Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 11:38 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fazekas M Gimn diákjai nyerték a várostörténeti vetélkedőt
A Fazekas Mihály Gimnázium diákjai nyerték a Cívis álom várostörténeti vetélkedőt - fotókkal, videóval

Szerző: Somorjai Soma | somorjai.soma@mcdb.hu Közzétéve: 2018.03.20. 17:30 | Frissítve: 2018.03.20. 18:08

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Cívis álom elnevezésű helytörténeti vetélkedő döntőjét. A nyolccsapatos döntőt végül a Fazekas Mihály Gimnázium nyerte. A győztes csapat tagjai ellátogathatnak Debrecen egyik testvérvárosába.

A Déri Múzeum dísztermében rendezett döntőben hét debreceni és egy nyíradonyi intézmény diákjai mérték össze tudásukat. A versenyt a debreceni tehetséggondozó program 10. évfordulója kapcsán indította el a Debreceni Tankerületi Központ és a város közösen. A három fordulós interaktív várostörténeti vetélkedő rendkívül népszerű volt a diákok körében.

A Fazekas Mihály Gimnázium diákjai nyerték a Cívis álom várostörténeti vetélkedőt - fotókkal, videóval

Fotók: Miskolczi János

- A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott iskolákba közel ötezer diák jár, közülük kétezren vettek rész a versenyben. 106 csapattal indultunk el a startvonalnál, a döntőben nyolc iskola ötfős csapatai vetélkednek - mondta el Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató.

A fináléban a kreatív bemutatkozás után a diákoknak többek között egy prezentációt kellett előadni arról, hogyan is képzelik el a jövő Debrecenét. A zsűri elnöke Papp László volt. A polgármester szerint fontos, hogy a diákoknak erős debreceni identitásuk legyen, mert a fiatalság a jövő sikerének záloga.

Fotók: Miskolczi János

Cívis álom interaktív várostörténeti vetélkedő
Galéria megnyitása (23 kép)
- Nagyon fontos, hogy a fiatalok Debrecent válasszák nemcsak az oktatási, a tanulmányaik helyszíneként, hanem az életpályájuk városaként is. Ez a várostörténeti vetélkedő nagyon nagy segítség abban, hogy a cívis identitás, a debreceni identitás erősödjön a fiatalokban - hallhattuk Papp Lászlót.

A versenyt végül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium előtt.

Az első helyezett csapat a Campus-belépő mellett

25 fővel ellátogathat Debrecen bármelyik testvérvárosába,

legyen szó akár az Egyesült Államokról, akár Tajvanról.

Link
tinka1951, 2018. március 21. szerda, 09:18
Címkék: Fazekas Gimn, Fazekas Mihály Gimnázium, Somorjai Soma, Déri Múzeum, Debreceni Tankerületi Központ, Miskolczi János,
Kommentek
Emlékévet hirdettek Székesfehérváron az Aranybulla kiadásának és a város megalapításának jubileumára
ki.

Felelevenítette, hogy Székesfehérvár az Árpád-dinasztia székvárosaként "valóságos főváros" volt, az Árpád-kor után a vegyesházi uralkodók idején az új főváros, Buda létrejöttével Székesfehérvár szerepe ugyan megváltozott, de szakrális jelentőségét megőrizve továbbra is a magyar királyok kizárólagos koronázási helye és legfontosabb temetkezési helye maradt a város török általi elfoglalásáig.

Az emlékév megünneplésének előkészítésére pénteken közgyűlési döntés született a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet létrehozásáról is. A november elsejétől működő intézet feladata a város történetének tudományos kutatása, eredményeik közkinccsé tétele lesz kiadványok, publikációk elkészítése, valamint konferenciák, előadások szervezésé révén.

