Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 06:30 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szombat hamvazószerda után 02.29 /szökő nap/
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Böjtölésünk közben gyakoroljuk az irgalmas felebaráti szeretetet, és tartsuk meg az Úr szent napját!
A helyes böjtölésről prófétája által így tanít az Úr: Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a gonosz beszédet, ha odaadod az éhezőnek kenyeredet, és jóllakatod az elnyomottat, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod déli verőfényre változik. Maga az Úr vezérel szüntelen, és még a kietlen helyeken is felüdít. Erővel tölti el tagjaidat, olyan leszel, mint az öntözött kert, és mint a vízforrás, amelynek vize nem apad el soha. Újra felépíted az ősi romokat, és helyreállítod a régi nemzedékek építette alapfalakat.
A rések betöltőjének neveznek majd, és a romba dőlt házak felépítőjének. Ha óvakodsz attól, hogy szombaton ide-oda menj, és hogy a hasznot hajhászd szent napomon; ha a szombatot gyönyörűnek nevezed, és az Úrnak szentelt napot dicsőségesnek; ha megtiszteled azzal, hogy tartózkodsz a jövés-menéstől, a haszonleséstől és a mihaszna beszédtől: akkor boldog leszel az Úrban; fölvezetlek győztesként a föld magaslataira, és élvezni fogod atyádnak, Jákobnak örökrészét.
Igen, az Úr szája mondta ezt így.
Ez az Isten igéje. Iz 58,9b-14

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus hívja a bűnösöket, hogy tartsanak bűnbánatot.
Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost, aki a vámnál ült. Megszólította őt: ,,Kövess engem!" A vámos erre fölkelt, és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva fordultak a tanítványokhoz: ,,Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a bűnösökkel együtt esztek és isztok?"
Jézus felelt meg nekik: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 5,27-32

Imádság
Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Elmélkedés
Máté meghívásának története, amelyet a mai evangéliumban olvasunk, azt igazolja, hogy Jézus számára nincs elveszett ember. Ő a bűnöst is szentté tudja alakítani, egy vámost is tanítványává, apostolává tehet. Sokszor hüledezve nézzük az ilyen átalakulásokat, Mátéét és Szent Pálét, és nem akarunk hinni a szemünknek. Tényleg létezik ilyen? Valóban megtörténhet, hogy valakinek az életében ekkora fordulat áll be? És amikor kiderül, hogy igen, Isten valóban képes gyökerestül felforgatni egy embernek az életét, akkor egy kicsit megijedünk, mert akár velünk is megtörténhet ez.
Az ilyen történeteknél kezd érdekessé válni az evangélium olvasása. Amit Isten másokkal tett, azt velem is megteheti. Isten mindig tud újat kezdeni. Isten bárkivel tud újat kezdeni. Megszólíthatna véletlenszerűen embereket, de inkább azokat hívja, akik keresik őt. Lehet, hogy ezt nem mondják ki szavakkal, de a szívük mélyén ott él a vágy, hogy rátaláljanak Istenre. Isten bárkivel tud újat kezdeni, és ez nem alkalmasság vagy rátermettség kérdése. Ő nem a múltunkat nézi, hanem nagyszerű látomása van arról, hogy mi mindent tudunk tenni ezután az ő szolgálatában. Amikor pedig meghív minket, akkor azt kéri tőlünk, hogy ne hátrafelé nézegessünk, hanem előre, az előttünk álló útra. Lehet, hogy alkalmatlannak vagy érdemtelennek tartom magamat, azt is gondolhatom, hogy még nem jött el számomra az idő, de ne felejtsem: Isten bármikor és bárkivel tud újat kezdeni.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
maroka, 2020. február 29. szombat, 10:43
Címkék: OLVASMÁNY Izajás, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Jézus, Szent Pálét, Amit Isten, Horváth István Sándor,
Kommentek
Meghűlésre hivatkozva Ferenc pápa nem vesz részt a húsvét előtti lelki gyakorlaton
A katolikus egyházfő az apostoli paloták Szent Péter térre néző ablakából mondott déli beszédében jelentette be, hogy nem utazik el a Róma közeli Ariccia városába az egy hétig tartó lelki gyakorlatok vezetésére, mert megfázott.

