Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 21:46 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerikai előválasztás - Nebraskában a járvány közepette is megkezdődtek az előválasztások
A republikánusok és a demokraták elnökjelöltjeire leadott voksok szimbolikusak, hiszen mindkét pártnak már megvan a várható elnökjelöltje, Donald Trump, illetve Joe Biden személyében. Ám a kongresszusi jelöltek között sajtójelentések szerint nagy a verseny.

A voksolásra azért is figyelnek az Egyesült Államokban, mert öt héttel a vitatott wisconsini előválasztások után került sor rá. Wisconsinban a járvány miatt el akarták halasztani a személyes voksolást, de a tiltakozások hatására mégis lehetett - szájmaszkkal ugyan, de - személyesen is szavazni.

A nebraskai szavazásra is a lassuló, de azért változatlanul áldozatokat szedő koronavírus-járvány közepette került sor.

Bár az állam republikánus kormányzója, Pete Ricketts és a helyi vezető politikusok bátorították a levélben történő szavazást, sokan ragaszkodtak a személyes voksoláshoz.

A szavazás lebonyolításában a Nemzeti Gárda segédkezett, és előírták a szájmaszkok viselését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 21:52
Címkék: Donald Trump, Egyesült Államokban, Pete Ricketts, Nemzeti Gárda, járvány közepette, demokraták elnökjelöltjeire,
Kommentek
Amerikai előválasztás - Elizabeth Warren is támogatja Joe Biden elnökjelöltségét
Warren, aki a múlt hónapban szállt ki az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből, úgy fogalmazott: "Joe Biden csaknem az egész életét a köz szolgálatában töltötte. Tisztában van azzal, hogy egy feddhetetlenséggel és hozzáértéssel irányított kormányzat életeket és megélhetést fog megmenteni. S nem engedhetjük meg, hogy Donald Trump továbbra is veszélybe sodorja minden amerikai életét és megélhetését" - fogalmazott. Egyben sürgette a demokratákat, hogy zárkózzanak fel Biden mögött.

Joe Bident elnökjelöltségét kedden biztosította támogatásáról Barack Obama, volt elnök, a múlt héten pedig legnagyobb korábbi vetélytársa, Bernie Sanders jelentette ki, hogy támogatja őt.

A massachusettsi szenátor támogatása elemzők szerint azt jelzi: a Demokrata Párt vezető személyiségei felsorakoznak a volt alelnök mellé.

Warren több mint egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért. Nem sikerült azonban olyan széleskörű támogatást elérnie a fiatalok és a liberális szavazók körében, mint
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 17:23
Koronavírus - Két további amerikai államban elhalasztották az előválasztásokat
A döntés bejelentésekor Phil Murphy, New Jersey demokrata párti kormányzója úgy fogalmazott: "a demokráciánk nem eshet a Covid-19 áldozatául". Murphy hangsúlyozta: nem akarja, hogy New Jersey olyan legyen, mint Wisconsin, "ahol az embereknek dönteniük kellett, hogy választójogukat gyakorolják-e vagy saját egészségüket védik meg".

New Jerseyben, amely a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott tagállam, június 2. helyett július 7-én tartják meg az előválasztásokat.

Virginiában, a szintén demokrata párti kormányzó, Ralph Northam bejelentése szerint június 9. helyett két héttel később, június 23-án rendezik meg a kongresszusi előválasztásokat. Az elnökjelölti előválasztásokat Virginiában már korábban, a járvány kitörése előtt megtartották.

Közben növekvő aggodalom kíséri a kedden Wisconsinban kényszerűen megtartott előválasztások utáni helyzetet. Ebben a középnyugati államban ugyanis a helyi legfelsőbb bíróság órákkal a választások előtt semmisnek mondta ki Tony Evers demokrata
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 09:21
Koronavírus - Cuomo: New York államban kedden 779-en haltak meg
bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyolajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. "A szövetségi kormányzat átutalja majd ezt, de New York állam nem vár, azonnali hatállyal kifizeti az embereknek" - mondta.

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez "teljes nonszensz".

Közben az Egyesült Államok többi tagállamában is folyamatosan emelkedik afertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

A New Yorkkal szomszédos New Jerseyben az elmúlt 24 órában több mint háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Phil Murphy kormányzó a szerda délelőtt tartott
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 20:43
Koronavírus - Wisconsinban tömött sorokban várakoznak az emberek az előválasztásokon
levélben történő szavazás határidejét, azonban a republikánus többségű wisconsini kongresszus ellenállásába ütköztek. A helyi legfelsőbb bíróság, megosztottan ugyan, de a republikánusok álláspontja mellett foglalt állást. Sőt, megváltoztatta egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését is, amely meghosszabbította volna a levélben történő szavazás határidejét.

Nancy Pelosi a washingtoni szövetségi képviselőház elnöke az MSNBC televíziónak még hétfőn éjjel "szégyenletesnek" nevezte a wisconsini előválasztások megtartásáról szóló döntést. Mint fogalmazott: "ez aláássa a demokráciánkat".

