Belépés
2019. február 16. szombat | 7. hét | 47. nap | 12:38 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szakértő: a gyulafehérvári nyilatkozat az erdélyi románok Bukaresttel szembeni félelméről szólt
Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtökön, hogy az RDMSZ törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról.

A szakértő hozzátette: az erdélyi románok a nyilatkozatnál a magyarokat és a szászokat "előre tolták", mert szerinte kínos lett volna nyíltan kifejezni, hogy Bukaresttel szembeni önállóságot akarnak.

Úgy fogalmazott: az RMDSZ javaslata arról szól, hogy "önrendelkezést, minél közelebb az emberekhez", és voltaképpen ezt testesíti meg az Európai Unió is.

Pászkán Zsoltot kérdezték arról is, hogy Dacian Ciolos volt miniszterelnök a törvénytervezet visszavonására szólította fel az RMDSZ-t, szerinte a tervezet etnikai enklávék létrehozását javasolja Romániában. A szakértő hozzáfűzte: Dacian Ciolos kormányzása idején vették le az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájának napirendjéről a csíksomlyói zarándoklatot, ő menesztette Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, mert kiállt az autonómia mellett, így "nem is lehet csodálkozni", hogy elsőként ő állt ki a javaslat ellen.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 21:57
Címkék: Pászkán Zsoltot, Külgazdasági Intézet, Európai Unió, Dacian Ciolos, Marossy Zoltán Temes, gyulafehérvári nyilatkozat,
Kommentek
Jakubinyi György üzenete a csíksomlyói .....
Jakubinyi György üzenete a csíksomlyói pápa látogatásról.
,,Figyeljenek arra, amit a Szentatya mond"
2019. február 7. csütörtök, 16:43
Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Jakubinyi György gyulafehérvári érseket kérdezte a Krónika erdélyi magyar napilap.
.....
- Történelmi pillanatnak leszünk hamarosan szemtanúi, az erdélyi katolikusok régi álma válik valóra azzal, hogy május 31. és június 2. közötti romániai látogatása keretében Ferenc pápa Csíksomlyót is felkeresi. Felidézné nekünk, hogy mennyi erőfeszítés, küzdelem áll ennek megvalósulása mögött? Mikor kezdődött a folyamat, és hogyan sikerült elérni, hogy erdélyi magyar híveit is meglátogassa a Szentatya?

Bővebben
maroka, 2019. február 08. péntek, 10:34
Az eufórián túl
amikor ünnepelnek valamit, és a táncaikat sem csak akkor táncolják, amikor elmennek egy fesztiválra. Manapság több helyi plébános is arra buzdítja az ott élőket, hogy a helyi ünnepeken is öltsék fel a népviseletüket. Az odalátogatók esetleg csak a felszínt látják, de az ott élők identitása igen mélyen gyökerezik. A csángók egyébként nem szeretik a skanzenlétet, azt, amikor arra kérik őket, hogy öltözzenek be, vagy beszéljenek úgy, ahogyan a kívülállók elvárják tőlük.
- Jakubinyi György gyulafehérvári érsek egy 2015-ös, az Erdélyi Naplónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy visszafordíthatatlannak tartja a csángók elrománosodási folyamatát. A mai történelmi helyzetben, a tegnapi szentmise eufóriáján túl tekintve a magyar nyelvoktatás és az esetleges magyar nyelvű misézés már valóban gesztusértékű csupán, és csak lassítani tudja ezt a folyamatot?
- Az nem vitatott, hogy az asszimilálódási folyamat felgyorsult, és talán nem is visszafordítható már. Nehezen
maroka, 2019. január 29. kedd, 13:36
Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút ....
Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is.
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek január 21-én ünnepi körlevelet adott ki a pápalátogatással kapcsolatban.
.......
Mivel a 453. csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsú június 8-án, szombaton lesz idén, éppen egy héttel a pápalátogatás után (a ferences atyák ezt már meghirdették), ezért a csíksomlyói pápalátogatás napját (...) is fogadalmi búcsúnak nyilvánítom, hogy a pápalátogatásra érkező zarándokok is eleget tehessenek az ősök fogadalmának - áll a gyulafehérvári érsek pápalátogatással kapcsolatos, január 21-én kiadott körlevelében.
Jakubinyi György a főegyházmegye nevében köszönti Ferenc pápát: ,,Isten hozta, Szentatyánk, a Csíksomlyói Segítő Szűz Máriához, erdélyi híveihez! Kérjük, erősítsen minket hitünkben és a Szentatya iránti hűségben a csíksomlyói kőkereszt feliratos fohásza szerint: »Isten! Tarts
maroka, 2019. január 23. szerda, 10:52
Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának részleteiről
2019. január 20. vasárnap, 06:30
Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának részletes forgatókönyvéről is beszélt a Maszolnak Potyó Ferenc pápai prelátus, a gyulafehérvári római katolikus érsekség általános helynöke.
- Lehet-e már tudni a pápa csíksomlyói látogatásának részletes programját, forgatókönyvét?
- Június elsején 11 órakor érkezne a pápa helikopterrel, zárt kocsiban viszik a szentmise színhelyére, és előzőleg az úgynevezett pápamobilon, nyitott kocsin körbejár, hogy minél közelebb, minél több hívőhöz kerüljön. A tervek szerint 11 óra 45 perckor kezdődne a latin nyelvű ünnepi szentmise, és annak keretében a pápának a beszéde, amit fordítanának természetesen magyar nyelven. A román szöveg - mivel nyilván kevesebb lesz az érdeklődő, vagy ha más román ajkúak akarják követni - valamilyen mobiltelefonos elérhetőségen lesz követhető.
A szentmise után egy nagyon rövid, szűkkörű ebéd következik, mert a pápának nem az ünnepi asztal vagy az asztali ünnepség a fontos, hanem a
maroka, 2019. január 20. vasárnap, 08:49
Román centenárium - A romániai németek elégedettek a kormány kisebbségpolitikájával, és nem akarnak autonómiát
Száz évvel ezelőtt az erdélyi szászok küldöttei a gyulafehérvári román nagygyűlés szellemében elfogadták az általuk lakott területek egyesülését a román királysággal.

