Ünnepe már középkori naptárainkban, misekönyveinkben szerepelt, népszerűségét mutatja, hogy Bálint évszázadokig gyakori keresztnév volt, sőt családnévvé is vált.
Bálint ünnepe a tavaszvárás kezdetére és a farsangi esküvők idejére esik - valószínűleg e naptári egybeesés miatt lett idővel a szerelmesek védőszentje, először Angliában és Franciaországban. A népszokások gyökere egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza: február közepén tartották lupercalia
maroka, 2020. február 14. péntek, 10:39
Magyar Nemzet - Miniszteri biztos: száznegyvenezer tanuló jogosult külföldi nyelvi kurzusokra
Bartos Mónika elmondta: 1390 tanulói csoport már felvette a kapcsolatot a számára szimpatikus külföldi partnerekkel, és ennek köszönhetően 32 300 diák már rendelkezik a jelentkezéshez szükséges befogadónyilatkozattal. Az online felület egyébként majd csak februárban nyílik meg, ahol a csoportos pályázóknak egy hónapig, az egyéni pályázóknak pedig hatvan napig lesz lehetőségük benyújtani a jelentkezésüket.

Az angol nyelvű képzések Angliában, Írországban és Máltán választhatók, német nyelvterületen Ausztria és Németország kínál tanfolyamokat, emellett Franciaországba is utazhatnak a diákok. A program előfinanszírozott, az utazási és megélhetési támogatást a Tempus Közalapítvány fogja kiutalni a pályázóknak.

A kormány döntése értelmében minden tanuló kétszer, kilencedik és tizenegyedik évfolyamosként utazhat külföldre nyelvet tanulni az állam pénzén - emlékeztetett.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt időszakban a téli szünet, illetve az ünnepek miatti kihagyás ellenére ennyien tettek
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 10:31
Alapjogokért Központ: komoly veszélyeket rejthet és kérdéseket vethet fel az Osztrák Néppárt és a Zöldek együtt
túl, sőt megerősödve került ki az elmúlt év belpolitikai eseményeiből, az új koalíciós kormány programja pedig egyensúlyt kíván teremteni a két nagy európai téma, a migráció és a környezetvédelem között.

Törcsi Péter közölte: a világnézetileg egymástól nagyon távol álló két politikai család együttműködése "komoly veszélyeket" rejthet és még nagyobb kérdőjeleket" vethet fel.

Nagy kérdésnek nevezte, hogy az ÖVP és a Zöldek együttműködése vajon egy tesztüzem-e, azaz "megnézik", hogy német nyelvterületen egy jobbközép, kereszténydemokrata és zöld kormányzás hosszútávon működőképes-e.

Erre mutatkozik egyfajta társadalmi igény Ausztriában, és Németországban - ahol a mérések alapján a zöld párt a második - talán még nagyobb lenne az igény egy ilyen együttműködésre - vélekedett Törcsi Péter.

Pócza István ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy "német politikai elvárás volt" a konzervatív-zöldpárti együttműködés kipróbálása.

Álláspontja szerint a legutóbbi választásokon a parlamentbe és a
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 16:32
Zarándokvonatok indulnak Csíksomlyóra, Czestochowába és Medjugorjéba
magyar lakta területeken élőket határokon innen és túl.

Szólt arról is: 2019-ben a MÁV 61 különvonattal több mint 15 ezer belföldi és 250 nemzetközi csoportot szállított, összesen 1,2 millió utas vett részt csoportos utazáson.

Hozzátette: a 2020-as évben kiemelt csoportos utazás lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevőinek szállítása, az Erzsébet-táborok résztvevőinek utaztatása, valamint a 9. és 11. osztályos középiskolás diákok eljuttatása az idegen nyelvi kurzusokra, német nyelvterületre.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója felidézte: az első zarándokvonatuk 2011-ben indult Lengyelországba. Azóta 20 ezer zarándokot utaztattak.

Ismertette: a csíksomlyói zarándoklat programjában szerepel a máriaradnai kegytemplom felkeresése, pénteken a Gyimesekbe mennek, szombaton a csíksomlyói búcsún, vasárnap pedig Gyergyószentmiklós főterén szentmisén vesznek részt a zarándokok.

A zarándoklatok teljes programja megtalálható missziotours.hu
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 13:32
A magyar kultúra napja - Gyermek- és ifjúsági drámapályázatot írtak ki
Az "Egy vérből..." - gyermek- és ifjúsági drámapályázatot a magyar nyelvterületen alkotók számára hirdetik meg - olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, korhatár nélkül bárki pályázhat. Az elbíráláskor előnyben részesítik azokat a műveket, amelyek a nemzeti összetartozás érzetének fontosságát erősítik. A pályázat kiírói bábszínházi darabokat is várnak.

A beérkező pályázatokat az előválogatást követően a kiírók által delegált háromtagú szakmai zsűri bírálja el. Az első díj kétmillió, a második egymillió, a harmadik ötszázezer forint pénzjutalommal jár. Az első helyezett pályaművet a Békéscsabai Jókai Színház 2020 őszén műsorra tűzi.

Mint a közleményben áll, az előzsűri által kiválasztott művek szerzőivel a Petőfi Irodalmi Ügynökség egyszeri közzétételi szerződést köt. Amennyiben az így közzétett műveket bármelyik magyar színház bemutatná, az ügynökség vállalja, hogy közvetít a színház és a szerző között, szükség esetén jogi és
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 13:31
Képek, videók
Sebastiano Ricci
lovaszmarika
2011. február 26. szombat, 11:53
Német gyerekek éneke a kö
furaila
2020. január 05. vasárnap, 11:25
Régi német házak
durcimarcika
2019. április 21. vasárnap, 22:37
Németh Marika&barátnői.jp
menusgabor
2019. január 24. csütörtök, 13:46
Német megszállók Bp. 1944
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Német megszállók-Bicske-1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Németek- Halászbástyánál1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:24
Németek-a Margit hídon 19
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Németek-Bp-1944.jpg
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Német László iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:08
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
Németh András tavaszi ver
chillik
2018. január 13. szombat, 05:22
a világot alkotó.png
sz719eszter
2018. szeptember 22. szombat, 00:55
a külső világot.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 17:03
amilyen világot teremtesz
sz719eszter
2018. június 28. csütörtök, 18:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.