Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:30 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedik alkalommal gyűjtöttek adatokat magyar kutatók a chilei Ojos del Saladón
A Nagy Balázs geográfus által vezetett expedíció 2012 óta gyűjt adatokat az örökfagy változásáról és a vízjelenlét átalakulásáról a Száraz-Andokban fekvő, szélsőséges időjárásnak kitett tűzhányón. A kutatócsapat a globális felmelegedés következményeit vizsgálja ezen az ember által szinte teljesen érintetlen tájon.

Az expedíció 4200 métertől 6893 méterig hat magassági szinten elemzi az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését és változásait. Emellett vizsgálják az extrém magasságban kialakult (időszakos) hegyi tavak jelenlétének okait, valamint a vulkáni kísérőjelenségek (gőzfeltörések, hévizek) környezetfejlődést befolyásoló szerepét is.

"Ebben az évben majdnem minden hegyi mérőhelyen műszereket kellett cserélnünk, mert vészesen közeledett az akkumulátorok élettartamának vége. Letöltöttük a tárolt adatokat, új mérőhelyeket is létesítettünk" - mondta el az MTI-nek Nagy Balázs.

Hozzáfűzte: emellett üledék- és vízmintákat vettek, mivel kíváncsiak a sivatagban jelenlévő víz pontos eredetére, de arra is, mikor voltak utoljára gleccserek a hegyóriásokon. Mikrobiológiai mintákat is gyűjtöttek a vizes élőhelyeken 3800 és 6000 méteres tengerszint feletti magasság között.

Az ötfős expedíció február 14. és 28. között tartózkodott a vulkánon, majd 10 napot töltött eredményeinek bemutatásával, valamint egyetemi kutatókkal és politikai döntéshozókkal való tárgyalásokkal Chilében.

A tűzhányón szélsőségesen hideg és szeles időjárás uralkodik, azonban Nagy Balázs szerint idén egy január végi hóvihar után maradt fagyott hóréteg is akadályozta a kutatást. A jelentős hóhullással járó viharok egyáltalán nem szokásosak ezen a vidéken, ahol csapadékhullás is csak néhányszor fordul elő egy évben, többnyire csupán kevés hó formájában.

Idén szokásosan szeles és hideg volt, éjszaka olykor mínusz 15 Celsius fok volt a sátrakban, de a helyenként mély hó, és már a nyár második felében az 5800 métertől visszafagyó felszínerősen nehezítette a munkát - hangsúlyozta a tudós, aki szerint a hideg miatt a hó alig olvadt, csak lassan szublimált. Ennek az volt az egyetlen kedvező hatása az expedícióra nézve, hogy nem voltak vízgondjaik a magashegyi sivatagban, a hóból tudtak vizet olvasztani maguknak.

Nagy Balázs kiemelte: a 2012 és 2016 között gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy a permafroszt (örökfagy) egyre erősebben olvad nyaranta az Ojos del Saladón. A kutatók modellezték a felszín alatti fokozódó olvadási jelenségeket és a visszafagyást is, kimutatva, hogy miként befolyásolja a nedvességtartalom a hőmérsékletjárást.

"Most harmadával növelni tudtuk az adatsorainkat, és ez persze még messze nem nevezhető hosszú távnak, de megerősítést találtunk az örökfagy degradációjára, amit a felmelegedés okoz" - hangsúlyozta.

A geográfus szerint az olvadékvíz-többlet képződése nevezhető hosszabb távon is a legégetőbb kérdésnek ezen a gleccserek nélküli magashegységi sivatagi területen, ugyanis a felmelegedéssel együtt járó felszín alatti jégolvadás növeli a szivárgó vizek mennyiségét, miközben az alsóbb hegyi szintek jégben őrzött víztartaléka fokozatosan kiürül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 12:51
Címkék: Nagy Balázs, MTI-nek Nagy Balázs, chilei Ojos, örökfagy változásáról, vízjelenlét átalakulásáról, globális felmelegedés,
Kommentek
Atlétikai vb 2023 - Budapest a házigazda
Magyarország először adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének.

Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítása szerint a magyarok prezentációja - melyen részt vett Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, valamint Gyulai Márton, a pályázati bizottság vezetője - fél órát csúszott ugyan, de mivel csak a budapesti helyszín jutott el a pályázat ezen szakaszáig, így nem volt hosszú a döntési folyamat.

Az IAAF idéntől újfajta pályázati rendszert vezetett be: a szervezet előzetesen felmérte, melyik jelentkező milyen feltételekkel tudja megrendezni a világ egyik legnagyobb sporteseményét, s ez alapján a szervezet tanácsa júliusi, Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, hogy Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.

