Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 16:32 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ukrán elnök benyújtotta a decentralizációt célzó alkotmánymódosítási javaslatát a parlamentnek
Az államfő az előterjesztés sürgős napirendre vételét kérte a parlamenttől. Az alkotmánymódosítást azért is nyújtotta be Zelenszkij most a parlamentnek, mert ez alapján kívánja Kijev biztosítani a szakadár ellenőrzés alatti donyec-medencei területek reintegrálódását Ukrajnába a majdani helyhatósági választások után.

Ukrajna elutasítja azt az orosz igényt, hogy az alkotmányában biztosítson különleges státust a Donyec-medence 2014 óta oroszbarát szakadár erők által ellenőrzött egyes területeinek. Kijev már korábban is azt hangoztatta, hogy ehelyett az egész országra vonatkozóan készül átfogó, a decentralizációt célul kitűző közigazgatási reformot végrehajtani.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az előterjesztésből csak azt a változtatást emelte ki, hogy Zelenszkij javasolja a közigazgatási rendszerben az eddigi járások átnevezését körzetté, a megyei kormányzóságok helyett pedig a prefektusi intézmény létrehozását.

Az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a dokumentum kiegészíti az alkotmánynak a helyi önkormányzatokról szóló fejezetét azzal, hogy a közigazgatási területek határainak megváltoztatása, az adott közösségek és települések elnevezése és átnevezése a helyi lakosság véleményének figyelembevételével történik, a törvény által előírt módon. Az előterjesztés értelmében az alkotmányban rögzítik, hogy a helyi közösségek az önkormányzatokon, azok szervein, illetve vezetőin keresztül gyakorolják az önrendelkezés jogát. Szintén az alkotmányban rögzítik azt, hogy a helyi közösségek önrendelkezési jogukat közvetlenül is gyakorolják választásokon, helyi népszavazásokon, helyi kezdeményezéseken és a törvény által meghatározott egyéb formákon keresztül.

Az előterjesztés részletesen rendelkezik a helyi önigazgatás képviseleti és végrehajtói szerveinek létrehozásáról, azok hatásköreiről és mandátumáról.

A dokumentum ugyanakkor az indoklásban kiemeli, hogy a decentralizáció nem jelenti a központi irányítás meggyengítését olyan kérdésekben, mint az ország védelme, a külpolitika, a nemzetbiztonság, a jogállamiság, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartása.

Ezért az ukrán alkotmány és törvények helyi hatóságok általi betartásának ellenőrzése, valamint a helyi és a központi szervek tevékenységének összehangolása céljából javasolja az államfő a prefektusi intézmény létrehozását. Az előterjesztés értelmében a prefektusokat a kormány javaslatára az államfő nevezi ki és menti fel hivatalából. Amennyiben egy önkormányzat megsérti Ukrajna alkotmányát vagy valamely törvényét, a prefektusnak kell a törvénysértő cselekményt leállítania és egyidejűleg bírósághoz fordulnia.

A törvényjavaslat előírja, hogy ha a közösség elnöke vagy a helyi tanács olyan döntést hoz, amely nem felel meg az ukrán alkotmánynak, illetve fenyegeti az állam szuverenitását, területi integritását vagy a nemzetbiztonságot, az elnök a prefektus kezdeményezésére felfüggeszti a vonatkozó rendelet végrehajtását, egyidejűleg az alkotmánybírósághoz fordul, továbbá ideiglenesen felfüggeszti a közösség elnökének, a helyi tanácsnak a jogát hatásköre gyakorlásához, és ideiglenes állami biztost nevez ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 15:39
Címkék: Ukrajinszka Pravda, ukrán elnök, decentralizációt célzó, előterjesztés sürgős, szakadár ellenőrzés, majdani helyhatósági,
Kommentek
Lavrov: Moszkva tartani fogja magát minden általa ratifikált nemzetközi szerződéshez
Rámutatott, hogy a nemzetközi szerződéseket az orosz törvényhozás ratifikálja. A jóváhagyás ily módon szövetségi törvény formájában ölt testet, és az orosz jogrend részévé válik. Hozzátette, hogy a szövetségi jogszabályok nem mondhatnak ellent az orosz alkotmánynak.

Lavrov Vlagyimir Putyin elnöknek azt az alkotmánymódosítási kezdeményezését kommentálta, amelynek értelmében az orosz alapokmánynak szavatolnia kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben, és a nemzetközi jog, valamint szerződések csak abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem állnak ellentétben az ország alkotmányával.

Az orosz tárcavezető megismételte, hogy Oroszország független, többvektorú külpolitikát folytat. A legfontosabb destabilizáló tényezőnek több nyugati ország, mindenekelőtt az Egyesült Államok "agresszív" lépéseit nevezte, amelyeknek célja szerinte az, hogy "lebontsák a nemzetközi jogon alapuló biztonsági rendet, és azt a saját maguk által alkotott szabályokon alapuló világrenddel váltsák
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 13:01
Putyin alkotmányba foglaltatná a nyugdíjindexálás kötelezettségét
rendelkezéseknek a kormány általi megszegése alkotmánysértésnek minősül majd, ami kizárja, hogy a kabinet más prioritásokat követve alakítsa programját. Ezek egyúttal felhatalmazzák majd az elnököt a reagálásra, egyebek között arra, hogy leválthassa a felelősöket.

"Az alkotmánymódosítások értelme, hogy biztosítsák Oroszország jogállamként, szociális államként való továbbfejlődését, s hogy tovább növeljék országunk intézményeinek hatékonyságát" - hangoztatta.