Elemzők szerint a wisconsini előválasztás dilemmája a választók számára az, hogy elmenjenek-e voksolni, veszélybe sodorva ezzel a saját és mások egészségét is, vagy otthon maradjanak, s ezzel önhibájukon kívül ugyan, de elveszítsék a választáshoz való jogukat. Ruth Bader Ginsburg, a szövetségi legfelsőbb bíróság liberális bírája Washingtonban írásbeli megjegyzést is fűzött a wisconsini döntéshez. Mint írta: attól tart,
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 21:24
Koronavírus - Wisconsinban meg kell tartani az előválasztást
Evers kormányzó hétfőn délután hozott rendeletet arról, hogy az április 7-én tartandó voksolást az új típusú koronavírus járványa miatt június 9-ére halasztják. Úgy nyilatkozott: veszélyeztetné a választópolgárok egészségét, ha az urnákhoz kellene járulniuk, miközben tombol a fertőzés.

A helyi törvényhozás republikánus többsége azonnal megtámadta a döntést, és az állam legfelsőbb bíróságához fordult. A legfelsőbb bíróság - amely a tagállamokban is az alkotmánybíróság szerepét tölti be - 4:2 arányban határozott úgy, hogy kedden meg kell tartani a voksolást, amely nem csupán az elnökválasztásról szól: helyi önkormányzati politikusokról szintén döntenek.

A helyi legfelsőbb bíróság egy határozatával érvénytelenítette az alsóbb fokú bíróságnak azt a döntését is, amely szerint meghosszabbítható a levélben történő szavazás időtartama. A leveleket április 7-én kell feladni.

A kormányzó a napokban többször is szorgalmazta a választások elnapolását, de minden alkalommal a republikánus törvényhozók
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 07:05
Koronavírus - A wisconsini kormányzó június elejére halasztotta a keddi előválasztásokat
pillanatokban adta ki a rendeletet a halasztásról az új típusú koronavírus járványára hivatkozva. A voksolást június 9-én tartják meg.

"A vírus kényszerített bennünket erre a döntésre" - nyilatkozta Evers kormányzó hétfőn újságíróknak. "A wisconsiniak aggódnak a saját és a gyermekeik biztonságáért" - jelentette ki.

Tony Evers közölte: arra számít, hogy az állam republikánus törvényhozói a legfelsőbb bíróságon támadják meg a döntését, mivel a hétvégén már jelezték, hogy ragaszkodnak az előválasztások megtartásához. A wisconsini kongresszus mindkét házában többségben vannak a republikánusok.

A kormányzó a napokban többször is szorgalmazta a választások elnapolását, deminden alkalommal a republikánus törvényhozók ellenállásába ütközött. A wisconsini házelnök, Robin Vos és a szenátusi többség vezetője, Scott Fitzgerald még pénteken közös nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: "köztársaságunknak tovább kell működnie, és a választásokkal sok helyi kormányzati pozíciót is be kell tölteni,
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 21:43
Koronavírus - Bernie Sanders a wisconsini előválasztás elhalasztására szólít fel
A középnyugati Wisconsin államban a jövő kedden tartanák az előválasztásokat a novemberi elnökválasztáshoz. Április 7-én egyébként csak egyedül ebben az államban voksolnának.

Elhalasztást kérő közleményében a vermonti szenátor azzal érvelt, hogy az embereket "nem szabad arra kényszeríteni, hogy az életüket kockáztassák a sorban állással a szavazófülkéknél". Emlékeztetett arra is, hogy 15 másik tagállamban már követték az egészségügyi szakemberek tanácsait, és későbbre halasztották az előválasztásokat. "Arra sürgetjük Wisconsint, hogy kövesse példájukat" - írta Sanders.

Amerikai elemzők rámutatnak: a koronavírus-járvány jelentősen átalakította a demokraták előválasztási és elnökjelölő folyamatát. Egyes tagállamokban ugyanis személyes megjelenés helyett csakis levélben lehet voksolni, sok államban pedig májusra vagy júniusra halasztották az előválasztást. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden, Barack Obama volt elnök egykori alelnöke és Bernie Sanders szenátor az elmúlt hetekben
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 23:34
Képek, videók
Előválasztás 2008
kmmmarika
2009. július 08. szerda, 14:50
megkezdődött a havazás.jp
szalai0913
2012. február 04. szombat, 20:07
Megkezdődött2.JPG
kmmmarika
2010. május 07. péntek, 10:35
Megkezdődött.JPG
kmmmarika
2010. május 07. péntek, 10:35
Nebraska.jpg
szicu
2013. április 13. szombat, 10:44
Scotts Bluff, Nebraska
mecsery
2013. január 24. csütörtök, 04:48
Nebraska.jpg
erzsob
2012. szeptember 03. hétfő, 16:44
Chimney Rock, Nebraska -
jcsige
2009. április 01. szerda, 21:13
Nebraskai viharfelhő
butababa
2007. október 01. hétfő, 22:49
a szörny nebraska-ban
szapperaxl
2007. május 10. csütörtök, 20:45
szupercella nebraska-ban
szapperaxl
2007. május 10. csütörtök, 20:44
vihar nebraska-ban
szapperaxl
2007. május 10. csütörtök, 20:38
Donald Trump-Melani.jpg
agica2004
2017. július 19. szerda, 21:35
Donald Trump és Melania T
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:04
Donald Trump.jpg
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.