Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 05:40 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kurt Rieder: Waffen-SS a II. világháborúban


[Waffen-SS katonák, álló tüzelő testhelyzetben lévő kezében egy zsákmányolt szovjet eredetű PPSz géppisztoly látható]

* A Waffen-SS fegyverzete: Az SS-hadosztályok általános felszereltsége

A Waffen-SS-hadosztályok a II. világháború első felvonásában felszerelés szempontjából hátrányban voltak a Wehrmacht alakulataival összevetve. A hadsereg nem nézte jó szemmel az SS katonai erővé való fejlesztését, és a tiszti kar minden befolyását latba vetette, hogy akadályozza a Waffen-SS-hadosztályok korszerű haditechnikával való ellátását. A lengyel hadjáratban bevetett önálló SS-ezredek gépesített lövészalakulatok voltak, harckocsikkal nem, minössze lövészpáncélosokkal rendelkeztek, amelyek elsősorban felderítő feladatokat láttak el. Az elsőként felállított Waffen-SS-hadosztályok számára 1940 tavaszától már adtak át rohamlövegeket korlátozott számban, amelyek fontos tűztámogatást nyújtottak a gépesített gyalogság számára, de korszerű könnyű- és közepes páncélosokat ekkor még Himmler közbenjárása ellenére sem biztosított a Hadsereg Fegyverzetügyi Hivatala (HWA). A Waffen-SS-hadosztályok csak 1942 elejére, megannyi látványos hadisiker és súlyos véráldozat után vívták ki a jogot, hogy a Wehrmacht-alakulatokkal azonos értékű és mennyiségű felszereléssel lássák el őket. Ekkor a Leibstandarte Adolf Hitler, a Das Reich, majd a Totenkopf gépesített gyalogoshadosztályt teljes értékű páncéloshadosztállyá fejlesztették, és korszerű harckocsikkal és rohamlövegekkel - így a Waffen-SS hadosztályai felszereltség szempontjából egyenrangúvá váltak a Wehrmacht-hadosztályokkal.

A keleti fronton tanúsított helytállás elismeréseképpen Adolf Hitler kiemelt értékű alakulatként kezelte a Waffen-SS-hadosztályokat, Himmler SS-Reichsführer pedig teljes befolyását latba vetve próbálta elérni, hogy a Védosztag harcoló egységei több és korszerűbb haditechnikához jussanak, mint a hagyományos szárazföldi alakulatok, de ezen törekvése kudarcba fulladt. A Waffen-SS-alakulatokat a keleti fronton rendszeresen alkalmazták tűzoltó szerepkörben, az offenzív műveletekben mindig kulcsszerepet játszottak, melynek következtében nagyobb veszteségek sújtották őket, mint a Wehrmacht alakulatait, de ennek ellenére sem élveztek egyértelmű elsőbbséget a hadifelszerelés kiutalása terén. A Védosztag keleten harcoló alakulatainak felszerelésének jelentős része szovjet eredetű volt; mivel haditechnika terén folyamatosan hiányt szenvedtek, széles körben használták a Vörös Hadsereg arzenáljából nagy mennyiségben zsákmányolt géppisztolyokat, karabélyokat, pisztolyokat, aknavetőket, tarackokat, páncéltörő ágyúkat, teherautókat és harckocsikat.

Annak ellenére, hogy a Waffen-SS páncéloshadosztályai a háború utolsó szakaszában a nyugati és keleti hadszíntéren egyaránt kiemelt szerepet játszottak, általánosságban véve sem élőerő, sem rendelkezésre álló fegyverzet szempontjából nem múlták felül jelentős mértékben a Wehrmacht páncéloshadosztályait (a kivételek között volt az 501., 502., 503. SS-nehézpáncélos zászlóalj, amelyeket Királytigris harckocsikkal szereltek fel). 1944 nyarán, a normandiai harcok kezdetén a
Waffen-SS-páncéloshadosztályok általában 17-18 ezer katonából álltak, és teljes felszereltség mellett hozzávetőlegesen 160 közepes páncélossal rendelkeztek (ezek Panzer IV és Panzer V Párduc típusok voltak). A Waffen-SS-páncéloshadosztályok kiemelkedő harci értékét tehát nem a
Wehrmacht-páncéloshadosztályokhoz mérten fokozott élőerő vagy a fegyverzeti fölény garantálta, hanem a felhalmozódott harctéri tapasztalat és a szilárd katonai morál.

* A Waffen-SS fegyverzete: Harckocsik

A gépesített Waffen-SS-hadosztályokat 1942-ben fejlesztették páncéloshadosztályokká. Ezt megelőzően, a lengyel, a francia és a szovjet offenzíva végrehajtása során a különleges haderőnem egységei csak páncélgépkocsikkal rendelkeztek (amelyeket elsősorban felderítésre használtak), így az ellenséges harckocsizó alakulatokkal vívott harcok során önállóan nem, csak a Wehrmacht-páncéloshadosztályai oldalán kerültek alkalmazásra.

