Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 08:55 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szakértő: a gyulafehérvári nyilatkozat az erdélyi románok Bukaresttel szembeni félelméről szólt
Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtökön, hogy az RDMSZ törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról.

A szakértő hozzátette: az erdélyi románok a nyilatkozatnál a magyarokat és a szászokat "előre tolták", mert szerinte kínos lett volna nyíltan kifejezni, hogy Bukaresttel szembeni önállóságot akarnak.

Úgy fogalmazott: az RMDSZ javaslata arról szól, hogy "önrendelkezést, minél közelebb az emberekhez", és voltaképpen ezt testesíti meg az Európai Unió is.

Pászkán Zsoltot kérdezték arról is, hogy Dacian Ciolos volt miniszterelnök a törvénytervezet visszavonására szólította fel az RMDSZ-t, szerinte a tervezet etnikai enklávék létrehozását javasolja Romániában. A szakértő hozzáfűzte: Dacian Ciolos kormányzása idején vették le az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájának napirendjéről a csíksomlyói zarándoklatot, ő menesztette Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, mert kiállt az autonómia mellett, így "nem is lehet csodálkozni", hogy elsőként ő állt ki a javaslat ellen.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 21:57
Címkék: Pászkán Zsoltot, Külgazdasági Intézet, Európai Unió, Dacian Ciolos, Marossy Zoltán Temes, gyulafehérvári nyilatkozat,
Kommentek
Román centenárium - Kelemen Hunor: senki nem akarja ellopni Erdélyt
Kelemen Hunor kijelentette: a magyar érdekképviselet évek óta várt arra a gesztusra, hogy román oldalról kezdeményezik a gyulafehérvári nyilatkozat beiktatását a román jogrendbe. Látván azonban, hogy ez nem történt meg, maga lépett. "Eltelt száz év, amely után egy erős többség, egy önbizalommal rendelkező, és a kisebbségekhez korrekt módon viszonyuló nemzetnek el kellene gondolkoznia a történteken. Ha ez a nyilatkozat az egyesülés alapja, akkor ennek a kisebbségekre vonatkozó pontjait is komolyan kell venni" - idézte a Mediafax hírügynökség Kelemen Hunort kedden.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: november folyamán dolgozta ki a szövetség a törvénytervezetet, de nem akarta megzavarni ennek benyújtásával a román nemzeti ünnep előkészületeit. Ezért határozták el, hogy a december elsejei centenárium után terjesztik be a törvényt. Hozzátette: sem a koalíció pártjaival, sem az ellenzékkel nem egyeztettek, de valamennyi párt támogatására számítanak. Kijelentette: a többség-kisebbség viszonyt nem szabad a
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 16:41
Etnikai enklávéktól félti Romániát a román ellenzék az RMDSZ újabb autonómiakövetelése miatt
RMDSZ-nek a kormányoldallal kötött "politikai alkukkal" sikerült újraindíttatnia a korábbi alapításkor alkotmánysértőnek bizonyult marosvásárhelyi katolikus iskolát, és sikerült a "magyart második hivatalos nyelvvé előléptető" rendelkezéseket beépíttetnie az új közigazgatási kódexbe, amely szintén elbukott az alkotmányossági szűrőn.

Az RMDSZ hétfőn jelentette be, hogy törvénytervezetbe foglalta és a parlament elé terjesztette az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit, amelyek a mai napig nem valósultak meg.

A jogszabály előírná, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken. A törvény azt is előírná, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását a kisebbségi statútumban szabályozzák, valamint azt, hogy a megyei
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 16:31
Román centenárium - Bukarest felháborítónak tartja, hogy a német média az Anschlusshoz hasonlította a történelm
Románia szombaton ünnepelte az - Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó - 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulóját. A román nemzeti ünnepről a dpa "Románia Erdély bekebelezésének századik évfordulóját ünnepli" címmel adott ki háttéranyagot, amelynek címsorában "korábbi magyar tartományként" említi Erdélyt.

A dpa felidézi, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétesését követően ezzel a területi nyereséggel Románia addigi területe harmadával bővült. A hírügynökség megjegyzi, hogy a románok akkor már többséget alkottak Erdélyben, és az ott lakó 800 ezer német - az erdélyi szász és bánsági sváb közösség - is megszavazta Erdély Romániához csatolását, többségük azonban azóta kivándorolt.

A bukaresti külügyminisztérium közleményében leszögezi, hogy 1918. december elsején Gyulafehérváron az "összes pártot, felekezetet és társadalmi réteget" képviselő százezer ember határozta el az "egyesülést Romániával", és a gyulafehérvári határozatot elsőként az erdélyi és bukovinai
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 11:41
A Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe foglalását kezdeményezte az RMD
A szövetség hétfői közlése szerint azokat a rendelkezéseket emelnék törvényerőre, amelyek a mai napig nem valósultak meg a nyilatkozatból.

