Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 13:12 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Múzeumok éjszakája - Utó-Bloomsdayt rendez a budapesti ír nagykövetség
A Bloom-napot világszerte június 16-án ünneplik annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban - idézte fel az MTI-nek csütörtökön Joó Marianna, a budapesti ír nagykövetség attaséja. Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloom-napot, mivel a regény főhősének, Leopold Bloomnak az édesapja a vasi megyeszékhelyről származik.

A Bloom-napon, amelyet egyebek közt Triesztben, Pulában, Párizsban, Dublinban és az Egyesült Államok több területén is ünnepelnek, korabeli ruhákba öltöznek az irodalomkedvelők és felolvassák a legkedvesebb részleteiket az Ulyssesből. Joó Marianna szerint a budapesti ír nagykövetség 2013-ban gondolt először arra, hogy a fővárosi közönség számára is alkalmat kellene teremteni az ír irodalom egyik legnagyobb művének alaposabb megismerésére, méghozzá a Múzeumok éjszakájához igazítva.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Utó-Bloomsday keretében a nagykövetség szombat délután várja az érdeklődőket a Ráday utca 47-ben lévő 2B Galériába, ahol a Greenfields zenekar előadásában csendülnek fel a regényben megemlített ír dallamok.

Átadják a nagykövetség 2015. évi James Joyce-emlékérmét, amelyet az ír kultúra és maga James Joyce magyarországi népszerűsítéséért ítélnek oda. Idén egy olyan Magyarországon élő ír üzletember kapja a kitüntetést, aki sokat tesz a modern magyar képzőművészet és a pályakezdő alkotók támogatásáért.

Az idei Utó-Bloomsdayre is korabeli öltözékben várják a látogatókat és a legautentikusabb jelmezben érkezőket apró ajándéktárgyakkal jutalmazzák. A nagykövetség idén Roskó Gábort kérte fel arra, hogy készítsen egy Ulysses inspirálta faliképet, amely éppen szombatra fog elkészülni.

Újdonság, hogy idén a szombathelyi Savaria Egyetem művészeti intézetének hallgatói egy - a teremtés toposzát bemutató - installációval érkeznek a galéria elé. A Bloomsday elengedhetetlen részét képező kétnyelvű felolvasáson az Átrium színház művészei Joyce A holtak című művének Frank McGuinness által dramatizált változatából és az Ulyssesből olvasnak fel részleteket.

Az esti program részeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ír oktatója, Michael McAteer professzor fog beszélni James Joyce és felesége, Nora Barnacle kapcsolatáról Pat Murphy Nóra című filmjének apropóján. A filmet - angol nyelven, magyar felirattal - le is vetítik a galériában. A program zárásaként ismét a Greenfields zenekar szórakoztatja a látogatókat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. június 18. csütörtök, 13:12
Címkék: James Joyce, Leopold Bloomnak, Egyesült Államok, James Joyce-emlékérmét, Roskó Gábort, Savaria Egyetem,
Kommentek
Rjabkov: Moszkva kész tárgyalni a Nyitott Égbolt szerződésről, de nem Washington feltételei alapján
ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. A részes államok a szerződést a műholdas felderítő eszközök tökéletesedése ellenére is hasznosnak tartják.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja a szerződést, a döntés hat hónap múlva lép hatályba. Indoklásul Trump azt állította, hogy Oroszország megsértette az egyezményt. Az orosz külügyminisztérium a moszkvai amerikai nagykövetségtől pénteken megkapta az erre vonatkozó hivatalos jegyzéket.

Rjabkov Moszkva részéről Washingtont vádolta meg a szerződés "durva megszegésével". Azt hangoztatta, hogy az amerikai fél ezt a szerződést is ugyanazon mintát követve mondja fel, mint tavaly augusztusban az európai szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközük felszámolásáról megkötött INF-egyezményt. Az orosz diplomata szerint az újabb szerződés amerikai felmondása még aktuálisabbá teszi az ENSZ BT öt
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 18:12
A bolgár parlament tiltakozott az ukrajnai bolgár kisebbség által lakott régió átszabása ellen
Valerij Szimeonov, a parlament alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a tervezett területi átrendezés megkérdőjelezi Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseinek támogatását bolgár részről, mert Kijev ezzel megsértené az Európa Tanácsnak a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményét és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartáját is.

