Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 07:43 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő debreceni kutatók
A szénhidrátok jelentősége sokkal összetettebb, mint ahogyan azt a tudósok korábban gondolták: a szénhidrátok felelősek a sejtek közötti, valamint a baktériumok és az emberi szervezet közötti kommunikációért, így kulcsszerepük lehet a kórokozók okozta betegségek elleni küzdelemben - olvasható az egyetem MITI-hez eljuttatott közleményében.

Laboratóriumi körülmények között olyan szénhidrát-alapú vegyületeket, úgynevezett ligandumokat állítottunk elő, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a baktérium fehérjéivel kölcsönhatásba lépjenek, és megakadályozzák azt, hogy a baktérium az emberi szervezetben megtapadjon. Végeredményben a baktériumok fertőzőképességét tudják meggátolni - számolt be a kutatási eredményről Csávás Magdolna adjunktus.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémiai Tanszék tudósai a 2015-ben indult alapkutatás során a szénhidrátok szintézisét valósították meg, és fehérjékkel való kölcsönhatását vizsgálták. A kutatások a Természettudományi és Technológiai Kar szakembereivel közösen, valamint egy cseh biológus csoport együttműködésével zajlottak.

Több különböző ligandumot is előállítottunk, majd az alaposabb kölcsönhatás-vizsgálatok során találtunk egy olyan vegyületet, amelyik nem csak speciálisan egy, hanem több baktérium ellen is egyfajta univerzális "védekező szerként" bevethető - tájékoztatott a kutatócsoport vezetője.

Csávás Magdolna kiemelte: a szénhidrátkémiai kutatások napjainkban nélkülözhetetlenek, mivel a kórokozókkal szembeni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent. Például az antibiotikum-rezisztencia olyan mértékű, hogy egy-egy baktérium törzs ellen már nehezen tud védekezni az orvostudomány.

A vizsgált speciális fehérjék a baktériumok és vírusok felületén is megtalálhatók, így a kutatási eredmények akár terápiás módszerekhez, diagnosztikai eljárások fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Az adjunktus szerint eredményeik azért is meghatározóak, mert hazánk évtizedekkel ezelőtt a szénhidrátkémia egyik európai bázisa volt, napjainkban viszont már szinte csak a Debreceni Egyetemen foglalkoznak ezzel a világviszonylatban is jelentős szakterülettel.

A debreceni kutatócsoport Lipták András akadémikus öröksége. A Széchenyi-díjas szerves kémikus, a szénhidrát és az immunkémia neves kutatója, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem volt rektora, valamint utódai teremtették meg a most zajló kutatások alapjait.

A Debreceni Egyetem szakemberei tudományos eredményükről szóló közleményüket a Chemistry - A European Journal című rangos szaklapban publikálták.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 18:57
Címkék: Csávás Magdolna, Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémiai Tanszék, Technológiai Kar, Debreceni Egyetemen, Lipták András, Kossuth Lajos Tudományegyetem,
Kommentek
Ebola - A vírus három variációját azonosították Guineában
Conakryben és a környező városokban azonosították, de rokon a Sierra Leonéban kimutatott kórokozóval. Ezek a hasonlóságok, valamint az epidemiológiai adatok felvetik annak a lehetőségét, hogy az ebolavírust többszöri alkalommal újra és újra behozták Sierra Leonéból Conakry vonzáskörzetébe.

Mindhárom variáció esetében többféle mutációt azonosítottak, amelyek egyebek közt a virális fehérjéket, különösen a VP35 proteint érintették, utóbbi határozza meg a feltételezések szerint a kórokozó fertőzőképességét. Megfigyeltek mutációkat például a vírus glikoproteid burkában, ami befolyásolja, hogy miként érzékeli a kórokozót az immunrendszer.

A tanulmány szerzői kiemelték, a kutatás rávilágított a Guineában a járvány során cirkuláló ebolavírusok genetikai sokféleségére, ugyanakkor kiderült, hogy a mutációs ráta nem haladta meg a filovírusok családjára jellemző változékonysági mutatókat. Mindazonáltal a kórokozó variációinak megismerése, valamint "keringési" útvonalainak feltérképezése elősegíti hatékonyabb
velemenyezd, 2015. június 26. péntek, 17:52
Tőzegáfonya: alternatív antibiotikum
A tőzegáfonyát gyakorta ajánlják, mint a húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszert. Kutatóknak most sikerült bebizonyítaniuk, miben rejlik a gyümölcs hatékonysága.

Számos kutatás irányult a tőzegáfonya potenciális antibakteriális hatására, azonban a közölt eredmények igen ellentmondásosak. 2012-ben tajvani kutatók az Archives of Internal Medicine oldalain jelentettek meg egy tanulmányt, mely szerint a növény fogyasztása nem képes megelőzni a húgyúti fertőzéseket, és mindenkit óva intenek a népi gyógyászat ilyenfajta hasznosításától. Mások viszont alátámasztották, hogy a növényi kivonat olyan hatóanyagot tartalmaz, mely meggátolja a kórokozók gazdasejten való megtapadását, így azok be sem képesek jutni, és elmarad a fertőzés. Azonban a McGill Egyetem (Montreal, Kanada) munkatársai egy olyan mechanizmust fedtek fel, mely a tőzegáfonya mellett szól.

A baktériumnak a célsejt felé kell mozognia, ehhez pedig sok faj egy ostornak nevezett szervecskét használ, mely evező módjára
piroska0101, 2013. december 15. vasárnap, 06:35
Tőzegáfonya: alternatív antibiotikum
A tőzegáfonyát gyakorta ajánlják, mint a húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszert. Kutatóknak most sikerült bebizonyítaniuk, miben rejlik a gyümölcs hatékonysága.