A 2023-as vb-re éppen 25 évvel a nagy sikerű budapesti
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:12
Anilogue - Pénteken debütál a Candide kalandjai című magyar animációs sorozat
A Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor rendezésében készült 13 részes animációs filmsorozat a 18. századi szatírát szabad asszociációval emeli át a 21. századba. Az alkotók Kovásznai György animációs rendező öröksége előtt is tisztelegnek filmjükkel, aki 1983-ban bekövetkezett halála előtt második egészestés animációja, a Candide előkészítésén dolgozott.

Kreif Zsuzsáék alkotásában, amely az eredeti regényhez hasonlóan szatirikus hangvételű, Candide kortárs helyszíneken próbálja elnyerni Kunigunda szívét. A megpróbáltatásokon pedig Pangloss mester tanítását követve optimistán igyekszik felülkerekedni.

Az animációs sorozat zenéjét Benjamin Efrati francia multimédia-művész szerezte, aki korábban is dolgozott már együtt a Candide alkotóival, akikhez régi ismeretség fűzi. Efrati szerint a francia animáció jelenleg nagyon konzervatív irányt képvisel, hozzá közelebb áll a magyar művészek grafikai világa.

"Turai Balázzsal még a középiskolából ismerjük egymást. A Genf melletti francia
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 15:31
Több mint félmilliárd forintért épülhetnek új bölcsődék Tolnában
A Tolna megyei önkormányzat 531 millió forintot csoportosított át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai között bölcsődei helyek kialakítására. Az önkormányzatok március 31-éig pályázhatnak a fejlesztésekre.

A módosítást az indokolta, hogy a bölcsődék létrehozására jelentősen nagyobb volt az igény a rendelkezésre álló összegnél, a most megszavazott keret mintegy 300 új bölcsődei hely kialakítását teszi lehetővé - mondta Naszvadi Balázs, a megyei önkormányzat területfejlesztési osztályvezetője az MTI-nek.

A TOP eddig mintegy kétmilliárd forint értékben támogatta a megye több mint tíz települését óvodák, mini bölcsődék fejlesztésében, építésében. Szekszárdon szintén a területfejlesztési program segítségével 42-vel bővült a bölcsődei és óvodai helyek száma.
velemenyezd, 2018. november 23. péntek, 15:02
BÉT - Enyhén csökkent a BUX, a vezető részvények vegyesen teljesítettek
A részvénypiac forgalma 15,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a pénteki záráshoz képest.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az európai tőzsdék nem mutattak érdemi elmozdulást, a nyitásiránykereséssel indult, a nap közepe felé lefelé vették az irányt az indexek, ezzel párhuzamosan a magyar tőzsde is gyengült.

Rácz Balázs, az MKB tőkepiaci elemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: "álmos kereskedés" zajlott hétfőn a BÉT-en, mérsékelt volatilitás mellett a pénteki záróár környékén zárt a BUX.Az elemző a vezető részvények közül kiemelte a Magyar Telekomot, amely mérsékelten erősödött azután, hogy az előző héten megjelent felvásárlási pletykára nagyot emelkedett az árfolyama, viszont a pénteki kereskedésbenegy korrekció volt látható, amit hétfőn emelkedő mozgás követett. Hozzátette: a magyar piacon az elmúlt három hétben több mint 10 százalékot emelkedett a részvényindex, az OTP már csak 2,5 százalékra
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 18:19
Birkózó-vb - Két elégedett, egy elégedetlen kapitány
pedig egy figyelmetlenség miatt kapott ki 2-1-re a címvédő Frank Stäblertől.

Az ötkarikás kategóriákban szereplők közül Lőrincz Tamás (77 kg) volt a legjobb, aki karrierje egyik csúcspontjaként döntőbe jutott. Ott azonban nem sikerült visszavágnia a tavalyi vb elődöntőjében elszenvedett vereségért Alekszandr Csekirkinnek. Az orosz birkózó azért versenyezhetett a Papp László Sportarénában, mert bár apárizsi ezüstérmét doppingvétség miatt elvették, csak négy hónapos eltiltással sújtották.

Kiss Balázs (97 kg) ismét, immár sokadszor bizonyította, hogy sosem lehet leírni. A BVSC 35 éves klasszisa ugyanis a felkészülés során - szokás szerint - rengeteg sérüléssel bajlódott, lényegesen kevesebbet tudott edzeni mint társai, ennek ellenére csak egy figyelmetlenség választotta el a harmadik hely megszerzésétől.

A vb nagy vesztese egyértelműen a tavalyi Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor (87 kg) volt, aki második meccsén az idei Eb-győztes grúztól kapott ki, vitatható
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 10:41
Október 23. - Orbán Balázs Torontóban: Magyarország a szabadságharcosok népe
Az államtitkár az MTI-nek telefonon úgy fogalmazott: "szerencsés megtiszteltetésnek" tartja, hogy a magyar forradalom és szabadságharc idei évfordulóját az ontariói magyar közösségben ünnepelhette.