Az első harckocsi, amelyet a Waffen-SS-alakulatok alkalmaztak, a Panzer II könnyűpáncélos F jelzésű változata volt. Ezt a modellt 1937-ben állították hadrendbe mint átmeneti típust a jóval nagyobb és erőteljesebb, de még fejlesztési fázisban lévő Panzer III és Panzer IV típusok időszakos pótlására. A 9,5 tonnás, 3 fős személyzettel harcoló, fürge és megbízhatóan üzemeltethető harckocsi 1942-ben már csak korlátozott harctéri alkalmazásra, elsősorban felderítő feladatokra volt alkalmas, mert sem 35 mm-es frontpáncélzata, sem 20 mm-es lövege nem bizonyult elégségesnek a brit gyalogsági harckocsik, a francia nehézpáncélosok vagy a szovjet közepes harckocsik leküzdéséhez. A Leibstandarte páncéloshadosztálynál elsősorban felderítő feladatokra alkalmazták ezt a típust, mert a KwK 30 löveg és az MG 34 géppuskák alkotta fegyverzet élőerő és nem páncélozott célpontok ellen volt csupán hatásos, majd 1943 elején, több lépcsőben kivonták a harckocsit az első vonalban harcoló alakulatoktól. Miután a német szárazföldi haderőnek ekkor már égető szüksége volt ütőképes páncélvadászokra, a hadrendből kivont Panzer II modelleket átépítették, és a korszerűtlen könnyűpáncélosok új felépítménnyel, Marder páncélvadászként kerültek vissza a harcoló csapatokhoz.

A Panzer III közepes harckocsi korai, 37 mm-es löveggel szerelt változatait a Waffen-SS nem alkalmazta a háború során, csupán kiképzési feladatokra kapott néhány példányt a haderőnem. A típus 50 mm-es löveggel rendelkező, továbbfejlesztett, Panzer IIIJ jelzéssel ellátott változata azonban nagy számban harcolt az SS-páncéloshadosztályok kötelékében. Az 1942 nyarán felállított páncélos zászlóaljak alaptípusává vált modell fő fegyverzetét a hosszú csövű, 50 mm-es űrméretű KwK 39 löveg adta, amely könnyen páncélozott célpontok ellen akár 1500 méteres távolságból is hatékonynak bizonyult, a szovjet közepes harckocsik páncélzatát pedig 500 méteres távolságból is képes volt leküzdeni. Mindemellett a Panzer IIIJ harckocsi 50 mmm-es homlokpáncélzata kellően erősnek bizonyult a szovjet páncéltörő fegyverekkel szemben, 22 tonnás tömege pedig nem tette lomhává a kontrukciót.
[Totenkopf-páncéloshadosztály Panzer IVH közepes harckocsija]
eposz, 2019. április 30. kedd, 02:15
Címkék: Kurt Rieder, Hadsereg Fegyverzetügyi Hivatala, Leibstandarte Adolf Hitler, Adolf Hitler, Himmler SS-Reichsführer, Vörös Hadsereg,
Kommentek
Kurt Rieder: Kommandó a II. világháborúban
(Géczi Zoltán)

[Mítosz, legenda és valóság]

Különleges alakulatok és speciális hadműveletek


Amerikai fenegyerekek

* A 101. és a 82. légi szállítású desszanthadosztály
* William Mitchell fiai
* Csak a legkiválóbbakat
* Az amerikai elmélet
* A nyugat európai front úttörői

* Az amerikai légidesszant fegyverzete és felszerelése

Az ejtőernyősök elsődleges lőfegyvere az 1936-ban rendszeresített M1 Garand félautomata karabély volt, amelyet széles körben használt az amerikai haderő. A .30 kaliberű (7,62 mm) fegyver teli tárjában 8 darab lőszer ült, az ejtőernyősök menetfelszereléséhez alapesetben további 16 teli tár tartozott (a bevetésekre általában ennél több munícióval indultak). A fegyver hatásos lőtávolsága optimális körülmények között elérte a 400-450 métert. A karabélyra rögzíthető bajonett az I. világháborúban is alkalmazott M1905
eposz, 2019. április 29. hétfő, 08:15
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
* Joachim Scholl harctéri naplója, Olaszország

1944. január 3.