Paul-Jürgen Porr az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: a német közösség számára a helyi autonómia nem téma, a közösség számtalanszor el is határolódott az autonómiatörekvésektől. "Mi elégedettek vagyunk a román állam kisebbségpolitikájával, beleértve az iskolapolitikát is" - idézte a romániai németek érdekvédelmi szervezetének vezetőjét az Agerpres.

Porr felidézte: a száz évvel ezelőtti román egyesülés az erdélyi, bukovinai, dobrudzsai és besszarábiai német közösségeket is egyesítette. Hozzátette azonban, hogy a 20. század eleji több százezres romániai német közösségből mára kevesebb mint 40 ezren maradtak.

A medgyesi centenáriumi rendezvényen Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete is részt vett, aki felszólalásában nehezményezte, hogy folytatódik a német kisebbség lejáratása Romániában.
velemenyezd, 2019. január 19. szombat, 18:17
A csíksomlyói ferencesek megerősítették, hogy június 7. és 10. között lesz a csíksomlyói búcsú
A ferencesek azt követően adtak ki közleményt, hogy pénteken a román elnöki hivatal és a Vatikán bejelentette: május 31. és június 2. között Romániába látogat Ferenc pápa. A katolikus egyházfő június 1-jén látogat Csíksomlyóra.

Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense korábban az MTI-nek elmondta, hogy a pápa a csíksomlyói nyeregben június 1-jén fog szabadtéri misét bemutatni.

Az MTI kérdésére elmondta: magánbeszélgetések során felmerült a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú összevonásának lehetősége, de erről - mint mondta - Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek dönteni.

A ferencesek által pénteken este kiadott közlemény szerint a csíksomlyói pápalátogatás részletes programját a későbbiekben teszik közzé. Ugyanakkor megerősítették, hogy a pünkösdi zarándoklat június 7-én, pénteken este kezdődik szentmisével, az ünnepi búcsús szentmise pedig a megszokott időpontban, június 8-án, pünkösd szombatján 12.30-kor
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 19:32
Kolozsvári konferencián idézték fel a száz évvel ezelőtti erdélyi hatalomváltást
A rendezvény annak a háromperces kisfilmnek a levetítésével kezdődött, amelyet a Janovics Jenő kolozsvári filmstúdiója készített az 1918. december 22-én tartott kolozsvári nemzetgyűlésről, amelyen - válaszként a gyulafehérvári román nemzetgyűlésre - az erdélyi magyarok több tízezres tömege kinyilvánította, hogy "Magyarországgal egyazon népköztársasági állami közösségben kívánnak élni, és az egységes és csonkítatlan Magyarország keretein belül követelik minden itt lakó nemzet számára a teljes egyenlőséget, szabadságot és önkormányzatot". A némafilm tanúsága szerint az egykori Erdélyi Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács által közösen szervezett nagygyűlésnek román felszólalói is voltak.

A néma mozgóképeken a Kolozsvárra vonattal érkező kalotaszegi küldöttek és az egyetemi ifjúság felvonulása, a város főterét megtöltő tömeg, valamint a nagygyűlés szónokai is láthatók, akiktől kimerevített képeken írásban idéz egy-egy gondolatot a kisfilm. Lönhárt Tamás történész, a Babes-Bolyai Tudományegyetem
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 18:29
Képek, videók
Gyulafehérvári Eperjessy
keszi55
2015. szeptember 19. szombat, 10:26
gyulafehervari_es_miha lyf
keszi55
2015. szeptember 18. péntek, 17:53
A gyulafehérvári székeseg
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
A gyulafehérvári püspöki
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
bukarest pártszékház
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:32
bukarest nicolae balcescu
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:48
átépített Bukaresti stadi
hartvigjoe
2012. április 28. szombat, 06:40
Ortodox-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:52
Chiajna-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:32
Antoniu-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:30
Antim-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-2
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-1
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Angol-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Bukarest sugárút.png
farkas1945
2010. december 21. kedd, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.