Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 19:02 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Új irodalmi szalon indul a szentendrei Ferenczy Múzeumban
A sorozat estjein egy-egy aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a képzőművészet kevéssé ismert arca fog megmutatkozni versek, levelek, naplók, kéziratban maradt töredékek megidézésével. Személyes történetekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők szakértők és színészek közreműködésével. A Hatlépés házigazdája Juhász Anna lesz - olvasható a közleményben.

Január 26-án Vajda Lajos életműtárlatához kapcsolódóan 33 év - 33 pillanat címmel várják Szentendrén az irodalom és a képzőművészet barátait. Február 17-én a Szerelem című est témája a modern magyar képzőművészet meghatározó mestere mellett felesége, a szintén jelentős életművel rendelkező Vajda Júlia alakja lesz.

Március 23-án a magánéletét és a művészetét is rendre izgalmasan alakító Czóbel Béla lesz a Rejtély című este főszereplője. Április 13-án a nemrég új állandó kiállítást kapott Kmetty János nem mindennapi egyéniségét Úton címmel mutatja be az irodalmi szalon. A 2019-es Art Capital képzőművészeti fesztivál idején is lesz Hatlépés Szentendrén, az Álom című estre június elsején várják a közönséget.

A részvétel minden alkalomra előzetes regisztrációhoz kötött - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 11:21
Címkék: Ferenczy Múzeumban, Juhász Anna, Vajda Lajos, Vajda Júlia, Czóbel Béla, Kmetty János,
Kommentek
A magyar kultúra napja - Koszta József alkotásaiból nyílt kiállítás Makón
Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a művész halálának hetvenedik évfordulójára rendezett tárlat megnyitóján úgy fogalmazott: Koszta József egy olyan időszak alkotója, amikor világossá válhatott a világnak, hogy a kor magyar festészete semmivel sem kevesebb, mint a francia.

A művész képeivel a 20. század első évtizedeinek világát mutatta be virtuóz technikával. Festményei között vannak nehéz témákat feldolgozó alkotások, amelyek önmagukban is politikai állásfoglalásnak tekinthetők. Az Alföldet mint természeti értéket, az alföldi életformát, a paraszti világot állította a nézők elé - mondta a politikus, aki február 2-án délelőtt maga is tárlatvezetést tart a kiállításon.

Szabó Antal, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a március 31-ig látható tárlaton szereplő alkotások közül 25 magángyűjteményből származik, hat festmény pedig a szentesi Koszta József Múzeumból érkezett.

A bemutatott művek között az érdeklődők láthatnak tájképeket, csendéleteket, portrékat
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 19:05
Leonardo da Vinci-kamarakiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban
A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobor Leonardo da Vinci tíz rajzával, valamint az általa inspirált kortársa, Giovanni Francesco Rustici szobraival és antik művekkel együtt tekinthető meg a kiállításon.

Leonardo da Vinci halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot Martin Clayton, a windsori Royal Collection grafikai osztályának vezetője nyitotta meg, aki elmondta: Leonardo rajzai lehetőséget adnak betekinteni a reneszánsz egyik legnagyobb géniuszának gondolatvilágába.

Talán éppen Leonardo kései, szinte teljes egészében a windsori gyűjteményben őrzött rajzai segíthetnek felderíteni a budapesti Lovas eredetének ma is gyötrő kérdését - hangsúlyozta.

A megnyitón Guglielmo Picchi, az olasz külügyi és nemzetközi együttműködésért felelős minisztérium államtitkára kiemelte: számos Leonardo da Vincihez kapcsolódó történet és személy járult hozzá a magyar-olasz művészeti és kulturális kapcsolatok alakulásához, ezek közül egy a budapesti Lovas
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 16:41
A" Balaton festője" : Egry József
1883. március 15-én született Egry József-,,a Balaton festője"Két nagy művész Ferenczy István és Szinnyei Merse Pál mellett dolgozott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán.1907-ben a Fiatal Modern Magyar Festők kiállításán nyolc festményét mutatták be. Boldog házasságban élt, de anyagi és egészségügyi gondokkal küzdött. Budapestről elköltözött a Balaton mellé, ahol magára talált. Festészetének éltető eleme a fény lett. Badacsonytomajban lakott, ezért újra és újra megfestette a Balatont, különböző évszakokban és napszakokban. Híres képei többek között: Nap a víztükörben, Vihar a Balatonon. 1957-ben a brüsszeli világkiállításon mutatták be műveit, de volt kiállítása Berlinben, Drezdában, az Ernst Múzeumban és a Fővárosi Képtárban.
1948-ban Kossuth-díjat kapott. Emlékmúzeuma a hajdani műtermének helyén Badacsonyban áll. 1951. június 19-én halt meg.
lizawolf, 2018. június 14. csütörtök, 18:17
Art Capital - Yoko Ono, Mohau Modisakeng és Zarko Baseski munkái Szentendrén
Biennálén mutatta be Passage (Átkelő) című videoinstallációját, amely most a Szentendrei Képtárban lesz látható.

Az Art Capitalra számos új mű készül; köztéri munkák, önálló művészeti projektek, kurátori kiállítások ugyanúgy szerepelnek a programban, mint az ezekhez kapcsolódó irodalmi és zenei programok, filmvetítések, múzeumpedagógiai foglalkozások - hangsúlyozta az FMC vezetője.

A másik idei sztárművész Gulyás Gábor elmondása szerint Yoko Ono lesz, akinek Yes, You! (Igen, te!) címmel a Kmetty Múzeumban látható kiállítása, az épület előtti főtéren pedig a japán-amerikai művész Kívánságfájával találkozhatnak a Szentendrére látogatók.

