Belépés
2019. november 11. hétfő | 46. hét | 315. nap | 21:53 | Márton
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Múzeumok éjszakája - Utó-Bloomsdayt rendez a budapesti ír nagykövetség
A Bloom-napot világszerte június 16-án ünneplik annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban - idézte fel az MTI-nek csütörtökön Joó Marianna, a budapesti ír nagykövetség attaséja. Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloom-napot, mivel a regény főhősének, Leopold Bloomnak az édesapja a vasi megyeszékhelyről származik.

A Bloom-napon, amelyet egyebek közt Triesztben, Pulában, Párizsban, Dublinban és az Egyesült Államok több területén is ünnepelnek, korabeli ruhákba öltöznek az irodalomkedvelők és felolvassák a legkedvesebb részleteiket az Ulyssesből. Joó Marianna szerint a budapesti ír nagykövetség 2013-ban gondolt először arra, hogy a fővárosi közönség számára is alkalmat kellene teremteni az ír irodalom egyik legnagyobb művének alaposabb megismerésére, méghozzá a Múzeumok éjszakájához igazítva.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Utó-Bloomsday keretében a nagykövetség szombat délután várja az érdeklődőket a Ráday utca 47-ben lévő 2B Galériába, ahol a Greenfields zenekar előadásában csendülnek fel a regényben megemlített ír dallamok.

Átadják a nagykövetség 2015. évi James Joyce-emlékérmét, amelyet az ír kultúra és maga James Joyce magyarországi népszerűsítéséért ítélnek oda. Idén egy olyan Magyarországon élő ír üzletember kapja a kitüntetést, aki sokat tesz a modern magyar képzőművészet és a pályakezdő alkotók támogatásáért.

Az idei Utó-Bloomsdayre is korabeli öltözékben várják a látogatókat és a legautentikusabb jelmezben érkezőket apró ajándéktárgyakkal jutalmazzák. A nagykövetség idén Roskó Gábort kérte fel arra, hogy készítsen egy Ulysses inspirálta faliképet, amely éppen szombatra fog elkészülni.

Újdonság, hogy idén a szombathelyi Savaria Egyetem művészeti intézetének hallgatói egy - a teremtés toposzát bemutató - installációval érkeznek a galéria elé. A Bloomsday elengedhetetlen részét képező kétnyelvű felolvasáson az Átrium színház művészei Joyce A holtak című művének Frank McGuinness által dramatizált változatából és az Ulyssesből olvasnak fel részleteket.

Az esti program részeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ír oktatója, Michael McAteer professzor fog beszélni James Joyce és felesége, Nora Barnacle kapcsolatáról Pat Murphy Nóra című filmjének apropóján. A filmet - angol nyelven, magyar felirattal - le is vetítik a galériában. A program zárásaként ismét a Greenfields zenekar szórakoztatja a látogatókat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. június 18. csütörtök, 13:12
Címkék: James Joyce, Leopold Bloomnak, Egyesült Államok, James Joyce-emlékérmét, Roskó Gábort, Savaria Egyetem,
Kommentek
Lengyelországban feltartóztattak egy Moszkva által körözött ukrán háborús veteránt
A lengyel média szombaton számolt be arról, hogy a férfit az Oroszország által kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján feltartóztatták a lengyel-ukrán határon, amikor Varsóba tartott egy biztonságpolitikai konferenciára.

Ihor Mazur a kelet-ukrajnai harcokban vett részt. Tagja az Ukrán Nemzeti Szövetség-Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) nevű radikális jobboldali ernyőszervezetnek, és munkatársa az ukrán emberi jogi hivatalnak. Egyike azoknak az ukrán aktivistáknak, akik ellen Oroszország büntetőjogi eljárást indított el azzal a váddal, hogy a kilencvenes évek közepén a csecsen szakadár fegyveresek oldalán az orosz hadsereg ellen harcoltak.

A lengyel újságíróknak Mazur vasárnap elmondta: Oroszország 2000-ben gyanúsította őt meg Csecsenföldön elkövetett bűntettekkel, így kiadatása esetén hosszú börtönbüntetés fenyegetné. A veterán harcos ugyanakkor azt állította: nem vett részt a neki tulajdonított tettekben.

