Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 23:00 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Infektológus főorvos: az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve
Szlávik János a koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító rizikótényezők közt elsőként az életkort említette. Kiemelte: a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év, azonban a főorvos tud olyan 102 éves emberről is, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel, sok idős ember pedig tünetmentesen, vagy rendkívül enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget.

A főorvos a rizikócsoportba tartozók között említette még a valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, a tüdőbetegeket, kiemelve a COPD-seket, a dialízisre szoruló vesebetegeket, és a cukorbetegségüket inzulinnal kezelőket. Szintén nagy kockázatnak vannak kitéve a daganatos, sugárkezelt betegek, vagy az extrém mértékben elhízottak, illetve a különböző autoimmun betegséggel élők.

Kitért arra: a magas vérnyomás önmagában nem jelent rizikófaktort, egy jól beállított vérnyomással nem lesz súlyosabb állapotban a beteg koronavírus-fertőzés szempontjából. Cáfolta azt a téveszmét, hogy az egyik leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő esetleg súlyosbítja a betegség lefolyását. Egyben arra kérte a magas vérnyomásban szenvedőket, ne változtassanak az orvos által beállított gyógyszerszedésen.

Szlávik János kitért arra, hogy a gyerekek körében a koronavírus-fertőzés miatti halálesetek száma nagyon alacsony. Ezzel kapcsolatban azonban elmondta, hogy Olaszországból és az Egyesült Államokból érkeztek olyan hírek, hogy egy ritka betegség, a Kawasaki-szindróma tüneteit mutatják a vírussal megfertőződött gyerekek.Ez lázzal, nyaki nyirokcsomó duzzanattal, kiütéssel és a szem bepirosodásával járó kór. Ezt a betegséget New York-ban száz koronavírus-fertőzött gyereknél észlelték, hárman meghaltak.

Szlávik János elmondta, jelenleg is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma kialakulása között, ez azonban még nem bizonyított, de a "nagy számok alapján" előfordulhat. Magyarországon ez a betegség "extrém ritka", és gyógyszerrel jól kezelhető - emelte ki.

A főorvos kitért arra, hogy május harmadik vasárnapja az AIDS-betegségben elhunytak világnapja. Elmondta, az AIDS-betegség és a HIV-fertőzés önmagában nem jelent rizikót a vírussal kapcsolatban, és a HIV-kezelésekben alkalmazott gyógyszerekkel próbálják gyógyítani a koronavírusos betegeket, így a gyógyszeres kezelés egyfajta védettséget adhat a HIV-betegeknek is.

Szlávik János azt kérte a lakosságtól, hogy bármennyire is jók a járványügyi adatok, továbbra is vigyázzanak magukra, tartsanak távolságot, fertőtlenítsenek, hordjanak maszkot.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 14:11
Címkék: Szlávik János, Egyesült Államokból, idősek fokozott, életkort említette, betegség miatt, rizikócsoportba tartozók,
Kommentek
Koronavírus - A román korrupcióellenes ügyészség 33 aktát nyitott gyanús közbeszerzések miatt
A vizsgálat indításáról Crin Bologa korrupcióellenes főügyész számolt be egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az általa vezetett intézmény hivatalból indított vizsgálatot 29 ügyben, a sajtóban megjelent információk alapján.

A feltételezett kár értéke több millió eurót - tette hozzá.

Bologa szerint az egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket forgalmazó állami Unifarm vállalat is a célpontok között van.

Korábban a román sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a romániai kórházak inkább saját hatáskörben bonyolították le a közbeszerzéseket, mert az állami forgalmazónál nagyon magasak voltak az árak, ezért a kórházak vezetői korrupcióra gyanakodtak.

A korrupcióellenes főügyész nem kívánt részleteket közölni a vizsgálatokról, sem arról, hogy kik ellen irányulnak, reményét fejezte, hogy hamarosan olyan szakaszba jutnak az eljárások, hogy a közvélemény is tudomást szerezhet a részletekről. Közölte: mind magánvállalatoknál, mind állami cégeknél folyamatban vannak a
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 16:42
Az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve
Infektológus főorvos: az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve
2020, május 17 - 14:24

A koronavírus-járvány kezdete óta ismert, hogy a 65 évnél idősebbek fokozott veszélynek vannak kitéve - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János a koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító rizikótényezők közt elsőként az életkort említette. Kiemelte: a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év, azonban a főorvos tud olyan 102 éves emberről is, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel, sok idős ember pedig tünetmentesen, vagy rendkívül enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget.
A főorvos a rizikócsoportba tartozók között említette még a valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, a tüdőbetegeket, kiemelve a COPD-seket, a dialízisre szoruló vesebetegeket, és a cukorbetegségüket
eva6, 2020. május 18. hétfő, 07:17
Infektológus főorvos: stabil a járványgörbe
Infektológus főorvos: stabil a járványgörbe
2020, május 16 - 13:30

A magyarországi járványgörbe stabil, és reménykeltő gyógyszer-, illetve vakcinakísérletek folynak világszerte a vírus ellen - jelentette ki a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Szlávik János kifejezte reményét, hogy a járvány hamarosan véget ér. Nem tudjuk mikor és hogyan, és az is lehet, hogy a vírus velünk marad egész évben kisebb gócokban - jegyezte meg.
Hozzátette: ebben a helyzetben fenn kell tartani bizonyos járványügyi intézkedéseket és szükség van arra is, hogy az izolált eseteket a többiektől azonnal elkülönítsék, kezeljék, mert csak így tudják megakadályozni a járvány tovaterjedését.
"Reménykedjünk, hogy igazoltan hatékony vírusellenes gyógyszerünk lesz" - mondta. Kiemelte: már alkalmaznak maláriaellenes, C típusú májgyulladás, valamint HIV elleni szereket, emellett a legkülönbözőbb
eva6, 2020. május 17. vasárnap, 09:21
Koronavírus - Infektológus főorvos: stabil a járványgörbe
Szlávik János kifejezte reményét, hogy a járvány hamarosan véget ér. Nem tudjuk mikor és hogyan, és az is lehet, hogy a vírus velünk marad egész évben kisebb gócokban - jegyezte meg.