Putyin szerdán terjesztett elő egy alkotmánymódosítási csomagot, amely a szociális elemek mellett elemzők szerint azt hivatott szavatolni, hogy hivatali idejének 2024-ben történő lejárta után az elnök valamilyen más tisztségben bebiztosíthassa magát a hatalomban. A kezdeményezések ugyanakkor nem változtatnak azon, hogy Oroszország továbbra is megmarad elnöki köztársaságnak, s nem érintik az alapokmány fundamentumait.

A módosításokat egy "össznépi szavazásnak" kell majd megerősítenie, amelyet az eddig megjelent információk szerint
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 17:12
Mihail Misusztyint javasolta Putyin az orosz miniszterelnöki posztra
az elnöknek a törvényhozás két házához intézett beszédével indokolta, amelyben Putyin az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett. Medvegyev nyilatkozata szerint ezek "jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között".

A kormány lemondásának bejelentése nyomán a rubel és az orosz részvények árfolyama átmenetileg enyhén visszaesett.

A Putyin által előterjesztett alkotmánymódosítási javaslatok - az erős elnöki köztársaság megőrzése mellett - növelnék a parlament alsóházának szerepét a kormány kinevezésében. Putyin szerint erősödni fog a kormányzók és a túlnyomórész belőlük és a törvényhozás vezetőiből álló államtanács befolyása is. A javasolt változtatások két mandátumra korlátozhatják majd az elnöki poszton eltölthető időt. A jogszabályokat az alkotmánybíróság normakontrollnak vetheti majd alá. A módosítási indítványok értelmében külföldi állampolgársággal rendelkező személy nem
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 20:12
Lemondott az orosz kormány Putyin alkotmánymódosítási javaslatai után
Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült". Mint mondta, mindannyiukkal személyesen fog tárgyalni.

Egyúttal felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását.

Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját. Közölte, hogy a posztot hamarosan létre fogja hozni.

Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államelnök.

Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

"Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 15:31
Putyin: a módosítani tervezett alkotmánynak szavatolnia kell az orosz jogrend prioritását
Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával. Úgy vélekedett, hogy csak ez garantálhatja az ország szuverenitását. Leszögezte, hogy hazájának "erős elnöki köztársaságnak kell maradnia".

Putyin alkotmánymódosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.

Indítványozta annak megvitatását - bár nem tartja elvi kérdésnek -, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.

Maga Putyin immár negyedik ciklusát tölti az elnöki hivatalban úgy, hogy az első két elnöki időszakát követően négy éven át kormányfő volt.

Javasolta továbbá, hogy
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 14:11
Krónika 7. rész (azonnali kérdések)
miniszterelnök-helyettes azt felelte: a klímaváltozás valóban súlyos probléma, Magyarország azonban mindenben megtett, amit megtehet. Magyarország azon 21 állam közé tartozik a világon, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energiafelhasználás is - ismertette.

Párbeszéd: megint Szájer József írja majd az alkotmányt?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy nemrégiben a kormány alkotmánymódosítási terveiről jelentek meg hírek. A jelenlegi szerinte egy egypárti alaptörvény, ezért egyrészt arra várt választ, hogy az önkormányzati választáshoz lesz-e köze a módosításnak, másrészt hogy "megint Szájer József" fideszes európai parlamenti képviselő írja-e majd az alkotmányt.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: az alkotmánymódosításnak semmi köze a főpolgármester-választáshoz. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell, ezért a legitimitás nem vitatható -
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 18:02
Az alkotmánybíróság engedélyezte, hogy beleírják a NATO- és EU-csatlakozást Ukrajna alaptörvényébe
Az alkotmánymódosítási törvényjavaslatot Petro Porosenko elnök terjesztette be a parlament elé még két és fél hónapja, a törvényhozás pedig szeptember 20-án küldte el előzetes normakontrolra az alkotmánybíróságnak. A taláros testület három napon át tanácskozott zárt ajtók mögött a dokumentumról, és csütörtökön hozott róla döntést.

Porosenko a hír megjelenése után nem sokkal a Facebookon közzétett bejegyzésben kérte a törvényhozást, hogy sürgősséggel tűzze napirendre az alkotmánymódosítást. Kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna EU- és NATO-csatlakozása visszafordíthatatlan.

Az előterjesztés értelmében az alkotmányban rögzítenék, hogy Ukrajna stratégiai célkitűzése a teljes jogú tagság elnyerése az Európai Unióban és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

Elemzők szerint a jelenlegi vezetés ily módon akarja kizárni annak lehetőségét, hogy a jövőben egy új kurzus ismét letéríthesse Ukrajnát az euroatlanti integrációs irányról, miként azt Viktor Janukovics korábbi oroszbarát elnök
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 14:49
Képek, videók
alkotmánymódosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:23
a parlamentnél
orban47
2016. február 23. kedd, 21:13
Óriáskerék a Parlamentnél
mecsery
2010. március 05. péntek, 22:11
Parlamentnél.jpg
nightraver
2006. június 29. csütörtök, 18:56
pravda
lacipecsenye
2012. november 09. péntek, 12:41
pravda.jpg
szidnifox
2011. február 01. kedd, 19:45
drabik_ukran_drama_cik keh
menusgabor
2017. április 12. szerda, 22:28
Repülőgép-ukrán 29.jpg
agica2004
2016. június 15. szerda, 22:18
O.V.Ukrán határon.jpg
agica2004
2014. február 24. hétfő, 18:51
ukrán süti
ibolya58
2013. február 02. szombat, 16:59
Ukrán nyugdíjak.jpg
basikele
2012. december 16. vasárnap, 04:26
Egy ukrán gyártmányú Zeny
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:49
ukrán gyöngygallér.jpg
dnemethk
2012. szeptember 19. szerda, 17:54
Ukrán görög katolikus t.
mecsery
2012. január 10. kedd, 02:10
ukrán templom
mecsery
2010. december 25. szombat, 01:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.