Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:05 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hetedik alkalommal rendezik meg a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán
Mint írják, a négynapos rendezvény március 19-én, csütörtökön kora este kezdődik, amikor a megyei hírlap aznap megjelent számának cikkei közül kihúzzák azt, amelyből három írónak egy éjszaka alatt színdarabot kell alkotnia. A kész művek vasárnap délután már olvashatóak lesznek nyomtatásban is.

Idén Bosnyák Viktória, Király Levente és Kovács J. István vállalta, hogy 12 óra alatt egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabot ír.

Csütörtök este kisorsolják azt is, hogy melyik színészcsapat melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. A produkciókat idén Bartal Kiss Rita, Kovács Géza és Rumi László állítja színpadra.

A színészcsapatok a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely, a kolozsvári Puck Bábszínház és a nagyváradi Liliput Bábszínház művészeinek részvételével állnak össze.

Péntek reggel derül ki, hogy melyik rendező melyik író elkészült darabját kapja meg, és hogy melyik csapattal kezdi el a munkát. A hagyományoknak megfelelően idén is bábokat, bábos kellékeket kell készíteniük a csapatoknak, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak.

A kész előadásokat a közönség március 22-én, vasárnap 15 órától tekintheti meg a Sík Ferenc Kamaraszínház színpadán. Ezután a zsűri díjazza a legjobb rendezőt, színészt, színésznőt, drámát, valamint a legizgalmasabb férfi és női karaktert. A legjobb előadásról idén is a közönség szavazatai döntenek.

A fesztivál különlegessége a nyilvánosság, a nézők a teljes próbafolyamatot, a bábok és díszletek elkészítését is végig követhetik, az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

Az érdeklődők idén a babosdramairo.blogspot.com oldalon is követhetik az eseményeket Adamik Zsolt blogírónak köszönhetően, aki az előző évben drámaíróként vett részt a versenyen - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 07. szombat, 08:00
Címkék: Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán, Idén Bosnyák Viktória, Király Levente, Kovács, Bartal Kiss Rita, Kovács Géza,
Kommentek
Idén is megrendezik a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán
Mint írják, a versenyen ezúttal a határon túli magyar bábszínházaké lesz a főszerep, a téma az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Békéscsaba történetéből kerül majd a játszók elé.

A négynapos rendezvény március 22-én, csütörtökön kora este kezdődik, amikor az elmúlt évtizedekben megjelent megyei lapok március 22-ei cikkei közül kihúzzák azt, amelyből három írónak egy éjszaka alatt színdarabot kell alkotnia. A kész művek vasárnap délután már olvashatóak lesznek nyomtatásban is.

Idén Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter vállalta, hogy 12 óra alatt egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabot ír.

Csütörtök este kisorsolják azt is, hogy melyik színészcsapat melyik rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. A produkciókat idén Lázár Helga, Somogyi Tamás és Rumi László állítja színpadra.

A színészcsapatok a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 09:41
Idén is megrendezik a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán
Lenkefi Zoltán elmondta: négy napon keresztül az irodalom és a színházművészet központjává válik a békési megyeszékhely, hiszen az ország egyetlen bábos drámaíró versenyén neves színházi kritikusok, rendezők, írók vesznek részt minden évben.

Minden évben van társrendezője a fesztiválnak, idén ez a pécsi Bóbita Bábszínház lesz.

A verseny azzal kezdődik március 23-án, csütörtök este, hogy kihúzzák a Békés Megyei Hírlap aznap megjelent számának cikkcímei közül azt, amelyből három író egy éjszaka alatt színdarabot alkot.

Idén Sebők Bori, Tóth Réka Ágnes és Pozsgai Zsolt vállalta, hogy megírja az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabokat. A kész művek vasárnap délután már olvashatóak lesznek a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszámában.

Csütörtökön este kisorsolják azt is, hogy melyik színészcsapat, melyik rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. A produkciókat ebben az évben negyedéves bábrendező szakos hallgatók, Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi
velemenyezd, 2017. február 11. szombat, 08:51
Csaknem 50 esemény a Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon
tudományos előadások is várják a közönséget.

Mint hozzátette, az eseménysorozat célja bemutatni a Békéscsabához kötődő kimagasló művészeti értékeket, és elhozni a nemzeti kultúra kincseit a békési megyeszékhelyre.

Herczeg Tamás az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján tízezernél több látogatók várnak a fesztiválra, amelyre évről évre érkeznek a Partiumból, Délvidékről és a Dunántúlról is érdeklődők.

Megjegyezte, hogy az eseménysorozat annyira "beleégett" a Békéscsabán és környékén élők életébe, hogy sokan már ősszel elkezdenek érdeklődni a várható programokról.

Március 7-én, a fesztivál első napján nyílik meg a DADA nyomában című vándorkiállítás, este pedig a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar lép fel.

A huszonnyolc nap során koncertet ad mások mellett Zorán, Bródy János, az Európa Kiadó, a Hetvenszer Hétszer Bocsánat együttes, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, az Orfeo Zenekar, az Alföld Quartet és a Calandrella Kamarakórus, Andelic Jonathan Jota
velemenyezd, 2016. március 01. kedd, 12:57
Képek, videók
Péterem , Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:48
Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:46
Békéscsabán.jpg
basikele
2013. július 02. kedd, 06:59
Fiam Békéscsabán.jpg
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 15:02
unatkozas Bekescsaban.jpg
lujza77
2008. augusztus 07. csütörtök, 15:16
Békéscsabán
karzi
2008. január 14. hétfő, 08:11
Békéscsabán, Club Eldorad
ritustechno
2006. szeptember 06. szerda, 10:25
Békéscsabán
valti
2006. augusztus 03. csütörtök, 15:26
Mihály napi rendezvény
irmus
2015. október 14. szerda, 07:09
Solt évzáró rendezvény3.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
Solt évzáró rendezvény1.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
Szilágy megyei Hosszúrév
dandej
2016. június 13. hétfő, 23:06
megyei verseny
ladaek
2014. november 05. szerda, 18:15
megyei,korhaz.jpg
relisisi
2014. október 14. kedd, 19:42
Erdély megyéi.jpg
maria_kadar_148
2014. április 09. szerda, 15:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.