A lengyel ügyészség eredetileg Mazur hétnapos előzetes letartóztatását
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 12:41
Kamarakiállítás a magyar-malajziai kapcsolatok történetéről
Magyarország 50 évvel ezelőtt, 1969-ben vette fel hivatalosan a diplomáciai kapcsolatot Malajziával, az akkor önállóságában még friss állammal. A két ország kapcsolatát azóta folyamatos gazdasági-ipari együttműködés és közös építkezés jellemezte. 2019-ben a magyar és a malajziai kormány közösen ünnepeli meg az 50. évfordulót, amelynek fő szervezője Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetsége - írja az OSZK közleménye.

Az évfordulós események szerves része a magyar-malajziai kapcsolatok történetét bemutató kamarakiállítás, amely az OSZK, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Malajzia Budapesti Nagykövetségének közös szervezésében valósul meg.

Az első magyar utazó, aki komolyabb időt töltött Délkelet-Ázsiában az a Xantus János volt, akinek kalandos életéről formázta meg Karl May kedvenc karakterét, Old Shatterhandet. Xantus 1868 és 1870 között egy komolyabb expedíció keretében járta be a régiót, élményeit és megfigyeléseit számos könyvben és tanulmányban írta meg, terepmunkája pedig a
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 08:30
Új hálózati labor épül a debreceni Mechwart szakgimnáziumban
Barcsa Lajos igazgató és Karsheh Nabil, az ITSH üzletágvezetője egyaránt hangsúlyozta a 2007 óta tartó együttműködésük eredményeit. Az ITSH 2007-ben elsőként lépett kapcsolatba az oktatási intézménnyel, ahol közös IT-osztályt hoztak létre, számítógéptermet alakítottak ki, és lehetővé tették, hogy a diákok a cégnél vehessenek részt gyakorlati képzésben.

Karsheh Nabil kiemelte: cégük az országban mintegy 40 oktatási intézménnyel dolgozik együtt, a legfontosabb céljuk, hogy piacképes gyakorlati tudást szerezzenek a diákok.

Hozzátette: a debreceni Mechwart diákjai az ITSH-nél megszerzett 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal léphetnek ki pályakezdőként a munkaerőpiacra, ami hatalmas előnyt jelent számukra.

Barcsa Lajos igazgató a nyolcmillió forint értékű adományról azt mondta, az eszközökkel a diákok olyan hálózati környezetet tudnak szimulálni, amilyet később a különféle cégeknél üzemeltetni, fejleszteni fognak.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere fontosnak
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 17:42
Lépéshatár címmel idézték fel Debrecenben a határnyitás 30 évvel ezelőtti eseményeit
soproni ellenzékiek szervezte 1989. augusztus 19-ei páneurópai pikniket, amikor több száz NDK-állampolgár törte át a "vasfüggöny" kapuját és jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

A pikniket követően szeptember 10-én éjfélkor Magyarország megnyitotta a határt a keletnémetek előtt, két hónappal később pedig "leomlott a fal", megnyílt a lehetőség Németország, majd Európa újraegyesítése előtt - emlékeztetett Komolay Szabolcs.

Tátrai-Magó Judit, a budapesti német nagykövetség munkatárasa elmondta: a Lépéshatár című kiállítás három részből áll. Az elsőt Németországban készítették az eseményekről és már számos németországi nagyvárosban bemutatták. A tablók a látszólagos stabilitástól az új egységig fotók, dokumentumok felhasználásával dolgozzák fel az eseményeket.

A kiállítás második részét a budapesti nagykövetség közreműködésévelállították össze a páneurópai piknikről, a harmadik részt pedig, amely most először látható, a debreceni Páneurópai Piknik Alapítvány
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 17:02
Harminc év börtönre ítélték Bosco Ntaganda volt kongói lázadóvezért Hágában
A Terminátor gúnynéven is ismert férfit júliusban az ellene felhozott mind a tizennyolc vádpontban bűnösnek találták, egyebek mellett gyilkosság, etnikai alapú üldözés, nemi erőszak, szexrabszolgaságra kényszerítés és gyerekkatonák toborzása miatt.

Robert Fremr, az ügyben eljáró bíró csütörtökön úgy vélekedett, hogy nincsenek valódi enyhítő körülmények, és ezért indokolt a három évtizedes szabadságvesztés. Több áldozat ugyanakkor életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását tartotta volna megfelelőnek.

