Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 07:28 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szakértő: a gyulafehérvári nyilatkozat az erdélyi románok Bukaresttel szembeni félelméről szólt
Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtökön, hogy az RDMSZ törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról.

A szakértő hozzátette: az erdélyi románok a nyilatkozatnál a magyarokat és a szászokat "előre tolták", mert szerinte kínos lett volna nyíltan kifejezni, hogy Bukaresttel szembeni önállóságot akarnak.

Úgy fogalmazott: az RMDSZ javaslata arról szól, hogy "önrendelkezést, minél közelebb az emberekhez", és voltaképpen ezt testesíti meg az Európai Unió is.

Pászkán Zsoltot kérdezték arról is, hogy Dacian Ciolos volt miniszterelnök a törvénytervezet visszavonására szólította fel az RMDSZ-t, szerinte a tervezet etnikai enklávék létrehozását javasolja Romániában. A szakértő hozzáfűzte: Dacian Ciolos kormányzása idején vették le az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájának napirendjéről a csíksomlyói zarándoklatot, ő menesztette Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, mert kiállt az autonómia mellett, így "nem is lehet csodálkozni", hogy elsőként ő állt ki a javaslat ellen.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 21:57
Címkék: Pászkán Zsoltot, Külgazdasági Intézet, Európai Unió, Dacian Ciolos, Marossy Zoltán Temes, gyulafehérvári nyilatkozat,
Kommentek
Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközei
László Attila plébános, a Liturgikus Bizottság tagja: ,,Remélem, hogy mindez kellőképpen és alázattal fogja szolgálni azt a liturgiát, amelyet hamarosan ünnepelhetünk Csíksomlyón"
Egyszerű és szép - Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit
2019. május 24., péntek | 21:44
A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.
..............
A sajtótájékoztatót a pápalátogatás liturgikus bizottsága képviseletében László Attila plébános, valamint az eszközök egy részének vásárlását támogató és az Evangeliáriumot kiadó Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviseletében Szász Jenő elnök tartotta, továbbá jelen volt Küsmödi Csongor-Ignác kispap,
maroka, 2019. május 24. péntek, 23:00
Csíksomlyói pápalátogatás
Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket
2019. május 23., csütörtök | 22:11
A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét.
A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.
maroka, 2019. május 24. péntek, 09:03
Közzétette a Vatikán a pápa romániai látogatásának részletes programját
A szentszék sajtóirodája szerint szombaton, június 1-jén a pápa fél 10-kor indul Bukarestből Bákóba, ahonnan helikopterrel szállítják Csíksomlyóra. A korábbi közléssel ellentétben a helikopter nem a csíkszeredai stadionban fog leszállni, hanem a hegyimentők légi bázisán. A pápa által bemutatott szentmise 11 óra 30 perckor kezdődik az addigra felújított és kibővített Hármashalom-oltárnál.

A pápa délután 4 óra 10 perckor indul tovább Csíksomlyóról helikopteren Jászvásárra, ahol meglátogatja a helyi római katolikus székesegyházat, majd az ottani Kultúrpalota előtti téren beszédet mond a fiataloknak és a családoknak.

A pápa már előző nap megérkezik Romániába, május 31-én délben a Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban fogadja Klaus Iohannis államfő, az egyházfő ugyanott találkozik a román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:59
Még két évet kell várni a Batthyáneum restitúciójának a tárgyalásáig
eredetileg 2021. november 9-re kitűzött tárgyalás időpontját szerdán 2021. május 25-re módosították. A szóvivő közlése szerint a legfelsőbb bíróság közigazgatási ügyekkel foglalkozó részlegén rendkívüli módon feltorlódtak a dossziék. A részlegen több ezer ügy vár jogerős ítéletre, ezért voltak kénytelenek ilyen hosszú határidőt szabni a tárgyalás megkezdésére.

A Batthyáneum könyvtár restitúciós ügye tavaly novemberben került a legfelsőbb bíróság asztalára, azt követően, hogy az első fokon eljáró Gyulafehérvári Táblabíróság két és fél évi tárgyalássorozat után 2018. júliusban megalapozottnak találta a restitúciós bizottságnak a visszaszolgáltatást elutasító határozatát.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának a 2012-ben hozott ítélete nyomán a román államnak egyszer már bírságot kellett fizetnie azért, amiért 14 évig húzta a Batthyáneum restitúciós kérelmének az elbírálását.

Az épületet és a benne lévő felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt a román kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 16:51
Áder János részt vesz a pápai szentmisén Csíksomlyón
...........
2019. április 12., péntek | 16:40
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t április 12-én.
A köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával együtt látogat Csíksomlyóra.
Áder János és felesége egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is jelen lesz.
A Ferenc pápa által pontifikált szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul. Jakubinyi György erre a napra is kiterjeszti a csíksomlyói búcsút, a látogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja - jelentette be korábban.