A Vatikán korábbi bejelentései szerint az egyházfő néhány napja gyengélkedik. Hamvazószerdán megtartotta az általános audienciát, majd személyesen vezette a hagyományos körmenetet a római Aventinus-dombon. Csütörtökön azonban lemondta részvételét a lateráni Szent János-bazilikában tartott szertartáson és a Vatikánban maradt. Azóta reggelente a vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban misézett, de más programjait lemondta.

A 83 éves Ferenc pápa vasárnap is megtartotta szokásos beszédét.

Az argentin pápa vezette be a szokást, hogy a Vatikánban dolgozó bíborosok, püspökök a húsvéti böjt időszakában a lelki gyakorlatot közösen töltik Ariccia egyik egyházi intézményében. 2014 óta ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa nem lesz ott a lelki gyakorlaton. Mintegy
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 15:42
A hit hegyeket mozgatott!
Több mint 2020 önkéntes szereplő jelentkezett a Passió 2020-ra
Európa legnagyobb passiójátéka, a Passió 2020 szervezőinek sajtóközleményét olvashatják.
A szervezők örömmel adják a nyilvánosság tudtára, hogy az április 4-én 15 és 19 órai kezdettel a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén előadásra kerülő Passió 2020-ra - Európa legnagyobb passiójátékára az önkéntes szereplők toborzása az eredeti ütemterv szerint hamvazószerdára sikerrel zárult: több mint 2020 önkéntes jelentkezett.
Megható és felemelő látni, hogy a hit valóban hegyeket képes megmozgatni, és hogy már több mint kétezren vállalták a próbafolyamaton és a két előadáson való részvétellel járó önkéntes szereplést. Ez a lelkesedés nemcsak az Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek fővédnökségével megrendezésre kerülő őszi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő rendezvény sikerét jelenti, de az önkéntesség örömünnepe is egyszerre!
A produkcióban való részvétel hidat képez a
maroka, 2020. március 01. vasárnap, 14:51
Beszámoló a hamvazószerdai szentmiséről
Zsúfolásig megtelt a II. János Pál Katolikus Szakkollégium kis kápolnája a bensőséges hangulatú hamvazószerdai esti szentmisére.
A szentmisét dr. Székely János megyéspüspök, dr. Perger Gyula szakkollégiumi spirituális mutatta be. A zenei szolgálatot szakkollégistáink látták el.
A beszámolót elolvashatják egyházmegyénk honlapján
maroka, 2020. március 01. vasárnap, 14:35
Kárpát-medence az otthonunk
Miért jó nekünk, hogy a Kárpát-medence az otthonunk? Mert az összes évszak szépsége a miénk, de ezek közül is a tavasznak örülünk a legjobban. Először a hóvirágra, majd az aranyesőre csodálkozunk, amit a rügyek kipattanása követ. Van ennél szebb? Vissza térnek a vándormadarak. Van egy nagy fám, ami otthont ad a rigóknak, ők már itt vannak. Most várom a rozsdafarkú családomat, évek óta vissza térnek fészkükbe..
A csillagászati tavaszt március 21-től számoljuk, de időfüggő hiszen ki tud ellenállni a napsütésnek?