Közölték: szeptembertől egy másik kutatóintézetet - a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft.-t - is létrehoz a város, amelynek feladata lesz "megmutatni Európának azt, hogy lehet a hagyományokra építkezve egy modern város képét kialakítani".
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:49
Ismét megrendezik a Tisacra Összművészeti Minifesztivált Szegeden
Bene Zoltán, a szervező Areión Kulturális Egyesület elnöke a rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta, a fesztivál központi gondolata a szakralitás, így helyszínül az alsóvárosi ferences templomot és kolostort választották. A ferencesi szellemiséghez illeszkedve valamennyi program - melyeknek a rendház belső udvara, a quadrum ad helyet - ingyenes - közölte az elnök.

Kaj Ádám, a fesztivál művészeti vezetője kifejtette, hogy a július 6-án kezdődő fesztivál három napja egy-egy hívószó - költészet, mitológia, rítus - köré csoportosul.

A program Nagy Zsolt ikonkiállításának megnyitójával kezdődik, majd Vörös István költő, író magyar irodalom órákról ismert versek átiratait összegyűjtő Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című, Lackfi Jánossal közös könyvének bemutatójával folytatódik. Este a szegedi Huckleberry Guys koncertezik, ezt követően pedig Magyarország legfiatalabb teátruma, a 2017-ben alapított esztergomi Babits Mihály Kamaraszínház premierjét láthatja a közönség, a színház
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 11:14
2017/2018
Összefoglaló Simon Zsuzsanna kollégiumi nevelőtanár által a 2017/2018-as tanévben szervezett, rendezett, tartott, készített , kiállításokról, programokról, rendezvényekről, eseményekről

2017. szeptember
6.Termény - és virágkiállítás, FleschMűv. Kp.
13. Lebegve - fotókiállítás, Huszár Gál Városi Könyvtár
20.Moson Megyei Tárlat, kiállítás Hansági Múzeum

2017. október
2. Várostörténeti séta a magyaróvári temetőben( történelmi emlékhelyek, hősi sírok, nevezetes személyek)
4. Október 6.- az Aradi Vértanúk Emléknapja- filmvetítés, emlékfal
9. 1956-os emlékfal készítése, rendhagyó történelemóra, előadás
11. 1956-os filmklub indítása. 1. Magyarország története dvd
17. 1956-os emlékhelyek Magyaróváron - Történelmi séta
24. 1956-os filmklub 2.,3. Magyarország története dvd, 4. Népek Krisztusa Magyarország
24. '56-os fotó- és emlékkiállítás Flesch Műv. Kp.

2017. november
11. 1956-os filmklub 5.Hóhér, vigyázz!
azenujsagom, 2018. június 16. szombat, 03:33
Kiállítás, előadás, ki mit tud az '56-os mártírokról
2018. június 12-én kiállítást, előadást és ki mit tud-ot rendeztem, tartottam a Gulyás Lajos Kollégiumban Június 16-a, az 1956-os Mártírok Emléknapja alkalmából.Ezzel véget ért a 25. tanévem a kollégiumban, ahol kezdettől fogva helytörténeti, helyismereti foglalkozásokat, kiállításokat, előadásokat, megemlékezéseket, beszédeket, stb ... tartok, szervezek, sok esetben nem csak a kollégistáknak. Idén, különösen sok eseményre, emléknapra, nemzeti ünnepre, stb ... komplex módon készültem. Mindemellett több városismereti, várostörténeti sétát is tettem a diákokkal. Nem beszélve a kiállításokról, könyvbemutatókról, filmvetítésekről. Igazán változatos, gazdag tanévet zárok.
azenujsagom, 2018. június 13. szerda, 06:42
Múzeumok éjszakája - Mintegy száz program lesz Pécsen, a rendezvény kiemelt helyszínén
épülnek. Kiemelt szerephez jutnak mások mellett a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

Az ismeretterjesztés, értékközvetítés interaktív, élményközpontú módszerekkel történik majd: családfavetítést, rendhagyó tárlatvezetéseket és játszóházakat egyaránt szerveznek.

Claire Vasarely kiállítását unokája, Pierre Vasarely nyitja majd meg. A látogatók idegenvezetéssel járhatják be a Littke-család által alapított pezsgőgyár pincéjét. A Várostörténeti Múzeum - egykor tímárházként működő - épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak be a résztvevők interaktív foglalkozás keretében.