A kert nemcsak az Art Capital tematikájában jelenik meg, hanem kiállítási helyként is. A Kmetty Múzeum kertjébe az erdélyi Berszán Zsolt készített helyspecifikus objekteket, a Kovács Margit Kerámiamúzeum belső udvarában Rabóczky Judit első köztéri munkája lesz látható, a Barcsay Múzeum udvarába pedig Ionel Mihai alkotásaiból épül sajátos kert.

Csurka Eszter,
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 16:06
Március 15. - Kossuth-díj - Péreli Zsuzsa gobelinművész
Péreli Zsuzsa az indoklás szerint "a magyar textilművészetben kimagasló alkotóművészi pályája, téma- és formavilágában egyaránt különleges, egyedi technikával alkotott gobelinjei elismeréseként" nyerte el a kitüntetést.

Mint elmondta, a Kossuth-díj számára "nagyon nagy öröm és azt sejteti, hogy odafigyeltek arra, amit az elmúlt negyven évben a pályámon csináltam".

Péreli Zsuzsa felidézte, hogy eredetileg festőművésznek készült, ám amikor a falikárpit technikáját megismerte, akkor kiderült számára, hogy a festményeket "meg is lehet szőni". "Ez egy fantasztikus technika, és talán azért szeretem nagyon, mert valódi anyagokból készül" - hangsúlyozta a képzőművész hozzátéve: ebben a műfajban nem lehet a dolgokat felületesen csinálni.

Mint megjegyezte, pályája indulásakor a szövött falikárpit egyáltalán nem volt divatban és nagyon hosszú időbe telt, amíg a műfajt elismerték. Pedig nagyon is helye van a képzőművészetben: egykor olyan művészek terveztek falikárpitokat, mint Raffaello, de a 20.
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:43
124 éve született Szőnyi István festőművész és grafikus.
Zebegény, 1960. augusztus 30.) festőművész és grafikus.

Budapesten és Nagybányán tanult. Mesterei voltak: Ferenczy Károly és Réti István. Fiatalon megnősült, ám felesége hamar meghalt, 1916-ban született lányukat Anna nevű nővére nevelte fel. Már 1914-ben behívták katonának az első világháborúba, amit főhadnagyi rangban végigszolgált. Mivel szimpatizált a Magyarországi Tanácsköztársasággal, annak bukása után eltanácsolták a főiskoláról. 1920-ban rendezte első gyűjteményes kiállítását az Ernst Múzeumban. Korai képeinek plasztikus stílusa nagy hatással volt fiatal kortársaira, Aba-Novák Vilmosra, Patkó Károlyra, Korb Erzsébetre. Pályájának kezdetétől nagy tehetsége volt a rézkarcok készítéséhez, egyik leghíresebb a Behavazott falu c. 1927-ből. Főleg rézkarcai, de festményei is gyakran szerepeltek a Tamás Galéria kiállításain.

Életének fordulópontja 1924-re tehető, ekkor vette el Bartóky Melindát, akivel apósa zebegényi parasztházába költöztek. Itt találta meg azt a helyet, amely pótolni
ronix, 2018. január 17. szerda, 21:41
Füst Milán gyűjteményének kiemelkedő darabjai a Kieselbach Galéria 2017-es téli aukcióján
éveit reprezentálja. A festmény kikiáltási ára 10 millió forint.

Kieselbach Tamás az egész aukció egyik legizgalmasabb festményének nevezte Szántó György Öröm című kompozícióját. A fiatalon megvakult festő a háború utáni emigráció egyik központjában, Bécsben készítette képét. Az 1921-ben készült festmény kikiáltási ára 34 millió forint.

Kieselbach Tamás Berény Róbert portréja mellett az aukció anyagából kiemelte még Székely Bertalan 1867-ben festett, Egri nők című munkáját, amely a nagy, múzeumban őrzött festmény kicsinyített változata. A kép kikiáltási ára 22 millió forint. Scheiber absztrakt önarcképe is szerepel a válogatásban, a 8,5 millió forintról induló műalkotás egykor a festőről szóló monográfia szimbóluma volt. A kép az elmúlt években egy kávéskészlet díszítő motívumaként született újjá.

Mint mondta, az aukció anyagának több darabja külföldről tért haza, így Méray Tibor Kossuth-díjas író párizsi kollekciója, benne többek között Czóbel, Egry, Mednyánszky, Réth Alfréd és Kmetty János
velemenyezd, 2017. december 07. csütörtök, 14:52
Képek, videók
múzeumban
orban47
2017. április 17. hétfő, 07:49
Retro múzeumban
orban47
2015. március 22. vasárnap, 10:06
+múzeumban
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:42
a múzeumban, Lőcsén
orban47
2014. október 21. kedd, 18:22
Ausztrál Múzeumban.jpg
agica2004
2014. április 16. szerda, 14:56
német múzeumban
orban47
2013. január 27. vasárnap, 19:29
a múzeumban
ibolya58
2013. január 18. péntek, 11:10
Múzeumban
marta51
2012. október 02. kedd, 10:25
Cica a múzeumban.jpg
vojtiera
2012. július 14. szombat, 14:20
házikó-szentendrei sziget
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:10
Szentendrei emlék
orban47
2013. szeptember 22. vasárnap, 07:48
Szentendrei-sziget
mecsery
2013. január 26. szombat, 04:49
szentendrei képek
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:44
Szentendrei Klári.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 11:13
karácsony Szentendrei út
vadmacsika
2011. január 16. vasárnap, 17:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.