Az RMDSZ törvényhozói törvénytervezetbe foglalták az 1918-ban az erdélyi románok nemzetgyűlése által elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját, amely kimondja: "Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben."

Az RMDSZ a törvénytervezetében azt kéri, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken, különítsen el a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahelyet a kormányzati és dekoncentrált
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 17:06
Román centenárium - Iohannis az ország nyugati elkötelezettségét hangoztatta Gyulafehérváron
Az államfő felavatta a nagy egyesülés emlékművét és azt a hidat, amely a gyulafehérvári vár árka fölött átívelve összeköti az emlékművet az egyesülés ortodox katedrálisával.

Beszédében az elnök kiváltságnak tekintette, hogy Románia polgárai örökösei lehetnek az ősök földjén "valaha megvalósult legfontosabb projektnek".

Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az egyesülés megvalósítói számára a nemzeti állam létrejötte a jogállamiság és a demokrácia, a társadalmi harmónia és a nyugati típusú modernizáció útját is jelentette.

Klaus Iohannis kitért arra, hogy a száz évvel ezelőtti nagy egyesülés a vezetők vállalásainak, az értelmiség hozzájárulásának és a közakaratnak megfelelően a románok és a nemzeti kisebbségek közeledését is szolgálta.

Az egyesülés megvalósítói ugyanis az emberi méltóságon, a jó együttélésen és a tolerancián alapuló állam felépítését vállalták - mondta.

"Őrizzük meg lelkünkben az elismerésünket Románia modernségének megteremtői előtt, egy jobb jövőt építvén
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 15:52
Román centenárium - Székely zászlót helyeztek ki az óbudai közintézményekre
Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az idén az I. világháború száz évvel ezelőtti befejezésére és a magyar nemzet 20. századi kálváriájának kezdetére emlékezünk. Egy évszázaddal ezelőtt indult meg a történelmi Magyarország szétesése és a magyar nemzet egyharmadának, mintegy 3,5 millió embernek idegen uralom alá kerülése - tették hozzá.

Kitértek arra, hogy Románia idén ünnepli centenáriumát az 1918. december 1-jén tartott gyulafehérvári román nagygyűlésnek, amely határozatban kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését. Ez a határozat több ígéretet tartalmazott a román uralom alá kerülő más nemzetrészek jogainak biztosítására, azonban a magyar kisebbség azóta is közösségi "önrendelkezési jogától megfosztottan küzd a megmaradásért a szülőföldjén".

Kiemelték: a székely zászló mára az erdélyi és azon belül a székelyföldi magyar összetartozás szimbólumává vált, kihelyezése felhívja a figyelmet arra, hogy "az akkori történések és a be nem váltott ígéretek máig tartó
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 13:51
Román centenárium - A száz éve tett gyulafehérvári ígéretek betartását kéri az Erdélyi Magyar Néppárt
tiszteletben a magyarok önrendelkezéshez való jogát. A megígért "saját nyelven biztosított oktatás" csorbulását a párt szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esete bizonyítja.

A megígért "közigazgatás és ítélkezés az illető néphez tartozó személyek által" elve a párt értelmezése szerint az önrendelkezés elvét rögzíti. A román állam azonban nem hajlandó ezekről érdemi párbeszédet folytatni, s helyette ellenségképet gyárt az autonómiát követelő tömegekből.

A gyulafehérvári nyilatkozatban szereplő "egyenlő jogok és teljes autonóm vallásszabadság az állam minden felekezete számára" elv a párt szerint szintén nem teljesült. Az EMNP ezt azzal példázza, hogy a kommunista diktatúra által államosított egyházi javakat a mai napig nem szolgáltatta vissza az állam, és a már visszaszolgáltatottakat ismét az államosítás fenyegeti.

"Hisszük és valljuk, hogy a száz évvel ezelőtt keltezett dokumentumban megfogalmazottak valódi békét, stabilitást és fejlődést eredményeznének, s
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 13:11
Képek, videók
Gyulafehérvári Eperjessy
keszi55
2015. szeptember 19. szombat, 10:26
gyulafehervari_es_miha lyf
keszi55
2015. szeptember 18. péntek, 17:53
A gyulafehérvári székeseg
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
A gyulafehérvári püspöki
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:25
bukarest pártszékház
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:32
bukarest nicolae balcescu
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:48
átépített Bukaresti stadi
hartvigjoe
2012. április 28. szombat, 06:40
Ortodox-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:52
Chiajna-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:32
Antoniu-kolostor;Bukar est
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:30
Antim-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-2
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Antim-kolostor;Bukares t-1
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Angol-kolostor;Bukares t.j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 09:10
Bukarest sugárút.png
farkas1945
2010. december 21. kedd, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.