A szervezők szerint a rendezvény legkülönlegesebb élményeként az orgonaépítésben jeleskedő Angster család szellemiségét is megidézik: június 23-án este a város templomaiban megszólalnak az Angster-orgonák.

A JPM Modern Magyar Képtárának Arczok és láthatárok című időszakos tárlatán mások mellett Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 18:46
Két nyári programsorozatot kínál a Filharmónia Magyarország
A régizenei fesztivál a középkortól a barokkig terjedő zenei korszakot mutatja be korhű előadásokon, emellett ének, orgona, hegedű, karmester és kamarazene mesterkurzusokat tartanak, amelyeket napijeggyel bárki látogathat.

A fesztiválhoz két ingyenes családi nap is csatlakozik: június 30-án a budai Várban a Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncertek, várostörténeti séta és foglalkozások, július 7-én pedig a váci Duna-parton várostörténeti vetélkedő és orgonabemutató szórakoztatja a résztvevőket.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál középpontjában Bartók A kékszakállú herceg vára című operája áll, amelyet idén 100 éve mutattak be - mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programokat ismertető hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője kiemelte: a régizenei fesztivál kurzusainak központi
velemenyezd, 2018. június 04. hétfő, 14:00
Nyílt levél a pedagógustól minden szülőnek – Érdemes e
belőlem. Sokszor, sok helyen elmondtam, hogy a házi feladat a gyerek dolga, ha nincs kész, akkor a gyerek kap egyest, nem a szülő. Én személy szerint nem sokszor adok házi feladatot, akkor is inkább hosszabb, kutatómunkát igénylő projektfeladatot. Ilyenkor a diák behatóan foglalkozik egy témával, utánanéz, kutakodik és megcsinálja. A napokban adták be a gyerekek a hon- és népismeret féléves beadandóikat. Igyekszem mindig érdekes feladatot adni: a kerület és a suli történetét kellett feldolgozni, egy várostörténeti sétát tervezni és egy interjút készíteni egy felnőttel a gyerekkoráról, iskoláról és a munkájához fűződő viszonyáról. Minderre másfél hónap állt rendelkezésre úgy, hogy közben az órán is ezzel foglalkoztunk, készültünk rá. Majd nem egy esetben olyan dolgozatot kaptam, amit a szülő írt meg a gyerek helyett. Nem, nem együtt írták, hanem a gyerek ott sem volt, részt sem vett benne, hanem anya/apa leült és megírta az egészet, majd odaadta a gyereknek, hogy hozza be. Segíteni nem tilos, sőt, sok esetben
tinka1951, 2018. június 01. péntek, 08:18
Képek, videók
SzKT-Fazekas B.-Szűcs Zs.
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:10
SZKT-Fazekas B.-Szűcs Zs.
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:10
SZKT-Fazekas Beatrix.jpg
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:09
fazekas mester.png
chillik
2017. november 05. vasárnap, 14:22
Fazekas Margit A rózs
maria_kadar_148
2017. július 03. hétfő, 20:27
fazekassag.jpg
lilagondolatok
2016. november 26. szombat, 11:39
szülinap fazekasné böbétö
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:33
Fazekas Mihály A tavas
maria_kadar_148
2016. június 10. péntek, 20:46
SzKT-Fazekas Annamária.jp
agica2004
2015. június 29. hétfő, 18:24
Fazekas Mihály 1
taltos1
2015. június 21. vasárnap, 23:11
fazekas anna -márciusi ma
erzsikepuskas
2014. május 17. szombat, 13:56
várostörténeti gyűjtemény
mecsery
2010. december 25. szombat, 00:45
Úgy döntöttem
sanci81
2015. november 27. péntek, 15:55
Űgy döntöttem.jpg
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 19:25
Úgy döntöttem....jpg
pacsakute
2013. május 21. kedd, 19:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.