A 46 éves elítélt sötét öltönyben volt jelen a verdikt kihirdetésén. Ügyvédje azonnal jelezte, hogy fellebbezni fognak.

Ez a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet az ICC valaha kiszabott.

A 2015 szeptembere óta tartó per során több mint 2100 áldozatot hallgattak meg.

Ntaganda, aki végig ártatlannak vallotta magát, a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet "vezérkari főnöke" volt. A szervezet a 2000-es évek elején rendkívül súlyos bűntetteket követett el az
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 12:32
Spanyolország lesz a könyvfesztivál díszvendég országa
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködve hozza el Spanyolország irodalmának legjavát a könyvfesztiválra - közölték csütörtökön a szervezők az MTI-vel.

A MKKE októberben jelentette be, hogy a könyvfesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író, oknyomozó újságíró lesz. A belorusz alkotó a pódiumbeszélgetéssel egybekötött ünnepélyes megnyitón veszi át a Budapest Nagydíjat. A 25 évvel ezelőtt alapított elismerést eddig olyan világhírű szerzők kapták meg, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Ámosz Oz, Bret Easton Ellis, Daniel Kehlmann vagy Karl Ove Knausgard.
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 09:40
Vádat emeltek a Twitter szaúdi kormánynak adatokat gyűjtő két munkatársa ellen
közösségi médiában tevékenykedő marketingcéget irányított, és a szaúdi királyi család számára dolgozott.

A Twitter közleményben tudatta, hogy együttműködött a szövetségi bűnüldöző szervekkel az ügy felgöngyölítésében, egyben közölte, hogy megszigorította a hozzáférést a felhasználók érzékeny adataihoz. Ezekhez az adatokhoz ezentúl "csakis kiképzett és szigorúan ellenőrzött munkatársak kis létszámú csoportja" férhet hozzá - hangsúlyozta a kaliforniai cég közleménye.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége az amerikai sajtó megkeresésére nem kommentálta az információkat.

Amerikai kommentátorok az üggyel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy Szalmán király és 34 éves fia, Mohamed bin Szalmán trónörökös többször is agresszív lépéseket tett a rendszert bírálók börtönbe zárására, elhallgattatására vagy akár kivégzésére is. Ez történt a szintén rendszerkritikus Dzsamál Hasogdzsi újságíróval, akivel 2018 őszén Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán végeztek a trónörököshöz közelálló emberek. A
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 07:04
A madridi Complutense Egyetemen a 30 évvel ezelőtti közép-európai demokratikus átalakulásokra emlékeznek
A visegrádi országokban akkor zajló történelmi időszakot az Életképek, 1989: A demokrácia megérkezése című kiállítással idézik meg.

A gyűjteményt a V4-országok madridi nagykövetségei állították össze. A magyarországi eseményeket a Fortepan digitális fotóarchívumból származó korabeli felvételeken keresztül ismerhetik meg a látogatók.

Az országból kivonuló szovjet katonák, a vasfüggöny átvágása, az első budapesti McDonald's étterem előtt kígyózó sor csak néhány azok közül az emblematikus pillanatok közül, amelyek bekerültek az 1989-ről szóló válogatásba.

A háromnapos rendezvénysorozat programjában szerepelnekfilmvetítések, irodalmi kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek és tudományos előadások is magyar egyetemi szakemberek közreműködésével.

A cseh V4 elnökség égisze alatt zajló programsorozat a 30 éve szabadon emlékévhez is kapcsolódik.
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 20:59
Képek, videók
Nagyapa az utolsó behordá
furaila
2019. június 22. szombat, 10:26
utolso pecset.jpg
menusgabor
2018. december 05. szerda, 22:08
Ált.isk.biz. utolsó oldal
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:40
Az utolsó föpap 01.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:32
Az utolsó föpap 02.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:31
Az utolsó föpap 03.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:31
Az utolsó föpap 04.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:30
Az utolsó föpap 05.jpg
chillik
2018. április 28. szombat, 05:30
utolsó.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:57
te utolsó.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:56
az utolsó fotó.png
sz719eszter
2018. március 12. hétfő, 19:41
Utolsó versek 01.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Brit Nagykövetség
sanci81
2017. június 11. vasárnap, 12:02
a nagykövetségen
orban47
2011. augusztus 08. hétfő, 07:11
Bp-Libiai nagykövetség.jp
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 09:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.