Az ókori rómaiaknál a március volt az év első hónapja, az újév kezdete pedig március idusával esett egybe. Mars isten hava egyébként hadi ünnepségsorozatokról szólt. Az áprilisi szertartásoknak már teljesen más célja volt, ugyanis ez a termékenység hónapja: gazdag gabonatermés, a jószágok szaporulata, és az asszonyok reprodukciós képessége miatt tartottak ünnepségeket és
liliana01, 2020. március 01. vasárnap, 11:48
Március régi magyar neve böjtmás hava: a húsvét előtt
Március régi magyar neve böjtmás hava: a húsvét előtti nagyböjt legnagyobb része legtöbbször erre a hónapra esik. A nagyböjti időszak megtartása a VII. századtól vált szokássá, II. Orbán pápa rendelkezése folytán. Gyakran márciusra húzódik a vízkeresztkor kezdődő és húshagyó keddig tartó farsang farka, a legnagyobb karneválok, farsangi mulatságok időszaka. A húshagyó keddet követő nap, hamvazószerda, a nagyböjt kezdete - minthogy húsvét mozgó ünnep - egyes években március 10-ére is eshet.
koszegimarika, 2020. március 01. vasárnap, 07:38
A Vatikánban is lemondtak programokat a koronavírus miatt
A mai általános kihallgatást és a hamvazószerdai szentmisét is megtartották Ferenc pápa részvételével.
A Vatikánban, illetve a Szentszék illetékességében elhalasztanak néhány olyan programot, melyet zárt helyen és jelentősebb részvétel mellett tartanának - jelentette ki Matteo Bruni szentszéki szóvivő február 25-én a sajtó képviselőinek.
A Vatikánban található Pápai Urbaniana egyetemen egy rangos könyvbemutatót mondtak le, amelyen Parolin, Tagle és Filoni bíborosok is részt vettek volna. Ugyanakkor a szerdai általános kihallgatást megtartották, miként a nagyböjti időszak első stációs szertartását is az Aventinus dombon, amelynek a két végállomása a Szent Anzelm-templom és a Szent Szabina-bazilika voltak.
A Vatikánban jelezték ugyanakkor, hogy fokozottabb lesz az orvosi jelenlét a saját rendezvényeiken és szükség esetén, a fertőzésgyanús személyek esetében azt az eljárásmódot követik, amely a Vatikán Városállam és az olasz állam közötti egészségügyi megállapodás protokollja. A vatikáni
maroka, 2020. február 29. szombat, 13:35
Imádkozik Irak szenvedő népéért Ferenc pápa
Február 26-án, a szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa köszöntötte az arab nyelvű híveket, köztük kiemelten az irakiakat. Imádkozik Irak békéjéért, azért az országért, amelyet idén szeretett volna meglátogatni.
A hamvazószerdai audiencián a Szent Péter téren Ferenc pápa katekézise felolvasása után köszöntötte a zarándokcsoportokat. Az arab nyelvű hívekhez is szólt, akik Szíriából, Egyiptomból és a Közel-Keletről érkeztek. Az iraki hívekhez ezeket a szavakat intézte:
,,Nektek, iraki állampolgároknak mondom, hogy nagyon közel állok hozzátok. Egy csatatér az országotok, két oldalról is szenvedtek a háború miatt. Imádkozom értetek, imádkozom országotok békéjéért, amelyet úgy volt, hogy idén meglátogatok. Imádkozom értetek" - mondta a Szentatya, majd a nagyböjtről beszélt az arab nyelvű zarándokoknak.
,,Az idei nagyböjt kezdetén mindenkinek azt kívánom, hogy ez az idő legyen a megtérésé, a belső megújulásé, a személyes és lelki növekedésé. Szenteljetek időt az Isten
maroka, 2020. február 29. szombat, 12:54
Képek, videók
hamvazószerda 002.png
chillik
2016. december 27. kedd, 05:41
hamvazószerda.png
chillik
2016. december 27. kedd, 05:40
Hamvazószerda 01.jpg
chillik
2016. november 29. kedd, 03:02
Hamvazószerda 02.jpg
chillik
2016. november 29. kedd, 03:02
Hamvazószerdán 01.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:41
Hamvazószerdán 02.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:41
Hamvazószerdán 03.jpg
chillik
2016. november 02. szerda, 04:40
hamvazószerda barka.jpg
borigit
2016. február 11. csütörtök, 13:24
Hamvazószerda
sacimama
2015. február 18. szerda, 01:16
hamvazószerda.jpg
szalai0913
2010. február 16. kedd, 20:27
hamvazószerda.jpg
agnia
2007. április 02. hétfő, 07:48
könyv-kotelezo-olvasma nyo
agica2004
2017. május 16. kedd, 18:41
A kedvenc olvasmánya..jpg
basikele
2012. október 03. szerda, 02:40
ennyi kötelezö olvasmány.
jakabgasparne
2010. március 13. szombat, 15:34
ennyi kötelezö olvasmány.
sarkadykati
2010. február 13. szombat, 01:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.