Hozzátette: ebben a helyzetben fenn kell tartani bizonyos járványügyi intézkedéseket és szükség van arra is, hogy az izolált eseteket a többiektől azonnal elkülönítsék, kezeljék, mert csak így tudják megakadályozni a járvány tovaterjedését.

"Reménykedjünk, hogy igazoltan hatékony vírusellenes gyógyszerünk lesz" - mondta. Kiemelte: már alkalmaznak maláriaellenes, C típusú májgyulladás, valamint HIV elleni szereket, emellett a legkülönbözőbb gyógyszerkombinációkkal, antibiotikumokkal is próbálkoznak a betegek gyógyítása érdekében.

Szólt arról, hogy Magyarországon is elérhető az a Japánban kifejlesztett vírusellenes gyógyszer, amely a betegség korai szakában valóban hatékonyan alkalmazható az enyhe és közepesen súlyos betegeknél, s rendelkezésre áll egy Amerikában kifejlesztett, intravénás módon alkalmazható
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 13:12
Koronavírus - Romániában leváltották az idősek családjaiktól való elszigetelését javasoló főorvost
A döntést Nelu Tataru egészségügyi miniszter jelentette be csütörtökön. Az infektológus szakorvos a bukaresti Matei Bals járványtani intézet igazgatója immár 19 éve. A hét elején a román sajtó bemutatta azt a tervet, amelyet a főorvos által vezetett intézet készített. Ebben szigorú intézkedéseket írt elő a veszélyeztetett csoportok számára a rendkívüli állapot feloldása után is. Azt javasolta, hogy a 65 évnél idősebb személyeket teljes mértékben zárják el három-négy hónapra a társadalomtól, akárcsak a krónikus betegeket. A 40 és 60 év közöttieket is a veszélyeztetettek közé sorolta, az ő esetükben azt javasolta, hogy csak azok menjenek dolgozni, akiknek feltétlenül szükséges. A tervezet szerint az államnak fel kellene függesztenie ebben az időszakban az adók behajtását.

A tervezetet élesen bírálta Klaus Iohannis államelnök, aki leszögezte, szó sem lehet arról, hogy a 65 év felettieket karanténba zárják. "Ez elfogadhatatlan. Szabad országban élünk, semmi esetre sem hozunk ilyen önkényuralmi
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 18:13
Koronavírus - Romániában előkészítik a vérplazmával történő kezelés jogi feltételeit
A vérplazma terápia bevezetéséhez nemcsak a vérplazmavétel feltételeit kell szabályozni: a kezelés is meg kell kapja a fertőző betegségek, illetve intenzív ellátás orvosi szaktestületének jóváhagyását. Erre valószínűleg még várni kell, mert egyelőre vita van róla az infektológusok és aneszteziológusok között, hiszen Romániában még nem alkalmazták ezt a terápiát - magyarázta a miniszter.

Romániában eddig 2400 igazolt koronavírus-fertőzött gyógyult ki a betegségből. A miniszteri rendelet szerint közülük azok jelentkezhetnek önkéntes vérplazmadonornak, akik szívesen megosztanák védettségüket a Covid-19-ben szenvedő betegekkel. A vérplazmavételt megelőzően tesztelik majd a donorokat, hogy rendelkeznek-e koronavírus-ellenanyaggal.

Kínai kutatók április elején az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be arról, hogy az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már felépült páciensek vérében lévő antitestek egyetlen adagja életeket mentett súlyosan fertőzött betegek
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 14:47
Koronavírus - Szlávik: egyre több a beteg
A szakember az M1 aktuális csatornán hétfő este azt is elmondta: egyre több a beteg, és a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő.

Úgy folytatta, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket.

Beszélt arról is, hogy a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik.

Az infektológus emlékeztetett arra, hogy márciusban csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, mára Budapesten és országszerte nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírusos betegek, több járványkórház is felkészült a betegek - akár intenzív terápiát igénylő - ellátására is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elegendő kapacitás áll rendelkezésre.

Szlávik János szerint a járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban", ugyanakkor - fűzte hozzá - nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut. Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 22:34
Képek, videók
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Szeged.. anno szla.jpg
agica2004
2017. június 06. kedd, 20:05
Kúp Gyula és Tsa -szla
agica2004
2014. március 24. hétfő, 18:34
Ügyes szlalom.gif
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 17:14
2 szlalag Marokál sza
lovaszmarika
2013. június 22. szombat, 15:02
szla.jpg
szidnifox
2011. november 06. vasárnap, 20:04
Szlasi2.bmp
sztana45
2010. április 28. szerda, 08:43
Szlasi3.jpg
sztana45
2010. április 28. szerda, 08:26
Szlasz.jpg
mailona
2010. március 12. péntek, 21:30
Szlalom1
dnagycsalad
2008. június 09. hétfő, 13:52
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.