"Itt ülök Olaszországban, olyan az idő mintha forró kemencében lennénk. Hallottuk, hogy az Afrika Korps megadta magát. Nem vagyok boldog. Nem mennek jól a dolgok. A lábamat gyötrő fájdalom lassan elenyészik, de a szívemet mardosó fájdalom nem. Nem rég feltöltötték az állományt, az új sofőrünk is velük érkezett. Megannyi fiatal kölyök. Meglepőnek tartom. Akkorák lennének a veszteségeink, hogy már gyerekekkel pótolják? Bár az is igaz, hogy a HJ-ben harcoló kölykök kiváló harcosok, szóval nem minden kölyök rossz katona. Ez a hely nagyon unalmas. Az olasz katonák imádják a Tigriseket, sokan fotókat készítenek az új járművekről. Ez a hely nagyon unalmas, a legközelebbi város 20 kilométerre van, de nem mehetünk oda, nem engedélyezték. A fagyos keletnél azonban minden jobb."
eposz, 2019. április 27. szombat, 10:11
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
(Mítosz, legenda és valóság)

Az alábbiakban részletek következnek, Hauptsturmführer Joachim Scholl, a Waffen-SS 102. Das Reich páncéloshadosztály harckocsizójának naplójából, amelyet a harckocsizó parancsnok a Citadella-hadművelet előtt nyitott meg.

* Joachim Scholl harctéri naplója, Szovjetunió

1943. július 10.

"Ez az első ütközet, amelyben a Tigris harckocsival veszek részt. Egész éjjel az alkalmazási kézikönyvet olvastam, újra és újra átnéztem. Végigvettem mindazt, amit a kiképzés során gyakoroltunk, tele volt a fejem a különböző harci helyzetekkel. Nagyon ideges vagyok. A Barbarossa kezdete óta nem voltam így. A legjobb formámat fogom nyújtani, mást nem tehetek."

1943. július 10.

"Az első csata, amelyben a Tigrissel részt vettem, eseménytelenül zajlott le. A löveg működése az első percekben igencsak megrémisztett minket, egyik-másik lövés alaposan megrázta a
eposz, 2019. április 27. szombat, 02:27
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
(Mítosz, legenda és valóság)

(M36 páncélvadász, becenevén: "Jackson")

* Szemtől szembe a szörnnyel

"A nevem Mike Veres (magyar származású), sokan másokhoz hasonlóan én is rajongok a Királytigris harckocsiért. Igen, rettenetes egy tank volt, mindezt csak azért írom le, hogy felhívjam azok figyelmét, akik arról vitáznak, hogy "papírtigris" volt-e, vagy sem. (...) Hat évvel korábban egy idős úriemberrel dolgoztam együtt, a neve John Klaus. Második világháborús veterán volt, aki első kézből szerzett tapasztalatokkal bírt a Királytigrissel kapcsolatban, amiket egy M4 Sherman parancsnokaként szerzett. Egyik nap ebédelés közben elkezdtünk diskurálni mindenféle dolgokról, csak úgy általánosságban, és a végén a harcjárműveknél lyukadtunk ki. Megemlítette, hogy mennyire tisztelte és gyűlölte a Tigris tankot. Ahogy folytattuk a beszélgetést, rákérdeztem, írja már körül, hogyan is nézett ki az a "Tigris"
eposz, 2019. április 27. szombat, 01:16
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
(Mítosz, legenda és valóság)

[Eposz megjegyzés: Képen a hatodik generációs késői B variáns látható, erőteljesen a Párducra emlékeztet. Gyakorlatilag Tigris-Párduc keverék. Nem egészen helyes az a megállapítás hogy a korai Tigris tankból jött létre, az csak féligazság, mint a legtöbb "igazság". ]


* Tigris a harcmezőn!

Az első Tigrisek augusztus végén érkeztek meg a keleti fronton szolgálatot teljesítő Észak-hadseregcsoporthoz, ahol az új típus éles körülmények között is megmérettetett. Annak ellenére, hogy a Tigris konstrukciója a rohamtempóban végzett fejlesztés és gyártás miatt számos gyengeséggel küszködött, Adolf Hitler ragaszkodott a páncélos mihamarabbi bevetéséhez. A Führer áttörést akart kierőszakolni a keleti fronton, és komoly elvárásokat támasztott a PzKpfw VI irányába: bízott benne, hogy a nehézpáncélos felbukkanása átrendezheti a kialakult, Németország számára egyre hátrányosabb
eposz, 2019. január 24. csütörtök, 18:06
Képek, videók
Tomb Rieder
vipjunior
2007. január 26. péntek, 20:24
i világháború 002.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:01
világháború 001.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
világháború 002.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
A világháborús élmények
sanci81
2016. július 11. hétfő, 17:15
hitler I.világháború idej
agica2004
2015. december 04. péntek, 19:17
hitler II.világháború ele
agica2004
2015. december 04. péntek, 19:16
első világháború abádszal
jolika66
2015. május 17. vasárnap, 16:10
A világháború emlékére
sanci81
2014. szeptember 24. szerda, 15:47
II világháború.jpg
pacsakute
2014. július 18. péntek, 11:05
VilágháborúII. (2).jpg
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:53
VilágháborúII. (1).jpg
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:53
I. világháborús emlékmű.j
sarkadykati
2012. január 26. csütörtök, 02:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.