Belépés
2020. január 18. szombat | 3. hét | 18. nap | 06:32 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kötelező zászlóval is jelölni a sertéshús származási helyét a nagyobb boltok húspultjaiban
Az elnök ismertette, hogy a rendelet szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben a származási hely beazonosítását zászlókkal kell segíteni. Az ennél kisebb üzletekben a hús szármázását csak betűvel kell jelölni, a rendelkezés a betűk méretéről is szól.

A születés, a tartás helye és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni - tette hozzá.

Éder Tamás elmondta, hogy a rendelet egy uniós jogszabályon alapul, amelynek magyarországi bevezetését szakmai szervezetek, az érdekelt gazdasági szereplők kezdeményezték tavaly év elején, a rendelet 2019-ben jelent meg.

Kitért arra is, a kezdeményezés célja, hogy a fogyasztók minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a sertéshúsokról Az előrecsomagolt termék vásárlása esetén a fogyasztó ezen információknak már régóta a birtokába jut, ugyanakkor a tőkehús pultnál felmerülhet benne, hogy biztosan friss, hazai előállítású sertéshúst készül-e megvásárolni. Emellett egyre jobban erősödik a fogyasztói tudatosság, többen odafigyelnek az adott termék ökológiai lábnyomára, amely a belföldi termelés esetén kisebb, hiszen az import esetén a szállítás okozta környezetterheléssel is számolni kell.

A rendelet jelenleg csak sertéshúsra vonatkozik, ám pozitív tapasztalatok esetén a jogszabályalkotó elgondolkodhat majd a kiszélesítésén - jegyezte meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 16:10
Címkék: Éder Tamás, sertéshús származási, nagyobb boltok, elnök ismertette, rendelet szerint, származási hely,
Kommentek
AM-államtitkár: tavaly a baromfiágazat adta a mezőgazdasági termelés több mint 14 százalékát
részben pedig azzal, hogy sem kulturális, sem vallási szokások nem gátolják a baromfihús fogyasztás növekedését.

Az OECD prognózisa szerint globális szinten az egy főre jutó húsfogyasztás 2027-re elérheti 35,4 kilogrammot évente, ami a 2018-as szinthez képest 1,1 kilogrammos növekedést jelenthet. A húsfogyasztás emelkedésében a baromfihús fogyasztás növekedése egy emberre vetítve elérheti az évi0,8 kilogrammot, vagyis 2027-re az éves baromfihús fogyasztás meghaladhatja a 14 kilogrammot is.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kiemelte, hogy az afrikai sertéspestis Kínában történő megjelenése miatt a sertés- és a baromfihús ára is emelkedni fog.

Az áremelkedésről és a baromfiágazat működését befolyásoló jogszabályokról megjegyezte: "ha a fogyasztó elvárja az ágazat szereplőitől, hogy egészséges, környezetvédelmi szempontból megfelelően előállított, állatvédelmi szempontból megfelelően létrehozott terméket tegyünk az asztalára, akkor az
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 14:01
Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége
A tájékoztatás szerint a névváltást az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerdai közgyűlése megszavazta.

Éder Tamás, a FÉSZ elnöke a közleményben hangsúlyozta, az új névvel a modern élelmiszeripar hitvallást, a fogyasztói érdekek szem előtt tartását szeretnék közvetíteni.

A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

A közlemény idézi Szöllősi Rékát, a FÉSZ ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy elindították a Hello Food programot, hogy segítsék a fogyasztókat eligazodni az élelmiszerekkel kapcsolatosan. A program első lépéseként reprezentatív kutatást indítanak, továbbá az ügyvezető igazgató heti blogban osztja meg gondolatait az élelmiszerekről, a fogyasztók pedig a program Facebook és Instagram oldalán írhatnak véleményeket.
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:47
Farmer Expo - Agrárminiszter: az aszály a fő veszélyforrás
Debrecen polgármestere az expó megnyitóján hangsúlyozta, hogy bár az utóbbi időszakban jelentős ipari beruházásokat, és munkahelyek ezreinek létrejöttét jelentették be a városban, "a mezőgazdaság, az élelmiszeripar nem lett kevésbé fontos Debrecen életében".

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a 30 ezer hektár hajdúhátsági földet érintő Civaqua vízgazdálkodási programot - amit még az 1970-es években dolgoztak ki, és azóta többször frissítettek - a közeljövőben sikerül megvalósítani.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke kiemelte: azon túl, hogy az expón közvetlenül juthatnak információkhoz az ágazat szereplői, arra is jó alkalom, hogy az állampolgárok valós képet kapjanak a magyar mezőgazdaságról.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról tájékoztatott, hogy a Magyarok kenyere, 15 millió búzaszem program keretében összegyűlt búzából augusztus 20-án kisütik a "magyarok kenyerét", amit minden megyébe és határon túli magyar területre
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:38
Afrikai sertéspestis - Ágazati összefogást szorgalmaz az agrárkamara
A szakember hangsúlyozta: eddig csak vaddisznókban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon, és a sertéstenyésztőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen át a házi sertésekre, a lehető legszigorúbban be kell tartani az állategészségügyi szabályokat.