Számos kutatás irányult a tőzegáfonya potenciális antibakteriális hatására, azonban a közölt eredmények igen ellentmondásosak. 2012-ben tajvani kutatók az Archives of Internal Medicine oldalain jelentettek meg egy tanulmányt, mely szerint a növény fogyasztása nem képes megelőzni a húgyúti fertőzéseket, és mindenkit óva intenek a népi gyógyászat ilyenfajta hasznosításától. Mások viszont alátámasztották, hogy a növényi kivonat olyan hatóanyagot tartalmaz, mely meggátolja a kórokozók gazdasejten való megtapadását, így azok be sem képesek jutni, és elmarad a fertőzés. Azonban a McGill Egyetem (Montreal, Kanada) munkatársai egy olyan mechanizmust fedtek fel, mely a tőzegáfonya mellett szól.

A baktériumnak a célsejt felé kell
nagyiful, 2013. december 04. szerda, 19:45
Egy új vakcina elpusztítja a HIV-szerű vírust a majmokban
A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint a beoltott emlősök képesek "kitakarítani" a szervezetükből a majmok immunhiányos betegségének kórokozóját, a SIV-vírust. A beoltott 16 majom közül kilencnél bizonyult hatékonynak a vakcina. A kutatók most egy hasonló módszerre épülő, de a humán immunhiány vírusa, a HIV ellen akarnak hatékony vakcinát tesztelni.

"Azt kijelenti, hogy egy vírust teljesen kiirtottunk, mindig nehézkes" - fogalmazott Louis Picker, az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem Vakcina és Génterápia Intézetének professzora. Hozzátette, mindig lehet olyan sejt, amelyet nem vizsgáltunk és, amely hordozza a vírust. Most azonban, nagyon szigorú kritériumokat szem előtt tartva kijelenthetjük, hogy az esetek többségében teljesen eltűnt a vírus a majmok szervezetéből.

A kutatócsoport a SIVmac239 nevű agresszív vírust vizsgálta, amely százszor halálosabb a HIV-nél. A fertőzött majmok általában két éven belül elpusztulnak, de néhány beoltott emlős esetében a vírus elbukott. A
velemenyezd, 2013. szeptember 12. csütörtök, 18:10
Madárinfluenza: Fertőzött szárnyasokra leltek Sanghajban
A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint a fertőzött galambokra egy külvárosi szárnyaspiacon leltek a hatóságok, amelyek az árusítás befagyasztását és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását rendelték el. Két másik környező piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól kezdődően átmeneti jelleggel minden élő szárnyast árusító piacot bezárnak - jelentették be a hatóságok.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott típusa eddig összesen hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Kivétel nélkül minden esetet az ország keleti részéről, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokból, valamint Sanghaj városából jelentették. A legutóbbi áldozat egy 64 éves, szárnyasok szállításával foglalkozó Csöcsiang tartománybeli farmer, ő csütörtök éjjel halt meg. A hatóságok a betegek hozzátartozóit, rokonait is vizsgálják, mindezidáig nem találtak arra utaló
velemenyezd, 2013. április 05. péntek, 11:52
Megfázás ellen
gyógyszerekkel.

Olíva

A népi gyógyászat az olajfa levelét régóta használja légúti betegségek, asztma, magas vérnyomás, ekcéma, ízületi gyulladás kezelésére. E hatásokat az utóbbi időben a tudományos kutatások is egyre inkább megerősítik. Elegendő bizonyítékkal azonban még nem rendelkezünk ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy az olajfalevél-kivonat rendszeres fogyasztásával megelőzhető és gyorsabban legyőzhető a megfázás. Ugyanakkor vannak vizsgálatok, amelyek szerint a szer a vírusok fertőzőképességét rontja, és serkenti az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát. Segíthet az orrdugulás megszüntetésében is. Bár a humán vizsgálatok egyelőre kezdeti stádiumban vannak, a táplálékkiegészítő-gyártók a mellékhatások terén megemlítik az esetleges gyomorbántalmakat, fejfájást, hányást és hasmenést. Ezért gyerekeknek, illetve várandósoknak nem ajánlott.

Ha nem enyhülnek a tünetek

Az emberek többségénél tíz napon belül elmúlnak a megfázásos tünetek. Ha a
pacsakute, 2013. február 01. péntek, 19:24
Képek, videók
szénhidrátok.jpg
sarkadykati
2013. május 21. kedd, 10:45
szénhidrátok.jpg
snbela44
2013. május 19. vasárnap, 05:49
szénhidrátok.jpg
dnemethk
2013. március 22. péntek, 22:26
Magdolna B.-né
csalogany13
2018. augusztus 25. szombat, 23:06
Magdolnától
csalogany13
2018. augusztus 24. péntek, 21:48
magdolna név.jpg
zsokica45
2018. június 13. szerda, 11:58
magdolna név,.jpg
zsokica45
2018. június 05. kedd, 10:28
0magdolna név..jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:34
Kun Magdolna: Hófehér rem
maria_kadar_148
2018. március 27. kedd, 23:27
magdolna névv.jpg
zsokica45
2018. február 26. hétfő, 10:28
magdolna névs.jpg
zsokica45
2018. február 26. hétfő, 10:28
mária magdolna.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 13:46
Kun Magdolna:Csak azok ha
maria_kadar_148
2017. október 30. hétfő, 13:10
Erdélyi Magdolna felvétel
dandej
2017. szeptember 17. vasárnap, 08:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.