Orbán Balázs fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kanadában nagyon összetartó és Magyarország iránt nagyon elkötelezett magyar közösséggel találkozott, amelynek tagjai egyúttal megbecsült polgárai Kanadának is.

Az államtitkár vasárnap reggel a torontói Szent Erzsébet-templomban katolikus misén, majd a torontói magyar kulturális központban állampolgári eskütételen vett részt, koszorúzott a torontói Budapest park '56-os emlékművénél, vasárnap este pedig a "Spirit of Hungary" nemzeti táncegyüttes előadását nézte meg.

A torontói magyarok előtt elmondott ünnepi beszédében Orbán Balázs hangoztatta: Magyarország a szabadságharcosok népe, és jelenleg is 1956 képviseli a legjobban Magyarországot. "Ez megtiszteltetés és felelősség" - fogalmazott az MTI-nek az államtitkár. Idézte beszédéből azt is, hogy
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 07:05
Ifjúsági olimpia - Hazaérkezett Buenos Airesből a magyar küldöttség
és Japán mögött.

A magyar érmesek:

arany:

-----Milák Kristóf (úszás - 400 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó)Rabb Krisztián (vívás - kard egyéni)Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg)Berecz Blanka (úszás - 200 m pillangó)Késely Ajna (úszás - 800 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors)Pusztai Liza (vívás - kard egyéni)Rendessy Eszter (kajak - gyorsasági verseny) Kiss Ádám (kajak - gyorsasági verseny)

ezüst:

-----Milák Kristóf (úszás - 100 m pillangó)Gönczöl Laura (kenu - gyorsasági verseny)Balázs Krisztián (torna - talaj)Bácskay Csenge (torna - ugrás)Szél Anna (birkózás - 57 kg)Endrész Klaudia (atlétika - távolugrás)Huller Dániel (atlétika - 400 m gát)

bronz:

-----Vég Zsombor (cselgáncs - 100 kg)Leány strandkézilabda-válogatott Gulyás Michelle (öttusa - egyéni verseny)Balázs Krisztián (torna - nyújtó)Vas Blanka, Buzsáki Virág (kerékpár - kombinációs csapatverseny)

Vegyescsapat-versenyekben is végeztek dobogós helyen magyarok, de ezeket hivatalosan nem számolják. A vívók 1-es számú
velemenyezd, 2018. október 20. szombat, 18:08
Ripoff Raskolnikov új lemezén folytatta a történetmesélést
"Míg régen sokat utaztam, ma már a remetékhez hasonló életet élek. Távolról szemlélem a világot, de ez nem jelenti azt, hogy ne érintene meg. A Small World című szám egyrészt arról szól, hogy az én személyes Ripoff-világom nagyon pici lett, másrészt a nagyvilág is valahogy kicsi lett ezekben az időkben, amiket most élünk" - idézte a zenészt a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A sokszínű, mégis egyéni stílust kialakított gitáros, énekesnek a Small World a tizenharmadik lemeze. A dalok között akad angolszász folk, a blues hagyományaiból táplálkozó ballada, édes-keserű szerelmes dal, de a stúdiófelvételek során született egy reggae-s lüktetésű felvétel is.

"A hangulatomtól függ, hogy a zenei témaötleteimhez milyen szöveget választok. Olykor a saját életemből merítek, máskor más sztoriját mesélem el. A zenei témák meg gitározgatás közben születnek" - mesélte az MTI-nek egy korábbi interjúban. Mostani lemezén is van olyan dal, amelynek a szövege már húsz éve a fiókjában lapult. Mint
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 13:52
Képek, videók
salad-775949_1280.jpg
cuppika59
2017. szeptember 10. vasárnap, 11:19
Potato_salad.jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:40
blackberry salad stitch.j
talamusz
2013. június 04. kedd, 14:02
blackberry salad stripe.j
talamusz
2012. október 21. vasárnap, 16:29
Saladin mauzóleum Szíria
pacsakute
2011. december 30. péntek, 08:49
greek-salad.jpg
sarkadykati
2011. október 07. péntek, 07:37
congealed-fruit-salad
irmus
2011. július 13. szerda, 10:00
407249_Reclining-Salad .jp
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
399290_Salad-Bar.jpg
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
Salada-öböl(Ibiza).jpg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:25
Salada-öböl(Ibiza).3.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:23
Salada-öböl(Ibiza).2.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:21
Dénes Balázs -Nagy Ida +
agica2004
2015. március 12. csütörtök, 19:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.