A sertéspestis megjelenése óta több ország tilalmat vezetett be a magyar sertéshúsra, így 40-50 ezer tonnányi exportpiacot veszítenek el a hazai termelők, ami a hazai sertéshústermelés több mint 10 százaléka - mondta a NAK alelnöke.

Éder Tamás úgy fogalmazott: kérdés, hogy a túlkínálat mennyire "nyomja" majd a piacot.

Már érzékelhető az árak csökkenése, ugyanakkor a tenyésztők költségei nem változtak. Fontos, hogy a feldolgozók és a kiskereskedők ne próbálják túlzottan leszorítani az árakat, mert az hosszabb távon sokkal súlyosabb gazdasági károkat okoz - fejtette ki az agrárkamara alelnöke.
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 12:13
Az áfacsökkentés folytatását szorgalmazza az agrárkamara élelmiszer-feldolgozási osztálya
A tájékoztatás szerint az új kamarai országos osztály Losó József vezetésével alakult meg. Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el.

Az Élelmiszer-feldolgozási országos osztály tagjai egyetértettek abban, hogy folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.

Az osztály főbb célkitűzései között szerepel még, hogy feltérképezze a magyarországi védjegyek helyzetét, és szükség esetén javaslatot tegyen egyetlen közös védjegy bevezetésére. Jelenleg több mint 10 védjegy ismert a hazai élelmiszeriparban, ezért a vásárlók sokszor nem tudnak eligazodni közöttük, és az élelmiszeripari cégeknek is csak csekély előnyt jelentenek. Az osztály tagjai indítványozták azt is, hogy az ágazat szereplői nagyobb beleszólást kapjanak az Élelmiszerkönyv módosításába. Emellett az egységes cseregöngyöleg bevezetési
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 13:33
Ünnepek - Húsiparosok: a legtöbb virsli decemberben fogy
Éder Tamás kiemelte: ugyan az idei egész évre vonatkozó forgalmi adatokkal még nem rendelkeznek, de az elmúlt években a húskészítmények fogyasztása stabilizálódott. A húskészítmények között a legnagyobb részesedéssel a virsli kategória bír, amelyet a párizsi és a száraz kolbász követ. A virslik esetében folyamatosan nő az előrecsomagolt termékek részesedése a csemegepultos virslikhez képest. Utóbbiak aránya ma már csak 20 százalék körül van - tette hozzá.

Felidézte: augusztusban változott a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó szabályozása, amelynek hatására néhány termék esetében a kötelező hústartalom növekedése miatt az önköltségek és így a fogyasztói árak is növekedtek. Az elnök fogalmazott: több terméknél a fogyasztói árak növekedése lényegesen elmaradt az önköltségek növekedésétől, ami a gyártók eredménytermelő képességét negatívan befolyásolta.

Ezzel párhuzamosan egyes gyártók nem változtattak a termékek összetételén, inkább átnevezték azokat, így néhány, korábban
velemenyezd, 2017. december 22. péntek, 07:05
A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
is, hogy egyre fontosabb szerepet kap a belföldi piac, amely nélkül nem működik az exportra történő termelés sem. Legfontosabb célnak nevezte, hogy a magyar fogyasztó jó minőségű és megfizethető árú élelmiszerhez jusson hozzá, valamint, hogy a termékek előállításában részt vevők is meg tudjanak ebből élni.

Laszlovszky Gábor az élelmiszerbiztonsági akciótervről elmondta, hogy az három pillérre épül: a minőségi szabályozásra, a hatósági fejlesztésre és a vásárlói szemlélet fejlesztésére.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: az agrárkamara komoly erőfeszítéseket fektet abba, hogy eloszlassa az élelmiszeriparról kialakult tévhiteket, valamint, hogy erősítse az élelmiszer-előállítás jó hírnevét. Hozzátette, hogy emellett szakmai nyomást gyakorolnak az áfa és a támogatáspolitika kialakítására.

A húságazatban a legnagyobb problémának látják, hogy sokszor nincs naprakész technológiai felkészültsége az
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 13:24
Képek, videók
tamás kunus0116_2.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 22:39
tamás kunus0116.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 22:37
Tamás Tímár Fotója
dandej
2019. október 08. kedd, 20:20
0 a Falu Tamás - Esti i
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:32
Péli Tamás Petes Mária.jp
liliana01
2019. január 24. csütörtök, 17:39
péli tamás jézus és júdás
liliana01
2019. január 20. vasárnap, 19:49
szent benedek tamás1229.p
maroka
2018. december 29. szombat, 14:38
Árvai Attila Támaszom.jpg
menusgabor
2018. december 05. szerda, 19:09
Lőrincz Tamás.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:41
Repülés Rohács Tamás és S
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:09
cseh tamás.jpg
maroka
2018. augusztus 17. péntek, 15:21
szent tamás0703_2.jpg
maroka
2018. július 03. kedd, 09:19
zsuzsi származási
fantii
2009. augusztus 21. péntek, 23:01
Jocó származási lap
fantii
2009. augusztus 20. csütörtök, 23:12
Bella származási lap
fantii
2009. augusztus 16. vasárnap, 17:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.