Forrás és fotó: MTI
Magyar Kurír
maroka, 2019. április 12. péntek, 19:01
Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának részletesebb programját
csíksomlyói hegynyeregben.

A Vatikán közlése szerint Ferenc pápát június 1-jén délelőtt helyi idő szerint fél 10-kor repülővel Bukarestből Bákóba szállítják, ahonnan helikopterrel folytatja útját Csíkszeredába. A Vatikán sajtóirodája szerint a helikopter 10 óra 10 perckor indul el Bákóból, és a csíkszeredai stadionban száll le. A román elnöki hivatal által közzétett programváltozat szerint a pápa 11 óra 20 perckor érkezik Csíksomlyóra, majd 11 óra 45 perckor kezdődik a szentmise.

Bodó Márta, a gyulafehérvári főegyházmegye szervezőbizottságának tagja szerint a szentmise pontos kezdési időpontja még változhat annak függvényében, hogy a szentatya pontosan mikor ér ki a hegynyeregbe, a szentmise helyszínére. A szervezők április első felére ígértek további pontosabb részleteket.

Wilhelm Danca, a pápalátogatás szervezőbizottságának sajtókapcsolatokért felelős illetékese a bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ferenc pápa május 31-én dél körül érkezik Bukarestbe, ahol az elnöki hivatalban Klaus
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 17:33
A román akadémia vitatja, hogy az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat autonómiát ígért a kisebbségeknek
Az akadémia elnökségének állásfoglalását a Mediafax hírügynökség ismertette csütörtökön.

A tudományos testület azzal érvel, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban szövegében szereplő "autonómia" szó az Erdély, Bánság és Magyarország románok lakta területek ideiglenes, az új alkotmány elfogadásáig tartó önigazgatására vonatkozik. Másfelől leszögezik, hogy az erdélyi románok döntése az általuk lakott területek Romániával történő egyesüléséről szólt, míg a Nyilatkozat többi részlete mindössze "irányelveket" tartalmaz az újonnan megalakuló román állam számára.

"A Gyulafehérvári Nyilatkozatban szereplő egyes célkitűzések elismerésére irányuló igény a dokumentum valamennyi rendelkezésének - köztük elsősorban a Románia és Erdély egyesülését kimondó határozat - elismerését feltételezné. Hogyan is akarják számon kérni a Nyilatkozatba foglalt egyes állítások, elvek, jogok be nem tartását azok, akik nem ismerik el a dokumentum lényegét?" - idézi a román akadémia elnökségének szónoki kérdését a Mediafax
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 20:11
Március 15. - Németh Szilárd: az idei "tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete" az EP-választás lesz
Németh Szilárd a magyar és székely zászlókkal fellobogózott téren összegyűlt sok ezer ünneplő előtt azt mondta: a magyaroknak azt kell eldönteniük, hogy a magyarok országában vagy egy bevándorlóországban akarnak-e élni.

"Ma újabb birodalom terjeszkedik, és nyilvánosan is vállalt célja, hogy eltörölje a szabad nemzetek Európáját, és létrehozza az Európai Egyesült Államokat, ahol az európai nemzetek ismét egy birodalmi központ hatalmi és pénzügyi érdekei alá lennének rendelve" - mondta a politikus.

Németh Szilárd közölte: 1848-ban a magyarok egy vér nélküli forradalommal, példa nélküli nemzeti egységben harcoltak a nemzet szabadságáért és függetlenségéért a birodalom elnyomásával szemben, és erre kényszerülnek ma is.

"Ma a Brüsszelben szőtt bevándorláspárti birodalmi törekvéseknek mondunk nemet. Jogainkhoz, szabadságunkhoz, édes anyanyelvünkhöz, kivívott értékeinkhez, nemzeti jelképeinkhez a történelmi zászlóinkhoz, keresztény hitünkhöz és kultúránkhoz ma is ragaszkodnunk kell" -
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 15:11
Képek, videók
Gyulafehérvári Eperjessy
keszi55
2015. szeptember 19. szombat, 10:26
gyulafehervari_es_miha lyf
keszi55
2015. szeptember 18. péntek, 17:53
A gyulafehérvári székeseg
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
A gyulafehérvári püspöki
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
bukarest pártszékház
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:32
bukarest nicolae balcescu
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:48
átépített Bukaresti stadi
hartvigjoe
2012. április 28. szombat, 06:40
Ortodox-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:52
Chiajna-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:32
Antoniu-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:30
Antim-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-2
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-1
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Angol-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Bukarest sugárút.png
farkas1945
2010. december 21. kedd, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.