Cveta Karajancseva, a bolgár nemzetgyűlés elnöke a szavazást követően bejelentette, hogy a nyilatkozatot haladéktalanul megküldik a szófiai ukrán nagykövetségnek.

Nem sokkal ezután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról biztosította bolgár partnerét, Ekaterina Zaharievát, hogy a kérdéses bolgár körzet megmarad a jelenlegi határai között - írta a Dnevnik bolgár híroldal.

A szófiai külügyminisztérium közleménye szerint a két tárcavezető megállapodott, hogy kapcsolatban maradnak mindaddig, amíg az ügyben nem születik elfogadható döntés

Az ukrán külügyminisztérium internetes oldalára feltett közlemény szerint viszont Ukrajnában megütközést
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 14:32
Koronavírus - Amerikai lélegeztetőgép-szállítmány érkezett Moszkvába
Az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség az Interfax a hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a C-17 Globemaster teherszállító repülőgép rakományában egy 200 lélegeztetőgépből álló humanitárius segélyszállítmány első 50 darabja található. A képviselet szerint az Oroszországnak térítésmenetesen adományozandó felszerelés ára 5,6 millió dollár.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a nap folyamán kijelentette, hogy mind Oroszország, mind az Egyesült Államok kifizette a másik országba a Covid-19-járvány elleni védekezéshez küldött segélyszállítmányát. Április elején Moszkva egy orvosi védőfelszerelést és 45 lélegeztetőgépet szállító katonai gépet indított a tengerentúlra, a két elnök telefonbeszélgetése nyomán.

Az orosz feliratokkal, menüvel és használati utasítással ellátott és helyben kompatibilis csatlakozóval feleszerelt amerikai lélegeztetőgépek elosztásáról a Pirogov Nemzeti Orvosi és Sebészeti Központ rendelkezik majd.

Zaharova egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 21:53
Koronavírus - Oroszországban meghaladta a 300 ezret az igazolt fertőzések száma
statisztika azt mutatja, hogy a fővárosiak körében erősen csökkent a karanténelőírások betartási fegyelme. Az előző 2,4-es negatív rekordértéket hétfőn és kedden mérték.

Miközben külföldi és orosz ellenzéki médiumok több alkalommal is a valóságosnál alacsonyabb halálozási adatok közlésével vádolták meg Moszkvát, orosz részről külföldi szereplőket hibáztattak azért, hogy rossz fényben próbálták meg feltüntetni Oroszországot.

A TASZSZ szerint a Bloomberg amerikai hírügynökség a washingtoni orosz nagykövetség tiltakozásának hatására hajtott végre javítást egy olyan, a cikkét illusztráló grafika aláírásában, amelyben felcserélte az Oroszországban és az OECD-államokban ezer emberre eső kórházi ágyakra vonatkozó, egyébként a Világbank 2013-as statisztikájából származó adatokat. Oroszországban 8,2, az OECD-ben 3,8 férőhely jutott egy emberre akkor, a hírügynökség ennek a fordítottját közölte.

Május 16-án a Bloomberg megváltoztatta egy május 13-án kiadott anyaga címét, amely bírálatot váltott ki az
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 12:57
Lavrov: nem lesz orosz hadgyakorlat a NATO határai közelében a világjárvány alatt
kifizeti a lélegeztetőberendezéseket" - mondta.

Lavrov szerint Trump "tiszta szívvel és őszintén" tett ajánlatott a segítségre Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kettejük telefonbeszélgetése során.

A Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapja kedd este közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy maradéktalanul kifizette az április elején az Egyesült Államokba küldött humanitárius segélyt. Megerősítette, hogy az onnan érkező küldemény költségeit az amerikai fél állja.

A moszkvai amerikai nagykövetség a nap folyamán arról tájékoztatta az Intefax orosz hírügynökséget, hogy az Egyesült Államok segélyként 200 lélegeztetőgépet küld Oroszországnak. Ezek első, 50 darabos tétele kész a feladásra, és a külképviselet tájékoztatása szerint a többi 150-et is hamarosan összeszerelik és leszállítják.

Larov újságírói kérdésre válaszolva hangot adott meggyőződésének, hogy Északi Áramlat 2, Németország és egész Európa érdekeinek megfelelően, meg fog épülni. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 19:32
Rendőri védelmet kért egyik diplomatája számára a prágai orosz nagykövetség
A diplomáciai képviselet Facebook-oldalán hétfőn este megjelent nyilatkozat szerint az orosz diplomata ellen, akit "hazug módon és megalapozatlanul" bizonyos prágai politikusok meggyilkolásának tervével gyanúsítanak, a cseh sajtóban hajtóvadászat folyik és fenyegetéseknek van kitéve.

A diplomáciai kapcsolatokról 1961-ben aláírt bécsi megállapodás alapján az orosz nagykövetség ezért azzal a kéréssel fordult a cseh külügyminisztériumhoz, hogy "hozzon megfelelő intézkedéseket, amelyek megakadályoznának minden támadást az alkalmazott személye, szabadsága és méltósága ellen" - olvasható a nyilatkozatban.

A cseh közszolgálati hírtelevízió szerint minden bizonnyal arról az orosz diplomatáról van szó, aki a sajtójelentések szerint az orosz titkosszolgálatok ügynöke és március közepén állítólag ricin méreggel felszerelve érkezett Prágába, hogy eltegyen láb alól három prágai politikust. Moszkva tagadja a vádakat, Szergej Lavrov külügyminiszter képtelenségnek minősítette a cseh sajtó állításait.

"A
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 22:59
Mindszenty az ablak mögött
45 éve, 1975. május 6-án hunyt el Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros.1956. november 4-étől tizenöt éven át Budapesten, az amerikai nagykövetségen élte életét.1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget. Addig, tizenöt éven át, a követség ablaka mögül a szovjet hősi emlékművet látta. Ha visszamenne halálának 45. évfordulóján oda, az ablak mögé, ma is a szovjet hősi emlékművet látná.
azenujsagom, 2020. május 08. péntek, 16:28
Zeman: nem erősítették meg, hogy gyilkolni készülő orosz ügynök érkezett volna Csehországba
értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt, Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. A három prágai politikus a múlt héten rendőri védelmet kapott.

Kolár "bűne", hogy elrendelte Ivan Konyev szovjet marsall szobrának eltávolítását egy prágai térről. Hríb arról döntött, hogy a 2015-ben meggyilkolt orosz politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el azt a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, míg Novotnyt azért bírálja Moszkva, mert Reporyje központjában emlékművet állíttatott a 2. világháború idején a nácistákkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek.

A cseh államfő "eltúlzottnak" minősítette, hogy Moszkva büntetőeljárással fenyegette meg a Konyev marsall szobrának eltávolítóit. Szerinte azonban az oroszok csak a "buta" és "jelentéktelen politikusok" cselekedeteire reagáltak.

Zeman a
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 20:54
Képek, videók
4357510-Egy-utolso-soh aj-
menusgabor
2020. január 27. hétfő, 18:12
Nagyapa az utolsó behordá
furaila
2019. június 22. szombat, 10:26
utolso pecset.jpg
menusgabor
2018. december 05. szerda, 22:08
Ált.isk.biz. utolsó oldal
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:40
Az utolsó föpap 01.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:32
Az utolsó föpap 02.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:31
Az utolsó föpap 03.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:31
Az utolsó föpap 04.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:30
Az utolsó föpap 05.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:30
utolsó.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:57
te utolsó.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:56
az utolsó fotó.png
sz719eszter
2018. március 12. hétfő, 19:41
Brit Nagykövetség
sanci81
2017. június 11. vasárnap, 12:02
a nagykövetségen
orban47
2011. augusztus 08. hétfő, 07:11
Bp-Libiai nagykövetség.jp
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 09:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.